Colombia 2020

Bogotá, Colombia (del 3)

(19/3-20) Alla upplever vi våra egna coronakriser just nu. Inatt har jag lyckats checka in på mitt flyg från Bogotá till Frankfurt. Under incheckningen uppenbarades den information som jag inte lyckats få fram via Lufthansas statuscheck-sidor (appen och webbsidan) tidigare. Det flyg som ställts in för mig är Frankfurt till Stockholm. Det här gjorde mig självklart väldigt lättad då bokningen över till Europa fortfarande är aktiv. Att ta sig från Frankfurt till Stockholm är ju hanterbart på ett helt annat sätt. Jag har alltså en sådan tur att jag får åka med den sista flight som Lufthansa kommer att köra på ett bra tag mellan Bogotá och Frankfurt!

Under morgonen svensk tid har min syster Camilla bokat om min resa mellan Frankfurt och Stockholm och därmed fixat den konstiga ombokning som gjordes av Lufthansa. Jag skall nu vara bokad på ett flyg till Stockholm under lördagen den 21 mars. Lufthansa bokade om mitt flyg till ett flyg som hade avgång två timmar tidigare än det flyg som ställdes in vilket således gjorde det teoretiskt omöjligt att hinna med.

Jag ska väl inte klaga under förutsättning att det här nu går i lås. Jag får ta en extra hotellnatt i Frankfurt. Det är allt jag drabbas av.

Jag har mest bara dödat av tiden med promenader i Zona Rosa idag. Utcheckning från hotellet var 13.30 vilket jag utnyttjade till fullo. Var nere vid receptionen ganska precis 13.30. Sedan lagrade jag väskorna i receptionen för att kunna vara ute på stan fram till taxiresan ut till flygplatsen. En sak jag hann med i dag var att köpa världens bästa kaffe. Köpte ett kilo och det kostade 100 kronor per kilo!

Tiden för avgången är satt till 21.10 för flygningen mellan Bogotá och Frankfurt. Lite mer spänt än vanligt kommer det säkert att kännas att åka ut till flygplatsen ikväll.


(18/3-20) Efter frukost idag kontrollerade jag senaste nytt angående min flygning från Bogotá till Frankfurt med avgång imorgon imorgon kväll. Min biljett är tyvärr avbokad i nuläget. Igår kväll var den inte det. Igår kväll var status på flygen från Bogotá till Frankfurt (ett flyg per dag avgår året runt) att Lufthansa slutar flyga från och med fredag den 20 mars, d.v.s. en dag efter mitt flyg som avgår imorgon den 19 mars. Jag gick direkt in och kollade status på min flygning och den verkar fortfarande inte vara inställd. Därför är det i nuläget extra konstigt att min plats är avbokad. Ska försöka få klarhet i det här under dagen. Jag hoppas jag vet mer imorgon innan avgång så jag vet om jag ska åka ut till flygplatsen eller inte.

För övrigt har jag suttit och följt börsen idag. Det är hemska nedgångar fortfarande. Jag har mest suttit inne på rummet förutom när jag behövt något som vatten eller mat. Gatorna här i Zona Rosa är ganska tomma idag. Den mindre förkylning jag känt av sista dagarna verkar nu vara på väg att försvinna. Jag är återigen på 2600 meters höjd, vilket också säkerligen påverkar mig lite. Det blir en oerhört spännande dag imorgon, den saken är klar!


(17/3-20) Resa idag med inrikesflyg från Medellín till Bogotá klockan 14.32. Med tanke på att Colombia från och med idag i olika stor utsträckning börjar stänga ner samhället så ville jag vara lite extra tidig på flygplatsen. Jag tog först metron två stationer (station Poblado till station Exposiciones) då jag har pengar kvar på metro-kortet. Efter en kort promenad från station Exposiciones till San Diego mall tog jag sedan flygbussen till flygplatsen för det mycket överkomliga priset 10 500 COP. Den nya tunneln från staden till flygplatsen har kortat ner restiden avsevärt. Tunneln öppnades den 15 augusti 2019.

Sista bilderna från fantastiska Medellín tagna under förmiddagen på väg ut till flygplatsen. Det var trist att lämna denna fina stad. Är otroligt tacksam att jag hann med Medellín också denna resa.

Flygningen som varade endast runt 40 minuter var väldigt trevlig med vyer över Nevado del Ruiz, stratovulkanen med en höjd på 5311 meter över havet. Planet var som förväntat bara halvfullt.

Situationen på marken i Bogotá är väldigt annorlunda än den i Medellín. Det verkar som att någon sorts utegångsförbud har implementerats här idag. Jag anlände till hotellet vid 17-tiden efter en taxiresa som kostade 30 000 COP. Eftersom jag gjort samma taxiresa tidigare (bor på samma hotell som i början av min resa) till ett pris av 70 000 COP så vet jag att det var ett bra pris jag fick den här gången. På hotellet möttes jag av personal med ansiktsmasker, men jag blev bra mottagen då dom vet att jag varit i Colombia i en månad nu och därmed inte utgör någon smittrisk relativt om jag anlänt från Europa idag eller senaste dagarna. Jag fick till och med en uppgradering till en svit för att jag bott här tidigare! På tal om nyanlända turister så måste folk som nu anländer till Colombia från Europa sitta i karantän i två veckor. Vid incheckningen kontrollerades min inresestämpel till Colombia som en formalitet. Åtgärderna mot viruset tilltar för varje timme nu så jag får vara glad om jag lyckas ta mig till Sverige i övermorgon. Ikväll är mitt flyg fortfarande inte inställt till Frankfurt.

Jag åt middag på en restaurang med fantastisk pizza och var i stort sett ensam kund. När jag skulle lämna restaurangen anlände några kunder. Imorgon blir det förmodligen att spendera den mesta tiden på hotellrummet och följa händelseutvecklingen noga.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.