Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Taipei, Taiwan (del 1)

(10/10-09) Det passade perfekt den sista heldagen i Taipei för den här gången att åka upp i Taipei 101 Tower. Det som var lite mindre kul var att molnen hopade sig ordentligt när jag väl kom upp till 89:e våningen. Lyckades ta några foton därifrån, då det gick att se marken de första minuterna. Som helhet förstörde det ju självklart lite av själva grejen med att åka upp då vitsen är man skall njuta av utsikten! Det finns dock väldigt mycket fakta på 89:e våningen att ta till sig, bland en multimedia tour som är gratis. Det kostar 400 NT (87 kr idag) att åka upp, vilket jag tycker det är värt eftersom jag är så pass intresserad av skyskrapor. De flesta andra på hotellet tyckte inte det var värt det att betala så pass mycket för att åka upp! Det är precis som med allt annat, man lägger pengar på det som passar en bäst själv. Personligen tycker jag det är häftigt att ha varit upp när jag ändå har varit i Taipei! Ångrar fortfarande att jag inte åkte upp i World Trade Center i New York 1992 när jag hade chansen.

Som sagt, detta var sista heldagen i Taipei men jag kommer hit om en vecka igen för ytterligare en natt i huvudstaden. Har lyckats fixa en tågbiljett till staden Hualien på östkusten av Taiwan. Orsaken till att jag valt Hualien är att staden kan användas som bas för Taroko Gorge, en berömd national park. Tydligen så är det ofta fullbokat på dessa tåg, så jag antar att jag hade lite flyt. Det är ett expresståg, den snabbaste typen av tåg som går längs östkusten. Längs västkusten kan man ta HSR (High Speed Rail) som kommer upp i hastigheter runt 350 km/h. Det skulle vara häftigt att testa det, då jag aldrig åkt så snabba tåg i mitt liv. Vi får se om jag åker runt till den sidan. Till att börja med så måste jag göra en plan för vilka platser jag skall välja att åka till den kommande veckan, vilket inte alltid är helt enkelt att få till. Måste läsa på mycket mera ikväll om Taiwan. En sak som jag inte heller är på det klara med är vilka områden som fortfarande är stängda efter tyfonen Morakot som gjorde ”landfall” den 7 Augusti 2009 i centrala Taiwan. Alldeles nyligen alltså. Det är den dödligaste tyfon Taiwan har haft någonsin! Nästan 500 döda. Jag vet att bland annat Taroko Gorge drabbades, och att en hel del ”hiking trails” varit stängda. Hoppas det ordnat till sig. Precis som Filippinerna så är Taiwan väldigt utsatt för tyfoner. Morakot var en rejäl tyfon och det slutade med att man fick skicka ut 46 000 soldater för att rädda folk ur rasmassorna.

Bilder nedan från dagens tripp till Taipei 101.
Taipei 101 ett kvarter bort.Detta var så nära jag kunde komma Taipei 101 och ändå få med hela byggnaden.
Tills dess att Burj Dubai är färdigställd så innehar Taipei 101 förstaplatsen som världens högsta byggnad! Det planeras även en byggnad i Busan, Sydkorea som kommer att bli några få meter högre. Kineserna har också säkert någon jätte på gång.

Taipei 101 shopping mall entrance.Den riktiga entrén till Taipei 101.
Av någon anledning så är huvudentrén till Taipei 101 stängd (nedre bilden). Man får gå in genom entrén till Taipei 101’s shopping mall (övre bilden) som ligger till höger om själva huvudbyggnaden, och därifrån åka upp till femte våningen där man tar hissen upp till observatoriet.

Ett foto av Taipei 101 taget utanför byggnadens entré.
När man står så här nära, börjar man inse vilket monster till byggnad detta är!

Lyx shopping i anslutning till Taipei 101.
Enormt med lyxshopping för djupa plånböcker. En annan får nöja sig med fönster shopping.

Shopping mall Taipei 101. På denna bild kan hörnet av skyskrapan ses tydligt (de gröna fönsterrutorna).
Massiv lyxinredning!

Biljettförsäljning till observatoriet på 89:e våningen.
Som synes så kostar biljetterna NT 400 (86 kr). Tyckte det var väl värt det. Bra underhållning! Man kan vara uppe i byggnaden så länge man själv vill, vilket inte var fallet med Petronas Towers i Kuala Lumpur. Å andra sidan var det gratis att åka upp i Petronas Towers.

Bild inifrån hissen, Taipei 101.
Lyckades ta denna bild eftersom jag stod alldeles intill hissdörren. Passade på att fota precis när vi kom upp. Hissen är tryckreglerad, precis som kabinen i ett flygplan! Man kunde ta trappor uppåt till 91:a våningen eller nedåt till 88:e våningen.

Vy uppifrån 89:e våningen, Taipei 101.
Hann bara med ett par bilder innan vädret förstörde utsikten. På bilden kan man se att molnen börjar komma in runt toppen av skrapan.

Världens snabbaste hiss, Taipei 101.
Hissarna i sig är av högsta ingenjörskonst. Världens snabbaste. Det finns två sådana här hissar i byggnaden. De är så komfortabla att man knappt märker att man är i rörelse!

