Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Cebu City, Cebu, Filippinerna (del 1)

(22/9-09) Efter att ha varit i alla länder i Sydostasien utom ett, Östtimor, så var jag tvungen att vidga mig geografiskt till länder utanför Sydostasien. Östtimor kan jag komma att åka till senare men det är osäkert just nu. Tittar man på länder kring Filippinerna med omnejd så är Taiwan ett perfekt resmål. Det skulle jag dock ha tänkt på innan jag åkte till Cebu, då de bästa priserna till Taipei går att få från Manila. När jag var i Manila så hade jag inte någon riktig känsla för att lämna Filippinerna så tidigt, så då tittade jag inte ens på möjligheten att åka till Taiwan.

Efter att ha vilat upp mig lite här i Cebu city så har saken kommit i annan dager. I samband med att jag kollat runt efter direktflyg från Cebu city till Taiwan så hittade jag av en slump att Cebu Pacific kör direkt flyg till Incheon, Seouls internationella flygplats. Lite research om Sydkorea visar att den bästa årstiden att besöka landet är hösten, mellan September och November. Det ena ledde till det andra och nu funderar jag på att besöka både Sydkorea och Taiwan, i den ordningen. Ordningen är viktig med tanke på att Sydkorea så pass långt norrut och blir kallare snabbare (usch, vad ska man med kyla till) än Taiwan. Eftersom de bästa priserna till Taiwan går att få från Manila så bokade jag hemresan från Seoul till Manila.

Inatt bokade jag således Cebu city till Incheon (Sydkorea) och retur till Filippinerna ca två veckor senare till Manila. Efter vissa problem med Cebu Pacifics hemsida och svårt att hitta platser till bra pris. Lyckades få till ett pris på ca 1500 kr tur och retur, vilket är ett riktigt bra pris som inget annat flygbolag kan matcha i nuläget härifrån Filippinerna då det gäller flyg till Sydkorea!

Jag har fortfarande inte bokat Taiwan, vilket är mindre bråttom just nu. Gör väl det under kvällen kanske. Det är mycket man ska tänka på hela tiden, och en viktig sak är ”onward ticket”. Här gäller det att ha framförhållning om det land man skall resa till kräver ”onward ticket”. Nordkorea blir ju inget problem. Däremot så ska jag tillbaka till Filippinerna och då hade det blivit problem, eftersom Filippinerna kan krångla med detta. Smart nog så har jag en retur biljett till Kota Kinabalu i Malaysia som kostade mig runt 100 kr. Den returen ligger i slutet av Oktober. Den biljetten kan visa sig vara mycket bra att ha även vid eventuell resa till Taiwan! Förutsatt då självfallet att min retur från Taiwan hamnar innan utresedatumet till Kota Kinabalu! 100 kr för att slippa en massa krångel! Biljetten är guld värd i detta läge.

Det har varit en stressig dag. Har varit runt i alla hörn i Cebu city för att försöka hitta långärmade tröjor och jeans. En Lonely Planet Korea fanns även på inköpslistan. Hittade en enda Lonely Planet Korea efter flera timmars letande! Jeansen var en enkel match, om än svårare än i till exempel Thailand. Långärmade tröjor är mycket svåra att hitta här som sagt och när man väl hittar dem så är storlekarna alldeles för små. Total shopping idag då: LP Korea, ett par jeans och en långärmad tröja. Detta tog hela dagen att införskaffa!! Det jag har nu i form av varmare attiraljer är följande: En träningsoverall jacka, en långärmad tunn tröja och två par jeans! Frågan är hur långt det räcker på breddgrad 37-38 i September/Oktober? Jag vill inte heller köpa på mig för mycket kläder för varmare klimat när jag ska återvända till tropikerna igen. När jag kollar nu så är det 18 grader klockan 23.00 lokal tid i Seoul. Det känns ju rätt så trevligt.

