Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexiko 2024

Mexico City, Mexiko

(23/2-24) Ankomst till Arlanda från London klockan 21.17 svensk tid och därefter en resa med FlixBus från flygplatsen direkt till Nyköping klockan 22.45. Planet tog mark drygt 20 minuter före utsatt tid på grund av gynnsamma vindar enligt kaptenen. Flygningen från Mexico City till London tog endast nio timmar och tio minuter! Klockan 01.15 den 24 februari klev jag in i min lägenhet i Nyköping efter en odramatisk resa. Efter resan kan jag nu konstatera att flygbolaget Aeromexico var en lyckad chansning. Det var svårt att bilda sig en uppfattning om flygbolaget via recensioner i olika forum när jag köpte biljetten i början av oktober. Det var i stort sett lika många bra som dåliga recensioner. Ännu en mycket bra resa är över!


(22/2-24) Det är dags att packa ihop för den här gången. Sista timmarna på resan men ändå nästan en full dag här i Mexico City. Flyg klockan 22.50 till London är en riktigt bra tid eftersom kroppen är programmerad att gå och lägga sig då. Jag hoppas jag får sova åtminstone några timmar under flygningen. Sen är det bara resten av resan kvar. Effektiv restid från dörr till dörr väntas bli runt 19-20 timmar om jag räknar med att planet lyfter runt 23-tiden lokal tid ikväll.

Dagen i Mexico City har varit lugn och skön. Jag tog en längre promenad ner till stadsdelen Roma Norte för att kolla in hotellet jag egentligen skulle bott på och som till slut avbokades. Det verkar inte vara särskilt märkvärdigt för att kosta strax över 100 USD per natt. Boendet jag valde istället kostar runt 50 USD per natt med frukost vilket jag måste säga är bra valuta för pengarna. Dessutom med gångavstånd till de flesta sevärdheterna i Centro Histórico.

Några avslutande bilder från Mexico City.

Några timmar innan flyget mår jag lite bättre vilket känns skönt då resan kanske inte blir lika jobbig som den hade blivit om jag mått som igår. Jag hoppas på en relativt enkel resa hem utan strul.


(21/2-24) Min vistelse i Mexico City har hittills varit en succé trots att jag började känna mig riktigt dålig i förrgår med kraftig huvudvärk, problem med bihålorna och yrsel. På grund av detta hade jag ett svårt beslut att ta i morse efter frukost då jag visste att dagens äventyr skulle bli fysiskt krävande. Jag bestämde mig till sist för att åka till Teotihuacán och det fungerade hyfsat bra då jag tog det väldigt lugnt. Bara transporten enkel till sajten tog mellan två och två och en halv timme vilket innebär att detta är en heldagsaktivitet om man tar i beaktning att man vill spendera minst 2-3 timmar på platsen och kanske också äta lunch där.

För att ta mig till Autobuses del Norte, busstationen för bussar till Teotihuacán som även har en tunnelbanestation, var jag tvungen att ta tre olika tunnelbanor. Tunnelbanan i staden är extremt hårt belastad och det pågår även stora renoveringsarbeten på en del av linjerna. Jag har nog inte sett så packade tunnelbanevagnar i någon annan storstad i världen. Det lilla dilemmat jag stod inför idag var huruvida jag skulle göra en tidig start strax efter frukost på hotellet vid 07.30-tiden eller vänta till runt 9-tiden. Att ta den tidiga starten skulle innebära att jag skulle hinna före horderna av besökare men då tyvärr hamna i rusningstrafiken vilket framför allt skulle påverka bussen ut ur staden nordost mot Teotihuacán. Jag valde till slut att åka tidigare då jag ville känna efter lite mer om jag skulle ha en chans att orka också. Jag åkte till slut vid 9-tiden och kom fram strax efter 11-tiden. På bussen träffade jag ett holländskt par (båda 75 år) som jag träffade på bussen mellan Río Dulce och Flores i Guatemala! Ibland är världen riktigt liten. Det hade varit mindre anmärkningsvärt om jag träffat dom på någon annan ort i Guatemala. Det man ska tänka på vid ett besök till Teotihuacán är att man ska försöka undvika söndagar då mexikanska medborgare har gratis inträde. Ett bra alternativ för att få denna magiska plats mer för sig själv är att bo en natt i närområdet.

Bussen släppte av oss vid Gate 2 som ligger rakt väster om huvudnumret i Teotihuacán, Solpyramiden, som är den största byggnaden i den förhistoriska staden. Pyramiden är lite över 70 meter hög och har en sidbredd på 222 meter vilket gör den till världens tredje största pyramid efter Cholulapyramiden (Mexiko) och Cheopspyramiden (Egypten).

