Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexiko 2024

Isla de Flores, Guatemala

(10/2-24) En lugn sista dag här i Flores då jag bara har njutit av denna lilla mysiga ö i den norra delen av Guatemala. I morgon väntar nya äventyr. Transport fixades igår efter Tikal-äventyret. Jag har träningsvärk i benen idag. Sträckan som avverkades igår till fots i parken blev ungefär 15 kilometer.


(9/2-24) Dags för en av de ”större” dagarna denna resa. Avfärd 06.00 från Flores till Tikal. Vi anlände till parkentrén runt 07.45 och fick erbjudande om att äta frukost där. Det var en glädjande överraskning för mig då jag inte åt mer än två bananer innan jag lämnade Flores. Efter frukost så insåg jag att jag var en av få som inte hade bokat guide för Tikal. Ett medvetet val som vilket jag förklarade i gårdagens inlägg. Detta innebar att jag efter frukosten kunde ge mig iväg in i parken före alla andra som var tvungen att vänta tills alla hade ätit sin frukost. När jag dryg 300 meter bort anländer till entrén så ser jag när jag skriver mitt namn i boken på dagens lista att jag är den fjärde person in sedan parkens öppnande klockan 06.00! Detta var onekligen en bra start på dagen. Jag löste biljetten på 150 Quetzales och gick med snabba steg mot Templo VI. Jag har studerat Tikal från och till sedan månader tillbaka och så även kartan över området. Med andra ord så hade jag sedan länge en bra rutt etablerad i huvudet vad gäller i vilken ordning jag skulle se de viktigaste byggnaderna. De flesta turister går direkt till Plaza Central vilket jag hade som plan att gå till lite senare. Templo VI är inte så mycket att se och verkade dessutom vara i en restaureringsfas vid mitt besök.

Det fina med att gå först till Templo VI är att man efter det har raka spåret till Templo V vilket är ett fantastiskt tempel. Jag hoppade över ett område med byggnader som kallas Grupo G på vägen dit. Templet är den nästa högsta byggnaden i Tikal med 57 meter. Templet är daterat till att ha konstruerats på 700-talet (e.Kr) men kan ha börjat konstrueras så tidigt som i mitten av 650-talet. Dess skick är fantastiskt och fasaden är mycket brant. När jag anlände till templet blev jag ombedd att bara snabbt ta några foton då dom skulle stänga av området på grund av att dom hittat getingbon vid templet som dom ville förstöra. Jag spenderade inte många minuter vid templet vilket gjorde att jag noterade att jag bara måste komma tillbaka till platsen senare under dagen.

Näst på tur var Plaza Central. Trots att jag inte gjorde som många andra och gick till Central Plaza hoppades jag ändå vara före grupper och andra individuella besökare dit. Templo VI och Templo V hade tagit mig 45 minuter. När jag en kvart senare anlände till Plaza Central var det inga turister där. Endast några parkarbetare vars enda syssla förmodligen är att vakta monumenten. Den västra sidan av Central Plaza domineras av Templo II och den östra sidan av Templo I (även kallat El Gran Jaguar alternativt Temple of Ah Cacao). Jag började med att klättra upp på Templo II vilket ger en magnifik utsikt över Plaza Central och Templo I. Man klättrar inte rent fysiskt uppför trappan på pyramiden utan upp via en ställning som är byggd på baksidan av byggnaden. Bra för att slippa skada den och mycket säkrare dessutom med riktiga trappsteg. Efter att ha utforskat den norra och den södra sidan av Central Plaza begav jag mig vidare till Templo III. Templo III var lite som Templo VI. Mer eller mindre något man bara passerar på väg nästa mer sevärda byggnad, i detta fallet Templo IV. På vägen till Templo IV hoppade jag över Mundo Perdido Pyramid (The Lost World Pyramid) på grund av att jag ville vara ensam när jag klättrade Templo IV. Templo IV är den högsta strukturen i Tikal med ungefär 65 meter i höjd. Utsikten från nära toppen av byggnaden är magnifik. Rakt österut sticker Templo I, Templo II och Templo III upp ur djungelns massiva grönska. Häruppe stannade jag nog en halvtimme. Sista minuterna började anlände en mindre grupp vilket inte besvärade mig särskilt mycket. Utsikten från denna byggnad görs för att se soluppgången på de speciella guidade turer man kan välja. Det sägs vara en fantastiskt och på samma gång mystiskt vy med soluppgången och den många gånger kraftiga dimma som hänger över djungeln.

