Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Seoul, Sydkorea (del 1)

(27/9-09) Har tagit det lugnt idag och försökt planera för fortsättningen i Sydkorea. Har en lite mer än en vecka på mig nu att göra något utanför Seoul. Kommer att lämna Seoul imorgon bitti. Troligen åker jag till en av landets vackraste nationalparker, Seoraksan National Park. Hoppas inte det är så kallt där bara, det är ett bergigt område.

Igår var det två Filippinskor här som skulle tillbaka till Manila med flyg som fick sitt flyg inställt. Detta på grund av tyfonen Ketsana som drog in över Luzon och Manila. Man får väl säga att man har en del tur med tajmingen av vädret. Om jag hade åkt till norra Luzon som jag först tänkte så hade den turnén ganska precis varit slut kring de här dagarna, vilket hade inneburit att jag troligast skulle ha befunnit mig Manila nu! Det verkar vara oerhört många människor som är drabbade och detta är mycket tragiskt. Själv överraskades jag av nyheten, eftersom jag inte kollat nyheterna på nätet och befinner mig i Sydkorea.

Jag har ett flyg tillbaka till Manila tisdagen den 6 Oktober. Med tanke på hur stor skada som skett i Manila så får jag verkligen fundera på hur jag skall göra med den flygningen.

För er som undrar var jag bor i Seoul så kommer en länk här: http://www.guesthouseinkorea.com. Bra personal, trevligt folk som bor här. Bra priser, 150 kr för ett singelrum med liten frukost och gratis internet. Jag kan verkligen rekommendera detta ställe till alla ni som kommer att åka till Seoul inom kort, särskilt om man reser på budget.

Ikväll har jag bokat flyg till Taiwan den 7 Oktober, så nu är det spikat. Vid bokandet av returen tillbaka till Manila så tog jag fel på en månad vilket gjorde att jag fick göra en bokningsändring direkt. Ändringen kostade mig 200 kr extra. Sånt är livet. De här flygbiljetterna är så pass billiga så man bryr sig inte så mycket, även om man alltid blir sur när man kastar pengar i sjön.


(26/9-09) Sydkorea är en fullständig succé! Jag är så fruktansvärt tacksam över att jag tog steget fullt ut och åkte hit. Jag har fått en extra energikick då det gäller att resa och upptäcka ännu mer av Nordostasien tack vare Sydkorea. Allting är rent, fräscht, modernt och fungerar ypperligt. Maten är den bästa jag ätit utanför Thailand. Priserna är låga trots att jag är i en jättestad. Boende finns för alla budgetar (vilket inte alltid är fallet även om man befinner sig i storstäder). Seoul känns inte ens i närheten så överbefolkat och trångt som andra Asiatiska storstäder trots att detta är den största jag varit i hittills. Jag är nästan mållös, och det blir bara löjligt om jag skall fortsätta med superlativer. Ytterligare en anledning som gör att jag tycker om detta land och dess kultur är nog att det är annorlunda än andra Asiatiska länder jag varit. Jag misstänker att det blir mer ett nyhetens behag kulturmässigt än om det bara hade varit ytterligare ett nytt sydostasiatiskt land, med min bakgrund.

Idag när jag gick upp vid 10-tiden och tittade ut så var det helklart väder, vilket gjorde att jag direkt bestämde mig för att genomföra besöket till N Seoul Tower. Riktigt rejält flyt med vädret alltså. När jag var på väg upp fick jag information om att temperaturen i skuggan klockan 12 här idag var 23 grader. Precis som en svensk högsommardag alltså. Kanonklimat för att promenera på stan också.

