Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Pattaya, Thailand (del 2)

(10/12-09) Det skall verkligen bli skönt att lämna Pattaya för Bangkok imorgon bitti. Var på Insomnia igår men det var inte mycket för mig. Särskilt inte musiken. Pool, mat och massage är bra i Pattaya. Drösarna med ryssar, folk från mellanöstern och tyskarna kan jag vara utan.


(9/12-09) Var ute rätt sent igår kväll. Som tur är så finns det ställen i Pattaya där man bara kan sitta ner och ta en öl och lyssna på live musik utan att bli attackerad av thai damer som vill att man ska köpa drinkar eller något annat. Hittade ett riktigt bra ställe igår kväll där de körde live musik ända till 03.00. Banden som spelar har som regel oerhörd bredd och är duktiga musiker. De hoppar rejält mellan olika musik stilar. Jag börjar redan känna mig lite trött på hela Pattaya grejen nu. Blir väl mest bara att sola och bada lite sista dagarna nu. Sedan blir det att åka till Bangkok och inrikta sig på att köpa lite kläder.

Kvällsuppdatering: Jag var som ni kanske märkte lite less tidigare idag. Nu är dock partystämningen på topp. På senare år har jag väl inte direkt gjort mig känd som någon party människa, men man får faktiskt bjuda till lite när man är på ett sådant här ställe. Folk är glada, thailändare som faranger. Ikväll har jag funderingar på att besöka ett ställe som heter Insomnia som firar tre års jubileum i dagarna. Stället ligger på walking street och verkar inte spela min typ av musik, men det skall vara ett av de coolare ställena i Thailand då det gäller ljusshow bland annat. Musiken skall vara house och hip-hop vilket inte dirket faller mig i smaken. Samtidigt måste jag ju testa nya saker. Vi får väl se om jag tar mig till detta stället eller inte. Nu gäller det som sagt att bjuda till sista tiden i Asien. Nyköping är väl ingen nöjesmetropol direkt! Skål!


(8/12-09) Pattaya kan vara kallt (inte i form av klimatet då!), roligt, rått, party, köttmarknad, avkopplande, beroendeframkallande, unikt, farligt, kriminellt, internationellt och mycket mer än så. Jag tror även att de som inte kommer hit enbart för sexindustrins skull, ofta kan hitta något som de roas av. Pattaya betyder väldigt olika saker för olika människor. Pattaya har besökare från alla världens hörn, vilket i sig kan vara spännande. Man skall definitivt höja ett varningens finger till folk som är känsliga mot att se sådant som är relaterat till Pattayas ökända sidor, att de kanske bör välja ett annat resmål. Sådana personer kommer bara att störa sig på det och kommer inte att kunna njuta av sin vistelse. Själv är jag neutral, jag accepterar det mesta, så länge folk sköter sig någorlunda.

Att sitta och bara iaktta folk på någon av barerna längs walking street i några timmar kan vara riktigt underhållande. Samtidigt så är det ju inte särskilt kul längre efter att ha man gjort det några kvällar. Igår bestämde jag mig för att verkligen för första gången testa att hoppa runt bland go-go barerna, till skillnad från att hoppa mellan olika beer bars.

Kvällen inleddes dock med att jag träffade en svensk kille från Haparanda som jag träffat tidigare under dagen på ett svensk ställe. Vi drack en öl ihop på en vanlig bar. Sedan träffade jag en mycket trevlig svensk 72-årig man med Thailändsk fru. Det visade sig att han kom från Älandsbro, vilket inte är särskilt långt ifrån mina egna hemtrakter. Han kom hit första gången 2007 då tillsammans med frun som han träffat i norra delen av Thailand. Han ser oförskämt mycket yngre ut än i verkligheten och sådant är alltid roligt. Eftersom han precis som jag, är försiktig med alkoholen så hamnar man på samma nivå då det gäller drickandet, vilket får stanna vid en öl. Paret bestämmer sig för att åka hem vid 23-tiden och även killen från Haparanda gör kväll. Det är då jag ensam drar ut på min så kallade premiär go-go runda i Pattaya.