Flygresan är ordentligt lång faktiskt, strax över fyra timmar tar det från Cebu city till Seoul. Det största orosmomentet nu är att jag anländer strax efter klockan 21.00 lokal tid (om Cebu Pacific inte är försenade) och inte vet var jag skall bo! Från flygplatsen tar det säkert minst en timme in till staden. Lägg därtill tilläggstid för förvirringen som brukar uppstå vid ankomst till ett helt nytt ställe och inte hittar. Centrala Seoul har en befolkning på runt 10 miljoner och Seoul Metropolitan Area ligger på närmare 25 miljoner invånare, så det är ingen småstad direkt…

Innan jag går och lägger mig ikväll hade jag tänkt plugga lite koreanska tecken. Koreanska alfabetet sägs inte vara allt för svårt att lära sig inom en relativt kort tid.

Nu måste jag bryta bloggandet och förbereda mig så gott jag kan inför den kulturchock som Sydkorea säkert innebär, även om man varit i nästan hela Sydostasien innan! Det här ska bli riktigt spännande!


(21/9-09) Det smids kvalificerade resplaner i Cebu city just nu. Ett par för mig nya länder är inblandade! Det kommer att kosta lite kulor men det kan det verkligen vara värt. Det handlar om ca 2-3 veckors resande för att sedan återvända igen till Filippinerna. Ska väl försöka undvika att stanna någon fler gång i Manila och utnyttja Cebu som entry point mellan varven. Verkar riktigt häftigt. Jag har lite problem att få fram information, men som vanligt är jag tjurskallig och ”hell bent” på att fixa allt själv. Så här kan man inte jobba om man bara har några veckor på sig, då har man inte tid med det. Jag har fortfarande inte fått planerna att gå i lås, så jag ligger lågt ännu, med publiceringen av det hela.

Filippinerna är bra, det är det inget snack om. Filippinerna är min nya bas, men samtidigt finns det inte så väldigt mycket mer att upptäcka här för mig längre. Ja, ni har väl begripit hur jag är funtad vid det här laget.

Har hittat ett minst sagt kanon ställe att käka middag på. Det är buffé och kostar 175 peso. Då får man äta och dricka hur mycket man vill. Lämnar man några rester på tallriken blir det böter på 150 peso, vilket är precis som det borde vara! Det värsta som finns är när folk tar åt sig stora mängder mat för att sedan lämna det mesta. Filippinare är något av experter på detta (jag vet, generalisering), det har jag sett med egna ögon. Därför så är bötesregeln ganska väntad. Normalt sett så ser man upp lite för bufféer i Asien, då man brukar kunna få en hel del racer bajs på köpet. Undantaget är om det är hemlagat, då det i allmänhet är rent och fräscht. Detta ställe är verkligen skinande rent och fint, vilket brukar avspegla sig på mat kvaliteten. En annan fördel med detta ställe är att det finns massor av grönsaker och frukt att välja på, vilket inte är så vanligt förekommande i Cebu city på andra restauranger. Man känner sig ofta som en fett bomb när man ätit här på andra ställen.

Jag har klippt mig idag. Valde det dyraste stället i närheten av mitt hotell som jag kunde hitta. 40 pesos (5.80 kr enligt dagens vistakurs) kostade det! Filippinerna må vara dyrare än Thailand, Indonesien och Malaysia på en del saker, men efter en klippning här skäms man nästan när man betalar. De är noga och finslipar och har sig i evighet, det är ett rekorderligt arbete som utförs.

Dagens Stefantankar angående Svedala:
”Grattis löntagarna”, står det i dagens DI apropå nya skattesänkningar för folk som har ett jobb. Då kommer man snart att tillhöra loserklubben som arbetslös hemma i Sverige med andra ord. Det blir väl till att vända kappan efter vinden och rösta vänsterut nu då. Det bör väl koka i stugorna vid det här laget, när alla som blivit arbetslösa skall hoppa in i bidragssystemet och inser hur mycket som försämrats. Ja, hetsa upp sig får någon annan göra, det lär dröja innan jag gör det personligen. De enda jag tycker synd om är folk med försörjningsbörda som har det ekonomiskt svårt. Sådana som mig till exempel är det inte ett dugg synd om! Jag har det oförskämt bra.  Jag är mer orolig för Sverige än för egen del, ärligt talat. Jag ser inte vad vi skall kunna tjäna pengar i för branscher framöver. Negativt kanske, Sverige har varit bra på att hävda sig relativt världen under en lång tid. Jag befarar bara att detta kan bli svårare framöver än det varit tidigare. Litet land, höga lönekostnader, inte bäst kvalité i världen längre (har inte varit det på länge). Den som lever får se.


