(8/4-12) Fortfarande mycket kallt och blåsigt på morgonen, men ingen nederbörd. Gick bort till Viru Keskus och tog en spårvagn till station Kadriorg. Måste erkänna att jag fuskåkte då jag inte orkade bry mig om att betala biljetten på 1.60€. Från stationen är det endast en kort promenad till Kadriorgs slott och en bit längre in presidentpalatset. Jag vet inte om det var värt att åka ut hit idag, men det var kul att se de två vakterna stå helt blickstilla i den hårda iskalla vinden vid entrén till presidentpalatset. Jag kan tänka mig att detta är ett väldigt fint område på sommaren. Jag spenderade en dryg halvtimme här och tog sedan spårvagnen tillbaka till Viru Keskus, denna gång med betald färdbiljett! Detta var allt för den här resan. Förhoppningsvis tar det inte fem år innan jag besöker Baltikum igen! Förmodligen blir det att kolla in Litauen nästa gång.
Kadriorgs slott, Kadriorg, Tallinn.
Skidåkare utanför Kadriorgs slott, Kadriorg, Tallinn.
Presidentpalatset, Kadriorg, Tallinn.
Presidentpalatset, Kadriorg, Tallinn. Vakternas roligaste stund idag måste ha varit när jag besökte dem och gjorde lite grimaser. Såg inte till en enda turist i övrigt.
Peter den stores lilla stuga, Kadriorg, Tallinn.
Gammal träbebyggelse, Kadriorg, Tallinn.
Bilder ovan från Kadriorg i Tallinn. Sista dagen i Estland för den här gången. Jag åker nog tillbaka till detta land, men då blir det nog för att besöka landsbygd och nationalparker.


(7/4-12) Det blev en bra kväll och natt igår. Först satt jag ett par timmar på Beer House, som hade riktigt bra live musik den här gången. Vid midnatt gick jag bort till Club Hollywood. Entrén kostade 8€. Club Hollywood är ärtt stort och det var mycket folk ikväll. DJ och stora dansgolv med bra dansmusik. Innan hade jag läst att musiken skulle vara mycket hög, men när de dragit igång på allvar kunde jag konstatera att det inte var så farligt. Jag pratade med ester, finnar, holländare och faktiskt en norrman. Norrmannen försvann ganska tidigt då han blev ordentligt berusad. Stället stänger klockan 06.00! När jag tillbaka på hotellet var klockan 04.30! En riktigt trevlig kväll med bra stämning, och inte alls överdrivet med fylla trots att det är mycket ungdomar på Club Hollywood.

Att jag missade hotellfrukosten idag som slutar 11.00 behöver jag knappast säga!

Tallinn täcks av ett tunt snötäcke idag.Jag är otroligt tacksam för det underbara vädret jag fick på skärtorsdagen. Idag har det också varit närmast meningslöst att försöka sig på någon form av sightseeing. Snöblandat regn faller hela tiden. Det vore bättre med några grader kallare så man slipper bli blöt hela tiden. Det är mycket halt nu också, särskilt på kullerstensgatorna i gamla staden. Det blev inget Kadriorg idag heller och tiden börjar rinna ut. Jag har en halv dag på mig imorgon. Måste checka ut innan klockan 12.00. Om jag går upp tidigt så kanske jag hinner ta mig dit en sväng på förmiddagen. Det skulle vara en bra avslutning på denna resa. Idag har mycket av tiden spenderats på shoppingcentren Viru Keskus och Foorum. Utan att handla något förutom mat och dryck!
Pulkväder i Hirvepark, centrala Tallinn.
Kiek in de Kök i vinterskrud, centrala Tallinn. Namnet betyder 'kika in i köket' på någon tysk dialekt. Detta namn kom av att man kunde se in i köken på husen i nedre delen av gamla staden från tornets översta våningar.
Backen upp från mitt hotell över till gamla staden, centrala Tallinn. Gatan heter Falgi tee.
Vintergata, gamla staden Tallinn.
Lunch inne på mysiga Kompressor, gamla staden Tallinn. Det är svårt att få bord här. Idag fick jag vänta en halvtimme på ett ledigt bord.
Utsikt inifrån Kompressor, gamla staden Tallinn.
Uteserveringsdrömmarna krossade, Raekoja Plats, Tallinn.
SEB och Swedbank är två svenska storbanker som har en tung närvaro i centrala Tallinn.
Gammal träbyggnad i utkanten av gamla staden, Tallinn.
Ruskigt vårväder utanför Foorum shopping center, centrala Tallinn.
Allt som allt har det varit en lite lugnare dag för mig i Tallinn på påskaftonen. Kul att få lite vinterbilder från staden också.

