Thailand och Filippinerna 2012 (del 2)

Angeles City, Pampanga, Filippinerna (del 2)

(4/9-12) Trots att jag som sagt varit här ett flertal gånger nu, så finns det inget ställe i detta land som ger mig en sådan emotionell chock. Angeles är som en tung vägg av prostitution, droger samt stora pengar i omlopp för de stora spelarna som gör affärer här och känner de rätta människorna att muta av. Jag klagar ändå inte, detta är inga nyheter för mig och ingen har tvingat mig hit. Jag tycker fortfarande att Clark är ett bättre alternativ än Manila. Det gäller bara att man begränsar tiden här i Angeles så mycket man kan.

Snackade med en intressant 50-årig man med filippinsk mamma och pappa från Puerto Rico (amerikanskt territorium). Han uppskattade att han hade spenderat 80 % av sitt liv här i Angeles och 20 % i North Carolina. När man träffar den här typen av killar som man märker verkligen kan Angeles, så blir man mycket mer på hugget själv då det gäller att ställa frågor. En av de frågor jag finner mest intressant är frågan hur man bäst agerar vid rån eller utpressningssituationer. Frågan jag ställde formulerade jag enligt följande: ”What is the best action I can take as a westerner if someone tries to extort money from me at gunpoint here in Angeles city?”. -First of all, try not to panic, which of cause is easy to say but hard stick to in real. Do not resist which make matters worse. Your preparation prior to this incident should of course be to just have small amount of cash on you and the rest in a safe place. Then just show the guy the money, and if he is violent and tries to extort more money from you than you have in your pocket just tell him the following: Do you really think it is worth to shoot me for this money, I have family here in Angeles and they will be looking for me and you too. There will be a big investigating regarding this crime. Just mentioning that you have family here is the best you can do and the best advice I can give. Too many foreigners pay up money too fast to extortionists. The fear factor is just too much for most. Talking is your only weapon or chance to get out of your mess, if your life is threatened. Small amounts of money and nothing more, just hand it over and then move on.

Förhoppningsvis blir man aldrig drabbad av något liknande. Kontentan av vad killen menade är att om saker och ting eskalerar åt det mer våldsamma hållet, så är det bra att nämna att man har familj här. Plötsligt blir du en annan person inför den här personen. Känslan han får av att det finns risk att det blir större följder än vad det hela är värt för honom. Det bästa dessa personer vet är om de kan ta folk de första dagarna på resan, kanske till och med på deras första resa till landet. Vad gäller Angeles så finns det ett tips som jag håller högt och det är att alltid hålla sig inom området kring Fields efter mörkrets inträde. Det finns ingen anledning att vara utanför detta område då allting man behöver finns inom gångavstånd. Detta förutsätter självfallet att man bor i det här området. Gör man inte det så rekommenderas att ta tricycle till och från hotellet

Jag bor på Devera Hotel på Don Juico Ave, bara ett stenkast från Fields Ave. Hotellet känns i princip nybyggt och är väldigt rent och fräscht. För 1200 peso per natt känns det som en mycket bra deal. Rummets pris halverat just nu. Det är så pass långt ifrån Fields att det är relativt tyst, men ändå inom gångavstånd till Fields. Anledningen till att de har sänkt priset ordentligt på rummen är dels att det är lågsäsong men även för att det pågår ett bygge alldeles i närheten så det är oljud från tidig morgon till tidig kväll. Det bör inte drabba mig särskilt mycket under min korta vistelse här.

Jag har spenderat några timmar på SM Clark idag. Käkade på The Pancake House. Gott med pannkakor då man inte äter det speciellt ofta, varken hemma eller utomlands. Jag får nog säga att jag har blivit lite av en shopping mall expert i egenskap av fönstershoppare. Jag ser mest dessa malls i Filippinerna som källor till en lite större variation av restauranger, då jag sällan har behov av att handla något. Min ohotade favorit bland shopping malls i Filippinerna är Ayala i Cebu city. Klart trevligaste jag har besökt, och jag har nog besökt de allra största i detta land nu. ”Terraces” i Ayala och hela byggnadens layout är nog det som gör det så bra. Mall Of Asia i Manila kommer nog på god andra plats.


(3/9-12) Flyg från Cebu city till Clark klockan 17.00. Just nu är klockan 12 och jag väntar på att klockan skall bli runt 14.00 så att jag kan ta en taxi ut till Mactan. Jag vet inte vad jag åt igår men jag men magen är fullständigt kraschad, plus att jag verkar ha lite feber och ont i kroppen. Det kommer att bli en lång och jobbig dag innan jag har checkat in på något hotell i Angeles! Vädret lär gissningsvis vara som för en månad sedan då jag var i Angeles, det vill säga riktigt dåligt.

Framme i Angeles och det har inte regnat nånting under de tre-fyra timmar jag varit här. Detta är fjärde gången jag är i Angeles i år. Det börjar bli lite för mycket nu, ärligt talat. Är man inte försiktig i den här byn kan man råka riktigt illa ut, den saken är klar. Alltför många västerlänningar har blivit söndertuggad och utspottad här. Personligen tror jag dock de flesta klarar sig utan en skråma.

Nu blir det två nätter här, då jag ville ta lite höjd för mitt flyg till Bangkok som jag inte vill missa. Denna årstid kan vad som helst hända här vädermässigt så det är lika bra att se till att man har en säkerhetsmarginal för flyget ut från Filippinerna. Helt klart är att man måste ut och kolla nöjeslivet när man ändå är här.

Idag läste jag en artikel som handlade om vad som skulle hända om en jordbävning med epicentrum i Manila med mer än 7 på richterskalan skulle inträffa. Man uppskattar att 40-50 % av alla byggnader skulle raseras med gigantiska dödstal som följd. Manila ligger riktigt risigt till vid en av de större förkastningarna på jorden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.