Thailand 2023

Pattaya, Chonburi (del 1)

(13/1-23) Riktigt avslappnande dag här i Pattaya. Massage på förmiddagen och Pattaya Beach från 15 till 17. Det gjorde rejält ont i låren under massagen då jag har lite träningsvärk sedan löpningen i förrgår. Istället för att köra med massa solkräm och sola under solens starkaste timmar är jag aldrig på stranden före klockan 14. Jag tänkte försöka undvika att bränna mig inledningsvis denna gång som jag nämnde häromdagen. Vill bygga en bra grund så jag är redo relativt snabbt för lite utomhusäventyr i Thailand. Bränner man sig så försenar man bara processen att tåla solen på ett bra sätt.

Jag doppade mig för första gången på Pattaya Beach idag. Allt utom huvudet. Vattnet har aldrig varit särskilt inbjudande och kommer nog aldrig någonsin bli det. Stranden är hyfsat fin men att bada i det skitiga vattnet har genom åren till och med kunnat vara förenat med hälsofara. Långt innan (läs 1990-tal) jag åkte hit första gången (2006) läste jag i thailändsk media om orenat avloppsvatten som släpptes rakt ut i vattnet från hotell och bostäder. Det är förmodligen något bättre längs Jomtien Beach och förhoppningsvis är Jomtien Beach ännu renare än förr. Enbart detta är anledning att besöka Jomtien om man bor i Pattaya. Eftersom det är omöjligt att veta status på vattenkvalitén är det bäst att ta det säkra före det osäkra.


(12/1-23) Det blev inte Koh Larn idag heller. Idag var det nära då jag till och med gick upp i tid för att hinna med 10-färjan. Det som gjorde att jag ställde in var att det var väldigt mulet väder. Det skulle bara ett par timmar senare visa sig vara en felbedömning. Vädret klarnade upp helt och det blev klar himmel. Vädret har varit lite halvmulet nästan varje dag hittills. Särskilt på förmiddagarna. Det är även lite disigt. Inte en droppe regn har jag sett. Tror inte det har regnat något på nätterna heller. Det märks att torrsäsongen börjar etablera sig ordentligt nu.

Det fina vädret gjorde att jag ändå kände att jag ville bada och sola några timmar. Då jag inte är van vid solen ännu såg jag till att dra till Jomtien vid 13-tiden och äta lunch där innan jag gick ner på stranden. Ungefär som förra gången.

Ända sedan jag började resa har jag alltid lyckats skilja på politik och vanligt folk. Ett lands folks regering versus vanligt folk. Det är en bra taktik i möten med olika länder, kulturer och religioner. När jag skulle ta en songthaew tillbaka till Pattaya North från Jomtien träffade jag på ett par som verkade desperata avseende att ta sig till Central Festival i Central Pattaya. Det var första gången dom skulle åka songthaew och blev otroligt tacksamma när jag förklarade hur det fungerar och vad det kostar. Det visade sig att dom var ryssar, något jag insåg innan dom ens började prata med mig då jag hörde när dom pratade med varandra dessförinnan. Fick det sedan bekräftat efter att ha frågat. Jag måste säga att det känns otroligt svårt att vara genuint trevlig med ryssar just nu. Många befinner sig i Thailand i solen medan deras nation dödar civila i Ukraina. I realiteten skulle exempelvis det här paret tillsammans med många andra ryssar här kunnat ha flytt Ryssland på grund av att dom är motståndare till kriget. Det är precis det här som gör att man måste försöka skilja på politik och vanligt folk. Men jag erkänner som sagt att det är riktigt svårt just nu.


(11/1-23) Idag var tanken att jag skulle åka ut till Koh Larn, men när jag vaknade hade jag sovit lite för länge för att hinna med 10-färjan. Det känns inte som att det är värt att åka ut med en senare färja om man ska få ut något av en dagstur dit. Istället blev det som igår att dra bort till Soi Buakhao och snacka med lite expats från Australien om deras liv här i Pattaya. Otroligt intressant att lyssna på.

Idag har jag sprungit mitt första löppass. Svårt att veta status på kroppen efter denna omställning samtidigt som jag inte vet om det bara är dumt att ta ut mig så pass mycket om jag har fått i mig gluten första dagarna. Omställningen till klimatet har gått väldigt bra och snabbt denna gången, och borde vara helt avklarad nu. Trots den för Pattaya ovanlig låga temperaturen svettades jag extremt mycket efter passet. Problemen med vaden jag dragits med hemma i nästan två månader var helt borta idag. Kom att tänka på det först efter passet. Efter sista passet hemma hade jag svårt att gå några dagar efter det. Jag är rätt säker på att det har med promenaderna under dom fyra första dagarna här att göra. Visar en hel del hur bra det är med promenader.


