Thailand 2023

Pattaya, Chonburi (del 2)

(16/2-23) Precis klockan 8 i morse svensk tid kom jag in i terminalbyggnaden på Arlanda. En tolv timmar och 36 minuter lång flygning var över. Inget att klaga över då planet var en Airbus A350 och det var direktflyg från Bangkok. När man hör alla skräckhistorier på senare tid om Vings flygningar till och från Thailand så är man glad att flyga reguljärt. Jag tycker dessutom att Thai Airways är bättre än på 90-talet. Den vänliga och serviceinriktade personalen är en extra bonus.

Thai hade precis som med flygningen från Sverige flyttat fram avgångstiden en timme vilket jag nästan höll på att missa. Det verkar inte ha gått ut något meddelande om det och jag utgick från original-biljetten när jag bokade flygtaxin. När jag väl märkte det brydde jag mig inte om att kontakta taxibolaget och flytta fram upphämtningen en timme. Jag tog en liten chansning. Den chansningen var nära att slå tillbaka med kraft när jag kom till säkerhetskontrollen och såg den enorma ansamling människor som köade. När väl säkerhetskontrollen var bortgjord kom nästa mindre roliga grej. Köerna till immigrationen! Trots många immigrations-diskar rör sig kön väldigt långsamt. En del människor tappar humöret och tränger sig i kön och knuffar sig fram. Vid ett tillfälle var de nära att bli slagsmål mellan några kineser som betedde sig väldigt aggressivt mot varandra. Några vakter lyckades till slut lugna situationen. Ett tag började jag befara att jag inte skulle hinna med mitt flyg. Men bara några minuter senare insåg jag att det inte skulle vara någon fara. Flyget blev till slut 40 minuter försenat från Bangkok och totalt nästan en timme försenat till Arlanda. Jag hade tågbiljett bokad från cityterminalen klockan 09.43 och hann till perrongen i relativt god tid efter att ha tagit 08.30-flygbussen från Arlanda till Cityterminalen.

En nästan sex veckor lång resa är över och jag känner mig nöjd och glad och relativt utvilad för en gångs skull.


(15/2-23) Sista dagen i Thailand. Jag kommer kanske tillbaka några dagar någon annan gång om jag reser till Filippinerna eller Japan. Annars blir det nog inte mycket Thailand framöver. Det känns lite vemodigt men samtidigt så känner jag mig mätt och nöjd på Thailand nu. En stor anledning är alla problem jag upplevde med maten. Det är ju synd då maten här tillhör min absoluta favoritmat i världen.

Jag har haft sol i sex veckor så när som på en två timmars regnskur för någon vecka sedan. Idag har det regnat hela dagen, vilket inte har gjort mig någonting då jag har haft en del att stå i så här sista dagen på resan.


(14/2-23) Resan börjar gå mot sitt slut och jag blir bara latare och latare för varje dag. Det är förmodligen något bra. Senaste dagarna har jag nog drabbats av en förkylning men det har inte påverkat mig så mycket. Förutom en del magproblem (som förmodligen till hundra procent är relaterade till celiakin) så har resan varit väldigt problemfri hälsomässigt. Idag var tanken att åka till Koh Larn men jag ställde in på morgonen trots att jag uppe i tid.


(13/2-23) Tillbaka till Jomtien Beach idag. Jomtien är enklare att ta sig till än Koh Larn. Känner man sig lite bekväm och inte vill passa några tider är Jomtien att föredra. Nackdelen är att stranden inte är i närheten av den kvalité som stränderna på Koh Larn. Jag tänkte att jag skulle testa Pattaya Beach någon dag också innan jag åker hem bara för att ha gjort det.

Det blev en ny indisk restaurang till middag. Pattaya har så många indiska restauranger att det skulle ta månader att gå igenom dom alla!

På kvällen blev det utgång ungefär två timmar. Gick tillbaka till en bar på en sidogata till Soi Buakhao jag varit några gånger tidigare. Fördelen när man går tillbaka är att man blir ännu bättre behandlad av personalen och kan återkoppla lite konversationer vilket alltid är trevligt.


(12/2-23) Inget speciellt under dagen. Utgång på en av barerna jag besökte igår som jag tyckte var trevlig och hade bra musik. Dom har även bra priser på drinkar.


(11/2-23) Lugn dag med promenader på stan och lite administrativa ärenden.

Till middag blev det en pepparstek på svenskägda Beefeater Steak House and Pub vilket var otroligt bra. Restaurangen har haft lika olika ägarkonstellationer genom åren men en svensk har varit med hela tiden, i 18 år! Otroligt starkt! Det blev utgång på några barer i Soi Buakhao-området ikväll då det är lördag kväll.