Efter Templo IV begav mig till Mundo Perdido Pyramid (The Lost World Pyramid). Mundo Perdido Pyramid ligger vid en Plaza där Talud-Tablero Temple ligger på andra sidan. Dessa båda byggnader är klättrings bara. Mundo Perdido Pyramid klättras via en liknande ställning som är byggda för Templo II och Templo IV och Talud-Tablero Temple klättras via byggnadens fasad. Den var brant och varje steg var relativt smalt så försiktighet var viktigt här.

Efter att ha utforskat en hel del andra byggnader och olika typer av altare avslutade jag mitt Tikal-besök med att återbesöka Templo V och platsen framför templet var nu återöppnat och det fanns inte en människa där!

Sista kilometern till entrén fick jag springa från och till för att hinna med minibussen tillbaka till Flores klockan 13. Mitt besök gick över förväntan om man ser till genomförande och Tikal motsvarade mina förväntningar med råge. Tikal landar lätt på topp tre av arkeologiska platser jag sett i mitt liv. Jag får väl smälta det här innan jag bestämmer mig mer precis om Tikal hamnar etta, tvåa eller trea. En fantastisk dag helt enkelt. Dessa dagar uppskattar man särskilt mycket när man är på resa. Det jag ser som en stor fördel med Tikal jämfört med till exempel Chichén-Itzá är att det inte kommer lika mycket turister från när- och fjärran hit då det är lite mer remote. Chichén-Itzá besöks till och med av folk som är på kryssningar i Karibien.


(8/2-24) Idag blev det att bland annat ta en båt över till San Miguel och trekka lite, bland annat till en utsiktsplats som var otroligt vacker. Jag ville inte göra Tikal idag då jag kände att jag behövde lite vila. Däremot så bokade jag vid lunch en tur och returbiljett till Tikal för imorgon för 100 Quetzales. Det är enkelt att boka biljett när man väl satt sig in i alla olika varianter som finns. Kände mig lite förvirrad när jag började titta på det här på nätet. Som vanligt är det lite olika beskrivningar och det är svårt att veta vilken information som är färsk och går att lita på. Först och främst kan man köpa tre olika sorters biljetter till Tikal. En biljett för bevittnande av soluppgången och kräver att man åker 03.30 från Flores. Denna biljett ger tillträde till parken före dess öppning klockan 06.00. Sedan finns det en dagsbiljett som innebär att man håller sig inom parkens öppettider som är 06.00-18.00. Slutligen finns det en biljett för bevittnande av solnedgången som tillåter att man befinner sig i parken efter dess stängning. Jag har valt biljetten för dagtid som kostar 150 Quetzales. Jag hade att välja mellan att åka 04.30, 06.00, 08.00 och 10.00. Jag valde 06.00. Biljetten till parken löses på plats eller köps innan online. Jag kommer att köpa den på plats. Oavsett om biljett köps online eller på plats behöver man pass för att få tillträde till parken. Jag träffade en tjej idag som jag åt lunch med som glömde att ta med sig passet och därmed blev tvungen att ta första bästa buss tillbaka till Flores. Hon hade dessutom inte tid att göra om resan imorgon så hon var väldigt ledsen över det hela.

Jag hoppas jag lite flyt imorgon samt att jag hittar ett bra flyt i hur jag tar mig igenom de viktigaste platserna. Bussen går tillbaka klockan 14.00 vilket innebär att jag har sex till sju timmar på mig att göra min grej. Med det menar jag framförallt att jag valde att inte boka någon guide. Det som händer om man väljer guide är att man hamnar i en större grupp, vilket är något jag helst undviker. Det finns ju självklart även fördelar med det under förutsättning att det är en bra guide.


(7/2-24) Resa från Río Dulce till Flores. Resan gick smidigt då jag hade bokat transport med Gekko Trails Explorer. Det är fjärde gången denna resa jag använder mig av dom. Ungefär fyra timmar tog resan. Hotellet skjutsade mig och en tjej från Bermuda med båt lagom för att vara i tide till bussen från Río Dulce.

Efter ankomst till Flores hade jag endast 170 meter till hotellet.

Eftermiddag och kväll spenderades med promenader runt denna lilla trevliga ö. Det är visserligen lite turistigt men relativt få turister. Det hr ser ut att bli ett trevligt stopp på min resa. Jag är glad att jag bokade fyra nätter här.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.