Lettland 2007

Riga

(9/4-07) Hemma i Nyköping igen efter en kall förmiddag i Riga. När man är förkyld så fryser man ännu mera när man är utomhus. Det tog hela dagen att komma tillbaka till lilla Nyköping igen. Var hemma i lägenheten igen klockan 20.00. När bussen rullar fram söder om Södertälje så blir jag förvånad. Det börjar dyka upp snö längs vägen och i Nyköping så är det vitt på marken. Trots att tempen ligger runt nollan så känns det ändå varmare här än i den isiga vinden i Riga. Riga var ett annorlunda resmål för min del. Det är kul med lite omväxling, men nog spelar klimatet en väldans stor roll när man är på semester (som trots allt kostar en del pengar). Jag föredrar shorts och t-shirt när jag är på semester! Riga är säkert mycket finare och stämningsfullare på sommaren. Precis som i Sverige så lever alla människor upp under den ljusa varma årstiden i Lettland. Det är som att hela befolkningen får en jättestor energikick. Det är vad jag hört sägas av befolkningen själv, och jag betvivlar det inte en sekund. Så är det ju faktiskt med oss svenskar också. Då får faktiskt vinterälskarna säga vad de vill.

Vill bara avslutningsvis säga ett par saker till. Arlanda suger mer än någonsin. Otrevlig personal överallt i stort sett. Till och med personalen som jobbar bakom SJ:s disk när man kommer upp från tåget i Sky City är otrevliga. Ledningsfolket i flygledartornet verkar inte jobba som de brukar. Det kanske är så att de borde ha högre lön ändå, vad vet jag. Oavsett vilket så borde man lösa det på något sätt ganska omgående. Det första piloten började med att säga, angående varför vi var försenade vid avgången från Riga, var att det saknades folk i flygledartornet i Stockholm så vi hade svårt att få några tidsblock att landa på!


(8/4-07) Igår kväll så sade min kropp ifrån på grund av att förkylningen blivit kraftigare än väntat. Det var bara att gå och lägga sig vid 21-tiden. Det kanske är bättre att ligga nedbäddad sjuk här än hemma i Nyköping om man skall se det från den positiva sidan. Man slipper ju i alla fall laga maten själv. Idag känns det lite bättre så jag har varit på en längre promenad till ”The Jewish Ghetto” där judarna bodde innan man fick tillåtelse att bo var man ville i Riga. Intressant, mycket gammal arkitektur som till största delen består av träbyggnader. Nu gäller det bara att krya på sig och försöka göra det bästa av den sista dagen här i Riga. Oturen kanske har vänt nu.
Gatan där Domina Inn (hotellet jag bor på) ligger, Riga.
Rent, snyggt och fin arkitektur. Jag bodde på gatan in till höger i bild. Man kan skymta Domina Inn’s fasad på vänster sida.

Tysk Art Nouveau-arkitektur, Riga.
Denna arkitektur kunde man beskåda i kvarteren kring hotell Domina Inn, där jag bodde. Riktigt intressant!


(7/4-07) Det har varit lite varmare under lördagen fast det har kommit några snökorn. Såg att det snöade rejält i Moskva idag. Det är tydligen ovanligt att det snöar så mycket som det gjort idag i Moskva den här årstiden. I och för sig så är väl det mesta med vädret ovanligt oavsett var man befinner sig någonstans på klotet nuförtiden. Idag har jag haft en rinnande näsa och dessutom fått hosta. Är rätt så knäckt, men gör ändå tappra räder på stan. Det känns som att jag måste försöka bli kvitt förkylningen nu bara. Ska testa med lite lettisk vodka ikväll igen. Jag tror några klunkar kan göra gott i denna situation. Det känns som att det har varit mer folk i rörelse idag jämfört med både skärtorsdag och långfredag. De planerade tripperna till Sigulda och Jurmala får stryka på foten eftersom jag är så pass dålig som jag ändå är. Så jag håller mig inom några kilometers radie från hotellet. Har väldigt ont i knävecket i ena benet efter allt haltande nu. Det är en massa snorande och hostande mest hela tiden. Förkylningsviruset härstammar ifrån Sverige. Jag får se om jag orkar gå ut ikväll. Det är inte värt det om man inte är riktigt pigg. Dessutom var jag ute igår kväll också.
Gamla Stan, Riga.
Gamla staden i Riga är upptagen på världsarvslistan.


(5-6/4-07) Det var inte den lettiska vodkan, inte min stukade fot, inte att jag hade feber och halsont, utan den isande sibiriska kastvinden som gjorde att jag tappade två stycken 20 lats sedlar ned i en kanal när jag skulle betala en hamburgare igår kväll! Det är sant och en helt osannolik otur. 40 lats motsvarar cirka 560 svenska kronor, vilket trots allt är en hel del pengar. Det är klart att man blir lite förbannad när en sådan grej händer. Skit händer förstås, men med den otur jag har haft de senaste två veckorna så börjar man nästan bli lite smått vidskeplig.

Nu är jag åtminstone här. Mitt hotell rankas som kategori finare hotell här i staden och är riktigt lyxigt. Riga är riktigt trevligt och det är hyfsat billigt att äta och dricka. En hel flaska (0.7 liter) fin lettisk vodka kostar runt 50 svenska kronor. Stor stark på puben runt 13-14 kronor. Jag har haft problem med att gå runt i staden på grund av min skadade fot men jag har kört på och gått mycket ändå. När jag lämnade Sverige så hade jag precis dragit på mig rejält med halsont och har känt mig febrig hela tiden. Det är det jag försöker bota med Lettisk vodka nu. Skärtorsdag kväll och natt spenderades på nattklubb med Mario, en 23-årig kille från Spanien. Det var en helt ok kväll. Jag gick flera kilometer hem vid 3-tiden i natt. Antingen är jag väldigt naiv eller så den här staden rätt säker. Men jag håller mig till de stora avenyerna. Trots det så är det ganska folktomt längs gatorna. Dessutom så bär man inte med sig mer pengar än man kan bli rånad på så att säga. Idag har jag kollat in hela gamla stan, vädret har varit ok, fast vindarna är isande kalla. Det måste vara jättemysigt här på sommaren. Det är rent och snyggt på gatorna och många människor ser riktigt välbärgade ut. År 2006 var det en ekonomisk tillväxt här på 11.3 %. Det är en riktigt kraftig tillväxt. Faktum är att det är i toppen av EU. Nu är klockan 22. Ska gå och äta sen middag och kolla in mer av nattlivet! Trevlig påsk!
Vy från St. Peterskyrkan i Riga.
Uppe i St. Peterskyrkan för en ordentlig titt på stan!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.