(10/1-23) En dag som spenderades mycket längs Soi Buakhao och några av dess sidogator. Det är riktigt kul att sätta sig ned på valfri restaurang och prata med folk här. Allt från folk som bor här till turister som jag. Enkelt att mötas. Mängder med folk. Efter att både lunch och middag var överstökade blev det att ta några drinkar på några olika barer vilket gjorde dagen ännu bättre. Allt som allt en mycket bra dag. En observation jag gjorde redan första dagen är alla affärer som säljer cannabis och är utspridda över hela Pattaya. Ett nytt inslag i stadsbilden! Tycker inte dom ser ut att ha så mycket business, men jag kan ju förstås ha fel i det.


(9/1-23) På morgonen var jag på Big C och kollade sortimentet på matvaror och snacks. Jag bor bara en kort promenad från Big C. Det som intresserade mig mest var sojasåser, ostronsåser och fisksåser. Utbudet av dessa tre produkter var milt sagt helt enormt. Det fanns massor av olika märken och även ett par glutenfria, Kikkoman och Megachef, som har varianter på alla ovan nämnda produkter. Fisksås är oftast helt glutenfritt vilket är tur då jag nu lärt mig att det finns möjlighet att uteslutande använda fisksås istället för sojasås och/eller ostronsås. Många gånger verkar alla tre användas i en och samma maträtt.

Eftermiddagen spenderades på Jomtien beach. Jag började med att äta lunch när jag kom dit. Var inte nere på stranden förrän vid 14-tiden. Perfekt tid att påbörja solbad när man nyss anlänt till tropikerna. Tänkte försöka undvika att inleda denna resa med att bränna mig.


(8/1-23) Vaknade vid 4-tiden i morse och kunde inte somna om förrän vid 7. Sedan sov jag till nästan 11. Klassiska jetlag-symptom. Efter frukost gick jag till Terminal 21 och skaffade ett SIM-kort hos bolaget True. Förr har jag alltid haft SIM hos AIS eller DTAC så det är första gången jag testar True. Det tog en bra stund för tjejen att aktivera SIM-kortet och det var en helt annan administration och insamling av personlig data än förr om åren. Tjejen fotograferade till och med mig och jämförde fotot med mitt foto i passet. Jag får för mig att allt fler länder börjar kräva registrering med ID-handling vid köp av SIM-kort. För 999 Baht fick jag 30 dagars obegränsad surf.

Dagen spenderades med att promenera runt stora delar av Pattaya. Jag fotograferade en hel del då jag tycker att jag inte gjort det så mycket under mina tidigare vistelser till Pattaya. Det var lite mer sol idag men trots det ovanligt svalt väder för att vara Thailand. Det var mycket mer folk i Pattaya idag än igår. Imorgon kommer förmodligen de första kineserna till Pattaya och övriga Thailand. Annars verkar det vara väldigt mycket ryssar här just nu.

Pattaya i början av januari 2023. Hoppet finns lever om att detta äntligen ska bli en bra högsäsong för turismen då pandemin har klingat av.

Än så länge verkar det inte som att jag blivit påverkad negativt av maten, men det är något som är konstigt och jag kan inte sätta fingret på vad det är. Samtidigt är det lite för tidigt att säga då det kan vara så mycket annat det beror så här första dagarna med jetlag och andra småkrämpor. Det ska bli intressant att få svar på biopsin när jag kommer hem igen för att se hur läkningen av tarmen har gått. Rent teoretiskt kan det ta flera år innan full läkning har inträffat. Ibland kan det till och med vara så att det blir permanenta skador på tarmen. Jag hoppas att det inte är så i mitt fall.


(7/1-23) Landning klockan 05.20 i Bangkok efter en tio timmar och 22 minuter lång flygning från Arlanda. Planet landade 25 minuter innan utsatt tid.

Dagarna innan resan blev jag tvungen att fixa covidbevis och lite andra saker för att vara förberedd på eventuella återinföranden av inreserestriktioner i Thailand. Bakgrunden till detta är att Kina tagit bort restriktionerna för resor ut ur landet. När det i morse blev min tur i immigrationen på Suvarnabhumi airport visade det sig att det inte behövdes något covidbevis. Det kommer förmodligen att införas till den 9 januari. En annan icke covid-relaterad god nyhet är att man inte behöver tillhandahålla något ifyllt dokument till immigrationen. Slut är dagarna när man satt omtöcknad i slutet av flygningen och fyllde i detta i mitt tycke fullständigt onödiga papper. Dessutom får man problem om man inte kan producera det vid utresa ur landet. Vietnam tog bort det här för många år sedan. Mexiko under förra året.