Jättekulan som reglerar byggnadens svängningar.
Den här kulan är viktig. Taipei ligger i ett av världens mest utsatta område för jordbävningar. Skyskrapan har konstruerats för att tåla orkanvindar på upp till 65 m/s, och även de allra kraftigaste jordbävningarna.

Jordgloben till vänster kan köpas för 50 000 kr.
På 88:e våningen kunde man köpa jordglobar för 50 000 svenska kronor! De var definitivt vackra att titta på i alla fall.

Nere på säker mark igen i Taipei 101's anslutande shopping mall!
Lekande barn i Taipei 101 shopping mall.


(9/10-09) Helt fullspäckad dag med sightseeing från klockan 9 till klockan 16. Sedan nattmarknaden från klockan 16 till 22 med en japansk polare som kom hit från Japan igår. Sedan drog jag till nattklubb själv och kom hem klockan 2 på natten!

Bilder nedan från dagens bravader:
Vänstersväng i Taipei görs bäst på detta viset!
Det här är ett nytt fenomen för mig. Har aldrig sett detta någonstans förut. Dessa motorcyklister kom ifrån samma håll som den vita bilen. Istället för att ställa sig mitt i korsningen på vanligt vis och svänga vänster så gör de så här. Väntar på grönt för att kunna köra vänsterut! Det här ser man överallt i Taipei.

Daan park i centrala Taipei.Daan park i centrala Taipei.
Ovan två bilder från Daan Park i centrala Taipei. På den övre kan du se toppen av Taipei 101 om du tittar noga.

Daan Park till höger i bild. Trafiken ser tam ut, men bilden ljuger!
Fotat från en övergångsbro bredvid västra delen av Daan Park.

Gatuvy i centrala Taipei. Den här delen av staden nära stadens stora universitet vet jag inte vad den kallas, men riktigt häftig var den!Gatuscen i centrala Taipei. Flaggorna på bilden är Taiwans flagga.
Två olika gatubilder från Taipei ovan.

Blodtryck tas ofta vid entrén till templen. Självklart passade även jag på att ta mitt blodtryck.Någon form av healing verkar det som, men jag kan ha fel.
Två bilder ovan från Xingtian temple, som är ett av Taipei’s mest välbesökta.

City god temple, Taipei.City god temple, Taipei.
Två bilder från City god temple i centrala Taipei ovan. Detta tempel övervakar staden mot onda andar. Templet var verkligen inte stort.

Det här är utsikten från hotellets takterass.
Vy från Taipei Hostel’s takterrass. Inte alls illa om man tänker på att det bara kostar 100 kronor natten bo här!


(8/10-09) Jag satt igår kväll och skrev ner en lista på ställen jag ville besöka idag. Lonely Planets kapitel om vad man bör se i Taipei är mycket rörigt. Detta gör att jag även sökt information på andra håll, självfallet så är internet en bra källa för information och även såklart andra travellers. Problemet är att det inte är så mycket andra travellers här. De (mycket få) västerlänningar man träffar här, antingen jobbar och bor här eller söker jobb. Pratade precis med en Amerikan som bott här i tre år och han har inte varit till hälften av de platser jag besökt idag! Lite svårt med så skilda intressen att dela någon information!

Det är alltid individuellt vad man har för personliga intressen och prioriteringar, och det gör att man direkt kan plocka bort saker man inte är intresserad av. I mitt fall så är jag sällan intresserad av museer, jag vet inte riktigt varför det har bara blivit så. I enstaka fall kan jag tycka att det är intressant och att det kan finnas saker av värde att se, men jag föredrar ofta annat. Byggnadsverk, tempel, olika stadsdelar, parker och marknader är det som intresserar mig mest.

Jag måste säga att jag återigen haft en dag som varit fulländad. Jag hann med fem punkter på en lista med nio punkter innan det blev dags att bryta för att åka hem och vid middagstid.

Taipei känns närmast magiskt, precis den känslan jag hade i Seoul har jag här. Frågan är om inte Taipei är en liten udd vassare på grund av ännu mer kontakt med lokalbefolkningen, trots att de precis som i Seoul inte kan konversera på engelska. Folk är gladare och mycket mer intresserad av att ta kontakt, framförallt väldigt hjälpsamma. Tunnelbanan är som ett paradis, den bästa jag någonsin använt mig av.

Jag har besökt tre tempel (alla med olika religionsinriktning), en park och en nattmarknad som är närmast död dagtid. Besöket i parken var framförallt för att jag ville reka vart den låg inför ikväll, då jag tänker åka dit och kolla hur det är på kvällen.

I ordning så blev det: CKS Shilin Residence Park, Confucius Temple (konfucianism), Bao-an Temple (taoism), Longshan Temple (buddhism, taoism och matsu) och Snake Alley som är nattmarknaden jag nämnde ovan. Matsu är en gudinna som jag fattar det. En hel del tempel i Taiwan är precis som Longshan Temple hem för många religioner. Framförallt templen var riktiga höjdare, närmast magisk stämning råder i och kring dem, med massor med folk som kommer för att be. Longshan Temple var en riktig höjdare. Det är väldigt svårt att återge i ord, men jag har aldrig sett något liknande tidigare.