Jag skall nedan försöka beskriva hur saker och ting fungerar. Obs! Ni som tycker att detta är menat som en uppmaning att köpa sex i Pattaya, kan sluta läsa nu. I sådant fall så har ni ingen nytta av att läsa vidare heller. Eller så ser ni det som jag, en neutral beskrivning som lika gärna kunnat vara ett besök i en nationalpark i Sydkorea! Detta är verkligheten och ingen kvällstidningsjournalistik.
Många av go-go barerna eller nattklubbarna, har folk som försöker locka in kunder ute på gatan. Ofta med skyltar som skvallrar om hur mycket en öl eller drink kostar. I princip så vill man att folk som kommer in beställer något att dricka. Jag börjar vid en soierna med klubbar med namn som Mistys och Angelwitch. Det man möts av när man kommer in är en som tar ens drink order. Oftast är det ett större rum med sittplatser med små tillhörande bord. I mitten av rummet så är det upphöjda podium med Thailändskor som dansar nakna. På en del ställen så är de lite mer aggressiva än på andra och vill att man köper dem en ladies drink. Denna drink består oftast av juice, då de flesta tjejer håller sig borta från alkoholen, även om det finns undantag från detta. Kort sagt så är tjejernas uppgift att tjäna pengar till ställets ägare. Det går man genom att underhålla gästerna så att man får in pengar via alkoholdryckerna och även ibland via dricks. Tjejerna får betalt per lady drink, plus självfallet om någon kund tar dem ut ur klubben. Detta gör att tjejerna på vissa ställen kan vara väldigt ”pushy” på att sälja sina ladies drinks. Oftast kostar lady drinks mer än ens egen drink. En del kunder köper drinkar till många tjejer vilket gör att de får mer uppmärksamhet, med åtskilliga tjejer kring sig. Man kan vägra att köpa lady drinks, det är bara att stå på sig. Jag som mest är ute efter att kolla hur det fungerar är sparsam med det! På sitt eget bord har man en liten ask som kallas för ”check bin”, dessa används på nästan uteslutande alla barer och nattklubbar i Thailand. För varje sak man beställer hamnar ett kvitto däri. En del ställen är notoriska för att stoppa i fler kvitton än de drinkar eller öl man beställt, så man får vara på sin vakt. Dessa ställen blir dock snabbt ökända då sådant sprider sig snabbt via mun-mot-mun metoden. I övrigt så kostar det en barfine om man vill ta ut en tjej. Övriga kostnader till tjejen är upp till dig och henne att göra upp. Har ingen aning vad en barfine kostar då jag inte frågade om det på något av de ställen jag var inne på. Beer bars, som är en bar med tjejer som sällskap på barstolen bredvid, fungerar på liknande sätt som go-go barerna, minus dansen och mycket av den underhållning som kan hållas på en scen. De finns längs gatorna och man slår sig helt enkelt bara ned och beställer något att dricka. I och med att de är utomhus med endast ett tak, så är naturligtvis inte tjejerna nakna här.

Det var intressant att kolla in dessa verksamheter på närmare håll. Stämningen är oftast uppsluppen och rätt trevlig och skämtsam inne på go-go barerna och man känner att man själv bestämmer över situationen och kan lämna stället närhelst man vill. Dock så tycker jag själva sexköpsgrejen känns kall och rå, men personliga känslor och moral i det här kan vara väldigt individuella, så tyckandet om det lämnar jag därhän. Många av besökarna till de här ställena är bara precis som jag, nyfiken på hur det fungerar och ute i nattlivet för att ha kul. Man ser även mot förmodan par och ensamma tjejer på en del ställen, även om de såklart är i minoritet jämfört med ensamma män i alla möjliga åldrar.

Sägas kan dock att denna typ av ställen inte på något sätt är nytt för mig, då jag var i Thailand första gången 1991! Det som var nytt (för mig personligen) igår kväll var att jag var inne på go-go barer i Pattaya för första gången i mitt liv. Kom hem vid tvåtiden inatt. På min vandring hem bort till Soi 7 från walking street så kan jag konstatera att natten precis bara har börjat i Pattaya. Walking street var proppfull med turister och turistpolisen verkade ha fullt upp. För första gången på min resa ser jag västerlänningar som är så pass berusade att de knappt kan gå för egen maskin.

