Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexiko 2024

Antigua, Guatemala

(16/1-24) Min tid i Antigua är över för den här gången. Jag är lite överväldigad över den utmärkta starten jag fått på denna resa. Jag har haft ett riktigt trevligt boende mitt i centrala Antigua för ungefär 200 kronor natten. Mysigt, rent och fräscht och riktigt trevliga tjejer i receptionen som har en fantastisk attityd. Ska jag klaga på något avseende boendet så är det att det är lite väl lyhört. Klimatet och vädret är fantastiskt. Runt 13 grader klockan sju på morgonen och 18 grader en timme senare. Mitt på dagen landar temperaturen på 25-27 grader. Antigua stad är otroligt vacker och omgivningarna likaså. Antigua förtjänar egentligen bra mycket mer än tre nätter och det visste jag innan jag åkte till Guatemala. Jag har mycket annat jag vill se och göra denna resa och hotellet var förbokat sedan ett par månader tillbaka och jag tvungen att begränsa vistelsen till tre nätter. Skulle jag ha haft mer tid skulle jag ha klättrat vulkanerna Pacaya och Acatenango. Acatenango verkar vara en fantastisk upplevelse med aktiva vulkanen Fuego inom synhåll under hela vandringen. Dessutom får man på nära håll se den explodera var femtonde minut. Jag tror och hoppas att jag kommer få möjlighet att bestiga andra vulkaner framöver.

Igår kväll bokade jag en minibuss med företaget Gekko Trails Explorer (som verkar ha ett gott rykte) med avgångstid runt 9-tiden imorgon bitti för transport till min nästa destination. Jag ser med stor spänning fram emot morgondagen.


(15/1-24) Det har varit en fin första heldag i Antigua. Jag började dagen med att promenera upp till Cerro de La Cruz som är en utsiktsplats en bit norr om centrala Antigua. Jag spenderade en timme däruppe då utsikten var riktigt fin. Det enda som inte var perfekt var att det var lite dis som skymde mycket av Volcán de Agua som ligger rakt söder om Antigua. Förutom Volcán de Agua så kan man även se Volcán Fuego och Volcán Acatenango. När jag kom tillbaka ner till staden besökte jag Iglesia y Convento de Santo Domingo, Iglesia Merced, Catedral de Santiago och Parque Central. Trots att jag började min promenad redan vid 9-tiden så var klockan närmare 14 när jag färdig. Det blev då lunch på Luna de Miel som är specialiserade på crepes. Det var otroligt gott. Jag beställde in en extra med lite annan fyllning bara för att den första var så god. Jag vakande väldigt tidigt, vilket med största sannolikhet har att göra med jetlag. Under vintertiden i Sverige ligger Guatemala 7 timmar efter.

Bilder ovan från dagens utforskande av vackra Antigua. Staden är ett absolut måste att besöka om man åker till Guatemala.

Eftermiddagen och kväll blev det mest att ta det lugnt. Det blev en rejäl promenad idag och jag fick även en hel del sol på mig och jag har fått se väldigt mycket av denna vackra stad. Jag hoppas att jag inte bränt mig. Jag har varit trött idag men annars har jag mått väldigt bra efter resan.

Både igår kväll och under dagen idag har det varit mycket höga smällar, någon form av explosioner. Jag börjar tro att det är den nya presidentens tillträde som firas.

Innan jag åkte till Guatemala funderade jag en hel del på om jag skulle våga ge mig på att bestiga Volcán Acatenango redan ett par dagar in på resan. Vulkanen är nästan 4000 meter hög och det är en rejäl fysisk insats som krävs för att fixa det. Jag har nu bestämt mig för att inte genomföra det äventyret. Det blir helt enkelt för tufft för kroppen. Hade jag stannat längre i Antigua hade jag fixat det. Jag har däremot en annan vulkan i åtanke som jag funderar på att bestiga. Det som avgör om det blir av är säkerheten då det förekommer en hel del rån där. Till och med rena överfall på turister som fått skallskador varav en hel del incidenter inträffade under 2023. Jag avslöjar inte vilken vulkan det handlar om ännu. Volcán Acatenango som förr också var väldigt farlig sedd ur ett rån- och överfalls-perspektiv är numera helt säker.