Jag har precis varit ute på stan och ätit en sen middag. Det är rena kaoset just nu. Ett par kollisioner mellan bilar och folk som halkar i fyllan. En finne var alldeles blodig i ansiktet liggandes på marken efter att ha halkat, det såg riktigt otrevligt ut. För mig blir det en lugn kväll, jag har beställt väckning klockan 07.00. Ska göra en sista ansats att ta mig bort till östra delarna av staden. Hoppas på noll nederbörd imorgon när jag vaknar!


(6/4-12) Riktigt trist väder i Tallinn idag. Hade tänkt ta mig utanför gamla stadens turistfällor, men i det här vädret blir det nog svårt med det. Kadriorg en bit utanför centrum var planen att jag skulle kolla in. Har varit ute ett par timmar i alla fall. Det blåser och regnar kontinuerligt. Sådana här dagar uppskattar man att det finns stora gallerior att gå och titta i. Hoppas på bättre väder imorgon. Tallinn är annars verkligen perfekt för en ”walkaholic” som mig!

Man träffar på en hel del sköna personligheter i den här staden. Satt och pratade med en man i min egen ålder när jag åt lunch idag, som körde Porsche för några år sedan men nu inte hade mycket kvar. Det framgick dock inte vad han blivit rik på, men jag kan tänka mig att han inte är ensam om denna typ av vändning ekonomiskt i livet, då Estland fick en riktig smäll av finanskrisen. Vid en jämförelse verkar Sverige ha klarat sig relativt lindrigt undan.

Ikväll är det tänkt att jag skall testa en riktig nattklubb. En av de mest kända i Tallinn verkar vara Club Hollywood. Är det inte min grej så får jag ha några andra alternativ som backup.

Det har varit snöblandat regn hela eftermiddagen och en bit in på kvällen, men nu har det blivit lite kallare så nu snöar det och snön ligger kvar.


(5/4-12) Det har varit en fin och trevlig dag i Tallinn idag. Staden har överraskat mig en hel del. Jag trodde inte det skulle vara så mysigt och fint i gamla staden. Jag gick omkring 4-5 timmar idag och känner mig nöjd. Vädret har också nästintill varit perfekt, förutom att det blåst ganska hårda kalla vindar. Mycket fågelkvitter och vårkänslor i staden just nu. Folket här lever under liknande klimat som oss i Sverige vilket innebär att våruppvaknandet är lika trevligt här som hemma.

På förmiddagen så blev det att utforska den del av Tallinn som jag bor närmast, Domberget (Toompea). Nedan kommer lite bilder från Domberget i gamla staden:
Pikk Herrman (långe Herrman) och Riigikogu (parlamentet), Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Riigikogu (parlamentet), Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Ståtliga Alexander Nevski katedraal, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Inne i Alexander Nevski katedraal, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Utanför Alexander Nevski katedraal väntade dessa två damer på mig. Förmodligen var de tiggare, men jag är inte helt säker då de stod precis utanför entrén till katedralen. Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Gatumusiker med stor humor i sitt framförande, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Uppe i domkyrkans torn, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn. Fantastisk utsikt.
Gatuscen Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Bärnsten är stort här, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Utsmyckade träskor, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Utsikt från Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Utsikt från Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Stefan vid utsiktsplatsen, Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Gatuscen Toompea (domberget), gamla staden i Tallinn.
Bilder från Domberget ovan.

Efter domberget fortsatte jag ner till själva hjärtat av gamla staden. Bilder nedan.
Kiek in de kök, kanske det finaste kanontornet i Tallinn, gamla staden, Tallinn.
Självständighetssymbol, gamla staden, Tallinn.
Raekoja plats, gamla staden, Tallinn.
Raekoja plats, gamla staden, Tallinn. Ett tag trodde jag den estländska polisen var ute efter mig.
Raekoja plats, gamla staden, Tallinn.
Raekoja plats, gamla staden, Tallinn.
Raeapteek, ett av de äldsta ännu fungerande apoteken i Europa från 1400-talet, gamla staden, Tallinn.
Raeapteek, ett av de äldsta ännu fungerande apoteken i Europa från 1400-talet, gamla staden, Tallinn.
Stadshuset på Raekoja plats, gamla staden, Tallinn.
Svenska ambassaden längs gatan Pikk, gamla staden, Tallinn. Jag tror detta är det finaste läget jag har sett på en svensk ambassad.
Svenska ambassaden längs gatan Pikk, gamla staden, Tallinn. Jag tror detta är det finaste läget jag har sett på en svensk ambassad.
Gatuscen gamla staden, Tallinn.
Gamla staden, Tallinn.
Gamla staden, Tallinn.
Gamla staden, Tallinn.
Gamla staden, Tallinn.
Glöm inte att ha udda antal blommor i buketten om det inte är sorg. Gamla staden, Tallinn.
Gamla staden, Tallinn.
En riktigt trevlig skärtorsdag i Tallinn i fint vårväder.

