Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Sibu, Sarawak, Malaysia (del 1)

(17/8-09) Imorgon klockan 8.30 blir jag upphämtad vid mitt hotell av ett Malaysiskt tv-team för vidare färd till ett longhouse ca 40 minuter resa från Sibu. Där jag kommer jag att stanna två nätter tillsammans med Iban folket! Jag vet, det låter otroligt men det verkar vara sant!

Bakgrunden till ovanstående är denna: På förmiddagen idag gick jag bort till Visitors Information Centre för att få information angående vidare färd mot Kapit och därefter Belaga. Visitors Information Centre är motsvarande turistinformation och finns på de flesta lite större orter i Malaysia. Till skillnad från till exempel Thailands motsvarighet (TAT) så kan de ha mycket värdefull information på de här kontoren.

Det började med en stor besvikelse då killen bakom disken berättar att nästan inga båtar går längre än till Kapit på grund av vattenståndet. Det är knappt så att speedboats vill åka längre. En av anledningarna att man vill nå Belaga är att man därifrån kan ta sig vidare till Bintulu eller Miri utan att ”backtracka” tillbaka till Sibu, vilket jag vill undvika. Sedan är det förstås alla longhouse communities som finns kring Belaga med omnejd. Då kom vi in på ämnet longhouses. Han frågar om jag sett något longhouse ännu, vilket jag ju inte har. Plötsligt frågar han om jag vill följa med ett tv team för att göra ett program om ett longhouse utanför Sibu. Jag blev lite ställd och en massa tankar for genom huvudet. Är det en bluff eller något, tänkte jag bland annat. Då förklarade han att de har svårt att få tag i västerlänningar med kort varsel som vill ställa upp och vara typ statister i bakgrunden. Betalningen är alltså två nätter tillsammans med Iban folket. Huset skall enligt uppgift vara över hundra år gammalt. Normalt sett är det inte så speciellt svårt att bli inbjuden att få stanna i ett longhouse en natt eller två. Inbjudan brukar då ske via någon i lokalbefolkningen. Skillnaden är att jag nu får allting serverat. Transport, kanonbra guider med mera. Allt är gratis. De har mitt namn, hotellet jag bor på och rumsnummer. Imorgon 08.30 får vi se om detta är sant! Detta kunde knappast ha passat mig bättre just nu!

Jag har fått ännu mer information nu på eftermiddagen. Tv-kanalen heter RTM och är en statlig Malaysisk tv-kanal. RTM står för Radio Televisyen Malaysia. Som jag fattat det så sänder dom sex tv kanaler i Malaysia.

Nu har jag även fått i uppdrag att försöka ragga två västerlänningar till att följa med på detta. Jag pratade nyss med killen på turistinformationen i telefon och sa att det kan bli lite svårt eftersom jag inte sett till en enda västerlänning här i Sibu förutom det tyska äldre par jag träffade på båten hit. De flög tillbaka till Kuching i morse. När jag påpekade detta för killen i telefon så sa han bara: ”Well, enjoy yourself then tomorrow!” och skrattade i luren. ”I will for sure”, svarade jag innan vi avslutade samtalet.


(16/8-09) Har mellanlandat i staden Sibu efter en fem timmar lång båtresa. Halva resan går över en havsvik och andra halvan upp längs Rajang-floden. Sibu är lite mer än hälften så stort som Kuching (500 000 invånare) med 255 000 invånare. Staden ligger på breddgrad 2 till skillnad från Kuching som ligger på breddgrad 1.

Det är nog inte mycket av intresse här, men jag vill ändå kolla in staden eftersom jag har gott om tid. Plus att jag inte orkade med båtbyte och ytterligare tre timmar till Kapit. Dessutom sägs det vara regn på väg in över Borneo nu, vilket gör att jag kanske kan ta mig ända upp till Belaga med vanlig express båt. Som det är nu så är vatten ståndet väldigt lågt i floden. Kan jag inte ta mig till Belaga via Kapit så måste jag göra en ”backtrack” hit till Sibu och ta bussen upp mot Bintulu och senare Miri. Jag tänkte passa på att försöka ta reda på om det är möjligt att ta sig ända till Belaga vid floden. Belaga är basen för att utforska longhouses. Får se om jag blir kvar här en eller två nätter. Gillar jag stället blir det två nätter!

Kvällsuppdatering: Testade en ny öl från Kina som heter Tsingtao samt ”wild boar” till middag. Det var hur gott som helst. Först tänkte jag mig boar som något björnaktigt, men det verkar vara liknande vildsvin som vi har hemma i Sverige! Om jag inte helt missuppfattat saken.

Det som slår mig sedan jag kom till Borneo är att merparten av befolkningen har kinesiskt ursprung. Överallt finns det kinarestauranger och skyltar på kinesiska. I Sibu känner man sig lite mer uttittad, inte många västerlänningar här. I alla fall inte just nu.Sibu skyline sedd från floden (Batang Rejang).
En trevlig stad skulle Sibu visa sig vara.

Den ena av två svanar i Sibu. Stadens symbol. I bakgrunden ses en del av Sibus färjeterminal.
Kuching är kattstaden och Sibu är svanstaden!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.