Kina och Filippinerna 2008-2009

Dumaguete City, Negros Oriental, Filippinerna

(11/1-09) Söndag kväll: Sitter och laddar inför morgondagen efter ett tre kilometer långt löppass.

Ska man ta steget och åka till hälen på stöveln imorgon? Tittar du på kartan så ser du att Negros ser ut som en stövel. I hälen ligger Sipalay, där Sugar beach finns. Jag trivs jättebra som det är just nu här och skall sanningen fram, så har jag stannat mycket längre än planerat på nästan varenda plats jag varit! Man börjar bli gammal och bekväm! Men det spelar inte så stor roll, huvudsaken är att man trivs. Det enda som fattas mig här i Dumaguete är en fin strand att bada vid. Med Box Jellyfish för spännings skull. Nej skojar bara.

Satt närmare tre timmar för att lägga upp 12 nya bilder i General Santos respektive Iligan-inläggen. Allt för mina kära läsares skull! Att ladda upp data går inte snabbt på Filippinerna i dagsläget, det är en sak som är säker.

Söndag eftermiddag: Eftermiddagens promenad längs den välkända boulevarden vid vattnet fick ställas in. Vattnet fullkomligt sprutar in över murarna just nu. Halva staden står och tittar på fenomenet, och verkar tycka att detta är märkligt, särskilt med tanke på årstiden, när havet skall vara relativt lugnt. Lokalbefolkningen står och fotograferar med sina mobiltelefoner. Något är verkligen galet med klimatet. Filippinerna är ett av de länder som kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna, den saken är klar.
Promenaden i Dumaguete.
Den berömda promenaden i centrala Dumaguete city.


(10/1-09) Det har varit en avkopplande lördag och söndag med utgång på stadens inneställe Why Not på lördag kväll. Imorgon planerar jag att försöka ta mig runt till öns västra sida där sugar beach ligger. Har ägnat en del tid för att försöka ta reda på hur och om det går att ta sig dit via vägen som går längs öns kust. Har fått lite olika uppgifter om det. Det lär ta större delen av dagen imorgon att ta sig dit i vilket fall som helst. Det känns som att Dumaguete inte har så mycket mer än lite avkoppling att erbjuda. Staden är verkligen trevlig och den är bra som ett avstamp för vidare utforskande av Negros. Lite drygt halva restiden är överstökad nu, vilket känns lite stressande. Vinäger är det bästa man kan använda. Ska försöka lägga upp mer bilder idag på bloggen, så håll ögonen öppna. Har dock haft förtvivlat svårt att hitta kortläsare eller en pc  med cd/dvd-läsare. Jag har en cd med bilder från mitt ena minneskort.

Såg att de hade hittat Box Jellyfish under inspelningarna av Robinson på Palawan. Det är inte omöjligt, för de finns runt Filippinerna. Men att rekommendera deltagarna att pissa där man blivit stucken är knappast meningsfullt, det kan till och med förvärra processen. Sedan att någon hade fått kraftig vätskebrist känns ytterst amatörmässigt. Att se till så att man dricker tillräckligt i den här typen av klimat är fullständigt självklart. Det är svårt att begripa hur man kan missa det, med ett team av sjukvårdspersonal på plats! Det är ju en sak om man inte har tillgång till rent vatten, det är den enda godtagbara ursäkten! Såg även att expressen nämnde något om att en av deltagarna blivit rejält myggbiten. Verkar idiotiskt i och med att den värsta varianten av malaria, ”plasmodium falciparum” finns på Palawan. Myggnät?

(9/1-09) Det är skönt att vara i Visayas igen. För er som inte vet så är så kan man säga att Visayas är den del av Filippinerna som ligger mellan de två största öarna, Luzon i norr och Mindanao i söder. I och med att jag åkt norrut från Mindanao så är jag i Visayas. För det första så innebär det en sak, hotet från bomber är i princip noll nu. Det är svårt att förklara känslan av att passera delar av städer där det dagen innan sprängts bomber. I mitt fall är det ju självvalt, men för lokalbefolkningen som måste leva med det här dag ut och in, måste det vara fruktansvärt.

Jag har som sagt varit i Dumaguete förut, i juli 2007, men ingen annanstans på Negros. Negros är Filippinernas fjärde största ö, med många sevärdheter. Ön är Filippinernas sockerö, men den industrin har redan haft sin storhetstid, även om det fortfarande produceras mycket socker här.

Har precis varit ute och sprungit på strandpromenaden, och det gick rätt så tungt, det blev bara 3 km idag.


(8/1-09) Det har varit en tuff dag. Upp vid sjutiden för att ta ett löppass, för att sedan åka ut till hamnen och ta båten över till Dumaguete på Negros. Båtresan gick väldigt smidigt. Avresa klockan 12.30 och framme ca 15.30. Eftersom jag har varit i Dumaguete i några dagar en gång förut så kan jag staden hyfsat. En mellanstor Filippinsk stad som dessutom är en av de trevligare  på Filippinerna! Det bor en hel del utlänningar här och staden ligger vackert belägen vid vattnet, där det finns en mysig strandpromenad. Efter att ha hoppat i land i hamnen tar jag Lonely Planet-boken till hjälp eftersom den innehåller en karta över staden. För övrigt är det få städer som innehåller en karta i boken. Nu var det bråttom. Letade reda på ett hotell som jag tog direkt för 780 pesos, fint rum med aircondition plus en stor tv! Mycket varmt och med svetten rinnande letade jag sedan reda på stadens immigrationskontor. Via internet café hittade jag gatuadressen för att sedan gå till fots dit. Efter mycket flyt så är jag inne på immigration office, finklädd men svettig och med kraftig huvudvärk, klockan 16.30. De stänger 17.00 så det kunde inte vara mer flyt. Så nu har jag fått mitt visum förlängt och är 3030 pesos (ca 500 kr) fattigare. När man kommer till Filippinerna får man 21 dagar visum, och mitt sådant gick ut den 13 Januari. Eftersom jag förmodligen kommer att bege mig ut på vischan så var det mycket viktigt att få detta gjort. Förlängningen består av 38 nya dagar, av vilka jag bara kommer att nyttja ett fåtal. Har haft problem att lägga upp bilder på bloggen på sistone då internet uppkopplingarna varit aningen långsamma, plus att det varit något skumt med denna sajt.

Planen framöver är att utforska Negros, har bara varit i Dumaguete innan. Blir dock kvar här i Dumaguete några nätter. Tänkte ta några dagsturer runt staden här först. Verkar finnas mycket på den här ön som är intressant!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.