Colombia 2020

Cartagena, Bolívar, Colombia

(10/3-20) På förmiddagen promenerade jag från Getsemani till Convento de la Popa och tillbaka. Jag visste att det skulle bli en mycket varm promenad så jag laddade med mycket vatten. Två liter stoppades ned i ryggsäcken. När jag kom till vägen som går upp mot Convento de la Popa började ett gäng motorcykeltaxi-killar att ropa en massa på spanska som jag bara ignorerade. Efter ytterligare drygt hundra meter fick jag en massa tillrop igen. Ett klassiskt trick att sälja taxitjänster är just detta beteende. Säg att det är förbjudet att promenera till turisten och sälj en taxiresa dyrt. När jag gått några minuter till och ett äldre par utanför ett hus sade åt mig att stanna började jag ana att det var någonting annat den här gången. Efter några minuters förklaring för mig på spanska nickade jag bara och fortsatte gå. Då tog kvinnan tag i min arm och höll fast mig. Samtidigt som hon tog telefonen och ringde. Det skulle efter en stund visa sig att hon ringde polisen som skulle ge mig beskydd på vägen upp! Efter fem minuter kom två poliser på en motorcykel och pekade åt mig att börja gå sedan körde dom ett par hundra meter upp i backen. Så här höll det på hela vägen upp. Dom vaktade mig verkligen. Efter halva backen förstod jag vad det var som sågs som en fara. Ett slumområde som slingrade sig längs delar av vägen. Det här var ett väldigt trevligt bemötande av dels det gamla paret och även polisen. Snacka om att vara måna om att skydda turister mot faror!

Utsikten från Convento de la Popa var fin över Cartagena och detta var en trevligt halvdagsutflykt. Eftermiddagen blev ungefär som igår. Strosa runt i gamla staden i Cartagena. Tyvärr är äventyret i Cartagena slut för denna gång. Nästa gång får jag stanna längre och även besöka öarna utanför staden för lite fina stränder och bad.

Bilder ovan från mitt besök till Convento de la Popa.


(9/3-20) Det har varit ytterligare en dag med helklart väder, trevliga människor och utforskande av nya platser. Idag tog jag en promenad bort till Playa Bocagrande som är Cartagenas stadsstrand. Området är lite exklusivare men stränderna imponerade inte på mig. Det jag har förstått är att Playa Bocagrande är för colombianer det Kanarieöarna är för européer. För mig var det intressanta med besöket till Playa Bocagrande att se stället och uppleva partystämningen bland lokalbefolkningen och känna lite på vibbarna när dom semestrar. Det var relativt lugnt med party idag och jag tror att merparten av högsäsongen är överstökad vid det här laget.

Bilder ovan från mitt besök till Playa Bocagrande.

Eftermiddagen spenderade jag i underbara gamla staden i Cartagena. Varje steg som tas i denna stadsdel är väl investerad tid. Det är inte ett jättestort område men det tar ändå tid att utforska hela området. Jag har bestämt mig för att det är huvudaktiviteten för mig under de dagar jag befinner mig här i Cartagena. Jag kommer säkert att åka hit fler gånger så det är mer att få sig ett smakprov av staden denna gång. Förhoppningsvis har man även mer tid nästa gång.


(8/3-20) Idag har det varit en rejäl sightseeing-dag. Jag har utforskat i stort sett hela Getsemani och stora delar av El Centro och San Diego som båda är stadsdelar som innesluts av den inre ringmuren. Min strategi att bara metodiskt promenera igenom gata efter gata och ta allt som det kommer visade sig vara bra. Jag hade inga specifika sevärdheter planerade. Arkitekturen är otroligt vacker och intressant. I Getsemani är det både vacker arkitektur samt vackra väggmålningar och innanför ringmuren är det ännu vackrare arkitektur fast mycket färre väggmålningar. Allt är prydligare och lyxigare innanför ringmuren så det är en helt annan karaktär än i Getsemani.

Bilder ovan från den fascinerande gamla staden i Cartagena (stadsdelarna Getsemani, El Centro och San Diego).

Efter lunch gick jag bort till Castillo San Felipe de Barajas, den massiva fästningen som byggdes på 1600-talet. En promenad på 500 meter från Getsemani. Fästningen är precis som gamla staden i Cartagena ett världsarv. Fästningen har ett omfattande tunnelsystem. Man kan besöka delar av tunnlarna, vilket jag gjorde. Mycket intressant. Från fästningen har man bra utsikt över Cartagena. Jag tog även den turfzon som finns på platsen så nu har jag även adderat Colombia till samlingen länder. Sammanfattningsvis var det här en mycket bra första dag i Cartagena.

Bilder ovan från mitt besök till Castillo San Felipe de Barajas.


(7/3-20) Idag var det resdag igen. Jag hade fått tips att man kunde boka buss direkt från Palomino till Cartagena med företaget Marsol. Dom har två avgångar per dag till Cartagena, den ena avgår 09.00 och den andra 15.00. Jag var bara intresserad av den tidiga avgången och den var fullbokad igår kväll när jag kollade företagets webbsida. Ett annat alternativ är att ta lokalbussen från Palomino till Santa Marta och därifrån ta sig till Marsols kontor för att ta en buss därifrån till Cartagena. Jag gissade på att frekvensen på bussarna mellan Santa Marta och Cartagena skulle var mycket högre än mellan Palomino och Cartagena. Det visade sig stämma. Jag kom iväg vid 8-tiden och resan mellan Palomino och Santa Marta tog nästan två och en halv timme. En resa på lite mer än 70 kilometer! Efter att ha tagit mig till Marsols kontor så visade det sig att dom hade en buss med avgång klockan 11.30 för 40 000 COP. Det slog jag till på direkt. Vi kom iväg på utsatt tid och var framme i Cartagena vid 18-tiden, vilket var minst ett par timmar senare än utlovat. Förutom att det var en tidsmässigt lång resa var allt annat bra. En ny, fräsch och komfortabel minibuss med trevliga medpassagerare. Landskapet mellan Santa Marta och Cartagena var intressant och även de många byar man passerar. Många av byarna såg riktigt fattiga ut. Det är extrema kontraster i det här landet. Det var många glada ansikten längs vägen som vanligt. Framme i Cartagena blev jag avsläppt vid Parque Apolo nordost om gamla staden. Promenerade därifrån till Hostal Casa Lopez, en sträcka på ungefär en kilometer. Som vanligt väldigt trevligt att få inleda ankomsten till en ny plats med en kortare promenad för att få en första känsla för platsen.

Efter incheckning och mat blev det inte mycket mer gjort. Jag missade lunchen så jag var tvungen att äta två gånger under kvällen. Hostal Casa Lopez är ok men inte mer. Lågt betyg för rummets storlek och ljudisoleringen. Högt betyg för standard och läge. Det är trevligt att vara lokaliserad mitt i stadsdelen Getsemani. Första intrycket av Cartagena är att det är en mycket trevlig stad!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.