Thailand 2006

Hua Hin

(5/5-06) Sista hela dagen i Hua Hin. Började dagen med att reka lite på busstationen angående vilka tider det går bussar till Chumphon, som är min nästa anhalt. Det gick bussar klockan 07.00, 08.00 och 09.00. Jag lär ta 07.00 bussen så att jag har stor chans att komma med en båt till Koh Tao samma dag. Bussresan till Chumphon skall enligt hörsägen ta runt fyra timmar.

Spenderade några timmar på stranden idag och ser verkligen ut som en kräfta just nu.

Nu måste jag få klaga lite och dra en hel nation över en kam. Tyskar har jag aldrig riktigt haft något gott öga till av flera anledningar. Här i Hua Hin till exempel så bor de på Hilton för 200 dollar per natt. Hotellet har ett enormt fint swimmingpool-område. Det lustiga är att de ändå hyr solstolar för 200 Baht för ett par timmar på stranden. Fullständigt sanslöst pris som bara en tysk kan tänka sig att betala. Observera att man som jag tidigare nämnt får ett fint hotellrum för 800 Baht. Tyskar är den enda nationaliteten som inte verkar vara prismedveten för fem öre. De driver upp priserna på alla turistorter de invaderar. Detta blir ju till en nackdel även för dom själva i långa loppet. Vidare så skriker och lever dom om och beter sig allmänt dumt. Pratar till exempel tyska vid första mötet med thailändare i hopp att slippa växla till engelska. Tittar man på go-go barerna och nöjeslivet, så verkar det även där vara tyskarna som svinar allra mest. Eller så är det bara så enkelt att de är flest till antalet och syns mest. Jag tycker dock utan att vara partisk att svenskar och andra skandinaver sköter sig mycket bättre här i Thailand.

Internetcaféer finns det inte gott om här konstigt nog. Har tagit lite bilder, men hittills har det varit rätt sparsamt med fotograferandet. Bangkok kändes rätt så meningslöst att fota i den här gången då det var femtioelfte gången jag var där.

Igår kväll var det en rolig kväll med en hel del party. Träffade ett par från Södertälje i förrgår kväll och vi bestämde oss för att träffas igår kväll igen. Killen är precis som tjejen 28, och han kommer från Luleå medan hon kommer från Khon Kaen, en stad i norra delen av Thailand. De träffades i Södertälje där de båda har bott ungefär tre år var. Så hon kan prata rätt så bra svenska. Det roliga började när vi fick för oss att gå runt på go-go barerna och ta en öl här och där. På vissa ställen vägrade de nästan att servera oss för hon misstänktes tillhöra någon annan bar konkurrerande bar. Tjejerna som jobbar i de här barerna har såklart sin arbetsgivare som de måste hålla sig till. Plötsligt så kom vi med en tjej som antogs vara någon som vi plockat med från någon annan bar. Hon fick förklara sig vart vi än kom och blev rejält sur vid ett par tillfällen. I övrigt så träffade vi fler svenskar som hängde med oss vartefter, så vi blev bara fler och fler ju längre kvällen gick.

Nu är det snart dags för lite seafood igen. Måste erkänna att det blev en Burger King idag, kunde inte hålla mig och behövde den variationen idag.

Middagen ikväll var det bästa jag ätit hela mitt liv. På en skala 1-10 så får den 11 i betyg. Helt underbart gott ackompanjerat av en Singha. Det finns runt tio gigantiska seafood-restauranger som ligger belägna på det som förr var pirer för fiskarna. Dessa ställen är fullständigt packade med västerlänningar och thailändare. Att Hua Hin skulle bli så populärt hade man väl aldrig kunnat drömma om för 15 år sedan. Stränderna är ju faktiskt inte ens i närheten av de som finns på Phuket eller kring Surat Thani. Närheten till Bangkok spelar nog in en hel del.

Nu blir det till att försöka lägga sig lite tidigare ikväll. Jag ska ju faktiskt upp klockan sex för att komma med bussen till Chumphon. Tropiska paradisön Koh Tao väntar!


(4/5-06) Första hela dagen i Hua Hin. Man blir riktigt lat när allting är så bekvämt som det är på sådana här ställen. Precis allt finns inom räckhåll. Mycket är är fortfarande väldigt billigt men man bränner ändå relativt enkelt och snabbt rätt mycket pengar i Thailand trots det. Min boendekostnad ligger i snitt på ca 800 Baht (160 kr) per natt. Då har man ac, kyl, varmvatten i duschen och ett riktigt fint rum. Städning utförs varje dag. Priset på rummet gäller för två personer så det blir väldigt prisvärt om man är två.