(10/2-23) Mysteriet med larmet är löst. Det fungerade helt enkelt inte. Kom inget ljud ur telefonen när det gick igång. Någon liten inställning som ändrats i appen av någon okänd anledning. I morse ringde telefonen klockan 08.30 och jag kom äntligen iväg till Koh Larn. Denna gång blev det Nual Beach (Monkey Beach) som jag ville återse igen. En trevlig strand som har lite färre faciliteter och även mindre folk än många av öns andra stränder. Stranden är känd för aporna som de flesta som vill har möjlighet att träffa på ovanför den östra delen av stranden (dom är oftast där). Jag slog mig ner där men gick aldrig och kollade till aporna idag. Jag såg en del andra turister som gick dit men jag är osäker på om dom fick syn på några apor. En liten nackdel med att ta 10-båten är att man anländer till vald strand på Koh Larn vid 11-tiden och då börjar solen bli riktigt stark. Jag låg idag från 11 till 13 utan solskydd och det fick jag sota för! Idag tog jag 15.30-båten tillbaka till Pattaya till skillnad från förra gången då jag tog 14-båten. Det blev en bra lunch i Na Baan innan jag hoppade på färjan.

Bilder ovan från utflykten till Koh Larn.

Jag börjar som jag var inne på lite igår känna att jag är klar med denna resa och även med Thailand för ett bra tag framöver. Jag har redan i mitt huvud en bra plan för nästa långresa som förmodligen kommer att bli av i januari 2024. Ser fram emot den resan oerhört mycket.


(9/2-23) För andra dagen i rad missade jag larmet på 08.30 som jag ställt för att hinna med 10-båten till Koh Larn! Jag vet inte varför jag är så otroligt trött. En förklaring skulle kunna vara att kroppen inte får i sig tillräckligt med näring men det känns lite långsökt som förklaring. Det känns som att jag gjort bort att åka på riktig semester nu för många år framåt. Det har varit skönt att få koppla av men samtidigt är det här inte alls min grej. Anledningen till denna resa var just att få koppla av och vila ut efter lång tids kamp med hälsan. Jag är osäker på om det gjort mig så mycket starkare men jag hoppas det. Jag kommer nog inte att resa mer om jag inte kan göra det på samma sätt som jag rest tidigare, det vill säga resor baserade på äventyr. Det är väl bara att acceptera att det är slut med det och vara glad för det jag lyckades med innan. Många av oss är ganska bortskämda när vi är friska med att ta hälsa för givet så länge allt rullar på.

Denna resa hade jag faktiskt en liten plan som jag hade kunnat plocka fram för lite äventyr. I mån av ork. Att åka till Maldiverna från Bangkok, vilket är en enkel flygresa på strax över fyra timmar. Det som gjorde att jag inte genomförde den planen var min rädsla för kosten. Det verkade helt enkelt för svårt att göra en oberoende resa till Maldiverna och klara maten. En charterresa dit är en helt annan sak då man i det fallet kan få hotellet att fixa behovet av glutenfri kost. Maldiverna har sedan ett tiotal år till och med ändrat lagen så att oberoende resande numera är tillåtet vilket hade varit riktigt intressant. Tyvärr så kanske det aldrig blir av.


(8/2-23) En dag med lugn och ro och lite promenader runt staden. Jag har ingen lust att göra några större utflykter då det känns som att jag gjort det mesta här i omgivningarna efter alla mina besök genom åren hit. Det känns som att jag inte har någon styrka i kroppen heller. Trots att jag vilar och sover väldigt mycket. Ska försöka fixa lite shopping innan jag åker hem men annars är det inget särskilt planerat.


(7/2-23) Första halvan av dagen blev det en promenad strandvägen till The Sanctuary of Truth som har en turfzon. Det fanns även en för mig unik turfzon att ta på vägen dit. Tyvärr var man tvungen att betala inträde för att kunna ta zonen vilket jag inte ville göra. Inträdet kostar 500 baht. Det är lite för mycket pengar för en zon.

Lugn kväll. Just nu sover jag väldigt mycket.


(6/2-23) Tanken var att jag skulle dra till Koh Larn idag men jag tog en turfrunda upp till Pattaya Viewpoint istället. Det tog nog ett par timmar att gå från mitt hotell hela vägen upp dit. Eftermiddagen och kvällen blev lugn då jag fick lite problem med magen igen. Gick och lade mig helt slut vid 22-tiden.