Jag började med att utforska Solpyramiden och tog ett varv runt hela byggnaden som är enorm i storlek. Av någon anledning kändes den mer massiv än de största pyramiderna i Giza. Solpyramiden ligger halvvägs längs dödens aveny. Längst norrut ligger Månpyramiden vilket blev mitt nästa stopp. Månpyramiden är väldigt imponerande trots att den bara är strax över 40 meter. På torget framför pyramiden finns ett antal mindre byggnader som gör helheten väldigt vacker. Vid Månpyramiden finns även Palacio de los Jaguares och Templo De Los Caracoles Emplumados. Jag besökte båda dessa byggnader som också var mycket intressanta. Efter detta började min ork ta slut i den heta solen och med tanke på att jag inte kände mig kry idag beslöt jag mig för att lämna området via Gate 3 som ligger rakt väster om Månpyramiden för att ta första bästa buss tillbaka till Autobuses del Norte i den norra delen av Mexico City. Jag hoppade medvetet över en viktig sevärdhet. El Templo de Quetzalcóatl som ligger i den södra änden av dödens aveny. Jag kände mig nöjd när jag hittade en buss endast fem minuter efter min exit från området. Att jag ens lyckades ta mig till Teotihuacán idag var en seger för mig och en dröm som går i uppfyllelse. Teotihuacán har länge legat högt på min lista över arkeologiska platser att besöka i livet.

Bilder ovan från mäktiga Teotihuacán ungefär 45 kilometer nordost om Mexico City

Jag var tillbaka i hotellet vid 15-tiden och resten av dagen och kvällen ägnades åt att äta och dricka ett par öl vilket kändes väldigt välförtjänt. En mycket lyckad dag med andra ord.


(20/2-24) Vilken dag det har varit. Den började lite trevande efter att jag ställt in det jag planerat att göra. Jag kände mig inte helt förberedd och ville vara bättre förberedd och lite mer bekant med tunnelbanesystemet i staden. Efter frukost tog jag tunnelbanan från station Pino Suárez som ligger bara ett fåtal meter från hotellet. Två tunnelbanelinjer passerar Pino Suárez. Linje 1 och linje 2. Jag tog linje 1 i riktning mot station Observatorio och min slutdestination var station Sevilla. Det visade sig lite snöpligt att tågets slutstation bara var en station bort (station Isabel la Católica). Först tänkte jag att det var ett byte av tåg som krävdes för att komma vidare längs linje 1. Efter en snabb googling så hittar jag nyheter om att linje 1 renoveras av ett kinesiskt företag. Ersättningsbussar visade sig vara det som gällde. Jag tog mig till station Sevilla till slut med buss. Det var enormt mycket trafik och i slutändan hade jag kunnat gå de fem kilometerna från mitt hotell på samma tid.

Station Sevilla valde jag för att den såg ut att ligga nära början (eller nära slutet) av Av. P.º de la Reforma som skär genom hjärtat av Mexico Citys business district. Jag hoppades att det här skulle bli en bra kontrast jämfört med gårdagens utforskande av Centro Histórico som var riktigt lyckat. Jag vill nämna en sak avseende muséer. Mexico City har några riktigt bra sådana men jag tog beslut redan innan jag kom hit att jag skulle koncentrera min korta tid i denna massiva stad till utomhusaktiviteter.

Jag gick hela Av. P.º de la Reforma i långsam takt under några trevliga timmar. Det är verkligen ett fint business district som staden har. Allt är bra planerat och väldigt rent och fräscht. Till och med gång- och cykelbanorna håller hög klass. Överlag är Mexico City en väldigt promenadvänlig stad. Vid lunchtid hade jag kommit till Alameda Central, parken vid Palacio de Bellas Artes, vilka även besöktes jag igår. Jag hittade en trevlig restaurang vid parken med kanonmat och ett tillfälle att vila lite extra.

Bilder ovan tagna vid mitt besök i stadens finansiella centrum.

Under lunchen funderade jag hit och dit på vad jag skulle göra under eftermiddagen. Plötsligt dök det upp en grej i huvudet som jag läste om igår kväll i samband med att jag googlade runt efter dom bästa utsiktsplatserna för att få lite perspektiv på staden. Det visade sig att det sedan 2021 finns flera linbanor i staden! Det verkar i dagsläget finnas fyra linjer, men i slutändan valde jag mellan två linjer, linje 1 och linje 2. Linje 2 blev det till slut och just den linjen är världens längsta urbana linbana. För att nå starten på linje två åker man till metrostation Constitución de 1917 som är slutstation i den sydöstra delen av linje 8. Turligt nog för mig så passerar linje 8 förbi Palacio de Bellas Artes med station Bellas Artes. Att åka till Constitución de 1917 tog minst en halvtimme. Jag visste att linbanan skulle ta ungefär 40 minuter. Dessa båda turer behövde jag göra på hemvägen också, vilket ger en total restid på mellan två och en halv och tre timmar. Tunnelbanan kostar 5 pesos för en tur och linbanan kostar 7 pesos. Totalt blev kostnaden för denna mycket intressanta tur 24 pesos! Linbanan verkar vara relativt okänd för utlänningar vilket gjorde det hela ännu mer till en mer genuin lokal upplevelse. Jag såg ingen utlänning alls under dessa timmar. Åkturen med linbanan var fantastiskt underhållande med färgglada hus och även hus med rena konstverk designade att synas från luften. Det var perfekt att åka tillbaka med precis samma tur då jag i och med det visste vad jag skull fokusera mitt fotograferande på. Totalt sett blev det här en riktig kanondag!

