Thailand, Kambodja och Förenade Arabemiraten 2019

Kampot, Kambodja

(9/2-19) Idag har jag för första gången denna resa inte haft några aktiviteter inplanerade. Tanken var att vila och försöka boka transport till mitt nästa tänkta resmål, Koh Rong Sanloem. Igår kväll började jag efter middagen att försöka hitta boenden på Koh Rong och Koh Rong Sanloem. Dessa två öar ligger bredvid varandra och skall ha vitt skilda karaktärer. Koh Rong skall enligt allt jag har läst ha mer party och backpackers medan Koh Rong Sanloem är ett lugnare och dyrare alternativ. Precis som när jag letade boende till Kampot medan jag befann mig i Phnom Penh så hade jag stora problem att hitta något överhuvudtaget. Problemet var detsamma nu som då. Det finns endast dorm-rum för mellan fem och tio dollar eller så kostar ett privat rum 100 dollar och uppåt. Jag bodde mycket i dorm förr i tiden, men det är många år sedan jag slutade med det. Privat rum är ett måste för mig, även om jag i undantagsfall kan tänka mig att dela toalett och dusch. Efter att ha smalnat ner sökningen till endast Koh Rong Sanloem och privata rum och sökt om ett antal gånger under kvällen hittade jag ett rum till slut med ett vettigt pris. Jag var väldigt nära ett tag att ge upp och åka tillbaka till Phnom Penh! Därför blev jag gladare än vanligt över att hitta boende. För flera dagar sedan övergav jag mina planer på att bo på någon av stränderna i Sihanoukville. Det enda som möjligen skulle kunna vara ett alternativ var att bo någonstans längs Otres beach som tydligen ännu inte är helt förstörd av de senaste årens byggande av resorter och kasinos.

Idag hade jag den enklare biten kvar. Att boka biljetter till Koh Rong Sanloem. Jag började först med att försöka boka båtbiljetten online men gav snabbt upp då jag såg hur rörig webbsidan var. Istället gick jag till en resebyrå på andra sidan gatan från mitt hotell och fixade kombinerad buss- och båtbiljett Kampot-Sihanoukville-Koh Rong Sanloem till ett totalpris av 25 USD. Då är båtbiljetten en tur- och returbiljett mellan Sihanoukville och Koh Rong Sanloem. Helt ok pris för att ta sig till paradisön.

För övrigt har jag mest bara strosat runt i Kampot och ätit och druckit gott. En otroligt skön dag i det fantastiska vädret!


(8/2-19) Det har varit en motorcykeldag idag. Bestämde mig ganska tidigt på morgonen att jag skulle hyra en motorcykel. Det är väldigt enkelt att få i motorcyklar att hyra i Kampot. Dom flesta uthyrare tar 4 eller 5 USD för en heldag. Jag fick en relativt ny och fräsch Honda Dream automat för 4 USD. Det första jag gjorde var att ta en tripp upp till Bokor Hill Station som ligger i Bokor National Park. Stationen bygges på 1920-talet av fransmännen för att användas som tillflyktsort från värmen nere på låglandet. Stationen ligger på ungefär 1100 meter över havet. Efter att ha stannat på ett par platser på vägen upp och sedan gått omkring och tittat lite kring toppen, så var det full fart nedåt igen och sedan vidare sträckkörning till Kep.

I Kep åt jag sen lunch. Jag körde direkt till seafood-restaurangerna som ligger vid stranden. Jag nöjde mig inte med att äta en gång, utan det blev två olika restauranger som låg bredvid varandra. Nu har jag testat de berömda krabborna tillagade med den kanske ännu mer berömda Kampot pepper.

Efter lunchen så bar det av hem till Kampot igen. Jag var tillbaka i Kampot vid 16.30-tiden. När jag kom in på rummet såg jag hur mycket jag bränt mig på armarna och i ansiktet, trots omfattande användning av solskyddsfaktor.

Att hyra motorcykel är ett måste här. Den enda del som var lite jobbig idag är att den relativt korta biten längs NH3 (National Highway 3) från Kampot till avfarten upp till Bokor Hill Station är grusväg. Det dammar något alldeles otroligt denna årstid vilket är en absolut mardröm för motorcyklister.

Bilder från dagen med motorcykel till Bokor National Park och Kep.


(7/2-19) Igår kväll köpte jag minibussbiljett till en stad som heter Kampot och ligger i södra Kambodja. Löften om gammal kolonial charm och en trevlig stämning gjorde att jag valde Kampot. Vid 8-tiden i morse var jag på plats för att vänta på bussen som skulle avgå 08.30. Det visade sig till slut att avgången blev runt 9-tiden. Det var jag och en fransyska som väntade vid företagets högkvarter som ligger i anslutning till nattmarknaden i norra delen av centrala Phnom Penh.

När klockan började närma sig nio och vi fortfarande bara var två kunder började jag tvivla på att vi ens skulle komma iväg idag. Plötsligt får vi resa på oss och manad iväg till en tuk-tuk som tar oss på en kilometerlång tur till en väntande minibuss. Fortfarande inga tillkomna passagerare. Det som hade hänt var inte svårt att gissa. Dom väntade in i det längsta för att ragga fler passagerare utan att lyckas. Vi kom iväg ungefär kvart över nio. Resan tog till slut nästan 4 timmar i den minibuss vi hade helt för oss själva. Det ironiska i det hela är att både jag och fransyskan var tvungen att söka ordentligt igår för att hitta ett företag som inte var fullbokat till Kampot idag!

Efter ungefär halva den 15 mil långa resan blev det tydligare varför restiden ligger på runt 4 timmar. Vägen började se nästan lika illa ut som vägen mellan Poipet och Siem Reap år 2004. Ingen beläggning och otrevligt stora stenar. Det är extremt torrt och dammigt vilket gör att sikten närmast är obefintlig varje gång det kommer mötande trafik. Efter att ha sett utvecklingen i Phnom Penh hade jag inte en tanke på att det fanns så här dåliga huvudvägar kvar i landet. Tydligen så har det inte samma prio som andra investeringar i det här landet.

Framme i Kampot blev jag avsläppt på torget medan fransyskan hoppade av några kilometer tidigare för att se om hon kunde fixa boende på ett hostel som hon misslyckats att boka online. Jag hade bara några hundra meter att gå till mitt boende. Det första som händer när jag checkar in är att ägaren gratulerar mig både till låga priset, samt att jag ens lyckats boka rummet. Jag hade faktiskt stora problem att hitta ett rum under 200 USD för två nätter, vilket är helt utanför min budget. Det här rummet kostar mig 15 USD per natt och är bra valuta för pengarna!

Efter att strosat runt de sista ljusa timmarna idag i Kampot så gillar jag redan staden skarpt. Det är en fantastisk atmosfär i denna lilla fina stad. Sedan att stadens centrum har en vacker kolonial arkitektur gör inte saken sämre. Jag har bokat två nätter här och sedan får jag se om jag blir kvar eller om jag drar vidare på nya äventyr. Ikväll blir det tidigt till sängs då jag behöver sova lite och ladda batterierna.

Ovan bilder från mysiga Kampot.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.