Nedan bilder från dagens tur till N Seoul Tower. Helt otrolig dag. Spenderade totalt 3 timmar däruppe! Inte bara i tornet då, utan även vid foten av tornet med dess vackra omgivningar.
N Seoul Tower och linbanan.
N Seoul Tower underifrån.
Vy från N Seoul Tower.
Vy från N Seoul Tower.
Vy från N Seoul Tower.
Distans skylt, N Seoul Tower.
Distans skylt, N Seoul Tower.
Distans skylt, N Seoul Tower.
Stefan, N Seoul Tower.
Stefan, N Seoul Tower.
Kärleks lås nedanför N Seoul Tower.
Stefan med ett gäng Koreanska löpare som befinner sig i Seoul för att springa marathon.
Café på toppen av linbanestationen.
Värdarna till linbanan bugar till besökarna som går ombord.
Den här lilla krabaten blev nästan överkörd i centrala Seoul!
Tunnelbanetåget är sällan överbefolkat om det inte är rush hour.
Ovan bilder från dagens utflykt i Seoul.


(25/9-09) Har bara tagit det lugnt och gått omkring i lite olika stadsdelar idag. Lite seg med halsont, så det passade bra. Har inte jagat några sevärdheter idag. Det finns nu i stort sett två saker till här i Seoul som jag har kvar att göra. Det ena är DMZ (Demilitarized Zone) och det andra är att åka upp till N Seoul Tower. Jag tror jag skall stryka DMZ på grund av att jag har hört flera nu som inte tycker det är värt pengarna. Det kostar ca 350 kr för en halvdagstripp. Det känns för egen del som att jag hellre åker till Nordkorea. Det är bra mycket intressantare. Det kan man endast göra på bokad tour från Kina. Det går inte att åka till Nordkorea från Sydkorea av förklarliga skäl.

Förutom att landet Sydkorea är helhäftigt och staden Seoul en pärla för en megalopolisälskare som jag, så är även det ställe jag bor nu fantastiskt trevligt. Johan, en kille från södra Stockholm lämnade Seoul ikväll för att åka till Tokyo. Han har kompisar där. Johan blev adopterad när han var åtta månader och var här i Sydkorea för första gången nu. Vi hade kul och riktigt trevligt i ett dygn här. Sedan har vi Douglas, en Australiensare som är närmare 60. Han har jobbat som diplomat på ambassader runt om i Asien i hela sitt liv. Berättar om åren under Vietnam kriget då han var stationerad i Vientiane, Laos. Vi har diskuterat Pol Pot regimen, ja allt mellan himmel och jord. När han fått i sig en öl eller två, går han igång på allvar med sina historier. Då lyssnar man. Här ser man den stora fördelen det kan vara att bo på ett ställe som är mera riktat mot backpackers. Det är väldigt lätt att bli kvar flera dagar eller ibland veckor längre än man tänkt sig. Johan stannade här i fem veckor!! Douglas bor inte här, utan på ett vanligt motell. Han kommer hit och är här hela kvällarna bara för stämningens skull.

Imorgon hoppas jag på klarare skyar än idag eftersom jag tänkt upp till ta mig upp till N Seoul Tower.


(24/9-09) En fullspäckad dag är till ända. Jag har haft bra flyt hela dagen, med precis allt. Hittat bra, och haft en del tur plus att jag på det 11:e försöket fick ut pengar på en ATM på mitt VISA kort! Det var det enda som strulade lite idag. Skönt att till slut få ut pengar så jag slipper använda mina US dollar cash. Naturligtvis så hann jag skälla på Swedbank via internetbanken (igen).

Seoul är en gigantisk stad till storleken. Det är verkligen kul för en storstadsälskare som mig. Jag är mycket positivt överraskad hittills av vad jag sett i Sydkorea. Jag upplever Koreanerna mer som svenskar än något annat folk jag stött på i Asien så här långt. Lite sura miner, men väldigt easygoing. När man får en chans att komma in på livet på dem så är de störtsköna.

