Panama och Costa Rica 2015

Bocas Town, Isla Colon, Bocas del Toro, Panama

(23/1-15) Idag blev det en riktigt äventyrlig dag igen. Jag hade tänkt ut redan igår kväll att jag skulle se både Boca del Drago beach här på Isla Colon och även Red Frog beach på Isla Bastimentos idag. För att ta mig Boca del Drago beach hade jag tänkt att cykla. Det går en asfalterad väg hela vägen från Bocas Town till Boca del Drago beach. Jag hyrde en cykel för 5 USD för en heldag och cyklade iväg. Vädret var helklart för första dagen idag sedan jag kom hit och det är 13 km enkel till Boca del Drago, så jag tog med mig extra mycket vatten. Det visade sig vara en riktigt trevlig väg att cykla med mycket lätt trafik. Med min vanliga otur så fick jag punktering vid drygt 8 km, så det var bara att styra cykeln resten av vägen till Boca del Drago beach. Tänkte genast att det här skulle innebära att jag skulle få skrota Red Frog beach på eftermiddagen. Efter att ha styrt cykeln de resterande 5 km som kvarstod, så blev jag glad att se att det fanns några restauranger längs Boca del Drago beach. I övrigt fanns det nästan ingenting, vilket var positivt. Kanske något mindre boende. Stranden var väl kanske inte så märkvärdig i sig, men nu hade jag sett stället. Efter att ha ätit och tagit några bilder kändes det tungt att jag skulle få gå hela vägen tillbaka till Bocas Town i stekhet sol. Men vad hade jag för val? Jag visste att det går en buss mellan Bocas Town och stranden, minst några gånger per dag. Hittills hade jag inte sett någon buss. Efter att ha gått ca 1 km så kom bussen körandes på väg mot stranden. När den kom tillbaka i min riktning stoppade jag den och frågade chauffören om han kunde ta min cykel samt visade honom punkteringen på bakdäcket. Det gick bra, det var bara att betala för två (mig och cykeln) vilket blev 5 USD. Precis då räddades mycket av min dag. Nu såg jag en chans att hinna till Red Frog beach innan solnedgången. Bussen anlände Bocas Town vid 14-tiden och stället jag hyrde cykeln på ligger precis bredvid sluthållplatsen. Jag lämnade tillbaka cykeln så fort jag kunde och berättade inte ens för ägaren om punkteringen. Som tur var så är Bocas Town väldigt litet och kompakt. Allt är väldigt enkelt. Sedan gick jag iväg mot vattnet där alla båttaxis håller till och hittade snabbt en taxi till Isla Bastimentos. Båtarna släpper av en på södra sidan av ön och därifrån får man gå ett par kilometer.
Bilder nedan från cykelturen till Boca del Drago.
Vägen mellan Bocas Town och Boca del Drago, Isla Colon.
Vägen mellan Bocas Town och Boca del Drago, Isla Colon.
Boca del Drago, Isla Colon.
Boca del Drago, Isla Colon.
Cykeln jag hyrde idag. På bilden med punktering på bakdäcket, Boca del Drago, Isla Colon.
Trots punkteringen så var jag nöjd och glad med utflykten till Boca del Drago.

Jag spenderade nästan tre timmar på Red Frog beach som är en väldigt fin strand. Men det jag verkligen åkte dit för att se, den berömda grodarten strawberry poison-dart frog såg jag inte en skymt av. Trots att jag spenderade en hel del tid på att kolla i djungeln bakom stranden och massan av solbadande människor. Men jag ska inte klaga, jag hade en riktigt fin dag idag!
Bilder nedan från turen till Red Frog beach på Isla Bastimentos.
Red Frog beach, Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
Red Frog beach, Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
Red Frog beach, Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
Red Frog beach, Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
Red Frog beach, Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
Red Frog beach, Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
Mangroveträsk på Isla Bastimentos, Bocas del Toro.
En mycket fin eftermiddag fick jag uppleva på min sista dag i Bocas del Toro.


(22/1-15) Jag har varit på dagstur ute till öarna i arkipelagen idag. 35 USD kostade biljetten. Först åkte vi till Dolhin Bay där vi såg några delfiner. Jag tyckte inte det var så bra upplevelse då det vimlade av andra båtar där. Sedan åkte vi vidare till Cayos Zapatillas som är två obebodda öar rätt långt ut i skärgården från Bocas Town sett. Vi åkte till den norra ön som kallas Cayo Zapatilla I där vi var två timmar. Jag och en kanadensisk tjej promenerade runt ön på en dryg timme i lugn takt. Det var fina stränder men inte någon vit pudersand direkt. Vattnen runt öarna har rätt fin färg fat visibiliteten är inte så bra, mycket på grund av alla floder som rinner ut i området vid kustlinjen på fastlandet.
Efter Cayo Zapatilla I åkte vi till Isla Bastimentos för lunch och sedan en timmes snorkling. Efter snorklingen, som var medelbra med en hel del koraller men lite fiskar, åkte vi hemåt mot Bocas Town igen. Vi gjorde ett kort stopp innan Bocas Town för att kolla in en sengångare. Den verkade sova uppe i trädtopparna så den såg mest ut som en boll. Allt som allt blev detta trevlig dag som trots allt var värd att genomföra. Jag har dock sett vackrare öar i tropikerna.
Bilder från båtturen idag nedan.
Rejält med hästkrafter (400) på båten jag åkte med på dagsturen ut i arkipelagen, Bocas Town, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Stefan på norra sidan av vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Vackra Cayo Zapatilla I, Bocas del Toro.
Alla bilder ovan är tagna på Cayo Zapatilla I utom den översta som är tagen i Bocas Town.