Jag har svårt att hitta internetcaféer här, det internet jag använder är hotellets och det är många som vill använda en enda dator. Taipei är precis som Sydkorea ett av världens mest uppkopplade land, framförallt så har dessa två länder världens i genomsnitt högsta internethastigheter. Men situationen i Taiwan skiljer sig ifrån den i Sydkorea i form av att det verkar vara färre internetcaféer här, då de allra flesta har egna datorer hemma eller kör Wifi via laptops. Liknande situation som hemma i Sverige kan man säga. Jag skall försöka att lägga upp bilder så gott jag kan. I den mån jag lyckades med det här i Taipei, så är det ju bra. Annars kan jag alltid lägga in bilder i efterhand, men det är inte lika kul då det ej längre är färska prylar. Här kommer i alla fall några färska bilder.
Confucius Temple, Taipei. Här var det väldigt lugnt och skönt.
Tillber gudarna i Longshan Temple, Taipei.Ytterligare en bild från Longshan Temple. Ytterst märklig och magisk stämning på plats, med dofter man aldrig känt förut och en väldig tolerans mot västerlänningar verkade det som. Västerlänning i shorts och sandaler med kamera, brukar inte alltid vara en bra kombination inuti tempel.
Några bilder kunde jag bjuda på i alla fall. Bara tempelbilder dock. Det är svårt här som sagt med internet.

Trots att många kör wifi så är det ett gäng som inte har laptop och står och stampar och väntar på att få använda den enda datorn här.


(7/10-09) Då är jag i ett nytt land igen. Det blev mycket de senaste 24 timmarna. Från Seoul till Manila, sova lite i Manila och sedan vidare till Taipei. Tre storstäder inom ett dygn alltså! Underbart!

Flyget till Taipei avgick till och med ca 20 minuter före utsatt tid och tog ca 2 timmar. Nu har jag flugit fyra flygningar i rad med Cebu Pacific och allt har fungerat utan problem.

Framme i Taipei fungerade allt klockrent, immigration och transport till mitt förbokade hotell. Precis som i Seoul så använder jag buss till och från flygplatsen. Avståndet till downtown Taipei är precis som i Seoul ca 50 km. Jag bor mycket centralt i Taipei, ett stenkast eller närmare bestämt en station från tunnelbanestationen Taipei Main Station, som är stadens centralstation.

Ikväll kunde jag inte hålla mig från att åka och titta på Taipei 101. Byggnaden ligger bara sex tunnelbanestationer bortanför där jag bor. Det är ett monster till byggnad, men trots det så känns det inte som att den dominerar stadens skyline lika kraftigt som Petronas Towers i Kuala Lumpur. Med sina 509 meter i höjd imponerar skyskrapan ordentligt. Taipei imponerar också, och verkar vid en första anblick vara lika modernt som Seoul, skillnaden är väl att folk är gladare här (latituden igen som spökar?) samt att befolkningen i Seoul är närmare tio gånger större. Här i Taipei bor det runt 2.5 miljoner människor.

Det lilla jag pratat med västerlänningar här hittills säger att fastlands-Kina är en annan historia helt och hållet då det gäller personlighetsdrag på befolkningen. Kineserna är mycket mer buffliga och ovårdade generellt sett. Själv kan jag inte jämföra eftersom jag aldrig varit där, jag har endast varit i Hong Kong innan. Taiwan är i alla fall ett eget land med en egen regering, men befolkningen består i majoritet av kineser som kom hit en gång i tiden från fastlandet. Dessutom finns det en liten del aboriginer här. En stor del av befolkningen sägs dock ha aborigin-blod eftersom det har varit mycket blandgiftermål genom decennierna. Man får en känsla av att detta är landet som hela tiden har fått kämpa för en egen identitet. Taiwan är ett av världens mest tätbefolkade länder, endast Bangladesh är värre på den punkten. Den ekonomiska utvecklingen är imponerade och landet har idag en väl fungerande demokrati. Svenska UD säger så här apropå ekonomin:

”Den ekonomiska utveckling som Taiwan uppvisat sedan mitten på 1970-talet har varit anmärkningsvärd. Taiwan kom under 1990-talet att bli en av Asiens så kallade tigerekonomier och är i dag världsledande inom många högteknologiska branscher. Taiwan rankas som en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier.”

Inte illa av ett land på 35 000 kvadratkilometer och ca 23 miljoner invånare! Relationerna med storebror Kina är fortsatt spända och jag kan ge mig sjutton på att de är avundsjuka på demokratin här. De ser verkningarna av en lyckad demokrati och blir irriterade över det. När det var demokratiska val här första gången gjorde Kina flera militära manövrar mot lilla Taiwan.

Imorgon är det dags att börja utforska Taipei på allvar.

Klimatet är mycket behagligt med 25 grader på kvällarna och svala sköna vindar. Det här ser mycket bra ut inför fortsättningen!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.