I morse när jag kommer ut ur mitt rum och skall ta hissen ner till frukost får jag följande frågor av en Thailändsk städerska precis när jag slår igen dörren till mitt rum: ”Clean loom? Lady bar still sleep inside?” Det slår mig att jag fick samma fråga igår morse av en annan städerska, men då uppfattade jag inte riktigt vad som sades. Skrattandes öppnar jag dörren till rummet och visar henne att det inte finns någon inne på rummet. Eftersom klockan vid tillfället var 10.30 så blev jag lite orolig över om frukost buffén redan stängt. Från Filippinerna har jag vant mig vid att de brukar ha öppet från 06.00 till 10.00. Väl nere vid frukosten får jag reda på att frukosten stänger 12.30! Bara i Pattaya…

Kvällsuppdatering: Det är oerhört mycket folk på walking street just nu. Ryssar, araber, svenskar och övriga européer verkar dominera. Delar av south Pattaya verkar dessutom drivas av ryssar och araber. Pattaya är fantastiskt. Aftonbladet, Expressen och Göteborgsposten kan köpas på gatan här också. Exotiskt. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket västerlänningar på ett och samma ställe i Asien. Man skall komma ihåg att det lär vara ännu mer folk här om några veckor, då högsäsongen drar igång på allvar. Detta är ju kul några dagar i alla fall, men mycket längre än så vet jag inte om man skulle stå ut här. För mig är Pattaya en ordentlig omväxling mot vad jag varit van vid de senaste månaderna. Klimatet är fantastiskt bra här så här års. Man kan gå runt hur mycket som helst utan att svettas, vilket är trevligt. Jag låg vid poolen och solade och badade lite idag och stundvis så småfrös jag lite när det kom lite bris. Var tvungen att nypa mig själv i armen för att se om jag drömde!


(7/12-09) Har precis vaknat upp och ätit en jättefrukost på mitt hotell här i Pattaya efter 6-7 timmars sömn. Bor på Flipper House Hotel på Soi 7. Det bränner lite ovant i munnen efter thai curry kycklingen! Men det var efterlängtat med thai mat nu!

Satt och kollade ut detta hotell på nätet igår under dagen i Dumaguete. Det som är lite förvirrande är att det finns två hotell med liknande namn (de tillhör samma grupp). Det ena heter Flipper House Hotel och ligger på Soi 7 och det andra heter Flipper Lodge Hotel och ligger på Soi 8. Båda verkar likvärdiga prismässigt. En sak som jag verkligen ville ha den här gången var swimmingpool. Det jag lärt av tidigare vistelser i Pattaya är att se till att få ett rum som är någorlunda avskärmat från barernas dunkande musik, som pågår långt in på morgon sidan. Det var lätt att bedöma ljudvolymen i de fyra olika typer av rum jag blev visade inatt när jag anlände till hotellet prick klockan 02.00. Jag hade inte brytt mig om att förboka via internet, vilket jag sällan eller aldrig gör. Det visade sig finnas hur mycket rum som helst lediga, i alla fall fram till mitten av december. Då infaller den officiella högsäsongen kan man säga. Jag betalar 1000 baht per natt för rummet. Med tanke på rummets höga standard plus den fina, jätte stora frukost buffén så är det verkligen värt det priset! Det finns mycket skit här i Pattaya, på grund av sexindustrin och alla pengar som är i omlopp här. Detta medför även en hel del positivt, som fler än bara sexturister lagt märke till. Stor konkurrens på varor och tjänster, vilket bidrar till att hålla priserna nere och standarden uppe. Jag satt och åt frukost med två äldre par alldeles nyss, det ena från Holland och det andra från England. De var överväldigade av Pattaya. Det enda minuset i Pattaya jag kan komma på förutom störande ljud är att det inte är så kul att bada längs Pattaya beach.

