(19/11-22) En fantastiskt smidig flygresa som tog nio timmar och femton minuter (CUN-ARN). Sedan att slippa mellanlandning någonstans i Europa som vid reguljärflyg sparar 4-5 timmar bara det. Hela resan från dörr till dörr var lyckad. Ska jag klaga på nånting så var det att jag hamnade vid det barn (av många på flyget) som skrek mest. Så det blev ingen sömn. Man måste få klaga på nånting. Jag är så fascinerad över dessa småbarnsföräldrar som orkar resa med barnen! Landade 07.22 vilket var 8 minuter före tidtabell. Det blev flygbuss till cityterminalen och tåg därifrån hem till Nyköping.


(18/11-22) Resa hem till Sverige. Avgångstid för flyget är satt till 15.25. Jag har stora förhoppningar om att flygresan ska klaras på under tio timmar då flygningen gick på tio och en halv timme. Enligt bokningen ska flygningen ta tio timmar och fem minuter. Jag köpte bussbiljett av ADO redan i förrgår för att säkra en plats på precis den buss jag tyckte passade bäst idag, den med avgångstid 11.25. Bussar till flygplatsen från Playa del Carmen avgår från båda ADO-terminalerna (den ena kallas Alterna och den andra Turistica). Bussarna går mycket frekvent från båda terminalerna till flygplatsen i Cancún. Jag föredrar Alterna då det är mycket lugnare runt den terminalen. Jag hade nog även lite närmare dit i relation till mitt hotell också.

Bussen tog ungefär en timme till flygplatsen och jag hade i och med det gott om tid innan flyget. En sak som var lite spännande att se idag om jag skulle behöva visa upp mitt kvitto på skatten jag betalade när jag kom tillbaka till Mexiko. 638 pesos i skatt. När man flyger in i landet så ingår den skatten i flygbiljetten. Detta skulle visa sig bli precis som sist jag lämnade Mexiko avseende kontroll av antalet dagar man får stanna i landet. Väldigt ospännande. Jag hade nu glömt att när man lämnar Mexiko (åtminstone med flyg i Cancún) så går man inte genom någon immigration. Precis som sist blev detta en positiv överraskning, denna gång på grund av att jag hade glömt bort att det fungerar så här. Skatten tas ju vid ankomst till landet så därför behövs ingen skatt tas ut när man lämnar, vilket är logiskt. Avseende antal dagar man får i landet, så har folk som åkt fast åkt fast vid en poliskontroll på stan eller framförandes ett fordon. Ovetandes i de flesta fall om hur många dagar de har fått på sitt FMM-kort eller numer i sitt pass. Nu har jag koll på hur dessa två saker fungerar, åtminstone i dagsläget. Sånt här är alltid färskvara och behövs alltid kollas upp inför varje resa utomlands. Det är ens eget ansvar. En tredje som börjar diskuteras flitigt på nätet om Mexiko och specifikt delstaten Quintana Roo är en egen skatt som staten införde under 2021. Ska vara runt 10 USD och kallas för Visitax. Jag betalade den inte förra gången (ovetandes att den existerade) och inte nu heller (denna gången medvetet). En del gör som vanligt det här till en jättestor grej och spekulerar i om dom kommer att bli straffad vid nästa inresa till landet om dom inte betalade gången innan. En del andra menar att eftersom det är en skatt för bara denna delstat så lagras inte den information på statlig nivå, vilket innebär att det inte blir några påföljder om man struntar i att betala. Man kan betala det här via en officiell webbsida. Eller rättare sagt uppmuntras man att göra det. Man får då en QR-kod som visa upp när man lämnar landet. Det som händer som vanligt såna här gånger är att det då dyker upp bluffsidor som tar det dubbla eller tredubbla i betalt. Visserligen får du QR-koden men mellanskillnaden går såklart till banditerna. Smart bedrägeri då det i bakgrunden görs en korrekt transaktion mot den offentliga sajten. Det allra roligaste med den här skatten är jag nu två gånger i rad har lämnat utan att ens se någon som frågar efter det här på flygplatsen i Cancún. Jag brukar inte medvetet bryta mot sådana här saker men detta kändes lugnt att bryta mot. Skulle någon fråga så kan man betala på plats med kontanter förmodligen också.

Planet avgick en halvtimme för sent men precis som på hitresan så meddelade piloten ganska snabbt att flygningen skulle gå snabbare än tidtabell så vi skulle hinna fram 5-10 minuter för tidtabell.

