Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Roi Et, Thailand

(30/7-09) För första gången på resan så verkar det som att jag kommer att få en hel dag med regn nu. Det började regnade redan vid 22-tiden igår kväll. Detta är mer normalt väder för årstiden än vad jag erfarit hittills. Skönt med någon eller några regniga dagar också. Jag kommer säkert ändå att få riktigt bra väder när jag drar mig neråt Indonesien, där årstiderna är de rakt motsatta jämfört med Thailand! Idag blir det inte mycket gjort. Möjligtvis någon löprunda mellan regnskurarna!


(29/7-09) Utanför min favoritrestaurang när jag var på väg att äta lunch hittade jag skönheten på bilden nedan. Man blir lite smått förvånad vid första anblicken!
En trotjänare även i Roi et, Thailand.
En ca 40 år gammal skönhet. Ägaren kunde för lite engelska för att svara på min fråga om bilens årsmodell.

Flickorna som fixar minst två av dagens måltider åt mig nedan på bild.
Till höger Nattie, min frukost- och lunch kokerska. Till vänster Natties medhjälpare i restaurangen.
Supergod mat, priserna ligger mellan 30-50 baht! Jag bjöd ut Nattie på pizzamiddag ikväll, vilket är riktig lyxmat här. Personligen så tycker jag det är rena skräpet jämfört med thaimaten!

Idag var jag även och tittade lite närmare på Thailands högsta Buddha. Även den ligger i centrala Roi et. Se bilder nedan.
Thailands högsta Buddha på 68 meter, Roi et.
Stefan poserar vid jättebuddhans fötter.
Enligt lokalbefolkningen skall Buddhan vara noterad i Guinness rekordbok som den högsta i världen. Detta tar jag dock med en nypa salt, eftersom jag har för mig nånstans i bakhuvudet att det finns andra som är högre! Har inte orkat forska på nätet om detta stämmer eller inte.

Pust vad trött jag blev, det var en ordentlig blogguppdatering detta!  När det är bilder inblandade i uppdateringarna, så får man räkna med mycket längre tid framför datorn. Men samtidigt så blir det ju så mycket trevligare och roligare med bilder! Marsch iväg till sängs nu! Klockan är 22.00.

En sak till. Aftonbladet hade en bra story om Gibbonaporna i Thailand idag. Phuket nämndes särskilt, men det gäller säkert andra turistmål i södern också. Ni som åker utomlands (inte bara till Thailand), låt er aldrig fotograferas tillsammans med djur mot betalning. Man stöder då olaglig handel med djur, samt djurplågeri med flera trista saker för djuren. Dessa djur som dessutom är utrotningshotade, är bland de mest oskyldiga och försvarslösa vi har på denna planet.


(28/7-09) Jag trivs jättebra i Roi et. Staden är heltrevlig och man får verkligen bra kontakt med folk här. Idag har jag matat fiskarna i den konstgjorda sjön som finns i parken mitt i staden. Det är rätt så underhållande. Man köper mat för 10 baht och matar sedan fiskarna. Det är något helt oerhört mycket fisk, det fullständigt kokar när man kastar i maten. Det man kan se är att det två huvudsakliga arter, en sorts karpfisk och någon typ av mal. Enligt lokalbefolkningen så finns det malar på flera meter. Sant eller inte, jag vet i alla fall att malar kan bli stora! Titta på den kokande grytan nedan!!!
Det fullständigt kokar av fisk i dammen, Roi et!
Det är nästan skrämmande mycket fisk i dammen. Av mig fick fiskarna 2 kilo mat! Tittar du noga på bilden så ser du att de fiskar jag kallar malar är de som är närmast mig när jag matar dem. Karpfiskarna är ute i periferin och har fjäll. Det verkar som att malarna är bättre på att ta för sig av maten!

Vad har jag haft för funderingar idag då? En sak som jag funderat över är skillnaden på kosten här jämfört med hemma i Sverige. Den stora skillnaden är att man inte får i sig några mjölkprodukter här. Exakt vad det betyder för välmående och hälsa vet jag inte. Huruvida man behöver mjölk i vuxen ålder spekuleras det hejvilt om. En annan stor skillnad i kosten, särskilt om man är utanför turistområdena, är att man sällan äter en västerländsk typ av frukost. Det blir oftast ris med kyckling/fläsk/nötkött/fisk. Ägg används i själva tillagningen också. Riktigt kraftig mat start på dagen med andra ord. Kanske något att testa i Sverige! För att se om man får mer energi under dagen.
En annan fundering som jag plötsligt fick idag, som jag direkt kunde googla upp, var när ramadan inträder i år. Den muslimska fastemånaden som innebär att man inte äter under dagens ljusa timmar. Det var lite trist att konstatera att ramadan startar den 21:a augusti och håller på till den 19:e september! Detta är intressant för mig eftersom jag förmodligen kommer att vara i ett land som har islam som huvudreligion. Ibland kan det vara problem att hitta öppna restauranger under den här tiden, dagstid då naturligtvis. Jag reste i Indonesien under ramadan 1994 och kunde då själv erfara detta.

