Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Seoul, Sydkorea (del 2)

(6/10-09) Eftersom jag bara ändå sitter och skräpar de sista timmarna här innan jag åker ut till Incheon International airport, så kan jag väl skriva några rader i bloggen.

Har varit och gått på stan hela dagen i mitt favoritområde i Seoul. Vädret har som vanligt varit helklart och nu är det väldigt behagligt promenad väder.

Redan igår så insåg jag att mina Won inte skulle räcka hela dagen idag. Därför gick jag in på min favoritbank (den enda bank jag lyckats ta ut pengar på med mitt VISA kort i Sydkorea) och lade fram en 100 dollar sedel. Jag hade inget behov av att växla runt 700 svenska (100 dollar) till Sydkoreanska Won så jag frågade om jag kunde få växla 20 dollar och få 80 dollar tillbaka. Det gick bra det. Så nu har jag några små dollar valörer också, vilket är perfekt att ha när man skall åka mellan olika länder på kort tid! Det kan låta löjligt, men det sparar in en massa praktiska besvär. Folket inne på banken som heter Shinhan och är en Koreansk bank, var mycket artiga och lätta att ha att göra med. Trots nästan ingen engelska så går allting så oerhört smidigt. Jan hade nästan väntat mig att det inte skulle att växla ett så litet belopp som 20 dollar, att man typ skulle bli utskrattad, men det gick hur bra som helst. När jag kom till Sydkorea så växlade jag in 100 dollar vilket gav 117 000 Won och sedan har jag tagit ut 500 000 och 300 000 Won på VISA kortet. Idag växlade jag till mig 23 000 Won. Totalt kostade 14 dagar i Sydkorea alltså 940 000 Won, vilket med dagens vista-kurs är ganska precis 5600 svenska kronor. Jag hade räknat med att det skulle bli bra mycket dyrare än så kan jag säga. Jag har bara räknat kostnaden i Sydkorea inte flyget hit. Jag skulle gissa att Taiwan kommer att ha motsvarande prisnivå som Sydkorea, möjligen lite dyrare kanske. Hur som helst så är det mycket man får för dessa pengar. Har precis också räknat ut att 349 000 av 940 000 Won är boendekostnaden.

För första gången i Sydkorea har jag läst The Korea Times, en engelskspråkig dagstidning i Sydkorea. Huvudrubriken på första sidan lyder: ”Swedish firm probed over figther plan”. Är det någon som kan gissa vilket svenskt företag det rör sig om? Just det, Saab såklart. Saab misstänks för mutbrott då det gäller att sälja flygplan här, och jag tycker mig känna igen den storyn från något annat land. Det kanske var BAE systems och Hägglunds i och för sig. Möjligt att jag blandar ihop detta.

För övrigt så verkar relationerna mellan Sverige och Sydkorea vara riktigt bra. Bra affärsklimat. Detta tycker jag både är väldigt sunt och kul. Detta land är verkligen en maktfaktor som ligger i framkant framförallt tekniskt, så att Sverige konstant ökar sin affärsnärvaro här är smart och som sagt sunt.

Mitt personliga minne från detta land är effektivitet, ordning och reda, rent och snyggt och ett folk som är lätta att ha att göra med trots bristande engelska kunskaper. Låg kriminalitet förefaller det att vara enligt min uppfattning. Det finns egentligen inga nackdelar, men för att kunna få ut det där lilla extra av en vistelse här så bör man som så ofta alltid, lära sig lite av språket. Detta är dock för mycket begärt på en två veckors vistelse!

Det här med att förutsätta att folk i alla länder man åker till skall kunna engelska tycker jag är ruttet. Det är väldigt amerikanskt eller brittiskt att tycka så. En del som reser verkar ha det som huvudklagomål här. Då tycker jag det är bättre om sådana personer stannar hemma. Först åker man halva världen runt och sedan förutsätter man att man skall bli förstådd på sitt eget hemspråk! Väl optimistiskt tankesätt.

Till något helt annat. På min sydkoreanska Samsung mp3-spelare har det idag rullats en låt om och om igen, ”Wanderlust” med Finländska Nightwish. Vilka genier dessa individer är på att göra musik. Låten ”Wanderlust” (med flera låtar) är ett mästerverk. I den här typen av musik slår Finländarna Sverige med hästlängder! Den låten är ju gammal nu, kanske några säger. Ja det är möjligt, men Nightwish med Tanja är Nightwish då de var som bäst! Heja Finland!

Snart dags att ta bussen ut till flygplatsen ca 50 km härifrån vilket tar ungefär 90 minuter.
Denna avstickare till Sydkorea har varit en fullständig succé, som jag påpekat tidigare. Framgången måste firas med en koreansk öl!

Adjö till den koreanska halvön för den här gången!


(5/10-09) Tillbaka i Seoul. Dags att praktiskt och mentalt ladda batterierna inför nästa stora äventyr som är Taiwan.

Har fått tag i en Taiwan Lonely Planet-bok nu. Det är en bra investering. Har dessutom lyckats boka rum i Taipei, vilket av någon anledning inte verkar vara det enklaste när man bokar ett par dagar innan ankomst som jag gör nu. Imorgon är det dags att flyga till Manila och i övermorgon vidare från Manila till Taipei. Återkommer när jag är framme i Taipei, Taiwan!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.