Så hur var första dagen i Sydkorea då? Vi tar det i kronologisk ordning. Jag drog iväg klockan 9 i morse. Hade bestämt mig för att köra Lonely Planets båda ”walking tours” för att fylla första dagen med något vettigt. Mellan de två ”walking tours” tog jag en riktig Koreansk lunch, vilket var en riktig höjdare och kostade bara 3500 Won, vilket är lite mer än 3 US $!!
Tunnelbanan i Seoul är det bästa transportmedlet för turister. Lätt att begripa sig på och relativt billigt, runt 6-7 kr per resa.
Man kan även surfa gratis och/eller ladda sin mobil med mera. I tunnelbanan alltså.
Två bilder ovan från Seouls tunnelbana. Mycket modernt, rent och fräscht, precis som på gatorna.

Shamanist tempel, Mount Ingwansan.
Klippor formade av erosion, Mount Ingwangsan.
Böner uppe på berget, Mount Ingwangsan.
Bra bild, med en kvinna som ber och Seoul i bakgrunden.
Seoul Fortress Wall.
Ett försök att fånga en del av Seoul Metropolitan Area. Det var inte så lätt! Kanske försöker på nytt imorgon igen!
Brant första parti upp till Mount Ingwangsan.
Nästan nere tillbaka till gatorna runt tunnelbanestationen jag ska använda mig av för att ta mig vidare.
Ovan bilder från walking tour ett på förmiddagen. Mount Ingwansan. En riktig höjdare. Särskilt shamanisterna som jag fick se inuti shamanist templet där det offrades mat och utfördes ritualer. Inga foton från det, då det inte var tillåtet att fota. Templet har jag dock med bland bilderna ovan.

Denna reklamskylt lockade in mig till restaurangen. Föga anade jag att det var riktig Koreansk mat!
Inne i restaurangen.
I detta läget trodde jag att jag skulle tillaga krubbet själv!
Uppvärmning av plattan.
Klart att äta!
Koreansk mat är riktigt gott! På bilderna ovan kan ses hur måltiden tillagas eftersom.

Gatuscen Seoul.
Bosingak (Bell Tower), Seoul.
Gatuscen, Seoul.
Gatuscen, Seoul.
Cheonggyecheon Stream, Seoul.
Cheonggyecheon Stream, Seoul.
Marscherande polis? Cheonggyecheon Stream, Seoul.
Nyvunnen Koreansk vän, Seoul.
Stefan, centrala Seoul.
Namdaemun Market, Seoul.
Namdaemun Market, Seoul.
Gatuscen, shopping gata, Seoul.
Walking tour två, downtown Seoul på eftermiddagen. Även denna var intressant. Enormt mycket nya intryck att ta in och smälta.

För övrigt så kan jag meddela att även vädret var på min sida idag. Helklar himmel hela dagen. Efter walking tour två, drog jag till en del andra delar av Seoul, bland annat ett stort shopping mall som kallas COEX.

Klockan är nu 03.40 när jag skriver detta, så för att inte helt förstöra morgondagen så är det bäst jag går och lägger mig nu.


(23/9-09) Cebu city tidigare idag: Efter en spagetti carbonara för fyra personer och en liter San Miguel Draft är jag redo för hoppet över till den Koreanska halvön. Det är lika bra att äta upp sig ifall man inte skulle få i sig något att äta på ett tag. Flygtiden är på papperet satt till 4 timmar och 20 minuter, och jag anländer strax efter klockan 21 lokal tid. Det tar tydligen minst 90 minuter till den del av staden där jag ska hitta någon form av boende. Verkar vara ca 5 mil från flygplatsen in dit. Jag har hört att taxichaufförer har svårt att hitta i staden då många gator inte ens har namn! Det lär inte vara enklare för mig.
Sydkorea verkar ligga i höjd med Portugal, men jag vet inte om det är kallare eller varmare än Portugal. En sak som jag inte lyckats reda ut ännu är om det går att ta ut pengar på kort i ATM på Incheon airport. Trist och jobbigt om det inte går.