Lugnet är som sagt påfallande här i Roi et. Kommer nog att försöka mig på lite löpning i dag igen, har svårt att hålla mig ifrån det!
Ett kul konstaterande är att jag fått en allt större läsarkrets, senaste veckan har jag 40-50 unika träffar per dygn i snitt. Siffror som jag aldrig någonsin varit i närheten av sedan denna blogg startade!
Försäljerskor av blommor och kläder, marknaden i Roi et.
Nattmarknaden i Roi et, som startar medan det är ljust ute! Det är alltid lite känsligt när man skall fotografera människor. Man måste visa respekt och inte bara kasta upp kameran i ansiktet på folk. De här två var mest roade av hela situationen.


(27/7-09) Anlände till Roi et vid 13-tiden efter en tre timmar lång bussresa. Tog beslutet att åka idag istället för imorgon baserat på att det kändes som att jag sett det som behövdes i Ubon Ratchathani.

Tänkte berätta lite om igår kväll. Bestämde mig för att testa ett av Ubon’s bästa massage ställen, rekommenderat av
Lonely Planet. Beslutade mig för att gå dit då det inte var alltför långt från mitt hotell. Passerade genom en del mörka gator och det är ofta hundar innanför hus grindar som skäller. En del löshundar finns också som vanligt. De flesta av dessa löshundar går oftast bara undan när de får syn på en. Men nu stötte jag plötsligt på en som börjar skälla och hugga mot mig. Jag försökte gå undan lugnt och stilla, men den fortsatte att vara aggressiv. Då tog jag till nästa taktik som bestod i att själv gå till attack. Önskade i den stunden att jag hade ett tillhygge av något slag. Det enda jag kunde komma på var att sparka till den allt vad jag kunde i huvudet, vilket jag också gjorde. Fick till en praktträff direkt och hunden ylade till och sprang allt vad den kunde från platsen! Första gången jag misshandlat en hund. Hade jag inte gjort det så hade jag fått ett hugg förr eller senare. Massagen då? Den var mycket bra. Två timmar för 200 baht. Jättefint, snyggt och rent ställe. På dörrarna har de skrivit ”NO SEX”, vilket gör att det känns mycket seriöst. Stället heter Ubonvej Thai Traditional Massage om någon mot all förmodan skulle åka till Ubon Ratchathani!
Staden Ubon Ratchathani har ett annat massage ställe som heter Long Beach och finns i ett hotell som heter Pathumrat Hotel. Long Beach var ett ökänt tillhåll för topparna i röda khmererna, de ytterst ansvariga för folkmordet i Kambodja. En av de som frekventerade Long Beach var Ta Mok, en av de högsta ledarna för röda khmererna. Efter att ha dödat miljoner människor kunde man roa sig på andra sidan gränsen i Thailand. Ta Mok avled 2006 innan han hann dömas för folkmordet. Vakna Jan Myrdal.

Resten av dagen ägnas åt att orientera mig i Roi et, i den mån det går på grund av hettan. Det är i stort sett helklart väder varje dag. Vilket jag inte klagar på mitt i regnsäsongen!

Kvällsuppdatering (27/7-09): ”You want run? Me muay thai.” Han såg att jag var ombytt för att springa när jag kom till parken. En Thailändare som var thaiboxare som skulle ta sitt dagliga löppass undrade ifall jag ville springa med honom. Jag försökte förklara för honom att jag var lite skadad, men han kunde nästan ingen engelska alls, precis som de allra flesta här i Isaan. Efter att jag försökt få fram det här om mina skador, tänkte jag för mig själv: Bra tur att han inte förstod nåt av det där. De skador jag har relativt de han lär dra på sig i sin sport är som en fis i rymden. Vi körde igång efter att min klocka hittat satelliterna. Han drog igång direkt i nära på 3.30 tempo, men jag lyckades få honom att sakta in till 4.15 tempo. Sedan körde vi det i 5 km innan jag la av. 37 grader i skuggan på eftermiddagen tog kål på mig ganska enkelt. Efter stretchingen på väg tillbaka till hotellet så ser jag hur han springer varv på varv med ännu snabbare hastighet. Jag är inte förvånad eftersom jag vet att boxare har grym kondition.
Mitt hotell ligger perfekt placerat mitt i den lilla, mysiga staden Roi et. På ena sidan hotellet har jag parken och på den andra har jag nattmarknaden och restauranger. Jag kände direkt att den här staden passar mig bättre än Ubon Ratchathani. Storlek som Nyköping. Vädret har varit helt perfekt idag igen. Om jag skall få sakna något just nu, så är det kanske havet!
Det ser ut som om Buddhan är på promenad.
Den promenerande Buddhan, som jag kallar den. Mitt i parken där jag kör mina träningspass. Buddhan ligger på en ö i den konstgjorda sjön.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.