(14/1-24) Efter ungefär 12 timmar i luften kom vi fram till Mexiko City. Ankomsttiden skrevs till 04.06 vilket var 9 minuter snabbare än utsatt tid. Jag hade ungefär 4 timmar till nästa flyg med destination Guatemala city, även det med Aeromexico. Jag hade denna del av resan som en separat biljett då den köptes någon månad efter biljetten till Mexiko City. Det innebar att jag var tvungen att gå igenom immigrationen och hämta ut mitt bagage. Det skulle visa sig gå relativt smidigt. Jag noterade att jag fick siffran 3 skrivet i stämpeln. Detta för att jag sade att jag skulle vidare till Guatemala. Mexiko brukar bevilja 180 dagar under förutsättning att man ber om det.

Flyget till Guatemala avgick ganska precis 09.00 ungefär en kvart efter utsatt tid. Flygningen var på en timme och 45 minuter och var väldigt vacker. Berg på över 5000 meter samt vulkaner och sjöar omgivna av regnskog passerades på flygningen.

Immigrationen på La Aurora International Airport var den snabbaste jag någonsin varit med om. Trots en del köer tog det inte längre än 10-15 minuter att komma in i landet. Jag fick en stämpel med tillåtelse att vistas i landet i 90 dagar. Den gäller för samtliga länder inom något som kallas för CA-4. I CA-4 ingår Guatemala, El Salvador, Honduras och Nicaragua.

När jag kom ut ur terminalen försökte jag få syn på en person med en namnskylt med mitt namn. Jag hade förbokat en taxi med booking.com redan för ett par månader sedan hemma i Sverige. Jag tycker det är en bra tjänst särskilt här när säkerheten är lite extra viktig. Taxin kostade 45 USD till Antigua och jag betalade nästan ingenting då jag hade kredit tillgodo. Äntligen börjat få lite kredit av booking.com efter att ha varit dom trogen sedan 2010. Ingen person med mitt namn syntes till. Jag kände på mig att det berodde på att immigrationen gick så snabbt att taxichauffören inte hade hunnit dyka upp ännu. Det skulle visa sig stämma. Efter bara fem minuter dök han upp i en splitter ny Chevrolet Captiva. Chauffören visade sig vara mycket trevlig och pratade hyfsad engelska. Jag passade på att fråga honom lite om hur farligt Guatemala City är för en gringo och han svarade att staden kan vara mycket farlig om man hamnar i fel områden. Det gäller även lokalbefolkningen. Vi pratade även om dagens stora händelse i landet. Jag har nämligen anlänt samma dag som den nya presidenten tillträder. De eventuella protester och oroligheter som väntas kommer sannolikt vara förpassade till Guatemala City. Därför var det extra smart att lämna Guatemala City direkt efter ankomst.

Efter en vacker taxiresa med mycket branta backar och regnskog så anlände jag till mitt hotell i Antigua vid 13-tiden. Eftersom tidsskillnaden är 7 timmar jämfört med svensk vintertid så innebär det 20-tiden i Sverige. Detta innebär en resa från min lägenhet till hotellet i Antigua på 31 timmar! Efter lite mat på stan och en kortare promenad till bland annat Parque Central (Plaza Mayor) så började jag känna mig rejält trött. Jag gick och lade mig ett par timmar innan middagen och på kvällen blev det lite promenader i centrala delarna av Antigua. Spontant så känns det lite sketchy med rätt så dålig belysning. Lite för tidigt att bedöma hur säkert det är här kvällstid. Förmodligen mycket säkrare än Guatemala City. Nu är jag äntligen här och hoppas nu på en kanonresa. Äventyret kan börja!


(13/1-24) Flyg med avgångstid 18.50 från Arlanda till Paris. För första gången har jag lyckats boka en resa som inte avgår tidig morgon från Stockholm, vilket nästan uteslutande är fallet när man ska resa till Latinamerika. Resan började strax före klockan 13 i Nyköping med en taxi till tågstationen för att hoppa på tåget med avgångstid 13.14. Tåget avgick precis på minuten vilket var skönt denna lördag då jag inte hittade några passande bussar för mitt flyg och heller inte några direkttåg till Arlanda vilket gjorde att jag fick byta till flygbuss i Stockholm. Det var väldigt skönt att lämna ett väldigt grått Stockholm med runt två minusgrader för vidare färd till Arlanda. Flyget till Paris avgick i tid. Efter landning i Paris uppstod en försening då ingen buss anlände för vidare färd till terminalen. Jag hade endast en och en halv timme tillgodo till nästa flyg och den marginalen krympte snabbt. Det tog närmare en halvtimme innan en flygbuss dök upp. Jag var aldrig orolig att jag skulle missa mitt flyg till Mexiko City, men när jag springande kom fram till aktuell gate visade det sig att det endast var tio minuter kvar till stängning av den.

Avgångstid från Paris var satt till 23.00 med Aeromexico. Planet kom iväg klockan 23.05.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.