Seoul ikväll: Framme och incheckad på hotellet i Seoul. Allting känns helt perfekt. Fantastiskt smidig immigration och flygplats. Lättaste entrén till ett nytt land hittills. Väl på flygbussen in till centrala Seoul så var jag lite orolig över hur jag skulle kunna hoppa av vid rätt hållplats. Det enda som svischade förbi var skyltar på koreanska vilket kändes lite läskigt. Busschauffören verkade inte vara så duktig på engelska heller. Dessutom svårt att kommunicera med honom då han körde som en galning. Strax innan första stoppet hördes en kvinnlig röst säga något på koreanska först och sedan på engelska. ”This stop is…” Då blev jag mer än glad kan jag säga! Då var problemet löst. Jag hade skrivit ner instruktioner för hur jag skulle skulle ta mig till rätt gata på en liten lapp som jag hade i plånboken. Instruktioner direkt kapade från hotellets webbsida. Framme vid mitt stopp försökte jag gå enligt min lilla lapp och parallellt med den även läsa kartan i Lonely Planet-boken. Efter ca 10 minuters gående var jag tillbaka där jag hoppade av bussen! Jag hade gått i cirkel. Detta gjorde dock att jag fick lite bättre lokalsinne och kunde hitta rätt via kartan. Framme vid hotellet klockan 23.30! Smidig incheckning, jag hade reserverat rum igår via nätet. Första gången jag gör det i Asien. Det var tur att jag gjorde så eftersom det var det enda rum de hade på det här stället. Skönt att ha bokat en sådan här gång.

Jag hade jeans och t-shirt på mig vid ankomst på Incheon international där det var 20 grader. Helt perfekt klimat med andra ord. Pengar då. Jag hade bestämt mig för att om jag inte hittade en ATM snabbt skulle jag växla en 100 dollar sedel. Jag hade tio stycken med mig från Sverige och nu har jag nio kvar. The almighty dollar räddade mig alltså, precis som så många gånger förr! Mycket bra tips är att alltid ha backup dollars med sig. Imorgon har jag tid och ork att leta ATM.

Vid incheckningen i Cebu var det glada miner då Cebu Pacific’s personal menade på att det var första gången de checkade in en svensk på den här rutten! När jag då frågar hur länge rutten mellan Cebu och Incheon funnits så svarar de: ”Flera år”! Wow, då känns det inte riktigt som man tror på det. De hade hur som helst lite strul med att kolla visum reglerna för svenskar som skall åka till Sydkorea, den saken var i alla fall klar!

Ombord på planet så inser jag att jag är den enda icke-koreanen förutom en och en annan filippinska gift med en sydkorean. Import av fruar är stort här då de har fått brist på kvinnor i detta landet på senare år! Blev även behandlad extra bra av flygvärdinnorna som udda resenär, det märktes tydligt.

Som en del av er som läser har märkt och även anmärkt på, så skriver jag inte ut landet i rubriken till nya inlägg. Jag tycker det kan vara bra för geografikunskaperna att det är upp till läsaren att ta reda på vilket land respektive inlägg hör till! Normalt sett så gör jag ett nytt inlägg när jag byter ställe att sova på och i undantagsfall skapar jag nya inlägg om det är något särskilt jag vill berätta.

Just nu spritter jag av nyfikenhet när jag tänker på att jag är i ett nytt land att utforska! Är så glad att jag tog mig i kragen och åkte hit. Som med det mesta här i livet så måste man göra en insats för att det ska bra hända saker. Man får ingenting gratis! Dags att sova. Är trött och hungrig just nu.
Renaste och modernaste bagagebandet jag sett? Möjligen kan Singapore's Changi airport spöa detta.
Man behövde knappt vänta på bagaget. Mycket smidig flygplats överhuvud taget. Immigrationen för mig gick på 2 minuter! Jag var den ende utlänningen just vid detta tillfälle så jag kom först i kön direkt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.