(5/2-23) En riktigt seg dag efter att ha varit ute till 2-tiden i natt. Det gick en hel del pengar men det var värt varenda Baht. Det var ju dessutom lördag igår. Jag kämpar på med maten och det går lite upp och ner med hälsan. Tyvärr håller sig inte hälsan bra tillräckligt länge för att det ska bli kontinuitet. Då syftar jag på möjligheten att börja träna. Detta kan vara en av mina sista resor till Thailand så nu gäller det att njuta ordentligt och försöka glädjas åt allt landet har gett mig genom åren.


(4/2-23) Det har varit en händelserik dag. Äntligen lyckades jag ta mig ut till Koh Larn med 10-båten. Priset för färjebiljetten är samma som för tre år sedan. 30 Baht enkel. Otroligt billigt. När jag kom fram till Na Baan Pier på Koh Larn gick jag och tog en songthaew för 30 Baht till Tien Beach som är en av mina favoritstränder på ön. Där spenderade jag tre timmar innan jag åkte tillbaka till Na Baan igen och åt lunch där. 14-båten tillbaka till Pattaya var lika fullproppad med ryssar som båten ut till ön i förmiddags.

På kvällen var jag på Harrys för första gången och åt köttbullar med potatismos. Där träffade jag en svensk från Gubbängen född 1986. Efter ett par rom och cola bestämde jag mig för att barhoppa tillsammans med honom. Det blev till slut en riktigt trevlig kväll med många besökta barer av olika slag. Ett par go-go-barer blev det också på Soi Metro och en go-go på Beach Road. En riktigt trevlig kväll med trevligt sällskap.


(3/2-23) I dag blev det sol och bad på Jomtien Beach i ett par timmar mitt på dagen. Äntligen börjar jag tåla solen rätt så bra. Vattnet på Jomtien Beach håller inte samma kvalité som Patong Beach. Det är jag rätt säker på. Detta trots att Patong Beach är den strand på Phuket med sämst vattenkvalitet!

På eftermiddagen fick jag uppleva denna resas första rejäla regnskur. Den varade i drygt en och en halv timme och tidvis var det extremt kraftigt med åska. Jag är glad att jag hoppade över att åka ut till Koh Larn idag som var den ursprungliga planen. Som tur var så kollade jag i min väder-app på morgonen som visade på kraftiga regn på eftermiddagen.

På kvällen tog jag det mycket lugnt och det blev återigen en tidig kväll.


(2/2-23) Lugn dag i Pattaya då jag bara gjort några ärenden. Varit och handlat lite frukt och annat samt så tog jag en timmes massage på Soi Buakhao. Massagen var riktigt nyttig för min stela kropp. En tidig kväll då jag är rätt så trött efter många intensiva dagar i Phuket.


(1/2-23) Nu är jag tillbaka i Pattaya vilket faktiskt känns riktigt skönt. Det jag har hittat i Pattaya är mycket bra valuta för pengarna samt så finns det mer att välja på här än i Patong. Det är mycket större. Boende är mycket bättre för samma peng i Pattaya. Ska man hitta något som är sämre så är det självklart stranden. Det är inte lika kaotiskt med turister på gatorna och bara en sån enkel sak som att ta sig till stranden i Patong utan att trängas på gatorna på vägen dit var i stort sett en utopi. Här är det mycket luftigare. Jag ska nu försöka vila ut ordentligt, vilket faktiskt är den största anledningen för mig att komma hit. Jag är rätt säker på att det dåliga rykte Pattaya har från förr fortfarande hänger i hos många människor. Det är det jag utnyttjar.

Jag flög från Phuket till U-Tapao airport efter att ha spenderat nästan två timmar i buss från Patong Beach till Phuket International airport. Vid ankomst till U-Tapao fixade jag en Grab taxi från flygplatsen till hotellet i Pattaya. En resa på ungefär 45 kilometer. Priset för taxin blev 500 Baht! Riktigt bra pris för en nästan splitter ny Mitsubishi SUV och en riktigt trevlig taxichaufför.

Oavsett om jag hade trivts jättebra eller inte hade jag planerat redan innan att stanna max runt en och en halv vecka i Phuket. Jag försökte tajma in kompisens resa men lyckades inte fullt ut med det. Kombinationen hotell och flyg fick jag aldrig ihop riktigt. Delvis för att jag väntade lite för nära inpå med att boka. Både kineser och ryssar verkar ha bokat upp mycket av inrikesflygen och hotellrummen på Phuket! Vi fick åtminstone fem heldagar tillsammans vilket var väldigt trevligt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.