Intressant kväll och en bra avslutning på en rolig dag i Tallinn. Det blev middag på Kompressor. Specialiteten på Kompressor är pannkakor och det är ju en maträtt man aldrig säger nej till. Jag har ätit mycket olika varianter av pannkakor i mitt liv, men de på Kompressor är de mest fantasifulla och godaste jag ätit! Inredningen i restaurangen liknar en industrilokal, vilket är lite udda i sig. Att skölja ner pannkaka med en öl passade också väldigt bra. Till Kompressor kommer jag nog att gå i alla fall minst en gång till och äta.

Efter middagen var jag runt i gamla staden och rekade lite ställen inför imorgon. Det kan vara bra att ha i bagaget om jag skall gå ut i morgon kväll. Fick en hel del uppslag på bra ställen att gå ut på. Var på Beer House en stund och tog en öl. Inget ställe som var något för mig. det är ganska kall på kvällarna här just nu, så man får gå in lite här och där och värma sig. Såg en del fylla ikväll, folk här är väl inte kända för att spotta i glaset direkt. Såg fyra olika kvinnor som spydde i gamla staden ikväll. Då var det ganska tidigt också.

Det man kan notera trots att man är helt ny i landet är att man hör två olika språk på stan, estniska och ryska. Det är relativt enkelt att höra skillnad på språken då det är helt olika språkgrupper.


(4/4-12) Det har blivit dags att åka till Baltikum för andra gången i mitt liv. Kul att plocka baltstaterna en efter en. Förra gången det begav sig blev det Riga, Lettland. Jag tycker det är intressant att kolla in huvudstäderna i dessa länder. Vid något annat tillfälle ser jag gärna lite mer av landsbygden också. Särskilt Estland har fina nationalparker med orörd natur. Estland, Lettland och Litauen har också historiska kopplingar till de nordiska länderna och särskilt då Sverige.

Jag åker väl kanske inte den bästa årstiden till Estland, där sommaren självklart är att föredra, men det är i alla fall inte mitt i smällkalla vintern. Det känns spännande som alltid när man är på väg till ett nytt land. Jag åkte till Riga ganska precis på dagen för fem år sedan.

Flyg från Skavsta med Ryanair (premiär för mig att testa detta bolag) klockan 20.15 ikväll (onsdag kväll). Tanken är att jag skall bo fyra nätter i Tallinn och åka hem med Ryanair klockan 15.05 på söndagseftermiddagen.

Det här skall bli intressant.

Kvällsuppdatering: Flygresan över till Tallinn från Skavsta i Nyköping tog 45 minuter. Jag tror detta är den smidigaste resa jag gjort utomlands. Det är bara 4 km ungefär till centrala Tallinn från flygplatsen vilket är mycket praktiskt. Flygbussen kostade bara 1 Euro! Hade 100 Euro med mig i kontanter. Lagom att börja med innan man börja greppa ut Euros från automaterna runt om i staden. Hållplatsen jag hoppade av vid ligger längs gatan A. Laikmaa vid köpcentret Viru Keskus. Gick därifrån ca 2 km till mitt hotell. Det var lite skumt på en del ställen längs vägen men det gick bra. Nästan inga människor, något fyllo som raglade fram här och där bara. Det var svårt att hitta tillräckligt med ljus för att kunna läsa kartan, men på något sätt lyckades jag gå rakt på mitt hotell. Tog av lite intuitivt på rätt ställen. Hotellet jag bor på heter L’Ermitage Hotel och ligger bara en bit från centrala Tallinn. Kort gångsvstånd från gamla staden, som inte bör vara mer än tio mintuter bort. Jag kan direkt säga att rummet är riktigt rent och fräscht och det verkar vara tyst och lugnt här också. 2200 kr för fyra nätter, förskottsbetalning via booking.com. Jag ska väl ännu inte ge något slutgiltigt betyg på hotellet då jag bara varit här ca 15 minuter än så länge. Wifi funkar bra också. Estland är väldigt långt framme då det gäller internetinfrastruktur. 2007 var Estland det första landet i världen som höll val över internet.

Nu börjar jag bli ganska trött då jag har jobbat full dag idag. Det är dags att göra upp en liten plan för morgondagen. Förresten, klimatet är ungefär som hemma i Nyköping, några grader kallare. Små snöfläckar syntes på väg in till staden och det är lite isigt längs en del gator. Enligt prognos ska hela påsken bli kylig så jag gjorde nog rätt som tog med mig min allra varmaste vinterjacka!