Thailand och Burma 2006

Bangkok, Thailand (del 2)

(19/7-06) Strulade in på ett internetcafé igen. Skulle ta ett uppehåll på några dagar men så blev det alltså inte! Fick lite beslutsångest angående Pattaya, så jag blev kvar i Bangkok idag också. Skönt att få vila upp sig lite. Har varit och klippt mig och fått hårbotten och ansiktsmassage för 150 baht. Trodde bara det var klippning, men det var mer än så alltså. Plus att när allt är färdigt så ska man dricka te. Bara i Thailand, service som ingen annanstans i världen. Har varit runt på Pratunam market idag också. Bästa stället att shoppa kläder på i stan tycker jag. Man häpnar som vanligt över hur billigt allting är plus det enorma utbudet. Måste fundera ut vad jag skall shoppa i nästa vecka innan jag åker hem till Sverige igen. Det kan vara bra att ha lite hum om det redan innan den dagen kommer. Som vanligt så kör jag på heldagskort till skytrain som kostar 100 baht, vilket ger åtkomst till stora delar av staden under hel dag för mindre än 20 kr. Har inte varit till gamla Bangkok den här resan ännu, med Khao San och Grand Palace i spetsen. Känns inte som att jag saknar det allt för mycket, även om den stadsdelen har mycket mer charm än nya Bangkok där jag bor. Kollade upp bussar till Pattaya på Ekamai busstation. De börjar gå 05.00 och går hela dagen med 30 minuters mellanrum! Det kallar jag kommunikationer. Kostar väl kanske ca 150 baht och tar väl nästan 2 timmar. Det blir som sagt mitt första besök i syndens näste, Pattaya. Även om mycket kretsar kring prostitutionen därnere, så har jag hört att många pensionärer från Europa på sistone har börjat få upp ögonen för Pattaya. De köper lägenheter och bor 6 månader i stöten där. Nöjeslivet är det sista de är ute efter. Detta har ökat markant de senaste åren. Allt som behövs i form av välfärd finns säkert, det är nära till havet och inte lika förorenad luft som i Bangkok. Snabbaste badorten att ta sig till från Bangkok. Fördelarna är många.

Det skall bli spännande att se hur stämningen är i Pattaya. Om man överhuvud taget kan vara där. Rent trivselmässigt alltså. Prostitutionen i Thailand sägs vara fördelad så här. 95 % riktat mot lokalbefolkningen, den finns alltså huvudsakligen utanför områden där faranger (utlänningar) vistas. Av de fem återstående procenten i denna industri så står Pattaya för 3 % medan Bangkok och Phuket står för resterande 2 %. Det sägs att Pattaya är det värsta stället i hela Asien, ja kanske i världen. Angeles på Filippinerna kommer kanske på andra plats i Sydostasien. Thailändska myndigheter har kämpat hårt de senaste 5 åren för att tvätta bort Pattayas dåliga rykte, för att locka mer barnfamiljer och den typ av turister som inte bara kommer för ”Sun, Sea and Sex”. De senaste årens hårdare lagar mot att de typer av etablissemang som kan tänkas innehålla prostituerade tvingas stänga 01.00 och senast 02.00 har definitivt slagit et hårt slag mot sexindustrin. Thaksin (landets premiärminister som stora delar av folket vill ha bort) kanske inte är så dum i alla fall! Det är han som implementerat hårdare tag mot det här.

Till sist måste jag säga att jag sörjer med folket på Pangandaran Beach på södra Java. Jag tillbringade själv flera veckor där vid ett tillfälle år 1994. Mycket fint och lugnt ställe på den tiden i alla fall. Ännu en tsunami i regionen. Dessutom hade de bara några tiotal mil därifrån en förödande jordbävning. Vissa människor får verkligen lida kontinuerligt. Tragiskt.


(18/7-06) Tillbaka i Thailand igen. Skönt ändå att vara tillbaka i civilisationen igen. Har ätit en thai middag alldeles precis nyss och den var verkligen efterlängtad. Maten är mycket bättre här, självfallet. Renligheten är superb dessutom. Äter alltid på gatustånd i Bangkok där den bästa, godaste och billigaste maten kan hittas. Det gör man inte inte i ett land som Burma. Nu ska vi se vad jag hitta på under den sista vecka av min Asien vistelse. Jag måste säga att det faktiskt lutar en del åt att det blir Pattaya. Har faktiskt aldrig varit i Pattaya. Det är lätt att ta sig dit till och från Bangkok dessutom. Nu tar jag en paus några dagar från skrivandet!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.