Jag har nu fått lära mig läxan med att inte vara förberedd på att det är svårt att hitta glutenfri mat på flygplatser. I Mexiko är det säkert enklare än på många andra ställen i världen, men jag misslyckades den här gången. Jag siktade därför in mig på snacks och vatten för att få i mig nånting. Som tur var hade hittade jag en Lays, ett chipsmärke som inte innehåller gluten (inte enligt innehållsförteckningen på produkterna och inte enligt deras webbsida). Det var ju trevligt så jag köpte en påse. Påsen på 184 gram kostade dock 159 peso, vilket med dagens kurs innebär 87 kronor. Det är min dyraste chipspåse någonsin. Jag klagar inte på priset och det är frivilligt att köpa. Men jag tycker priset är väldigt fascinerande. Särskilt när det handlar om en taxfree-butik. Hoppas jag lärt mig läxan nu inför nästa långflygning. Att packa snacks. Jag skulle behöva skaffa ett intyg också som innebär att jag kan med matprodukter på resa på grund av min sjukdom. Mat är ju min medicin!


(17/11-22) Det blev återigen en eftermiddag på Playa 88 här i PDC. Även idag har det varit mycket bra väder. Lite stackmoln bara, vilket var mest skönt. Detta var min sista heldag i Mexiko för den här gången. Jag kommer definitivt tillbaka till Mexiko. Den saken är hundra procent säker.


(16/11-22) Idag blev det att spendera eftermiddagen på stranden Playa 88 i Playa del Carmen. Stranden ligger en bit söder om Playa Punta Esmeralda. Jag hade bara solskydd på näsan och trodde att jag skulle kunna lura solen genom att ligga i skuggan. Solen tog relativt bra ändå och särskilt i ansiktet. Slöaste dagen hittills på resan. Jag har lyckats bra med att koppla av den här veckan.


(15/11-22) En impulsiv halvdagstur till Puerto Morelos med colectivo hanns med på eftermiddagen idag. Jag hade läst om Puerto Morelos innan min förra tripp till Mexiko. Än var man kollar så är platsen verkligen uppskrivet. Det kändes intressant att ta en snabbtitt då jag har så pass nära. 60 peso tur och retur kostade det att ta sig dit. 3,5-4 mil norr om Playa del Carmen.

Jag tror att det bästa med Puerto Morelos är lugnet. Vill man ha lugn och ro har man kommit rätt. Sedan är jag rätt säker på att det är bra dykning och snorkling alldeles utanför byn. Revet ska vara riktigt bra här. Stranden såg rätt så bra ut också. Personligen tror jag att jag skulle tycka att det finns lite för lite att göra för att jag skulle trivas bra här. Kanske passar mig bättre om 20 år.

Bilder ovan från min tur till Puerto Morelos.


(14/11-22) Idag blev det en repris på gårdagen men en annan strand. Jag tog en promenad på 1 mil tur och retur för att ta mig till stranden. Playa Punta Esmeralda är riktigt fin och väl värd den långa promenaden från centrala Playa del Carmen. Det är också enkelt att hitta dit. Det är bara att följa Quinta hundra meter bortom Calle 110 Norte och ta höger ner på Calle Esmeralda. Precis som igår var vädret helklart hela dagen. Jag har inte märkt av att det är regnperiod alls hittills denna resa. Förutom natten med kraftiga regn i San Pedro.

Playa Punta Esmeralda. En riktigt vacker strand.


(13/11-22) Idag har det varit en lugn och skön dag på en av Playa del Carmens mest centrala stränder, Playa Mamitas. Förutom bad och lite försiktigt solande på stranden har jag mest promenerat runt och tittat på folk och ätit gott.

Playa Mamitas, en av Playa del Carmens centrala vackra stränder.


(12/11-22) En fem timmar lång bussresa med start 08.30 i Chetumal stod på schemat idag. Igår kväll tog jag beslutet att bo i Playa del Carmen den sista delen av denna resa. Ankomst vid 13.30-tiden i Playa del Carmen på Playa del Carmen Alterna busstation och en kort promenad till hotellet jag bokat.

Eftermiddagen och kvällen innebar avkoppling med mat och dryck. Hotellet verkar hyfsat. Rummet är stort och jag har en uteplats. Det enda negativa jag noterat hittills är att det verkar lite lyhört. Förhoppningsvis ligger hotellet tillräckligt långt ifrån Quinta Avenida för att lida av hög musik nattetid. Det återstår att se.

Uppdraget att åka till Belize första veckan gick väldigt bra och det var verkligen trevligt att få en inblick i det lilla unika landet. Mission accomplished. Nu blir det en välförtjänt semester.