Thailand, Kambodja och Förenade Arabemiraten 2019

Phnom Penh, Kambodja (del 1)

(6/2-19) Ytterligare en späckad dag med sevärdheter idag. Det har varit helklart väder hela tiden. Med det sagt så är det samtidigt årets svalaste årstid och dessutom lägre luftfuktighet än resten av året. Trots detta så tar det på en hel del att gå en hel dag i denna stad, precis som det gör i vilken annan tropisk storstad som helst. I tur och ordning har jag avverkat Cambodia-Vietnam Friendship monument, Independence monument, Norodom Sihanouk statue, Wat Langka, Prayuvong Buddha factories, Olympic Stadium, Wat Moha Montrei och Russian Market. Jag gick mellan alla dessa platser och därefter hela vägen tillbaka till hotellet. Uppskattar att det blev en promenad på runt 1,5 mil idag.

Dagens bildskörd ovan. Jag fick se mycket av Phnom Penh idag!


(5/2-19) En riktigt produktiv sightseeing-dag blev det idag. Jag började med Royal Palace och Silver Pagoda och fortsatte sedan till fots ända upp till Wat Phnom, templet som ligger högst uppe på stadens enda kulle. Staden Phnom Penh grundades i och med byggandet av den första pagodan på denna kulle år 1372. I pagodan förvarades fyra buddha-statyer som Lady Penh hittade vid Mekong-floden. Wat Phnom var idag fullpackat med kambodjaner. Jag gissar på att det har med det kinesiska nyårsfirandet att göra.

Frukost första morgonen på Mondulkiri Boutique Hotel.

Bilder från Royal Palace Park, Royal Palace och Silver Pagoda ovan.

Jag visste att det inte var så mycket att se, men jag ville ändå se den franska ambassaden. Den är omgärdad av en stor mur vilket gör att man inte ser så mycket av byggnaden. Ambassaden ligger ett par kilometer nordväst om Wat Phnom. Ambassaden spelade en nyckelroll i dramat som följde på röda khmerernas övertagande av Phnom Penh den 17 april 1975. Ungefär 800 utlänningar och 600 kambodjaner tog sin tillflykt till ambassaden. Inom 48 timmar informerade röda khmererna att dom inte erkände diplomatiska privilegier. Om inte kambodjanerna lämnades över skulle alla dödas inklusive utlänningarna. Kambodjanskor gifta med utländska män kunde stanna men inte kambodjanska män gifta med utländska kvinnor. I slutet av månaden utvisades alla utlänningar från Kambodja med hjälp av lastbilar över till Thailand. De flesta kambodjaner som plockades ut ur byggnaden har inte synts till sedan dess.

Sista anhalten idag blev Wat Ounalom. Templet representerar den kambodjanska buddhismens högkvarter. Royal Palace och Silver Pagoda var dom stora höjdpunkterna denna lyckade dag.

Bilder ovan från Wat Phnom, Riverside, Franska Ambassaden och Wat Ounalom.


(4/2-19) Efter att ha sovit nästan 10 timmar flyger jag upp ur sängen när klockan ringer prick 09.00. Jag fattade i första ögonblicket inte var jag befann mig. Typisk förvirring på grund av jetlag.

Till min stora lycka så är huvudvärken helt borta idag. När jag får så pass kraftig huvudvärk som jag hade i går brukar jag bli lite orolig för hur länge det ska sitta i. Ibland brukar det sitta i ett helt dygn och under den tiden är jag helt handikappad.

Jag hade en resa vidare från Thailand till Kambodja klockan 15.10 via Don Mueang idag till Phnom Penh. Det här innebar att jag var tvungen att välja ut något att göra i Bangkok under förmiddagen. Jag kom rätt snabbt på vad. Eftersom det hostel jag bor på endast ligger ett stenkast från Chinatown så kom jag att tänka på att även om jag varit många gånger i Chinatown genom åren, så har jag bara varit en gång till Wat Traimit (Golden Buddha Temple). År 1993 var jag och min morbror där. Han gick tragiskt bort för några år sedan och jag kände att det skulle vara ett trevligt sätt att hedra hans minne idag genom att besöka templet igen. Guldbuddhan väger 5,5 ton och består av 83 % guld! Det var trevligt och det skulle visa att sig att det tidsmässigt blev en precis lagom lång aktivitet innan jag var tvungen att ge mig av ut till Don Mueang.

Bilder ovan från mina timmar på förmiddagen i Bangkok då jag besökte Wat Traimit.

Jag checkade ut vid 11-tiden för att påbörja min resa upp till Don Mueang med MRT och buss. Det tog ungefär 1,5 timme och kostade 72 baht. Väldigt smidigt.

Flyget med AirAsia till Phnom Penh avgick ungefär en halvtimme efter utsatt tid. Flygningen tog ungefär en timme och en kvart och nu var jag äntligen i Kambodja igen. Beslutet att åka till Kambodja denna resa grundar sig på att jag endast har varit en gång tidigare i landet och då blev det endast ungefär en vecka. Jag trivdes väldigt bra i Kambodja den gången och tyckte att landet förtjänade ytterligare ett besök. Det är dessutom intressant att få se hur landet har utvecklats under de sista 15 åren. Phnom Penh lär nog bli svårt att känna igen imorgon när jag ska göra min första sightseeing-dag denna resa! Jag kommer att hoppa över Toul Sleng (S-21) och Killing Fields denna resa då besökte dom förra gången jag var i staden.

Lite av Phnom Penh har jag hunnit se ikväll. Ett par saker skiljer sig otroligt från mitt förra besök. Det är dels många gånger fler turister här och även en många fler restauranger. När jag läser om restaurangscenen här i min bok så beskrivs staden som ett riktigt matmecka. Skillnaden är enorm jämfört med 2004 då man fick leta ordentligt efter en bra restaurang. Det blev ett par öl ikväll och sedan sovdags vid midnatt. Jag känner mig riktigt trött och slut i kroppen ikväll. Fortfarande inte omställd till Asien rent fysiskt. Psykiskt går det väldigt snabbt att ställa om sig.

Jag har fått tag i ett bra hotell på 178:e gatan för 20 USD per natt. Hotellet bokades för någon månad sedan och jag planerar att stanna tre nätter.

Tuk-tuk från flygplatsen in till centrala Phnom Penh strax innan solnedgången.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.