Bilder ovan från mitt spontana äventyr med linbana och utsikt över stora delar av Mexico City. Bara för någon dag sedan visste jag inte ens att linbanor existerade i denna fascinerande megastad.

Imorgon planerar jag att genomföra det jag ställde in idag. Jag lovar att det kommer att bli en riktig höjdare också bara jag lyckades ta mig dit. Research och logistik behöver fungera perfekt för att det ska bli bra.


(19/2-24) Efter att ha spenderat min första dag i Mexico City kan jag konstatera att ändringen från att bo i Roma Norte till Centro Histórico var mycket bra för mig. Centro Histórico verkar inte alls särskilt farligt och här finns många viktiga sevärdheter inom gångavstånd.

Jag ägnade halva dagen åt en walking tour jag hittade i Lonely Planet Mexico från 2016. Av erfarenhet vet jag att Lonely Planet brukar ha bra sådana. Jag gjorde en avvikelse för att få med Plaza Garibaldi där det ofta är mariachis som spelar. Just idag var torget lugnt. Enligt ett par turistpoliser jag pratade händer det mer på torget kvällstid. Jag passade på att prata lite extra med den ena turistpolisen som kunde engelska hyfsat bra. Det är alltid intressant att fråga om säkerheten när man får chansen. Han sade att Centro Histórico är relativt säkert dagtid som kvällstid.

Bilder ovan från min första heldag i Mexico City.

Det blev en bra första heldag i Mexico City och jag fick verkligen känna på denna gigantiska stads puls. Det fullständigt bultar om en sådan här massiv storstad och energin är fantastisk.


(18/2-24) Jag är tillbaka i Mexiko för tredje gången på två år! Dagen började inte bra då jag efter frukost fick problem med magen för första gången denna resa. Idag var ingen bra dag för sånt. Jag hade flyg till Mexico City med avgångstid klockan 12.15 från La Aurora International Airport. Jag lyckades trots problemen ta mig till flygplatsen i god tid. Jag var på plats vid 09.30-tiden efter en taxiresa på ungefär 15 minuter. Det visade sig att det gick lite för fort att checka ut. Jag hade glömt två jackor och en tröja i garderoben på rummet. Den ena jackan var en billig jacka och tröjan hade några år på nacken. Inte mycket förlust alltså. Regnjackan, en Haglöfs som kostade 3000 kr ny var jag lite sur över att förlora. Det var för sent att göra något åt det här nu när jag var incheckad och boarding skulle ske om några minuter. Det är mycket sällan eller aldrig jag glömmer eller tappar något av värde under mina resor. Lite svinn får man räkna med när man reser så mycket som jag gör.

Flygresan till Mexico City med Aeromexico tog ungefär två timmar. När mobilens operativ startade upp medan flyget taxade in mot gaten på Aeropuerto Internacional Benito Juarez höll jag tummarna för att åtminstone minst ett av mina två SIM-kort skulle fungera. Det visade sig att Claro fungerade men inte Tigo. Äntligen fick jag lite valuta för mitt Claro SIM-kort som jag betalade rätt mycket för i Antigua Guatemala i början av resan. Jag fick löfte om att kortet skulle fungera i El Salvador vilket inte stämde. Datatrafik var väldigt viktigt då det innebar att jag enkelt kunde boka en Uber från flygplatsen till hotellet. Uber fungerar lika bra här som i Guatemala City och San Salvador. En halvtimme tog taxiresan till mitt hotell i Centro Histórico. Jag hade ett hotell bokat i stadsdelen Roma Norte fram till för ett par dagar sedan. Det visade sig att jag inte tagit hänsyn till att jag behövde en natt till då jag har ett sent flyg sista dagen på resan. När jag försökte lägga till en natt så visade sig hotellet vara fullbokat. Detta fick mig att boka ett hotell i Centro Histórico istället. Jag hade hört och läst att Centro Histórico inte är lika säkert som Roma Norte men har gjort antagandet att det skall vara tillräckligt säkert. Detta hotell var lite billigare och jag hade inte räknat med att det skulle vara lika fint. När jag nu är på incheckad kan jag konstatera att hotellet är bra valuta för pengarna. Jag bor på sjätte våningen ut mot gatan. Rummet verkar vara lite lyhört men det borde fungera bra. Det återstår att se.

Efter incheckningen vid 16-tiden var jag riktigt ordentligt hungrig då jag inte ätit något sedan hotellfrukosten på hotellet i Guatemala City i morse. Jag hittade en taco-restaurang ungefär 500 meter från hotellet som visade sig vara riktigt bra. Jag har nog aldrig ätit så goda tacos i mitt liv. Bara för att jämföra gick jag till en helt annan taco-restaurang senare på kvällen och mycket riktigt var det inte alls lika hög klass på kryddningen och smaken. Det varierar en hel del mellan olika ställen även om lägstanivån alltid är högre än utanför Mexiko.

Jag ser med spänning fram emot morgondagen. Mexico City är en stor och fascinerande megastad.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.