Kina och Filippinerna 2008-2009

Iligan City, Lanao Del Norte, Filippinerna

(3/1-09) Vid frukost när vi lyssnar på nyheterna så berättas att stora delar av Iligan är översvämmat. Emelie och Mike avråder mig från att resa vidare idag och jag bestämmer för att lyssna till deras råd. De vet vad de talar om och har mycket god kännedom om mina kommande destinationer, Ozamis och Dapitan. Dessa städer skall inte vara farliga. Jag skall därefter försöka ta mig upp till Visayas, Dumaguete eller Siquijor. Dessa platser besökte jag under min resa till Filippinerna i juli 2007. Sedan har jag bestämt mig för att förlänga mitt visum som går ut den 13 Januari, vilket jag bör kunna göra i Dumaguete.

Det har varit svårt att hitta något internetcafé i Iligan där jag kan överföra mina bilder. Det var även svårt att ta sig in till staden i dag utifrån förorten där jag bor. Floden i staden är kraftigt översvämmad så den bro som används för motortrafik är stängd. Folk som bor längs flodkanten är evakuerade och jag skulle inte bli förvånad om det har drunknat människor här idag.
Som kan ses på bilden så är det rejält med översvämning i staden. Eftersom man inte varit med om så här stora översvämningar tidigare, så kopplas regnet till den globala uppvärmningen, Iligan city.
Som synes så är det ingen liten översvämning det handlar om. Evakuering av vissa delar av staden Iligan krävdes.


(2/1-09) Heldag med Maytha, Carl, Geraldine och Rosalinda till Tinago Falls. Riktigt häftigt att simma under ett riktigt stort vattenfall och temperaturen är behaglig i vattnet. Vi hade laddat upp med vatten och en massa frukt. Guava, ananas och bananer. Efter det åkte vi ner till staden där jag handlade pizza till alla inklusive all barnen. Till deras stora förtjusning. På eftermiddagen åkte jag och Maytha in till staden igen för att köpa tonfisk, räkor och musslor till middag. Tanken var att detta skulle bli min sista middag med familjen. Vi kollade film och körde karaoke plus att jag tog ett löppass på 3 km. Det gick väldigt tungt eftersom jag fortfarande inte är i bra form plus att jag är lite förkyld.Senare under kvällen så får jag reda på att ytterligare en tragedi har drabbat General Santos under dagen. I staden finns en park där man har massvis med underhållning och festligheter varje dag fram till måndagen den 5 Januari. Jag var där i princip varje kväll när jag var i General Santos. Pratade med knallarna där och tog en och en annan öl där. Hela parken är hårt bevakad av tungt beväpnade vakter. Folk verkade så glada när jag var där över att det inte hade varit några problem med bombattentat i staden på väldigt länge. Problemet var att igår så slängde någon in en handgranat över ett stängsel in bland folk. Inga dödsfall rapporterades med många skadade av splitter. Allt det här känns självklart overkligt.På kvällen börjar det regna kraftigt. Ett regn som sedan pågår hela natten.
Framför Tinago Falls i Iligan city.
Framför Tinago Falls som rankas som ett av Mindanao’s vackraste. Vattnet är kristallklart om det inte har regnat onormalt mycket, vilket var fallet när vi var här. Vattnet är alldeles brunt, men badbart!


(1/1-09) Allt är stängt precis som hemma i Sverige idag. En riktigt död dag. Mycket karaoke och en del sightseeing med Maytha i själva staden, som egentligen inte har några sevärdheter. Tanken var att vi skulle dra till Tinago Falls, vilket är ett vattenfall, för att bada, med det finns ingen kollektiv transport idag. Funderar nu på min vidare resa, blir väl kanske här ett par dagar till för att seda åka ännu längre västerut på Mindanao och därifrån ta mig upp till Visayas där det blir mycket mer beach och sol! Det har varit en bra nyår för mig i år!

Nedan kommer en del av artikeln om bomben i General Santos city samma dag som jag lämnade staden, som inte har haft sådana incidenter på väldigt länge!

GENERAL SANTOS CITY, Philippines — Four people were killed and 30 injured Wednesday January 30 in a bomb blast at the gate of a tuna canning factory in the southern Philippine city of General Santos, police and a media said.

City police chief Roberto Po said the explosive was a home-made bomb and went off at past 6 p.m. outside the main gates of Philbest Canning in the village of Bawing.

”The injured have been rushed to hospitals in the area,” he said.

DZMM Teleradyo reported that four were killed while 30 others were injured in the blast, which occurred as the firm’s workers were going home.

No one claimed responsibility for the blast.

”We are still investigating whether this is an extortion attempt or labor-related,” Po said. He said he was also not ruling out an attack by Muslim radicals.

Police said they had not established a motive for the bombing.

Local media described scenes of panic after the blast, with the dead and injured littering the street.

Philbest cannery was not commenting on the bombing.

Known as the tuna capital of the Philippines, General Santos, on the southern island of Mindanao, is home to some of the biggest tuna canning factories in Southeast Asia. Six of the country’s eight tuna canneries are located in the city.


(31/12-08) Nyårsafton. Fick reda på att det varit en bomb i General Santos city samma dag som jag drog därifrån, på en polisstation! Uppe tidigt på morgonen för att bli visad till en liten park av Maytha där jag kan ta mitt första löppass denna semester. Det skulle visa sig bli ett att av de allra tyngsta passen på mycket länge efter mer än en månad i stillhet. Orkade endast 3 km i 4.15 tempo på platt asfalt. Den sista biten var jag uppe i 200 pulsslag per minut vilket är personligt rekord. Sedan så fick jag skavsår på båda hälarna eftersom jag inte använde sockar i skorna. Hoppas på snabb läkning, då det endast är vatten blåsor.

