Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Manila, Filippinerna (del 2)

(7/10-09) Flygresan från Seoul till Manila igår kväll tog ca tre och en halv timme och var riktigt läskig. Jag var riktigt kallsvettig vissa stunder och då har jag ändå flugit ganska mycket i mitt liv. Vi flög säkerligen i utkanten av ett par stycken tyfoner längs vägen, vilket gjorde att det var oerhört mycket luftgropar. Jag vet inte hur pass riskfyllt det är med den här typen av luftgropar. Förmodligen inte alls särskilt riskfyllt, men det är definitivt otrevligt när de är så pass kraftiga som dom var idag.

Framme i Manila klockan 00.30 lokal tid på NAIA terminal 3 vilket är en terminal i princip utan några som helst faciliteter. Att komma från Seouls flygplats till NAIA terminal 3 i Manila är som att hoppa mellan två olika världar. Vädret var riktigt dåligt i Manila med regn och mycket kraftiga vindar, jag har aldrig varit med om så kraftiga vindar personligen någon gång när jag varit på Filippinerna. Hur som helst fick jag plötsligen lite problem eftersom jag inte ville åka in till centrala Manila och bo där, särskilt med tanke på vad som hänt de senaste veckorna i staden. Mitt flyg till Taipei skulle gå klockan 11.10 och inte ens en ledig stol fanns det i terminalen. Bestämde mig ganska omgående för att hitta ett boende i stadsdelen Pasay nära flygplatsen. Lonely Planet hade ett billigare hotell som de rekommenderade som inte dubblerar som bordell, vilket många av ställena kring flygplatsen tydligen gör (själv har jag aldrig haft anledning att bo i det här området). Townhouse heter det, men jag har nu döpt om det till Towndump! Billigt men skitigt och äckligt var det. Men jag fick i alla fall sova några timmar. Ingen dusch och toalett på rummet hade jag heller och den delade toan var inte alls trevlig. Men det gick bra ändå. Ställde väckarklockan på 08.00 och drog direkt tillbaka till terminal 3 när den ringde.

Det lilla jag såg av Manila den här gången kändes inte alls kul. Folk lider i staden det är helt klart. De som lider i vanliga fall är de som lider mest nu efter översvämningarna. Jag tyckte jag såg mer tiggare och folk som sov längs gatorna än vanligt. Riktigt deprimerande och hjärtskärande var det att se folket i mitt absoluta favoritland lida på detta sätt. När man dessutom vet hur ojämnt fördelat allting är på Filippinerna blir man närmast förbannad. En av de stora orsakerna till att folk dör sådana här gånger är att de är bosatta längs floder i så kallade ”squatter areas” eller slumområden. En annan läskig grej den här gången i Manila är att de har blivit varse om någonting nytt, vattnet tar oerhört lång tid på sig att dra sig tillbaka. Dålig planering och att man därigenom bygger igen naturliga avrinningsplatser anses vara en av orsakerna. Samt givetvis det faktum att det inte regnat så mycket på kort tid på 40 år i metro Manila.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.