(21/1-15) Idag var tanken att jag skulle se mig om i arkipelagen lite. Jag var nära att boka en dagstripp på fem timmar med snorkling och en massa andra aktiviteter sent igår kväll. Det var tur att jag inte gjorde det då vädret idag har varit riktigt dåligt. Detta är första dagen på resan jag har ihållande regn. Det känns som att vädret på karibiska sidan verkar vara mycket mer instabilt den här årstiden än på Stillahavssidan. Nederbörden är nog mera jämnt fördelad under hela året här , men januari skall vara en av de månader som har lägst nederbörd. Med tanke på vädret så får jag passa på att läsa spanska och bara ta det lugnt. Ska man ta det lugnt är detta verkligen rätt ställe att göra det på! Lugnet här är påfallande. Stress verkar överhuvudtaget inte existera. I morse bytte jag hotell från Vista Mar Hotel till Casa Amarillo. Från 55 USD per natt till 30 USD per natt, med precis samma standard. Hotellen ligger 50 meter ifrån varandra så det var ingen större logistik inblandat i bytet.

Jag kanske ska berätta lite mer om Bocas Town. Det är en liten sömnig stad på ön Isla Colon i ögruppen Bocas del Toro som tillhör provinsen Bocas del Toro. Ögruppen är en av Panamas största turistattraktioner tillsammans med San Blas arkipelagen. Staden växte fram under bananboomen som hade sin start i början 1900-talet. Om man ska se vacker natur och vackra stränder får man ta dagsturer till de omgivande öarna runt Isla Colon som är huvudön och den ö som är mest befolkad.

På eftermiddagen bokade jag en fem timmar lång tur för imorgon ut i arkipelagen. Den skall inkludera det bästa som finns att se här i krokarna. Utom Red Frog beach som jag kommer att åka till själv på fredag.

Idag har det varit en riktigt trevlig dag och äntligen börjar jag känna av det karibiska lugnet på allvar. Lokalbefolkningen är verkligen trevliga här. Det känns ytterst privilegierat att få gå omkring på gatorna här i Bocas Town och stöta på människor som saknar stress som företeelse i sitt liv. Det smittar av sig!
Bilder från Bocas Town nedan.
Hotell vid vattnet i Bocas Town, Bocas del Toro.
Ett hus som sett sina bästa dagar i Bocas Town, Bocas del Toro.
Typisk karibisk arkitektur i Bocas Town, Bocas del Toro.
Gatuscen i Bocas Town, Bocas del Toro.
Typisk karibisk arkitektur i Bocas Town, Bocas del Toro.
Stefan på frukostverandan på Vista Mar Hotel, Bocas Town, Bocas del Toro.
Landningsbanan på flygplatsen i Bocas Town, Bocas del Toro.
Casa Amarillo, mitt andra boende i Bocas Town, Bocas del Toro.
Vista Mar Hotel, mitt första boende i Bocas Town, Bocas del Toro.
Gatuscen i Bocas Town, Bocas del Toro.
Gatuscen i Bocas Town, Bocas del Toro.
Mysigt café i centrala Bocas Town, Bocas del Toro.
Gatuscen i Bocas Town, Bocas del Toro.
Restaurang med stil, Bocas Town, Bocas del Toro.
Restaurang med stil, Bocas Town, Bocas del Toro.
Restaurang med stil, Bocas Town, Bocas del Toro.
Typiskt hostel i Bocas Town, Bocas del Toro.
Polisstationen i Bocas Town, Bocas del Toro.
Fin arkitektur i centrala Bocas Town, Bocas del Toro.
Fin arkitektur i centrala Bocas Town, Bocas del Toro.
Vad lycklig jag blev när jag hittade denna lilla frukt- och grönsaksaffär i Bocas Town, Bocas del Toro.
Frukt och grönsaker av hög kvalité! Bocas Town, Bocas del Toro.
Bocas Town är verkligen en mysig liten stad.


