Filippinerna 2007

Manila (del 2)

(25/7-07) Tillbaka hemma i Sverige vid 23-tiden som planerat. Allting har gått bra, men flygresan var lång och tung.


(24/7-07) Idag har det varit en vilodag. Manila sliter på en rätt ordentligt. Det är sällan jag brukar ha hemlängtan, men idag har jag det. Det är så mycket konstigt som händer i den här staden. Man är mest bara glad om man kan komma igenom immigrationen och sedan vidare in i flygplanet imorgon förmiddag. Politiska mord, utpressning av rika familjer och turister med mera skumma saker. Korruptionen är verkligen en epidemi den här staden. Ute i provinserna är folk mycket trevligare och spontana. I Manila tycker jag personligen bara att man ser leenden i slumområdena. Mitt plan avgår klockan 10.45 imorgon onsdagen den 25 Juli lokal tid. Ett som verkligen är säkert är att om jag åker till Filippinerna någon mer gång så blir det att flyga in och ut från landet i Cebu City. Har sett allt i denna stad nu. Känner mig nöjd på den fronten. Då får vi se om man är hemma i Stockholm imorgon kväll vid 23-tiden svensk tid.


(23/7-07) Detta har varit en mycket intressant dag. Jag har tagit mig ett varv runt Manilas LRT och MRT. Start och stopp från där jag bor i Makati. Jag gjorde tre stopp längs vägen: Quezon Avenue, Jose Abad Santos och Tayuman stationer. Detta tog en stor del av dagen. Quezon Avenue stannade jag vid för att äta lunch på SM Mall. Jose Abad Santos stannade jag vid för att kolla Chinese Cemetelry. Tayuman station för att kolla in ett par av världens värsta slumområden. Tondo och North Port District. North Port District hade jag aldrig varit i. Tondo var jag i utkanten av vid min förra resa till Filippinerna år 2005. Dessa två stadsdelar ligger nära varann. North Port District rekommenderas inte att ens gå in i. Personligen så vet jag dock att det värsta som kan hända är att man blir hotad med kniv eller pistol och får lämna över allt man har på sig. Jag hade 2000 pesos, min kamera samt  min gamla Nokia 6610 mobiltelefon. 2000 pesos är ca 300 kronor. Plan b vid eventuellt rån var att snabbt försöka ta en taxi tillbaka direkt till Makati där jag sedan då betalar för taxin med pengar från hotellrummet. Vi kan börja från mitt tredje och sista stopp, det vid Tayuman, där det intressanta började. Jag promenerade rakt in i först Tondo och sedan vidare till det stora hamnområdet. Man möts av en fruktansvärd stank men bara glada människor. Att beskriva det hela med ord på ett bra sätt är väldigt svårt, men det känns som att jag nu varit med om något få turister får vara med om. Många vill säkert överhuvud taget inte heller, vilket jag är fullt medveten om. Skillnaderna mellan Makati och Bel Air där jag bor och dessa slumområden är så stora att det är ofattbart. Dessa människor är det ingen som bryr sig om. I Makati och Bel Air har de rika egna säkerhetsstyrkor runt sina bostäder, i dessa områden har de fattiga sopor runt omkring sig. Världen är inte ens i närheten av att vara rättvis.

Jag lyckades för första gången ta mig riktigt djupt in i slummen i North Port District! Man känner hur det riktigt kryper i en för varje steg in i fattigdomen man kommer. Stirrande ögon, många glada, många förvånade. Är man här då det är mörkt, är det bara att glömma att klara sig ut med sina ägodelar, man kanske även blir berövad sitt liv. Ingen lär märka något på bra länge. Jag var här under dagtid och tog en kalkylerad risk, en risk som med stor sannolikhet bara betyder förlust av lite pengar (dagtid). Jag klarade mig ut med hjälp av en taxi med allt i behåll, men det var nära att bli riktigt farligt några gånger. Men det var det värt! Jag gav bort 1 peso till en liten pojke plus 20 peso till en tjej som såg närmast döende ut. Hon satt hopkrupen med stirrande blick och orkade inte ens tigga. Hon fick fram ett leende när jag tog ett foto av henne.

Nedan kommer bilder från en av världens största misärer, tagna ”live” idag i Manila. Folket som skrev Lonely Planet får ursäkta, men de verkar inte ens ha stake att våga sig hit. Dåligt! Nya Lonely Planet Philippines suger så mycket att man nästan kräks. De klarar inte ens av att beskriva de olika tåglinjerna i Manila. Med mera. Passar på att skälla här och nu.

Slumbostäder, Tondo, Manila.
Så här ser det ut. Jag törs inte ens tänka på alla insekter och framförallt all lukt man måste stå ut med för att bo här.

Sopor, sopor överallt, North Port District, Manila.
Återvinning av sopor i North Port District, Manila.

Sopor på plan ett och bostäder på plan två, North Port District, Manila.
På vissa ställen ser det ut som att soporna är skydd mot väder och vind alternativt en grund till bostäderna.

Livet i slummen, North Port District, Manila.
Idel glada miner trots all misär.

20 pesos rikare, ett par mål mat, North Port District, Manila.
Här ser vi tjejen jag nämnde ovan. Trasor till kläder, sjuk och sliten. Var tvungen att ge henne en 20 pesos sedel. Om ni tittar noga så ser ni en sedel i hennes hand. Hon sken upp lite när hon fick den. Starka ögonblick. Vad bra vi har det i Sverige egentligen.

Basket är favoritsporten i slummen, North Port District, Manila.
Basket är den viktigaste och största sporten på Filippinerna. Så även i slumområdena. Observera den sanna glädjen. Dessutom en vit konstig man med kamera. Det är ju jättekul!


(22/7-07) Idag har jag bytt hotell eftersom jag till bara några extra pesos får ett mycket finare rum i ett fyrstjärnigt hotell! Helt klart värt det för de tre sista nätterna. Särskilt med tanke på att det är pool också. Jag har legat lite vid poolen på toppen av hotellet idag. Eftersom jag inte solat mycket under denna resa kanske man skall bättra på brännan lite innan man åker hem i alla fall! Dessutom så har jag åkt tåg i själva metro Manila idag. Första gången. Tåget som skall ha rykte att vara fullt av ficktjuvar och allmänt farligt. Verkar ytterst säkert enligt min mening. Tågen påminner om Bangkoks skytrain vilket är ett bra betyg. Skillnaden är att det är oerhört mycket mer folk på dessa tåg. Imorgon blir det en längre tripp. För att kolla Chinese Cemetery, som jag fortfarande inte varit till. Kanske tar en sväng in till Tondo också. Slumområdet jag besökte 2005. Denna gång blir det i så fall mer ingående, eftersom jag kan hoppa av precis mitt i stadsdelen Tondo. 2005 gick jag ganska långt. Det finns två varianter av tåg här. Den ena kallas MRT och den andra kallas LRT. Skillnaden vet jag inte ännu. De båda tåglinjerna är ihopkopplade så att de utgör en ring runt staden. Täckningen av staden är dock riktigt dålig via tågen. Stora områden täcks inte alls.


(21/7-07) Så var man tillbaka i det stora molnet igen. Tog in på samma hotell igår till slut igen efter att ha varit i olika delar av staden. Alla hotell jag hade på min lista var fullbokade. Funderar på att byta hotell idag. Det jag har är bra, men jag skulle vilja ha något lyxigare! Lite fakta. Senaste uppgiften på antalet invånare i den här staden ligger på 25 miljoner!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.