(20/9-09) Har slickat såren några dagar nu och kan väl gå hyfsat normalt igen. Har verkligen fått lära mig att sköta om sår de sista dagarna. En lilltå eller vilken tå som helst kan man säkert hellre vara utan än stortån som är bra att ha för balansen. Amputering vore trist. Skämt åsido, återigen så måste man ta infektioner på allvar. Helst vill man ju också undvika att proppa i sig antibiotika också.

Inte mycket annat att rapportera just nu från Cebu city. Har varit på alla shoppingmalls staden har att erbjuda och idag har jag varit nere i downtown. Enligt Lonely planets nya Filippinerna guidebok så är Cebu city inte ett ställe där de vill spendera sin semester i. Håller endast med delvis. Det finns mycket att göra här om man bara engagerar sig lite. Då det gäller sevärdheter så har jag ju betat av dem sedan tidigare, då jag har varit här några gånger nu.

Just nu är jag fullständigt rådvill på vad jag skall göra härnäst. Om jag ska vara kvar i detta land måste jag förlänga mitt 21 dagars visum inom kort. Cebu city har en internationell flygplats vilket öppnar för lite olika tänkbara alternativ.

Övrigt. Har varit en hel del jordbävningar här i regionen den senaste tiden. Lite mer än vanligt då. Såg att det var lite kaos bland turisterna på Bali bland annat.


(17/9-09) Det har varit en galen första vecka i Filippinerna. Det märks på bankkontot också. Första veckan här har kostat lika mycket som de två sista veckorna i Malaysia (som dessutom spenderades i Sabah som är den dyraste delen av Malaysia). Men kul har det varit. Kroppen har väl tagit lite stryk, men det har det varit värt. Nyttigt för kroppen kan man inte säga att det varit. Fastfood i form av KFC, McDonalds, Shakey’s, Burger King, Pizza Hut och Jollibee. Massor av öl och varken frukt eller grönsaker. Just nu är min stortå rätt så rejält infekterad, plus några andra små skrubbsår sedan vurpan på isen. Det trista är att jag slog upp stortå såret ännu mer igår kväll plus att jag fick ett nytt bredvid det första! Blir att ta det lugnt några dagar nu. Sår som är infekterade måste tas på största allvar här.

Som synes på rubriken är jag i Cebu city. Åkte hit med ett plan som gick 12.15 från Manila. Eller rättare sagt skulle ha avgått 12.15. Jag har alltid missflyt med Cebu Pacific, även om det inte var så farligt den här gången med försening på 45 minuter. När jag flyger med Cebu Pacific så räknar jag numera alltid antingen med att planet är försenat eller inställt. Har hittills aldrig suttit på ett Cebu Pacific plan som varit i tid. Kan ju vara en extrem otur.

Taxichaufförerna i Manila klagas det mycket på. Jag har personligen aldrig haft några problem med taxichaufförer i Manila. Från Southern Cross hotel i Ermita till NAIA Terminal 3 kostade det 150 pesos på metern. Jag gav 50 pesos i dricks då jag tyckte att han var så trevlig. Betalade med 200 peso och han ville ge tillbaka 50 peso, vilket han fick behålla.

Taxin från Cebu Mactan airport till uptown Cebu city kostade 248 peso på metern. Taxi chauffören fick 260 vilket han verkade nöjd med. Bor nu på Fuente Pension där jag bott förut om åren, för 1000 peso natten. 1000 lapparna ryker fort här på Filippinerna!

Det känns skönt att vara i Visayas, det känns inte som att jag kommer att åka tillbaka till Manila på mycket lång tid nu, eller kanske aldrig mer. Om inte det finns något specifikt ärende dit.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.