Det var en lång dag igår. Både för mig och för Maytha, som hoppade på båten från Dumaguete till Cagayan De Oro klockan 10.30 igår morse för en sju timmar lång båtresa. Själv hade jag flyg mellan Dumaguete och Manila klockan 16.25 (flygtid ca en timme) och sedan från Manila till Bangkok klockan 21.35 (flygtid strax över tre timmar). Jag drog ut till flygplatsen klockan 14.00 (filippinsk tid) och anlände alltså till Pattaya prick 03.00 (filippinsk tid). 13 timmar tog det ganska precis, men då hade jag ganska lång väntetid mellan de båda flygen. Det hade säkert gått att kapa den totala restiden med ett par timmar om flyget till Bangkok gått lite tidigare. Det var inte på något sätt en jobbig resa.

Jag hade bestämt mig innan att jag skulle sätta en gräns på taxipriset från Suvarnabhumi till Pattaya på runt 800 baht. Trots den sena timmen. Om det skulle visa sig bli svårt att få vettigt pris, så skulle jag dra in till Bangkok istället. När jag kliver ut från Suvarnabhumi är det som brukligt i Bangkok ett lämmeltåg av folk som erbjuder taxi, framför allt till Pattaya. En del ville ha så mycket som 1500 baht. Jag hade ett minne att jag hört att 800 baht var ett möjligt pris som sagt, så jag höll mig till det. Till slut var det en dam som gick ner till 1000 baht, men jag fortsatte att vägra med ett riktigt brett thaileende. När jag dessutom började vandra bort mot stationen för flygbussarna in till centrala Bangkok, kom hon springande efter mig samtidigt som hon skrek: ”ok 800 baht mister!”. Jag hade kunnat betala 1000 baht också eftersom det är ett ok pris, särskilt den här tiden på dygnet, men tyckte det var kul att se om jag kunde få igenom 800 baht (168 kr, dagens kurs), vilket jag också fick. Avståndet mellan Suvarnabhumi och Pattaya ligger på ca 135 km. Dessutom så tog chauffören express motorvägen vilket gör att det går bra mycket snabbare. Han betalade alla vägtullar själv så på det hela taget är 800 baht ett fantastiskt bra pris. Det visade sig att taxi chauffören verkade vara en genomsnäll och vänlig man. Jag var lite småskraj första minuterna då damen ledde mig en bra bit bortanför flygplatsens entré, till den här mannen och hans taxi. Var beredd på att avbryta det hela och dra mig tillbaka till entrén igen ifall något verkade skumt. Det räckte med första intrycket av mannen, för att jag skulle våga lita på honom. Bilen ifråga var en ”riktig” taxibil också, vilket även det lugnade.

Det är riktigt intressant att hoppa direkt över från en 50 dagar lång vistelse i Filippinerna till Thailand. Lättare att jämföra länderna när man är riktigt inne i ett lands priser, seder och bruk. Nu ska jag lägga mig vid poolen och förbereda mig för det gråa, kalla och mörka svenska vädret så gott jag bara kan!

Eftermiddagsuppdatering: Det enda som är bättre här än på Filippinerna är maten. Möjligen massagen också, men så kostar den mera än på Filippinerna. Det känns som att Thailand blir mer och mer artificiellt på något sätt. Nu befinner jag ju mig i och för sig på ett udda ställe i Thailand, som sticker ut på en del punkter på ett sätt som bara Pattaya kan göra. Däremot så är ju inte Pattaya det enda stället i Thailand som är överkört av västerlänningar. Mängden västerlänningar här är, trots att folk berättar för mig att det är relativt lite just nu, enorm. Det känns nästan som att man befinner sig i en stad i väst! Men jag säger som jag gjort de sista åren: Självfallet skulle jag rekommendera Thailand till vem som helst som ännu inte varit här, och alla ni andra som redan varit här kan fortsätta åka hit! Själv har jag hittat mitt favoritland i Sydostasien och jag hoppas det får vara som det är just nu i många år framöver. Länge leve Filippinerna! Men glöm inte: Filippinerna är trots allt ganska livsfarligt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.