Jag har precis varit och ätit en seafood lunch. Det är så gott så maten smälter i munnen. Bläckfisk, räkor, krabba och musslor. En stor Heineken till det och notan slutade på 160 Baht (32 kr med dagens växelkurs). Då skall man komma ihåg att enbart ölen kostade 80 Baht (16 kr). Jag undrar vad motsvarande skulle kosta hemma, med den kvalité som maten håller här. Gissningsvis 1000 kr och mer.

Kunde konstatera idag när jag var på stranden att det är ganska mycket turister här trots att det är lågsäsong. Vädret är verkligen kanon men aningen varmt kanske. Det är varmaste årstiden just nu så det är inget konstigt. Har inte sett ett moln på himlen sen jag kom hit. Jag velar lite huruvida jag ska fortsätta söderut imorgon eller stanna här en natt till. Att ta sig till Koh Tao lär säkert ta ca 10 timmar så det är ingen lätt resa precis. Jag trodde häromdagen att det skulle ta tre till fyra timmar men det har jag fått revidera.


(3/5-06) Hua Hin. Detta känns som en riktig flashback. Tänk så fort de senaste femton åren har gått! Det finns svensk mat här nu, svenska guesthouses och så vidare. För mig så känns det som att den charmiga stämningen från 1991 är totalt bortblåst, även om det fortfarande är en sömnig, hyfsat charmig stad. Många thailändare har säkert blivit rika på kuppen och många arbetstillfällen har skapats. De lokala fiskarna verkar dock ha blivit allokerade någon annanstans. Hotell Hilton med flera har tagit över deras pirer där de bland annat torkade sin fångst, bläckfisk med mera. När jag går runt i staden så här första kvällen kan jag konstatera att det är en hel del äldre turister här och många barnfamiljer. Det finns några gator här som har go-go barer med den vanliga prostitutionen. Det är säkert lite mini-Pattaya skulle jag gissa även om jag inte kan jämföra, eftersom jag aldrig satt min fot i Pattaya. Som vanligt i Thailand syns det tydligt vilka gator som är lite seedy så man kan lätt undvika dem om man vill. Noterbart är att det självfallet är många fler barer till antalet jämfört med 1991.

Först en snabb tillbakablick i tiden. Jag har varit här två gånger tidigare. 1991 och 1994. Detta var den första mindre asiatiska stad jag och min vän Anders kom till 1991 på vår jorden runt resa, efter Bangkok. Jag kan konstatera att byggnaden där vårt guesthouse låg fortfarande finns kvar. Fast numera finns det en seven eleven i samma byggnad. När jag sedan återkom hit i slutet av min långa resa i Sydostasien år 1994 så kände jag nästan inte igen mig. Då kanske ni förstår hur svårt det är att känna igen sig nu! Jag tyckte dock redan 1994 samma sak som jag tycker nu. Mycket hände under de där tre åren exploateringsmässigt. Hur som helst så kommer Hua Hin aldrig vara något ställe man stannar mer än i ett par dagar, enligt mitt tycke. Ska man åka till Thailand på charter i två veckor så skulle jag nog aldrig boka det hit. Koh Chang, Koh Phuket, och Koh Samui med flera överglänser Hua Hin flera gånger om. Stranden är väl hyfsad (ja, jag har badat idag och även redan hunnit med att bränna mig) med finkornig vit sand. Det som faktiskt har blivit bättre med all exploatering är att man har byggt ett stort vattenreningssystem här, så stranden är renare än nånsin. Vad kan man säga mer om Hua Hin? Den thailändske kungen har sitt sommarresidens här. En sak som Hua Hin är känt för i hela Thailand är dess seafood som rankas som bland det bästa i hela landet. Det passar mig ypperligt eftersom jag älskar seafood.

Blir nog här ett par dagar för att sedan förmodligen åka vidare till Koh Tao. Jag funderar på att först ta mig till Chumphon och därifrån ta en båt till Ko Tao. Sammanlagt lär resan ta tre till fyra timmar. Sedan åker jag till Koh Phangan och därifrån vidare till min favoritö, legendariska Koh Samui. Ko Tao och Koh Phangan skall bli extra kul eftersom jag aldrig har varit på dom öarna förut. Jag kanske även kan klämma in ett full moon party på Koh Phangan, om det är fullmåne just när jag är där, vilket kanske inte är så stor chans. Det vore kronan på verket att få till det. Mest för att få uppleva det åtminstone en gång.
Hua Hin årgång 2006.
Hua Hin årgång 2006. Om jag inte missminner mig helt så står min vän Anders och poserar på en bild från 1991 i fotoalbumet framför ett pågående Hilton-bygge! Detta var den första tropiska strand jag solbadade på. Har aldrig gillat hästarna de kör med på stranden för turister att rida på. Precis som 1991 så finns de kvar. De skiter överallt och man får ingen ro när de galopperar fram och tillbaka. Till Hua Hin åker man främst för den fantastiska seafood som sägs vara den allra bästa i Thailand! Eftersom jag är en seafood freak så trivs jag alltid bra i Hua Hin.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.