På eftermiddagen drog jag och Maytha till Timoga spring pool där vi simmade. Lagom till nyårskvällen hade man således fått en lite väl mycket solbränd kropp, fast man dock har varit med om betydligt värre på den fronten förr.

På kvällen blev det nyårsfirande på ett sätt jag aldrig varit med om, såklart. Några öl, mängder med mat, karaoke såklart och matchen mellan Manny Pacquiao och Oscar De Lahoya. På Filippinerna är mycket av maten centrerad kring griskött och vid stora fester grillar man hela grisar över elden. Massvis med bakverk och sötsaker är populärt också. Maten har förberetts i dagar. Det mesta av det som serveras är kall mat, vilket jag kan ha lite problem ibland, men det är mycket nya saker man får prova. Då det gäller frukt så är det tradition att alla skall äta av 13 olika frukter under nyårsaftonen för att det bringar lycka hela nästkommande år. Själv är jag bara uppe i fyra eller fem så här långt.

Fyrverkerierna var kaotiska och jag och övriga familjen höll oss endast kring husen där alla grannar känner alla, för säkerhets skull. Mig vaktar de hela tiden, vilket känns tryggt och skönt. Från banditer, terrorister och fyrverkeripjäser. Man får en känsla av överbeskyddande hela tiden, vilket bara kan betyda två saker. Antingen är jag väldigt naiv eller så är det så farligt här som de säger. Så här långt har jag inte sett en enda annan utlänning här i Iligan city.
Delar av familjen i huset där jag bodde i 5 dagar. Nyårsafton, Iligan city.
Tillsammans med familjen i huset där jag bodde och firade nyår. Årets nyår blev verkligen annorlunda!

Jag bjuder ungarna på lunch på JolliBee, Iligan city.
Ungarna blev överlyckliga när jag bjöd dem på mat och framför allt GLASS på JolliBee. De verkar sakna mig enligt Maytha.

Carl, en av mina favoriter i familjen, sjunger Karaoke. En riktigt rolig kille, Iligan city.
Carl, den roligaste killen i släkten sjunger karaoke. Fick skratta rejält denna kväll. Karaoke är riktigt roligt. Alla vill vara med, även om man inte alls kan sjunga.

En rotfrukt som kokas med mjölk och en del andra ingredienser. Underbart gott. Färgen är naturlig, ingenting är tillsatt! Iligan city.
Dessert gjord på en rot som jag inte kommer ihåg namnet på just nu. Kokas med mjölk och en del socker. Underbart gott!

Frukter. Inte alla de tretton som för lycka med sig det kommande året, på denna bild dock, Iligan city.
En del av de 13 frukter som skall bringa lycka under det kommande året. Jag försökte utan framgång förklara att 13 är ett olyckstal!

En del av all mat som förberetts för nyår. Dagar av matlagning handlar det om. Allt är hemlagat! Iligan city.
Hemlagat så det står härliga till!

Lechon. Ung rostad/grillad gris som alltid finns med vid högtidliga tillfällen på Filippinerna, Iligan city.
Detta är Lechon, ung gris som är rostad/grillad. Delikatess på Filippinerna.

Grillning av tonfisk inköpt av mig själv på marknaden i Iligan. Min personliga favoritfisk!
Tonfisk inhandlad av undertecknad på marknaden i Iligan.

Jag och minstingen i en av familjerna, Reyn, Iligan city.
Maytha älskar barn i alla åldrar. Hon tog denna bild där jag håller i Reyn.


(30/12-08) Igår kväll stod valet mellan Lake Sebu och att dra upp till Iligan city i norra delen av Mindanao där jag aldrig tidigare satt min fot. Valet föll på Iligan city eftersom jag har en kontakt där, Maytha. Sms:ade lite med henne och hon tyckte att eftersom nyår nalkas så kunde jag lika gärna fira nyår med hennes familj. Lake Sebu hade varit bekvämare, då det bara hade handlat om några timmars resa, medan det i fallet med Iligan snarare handlar om 12-14 timmar i diverse bussar! Så jag drog iväg upp till Iligan city. General Santos-Davao city-Cagayan De Oro-Iligan city. Resan tog totalt 14 timmar! Detta blir nog den längsta resan jag kommer att göra denna gång i ett svep. Iligan city har under augusti, september och oktober haft stora problem med rebeller som anfallit staden, plus att det var två bomber samma dag mitt i centrum bara för ett par veckor sedan. Därför så passar det perfekt att bo via en ”homestay” vilket är säkrare än att bo på stadens hotell där man också hittat och desarmerat bomber på senare tid. Ett utmärkt tillfälle att få fira nyår på Filippinskt vis!

Framme i Iligan vid 21-tiden där Maytha möter upp på busstationen. En mycket tung resdag var till ända. De hämtade mig med en taxi, och detta är första gången vi träffas i verkligen. Maytha är en 30-årig lärarinna som är en fantastisk människa och som är i engagerad i barnhem som hjälper föräldralösa barn i Iligan. Jag fick ett varmt mottagande av familjen och efter det var det bara att gå och lägga sig för min del.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.