(20/1-15) Idag har jag fått se Bocas Town i dagsljus. Jag är väl inte så imponerad av själva staden kanske, men det är mysigt och charmigt här. Vid 11-tiden hyrde jag en cykel för att ta en tur på den ena av två vägar som finns på Isla Colon, den som går upp till Playa Bluff. Det var en lagom cykeltur. Jag hyrde cykeln i fem timmar och det kostade 10 USD. Planen är att slappa här ett par dagar till för att sedan eventuellt åka till Costa Rica. Det jag sett hittills av Bocas del Toro är bra och stora vågor, men inte mycket annat som jag fastnar för. Hela stället känns rätt överreklamerat om man varit i andra tropiska paradis världen över! Vi får se om morgondagen kan ändra min inställning. Det kanske är lite för tidigt att döma ut stället redan nu.
Några bilder nedan från Playa Bluff.
Playa Bluff, Isla Colon, Bocas del Toro.
Surfare på Playa Bluff, Isla Colon, Bocas del Toro.
Surfare på Playa Bluff, Isla Colon, Bocas del Toro.
Bra väder och bra vågor på Playa Bluff!


(19/1-15) Jag ändrade mig efter frukost i Boquete avseende när jag skulle åka till Bocas del Toro. Jag insåg att jag skulle förlora en dag på att stanna en natt till i Boquete och jag kände mig nu återhämtad efter äventyret på Volcán Barú. Jag packade snabbt ihop och berättade för tjejerna i receptionen att jag ville checka ut. Jag visste att det brann i knutarna om jag skulle hinna till Almirante innan den sista båten ut till Isla Colon skulle avgå. Enligt min guidebok så är Almirante ingen plats man vill spendera natten på. Tjejerna i receptionen gav mig en liten present när jag skulle betala hotellnotan. De tyckte att jag bara skulle behöva betala för tre nätter istället för fyra. Det kanske var för att de tyckte lite synd om mig då jag spenderade en hel natt uppe på Volcán Barú!

Runt 10.30-tiden kom jag iväg med bussen från Boquete ned till David. Pris 1.75 USD. Framme i David tog det inte mer än några minuter innan jag satt på en buss med destination Changuinola, Bocas del Toro-provinsen. Jag kom med bussen med avgång runt 11.45. Changuinola är för övrigt högkvarteret för Chiquita, det välkända fruktföretaget. Jag förklarade för chauffören att jag ville åka till Almirante som är näst sista stoppet innan Changuinola. 8.50 USD kostade biljetten mellan David och Almirante. Jag kom fram till Almirante runt 15.45 och tog en taxi för 1 USD till hamnen där jag fick vänta till klockan 16.25 innan jag och några andra backpackers kom med en speedboat ut till Isla Colon. Båten kostade 6 USD. Bussresan mellan David och Almirante (via staden Chiriquí) var oerhört vacker. Under en stor del av resan har man utsikt mot Volcán Barú i väster och landskapet är verkligen fantastiskt.

När jag kom i land i Bocas Town vid 17-tiden var det bara att börja leta rum medan det fortfarande var ljust ute. Kollade på några ställen som var riktiga backpackertillhåll, men det var inget som imponerade. Oftast är dessa ställen fulla vad gäller de flerbäddsrum (dorms) som finns. Om det finns något eller några privata rum lediga så kostar dom ofta lika mycket som ett rum på ett hotell, vilket gör det hela oattraktivt för min del. Till slut valde jag ett rum på Vista Mar Hotel i nordligaste delen av staden till priset av 55 USD por noche. Jag vet i nuläget inte hur länge jag blir i Bocas Town. Antingen flyttar jag ut till någon av stränderna som finns här på Isla Colon eller så bor jag kvar i Bocas Town och gör dagsutflykter härifrån.

Under kvällen gjorde jag mitt första bankomatuttag denna resa. Det gick bra vilket alltid känns skönt när man ska tar ut första gången. Det tas ut en avgift på 4 USD vid uttaget på den aktuella banken.

Nedan några bilder som sammanfattar resan mellan Boquete och Almirante (där båtarna avgår ut till Bocas Town).
I bussen från Boquete ner till David.
I bussen från David över bergen till Almirante.
Bussen mellan David och Almirante (slutdestination Changuinola) har stannat för lite rast och vila.
Lite mer spanskakunskaper hade inte skadat när man hamnar på sådana här platser. Rast från bussåkandet mellan David och Almirante.
På andra sidan vägen från restaurangen där vi tog rast. Någonstans mellan David och Almirante.
Båten som tog mig från Almirante ut till Bocas Town.
En ganska trevlig resdag var det idag. Inte speciellt tung alls trots den långa restiden. Naturen bjöd på stor skönhet vilket hjälpte till mycket!

Kommentar (1)

  1. cissi

    Ojoj, vilka bilder! Synd på punkan, men det ordnade sej ju ändå! 🙂
    Ha det fortsatt bra!

    Reply

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.