Panama och Costa Rica 2015

San José, San José, Costa Rica

(29/1-15) Det blir en slö dag här i San José idag. Det är uppriktigt kul att få uppleva ännu en av världens huvudstäder. Imorgon drar jag vidare på nya äventyr. Jag kommer att bestämma destinationen ikväll. Jag velar i nuläget mellan ett par olika alternativ.

Kvällsuppdatering: Jag kommer att åka buss till Jacó imorgon förmiddag. Vill ha lite mer värme och strandliv igen. Tanken var att jag skulle kolla in nattlivet ikväll i San José men jag ställde in då det var lite dåligt med folk på det ställe jag skulle gå på. Ville inte ta risken att leta andra ställen nu på kvällen i mörkret. Jag får gå ut i Jacó imorgon istället. Var och tog ut pengar igen ikväll som jag snabbt deponerade merparten av på hotellrummet. Lite intressant priskoll: En Big Mac kostar 2150 Colones. Det motsvarar 33.50 svenska kronor med dagens kurs.


(28/1-15) Har varit ute på stan hela dagen och sett mig omkring. San José är ingen jättevacker stad. Men jag tycker staden verkar ha oförtjänt dåligt rykte. Man får anstränga sig för att hitta fin arkitektur här, men den finns! Däremot så känns folk enkla och avslappnade här. Det är möjligt att det hade räckt med två nätter här, men sådant vet man ju ej i förväg. Det som förvånar är priserna på enklare restauranger. Hotellpriserna ligger på en mera rimlig nivå. En liten tallrik spaghetti bolognese och en 35 cl starköl går loss på närmare 20 USD. Vi pratar ändå om ett land med en genomsnittlig årsinkomst på 11-12 000 USD. Lite märkligt kan jag tycka. I så fall så tycker jag man får väldigt mycket för pengarna i Sverige på restaurang om jag ska jämföra. San José kanske inte är någon favoritdestination ändå, men nu har jag i alla fall sett staden med egna ögon. Det känns bra och storstäder av olika slag är alltid intressanta för mig.

Jag har haft en resa hittills utan hälsoproblem, men för ett par dygn sedan (i Puerto Viejo) började jag få kraftig klåda på kroppen och har även fått en massa konstiga utslag. Det är väldigt jobbigt då det kliar i stort sett på hela kroppen. Det är i stort sett omöjligt att ställa en diagnos själv på sådant här. Det kan vara allt från att jag blivit biten av sandflugor till bedbugs till skabb! Bedbugs är det jag misstänker mest i nuläget. Nu hoppas jag på att det börjar bli bättre snart. Att man aldrig blivit biten av bedbugs tidigare är mest tur. Ja, det kan finnas bedbugs på femstjärniga hotell också, även om risken säkert är mindre.


(27/1-15) Efter fem timmars bussresa så har jag nu kommit till San José, Costa Ricas huvudstad. Bussen avgick klockan 07.30 från Puerto Viejo. Skönt med en resa som bara tog halva dagen. Resan upp i bergen den sista biten upp till San José var mycket vacker.
San José verkar ha väldigt många busstationer. Den jag anlände till heter San Carlos och hanterar delar av trafiken till den karibiska sidan av Costa Rica. Jag gissar att jag hade ca 2 km till Casa Alfi som jag bokat tre nätter på. Det var mycket enkelt att hitta då centrala San Jose är indelat i ett rutnät med numrerade ”Avenidas” som löper väst till öst och numrerade ”Calles” som löper norr till söder. Tydliga gatuskyltar i nästan varje gatukorsning är också ett stort plus. Jämfört med Panama city där gatuskyltar är en raritet är detta nästan som en dröm!

Eftersom klockan bara vara runt 13-tiden när jag checkat in och ätit på McDonalds så kunde jag inte hålla mig från att gå på en liten sightseeing i de centrala delarna. Läget på mitt hotell är riktigt bra. Temperaturen här mitt på dagen låg på 24-25 grader och jag har sett folk med jackor på sig! För mig så är klimatet helt perfekt. Chepe som staden också kallas ligger på strax över 1100 meter över havet.
Bilder nedan från ett par timmars promenad i Costa Ricas huvudstad.
Teatro Nacional, San José.
Plaza de La Cultura, San José.
Plaza de La Cultura, San José.
Vid Plaza de La Cultura, San José.
Avenida Central vid Plaza de La Cultura, San José.
Avenida Central, San José.
Entrén till San Josés relativt nyinvigda (2012) chinatown.
Iglesia Nuestra Señora de La Soledad, San José.
Museo Nacional, San José.
Estación de Ferrocarril al Atlántico, San José.
Graffitikonst i centrala San José.
Administrativ byggnad, San José.
Plaza de La Democracia, San José.
Bilder ovan från centrala San José.

Jag har bokat tre nätter här i San José. Jag vill ge staden en chans. Jag har hört mycket negativt om staden innan jag kom hit och till och med min guidebok säger att staden inte ligger så högt på listan bland turister. Hittills måste jag säga att jag tycker att det verkar trevligare här än i Panama city. Det är mer folkliv här. Jag har bara varit här några timmar än så länge så det kanske är lite för tidigt att börja betygsätta nu.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.