Immigrationen och bagageutlämningen gick otroligt snabbt denna gång. Inga köer och snabb hantering med 45 dagar stämplat snabbt i passet utan några frågor ställda. Thailand har för inresor från den 1 oktober 2022 till den 31 mars 2023 temporärt utökat från 30 dagar till 45 dagar vid ankomst utan visum. 45 dagar gäller självklart bara dom som innan hade möjlighet att få 30 dagar.

Jag hade bestämt innan resan att jag skulle sikta på att ta mig direkt till Pattaya istället för att åka till Bangkok. Dels kommer jag på det sättet till havet direkt och dels så blir det närmare till destinationen jag just nu planerar att besöka efter Pattaya. En annan viktig sak med åka till en plats jag besökt relativt nyligt är att det innebär hyfsad kännedom om restauranger i anslutning till boendet. Nu kom pandemin mellan min föregående vistelse och denna vilket jag också märkte när jag var på byn idag. En del restauranger jag frekventerade finns inte ens längre kvar. Hur som helst så är denna resa till Thailand lite av ett experiment för att se hur min kropp hanterar maten. Jag har nu haft celiaki-diagnosen i lite över år och lärt mig en hel del om hur jag ska undvika åtminstone de vanligaste fällorna med gluten. Detta blir min första resa till Asien med sjukdomen. Thailand har i grunden väldigt många rätter som är naturligt glutenfria. Det som förstör är att det i många rätter används soja- och ostronsås. En del såser kan ligga under gränsvärdena för gluten trots att dom har relativt mycket veteinnehåll. Följden av det är att man omöjligen kan veta vad som används vilket resulterar i att man bör försöka undvika soja helt. Hemma äter jag soja med vete i. Detta då jag vet att nästan allt gluten är nedbrutet (mätningar gjorda av livsmedelsverket). Det jag också fick bekräftat idag är att thailändarna generellt inte har en aning vad detta är för sjukdom. Det plus den stora risken med korskontaminering gör att Thailand räknas som ett rätt så besvärligt land att resa med celiaki i. Jag hoppas verkligen att det här går bra så att jag får lite betalt för allt slit jag lägger ned för att hantera denna sjukdom. Ett misslyckande kan innebära stora skador på tunntarmen. Om jag regelbundet får i mig gluten utan att jag vet om det.

Pattaya kändes rejält annorlunda idag. En upplevd känsla av att saker och ting kommer ta lång tid innan allt blir som det var 2019, om det ens någonsin kommer att bli det igen. Temperaturen har legat på runt 25 grader som högst idag. Riktigt bra klimat att börja med när man kommer från svensk vinter och ska acklimatisera sig. Jag tog en massage på ett av ställena i det område jag alltid gått till förr om åren, nämligen den nordligaste delen av Soi Buakhao. För tre år sedan kostade massage här 100 Baht för en timme och nu kostar det 150 Baht (vilket fortfarande är otroligt billigt).

Planen var att köpa ett SIM-kort idag, men det orkade jag inte med. Jag är glad att jag fått i mig tre mål mat idag. Middagen gav en vink om hur svårt det kommer att bli att få fram budskapet till restaurangpersonalen. När maten kommer ut tillsammans med mango-juicen berättar servitören stolt att det minsann inte är något socker i varken mat eller dryck! Trots en kvarts lång utbildning kombinerat med fraser skrivna på thailändska. Fortsättning följer.


(6/1-23) Direktflyg med Thai Airways Bangkok med avgångstid 12.30. Mitt första flyg mellan Sverige och Thailand med Thai Airways sedan 1994. Den gången hade jag endast en enkelbiljett. Kostnad 4000 kr! Biljetten för dagens resa kostade 8500 kr tur och retur. Det säger en del om hur billiga flygbiljetter egentligen är i dagsläget. Alternativt hur dyra biljetterna var på 90-talet!

Lite orosmoln över att ta mig till Arlanda idag då det drog in ett snöoväder. Det visade sig till slut att det inte blev så mycket störningar beroende på vädret denna gången. Allt flöt på perfekt med tåg och buss från Nyköping till Arlanda. Väl framme på Arlanda dök till och med solen upp mellan snöbyarna. Jag brukar sällan oroa mig för såna här saker, men denna gång hade jag lite mindre marginal än vanligt, så om någon av transporterna skulle bli försenade skulle jag förmodligen missa flyget. Den mindre marginalen berodde på att jag fick boka om resan upp till Arlanda då Thai Airways flyttade avgångstiden från 13.30 till 12.30 någon vecka innan avgång. Det är dessutom trettondagen idag vilket innebär färre avgångar att välja bland. Nu var jag väldigt detaljerad om en liten skitsak, men det kan vara kul för min egen del att titta in här någon gång i framtiden och läsa. För merparten som läser här är hur man tar sig från A till B nog tämligen ointressanta saker. Men det bjuder jag på.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.