Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Dumaguete, Negros, Filippinerna (del 1)

(24/11-09) Igår var jag och kollade på öppnandet av Robinson (shopping mall) här i Dumaguete. Många var säkert glada över öppnandet som verkar ha dragit ut rejält på tiden.

Vädret har varit ostadigt hela tiden sedan jag kom hit till Dumaguete. Jag brukar ofta ha otur med vädret när jag är här. Jag har varit här olika månader (juli, januari och november) och alltid haft en massa regn. Men jag skall inte klaga eftersom jag haft bra väder i en månad här på Filippinerna innan jag kom hit!

Har precis kollat på ännu flera parader i staden alldeles nyss. Imorgon onsdag är det själva huvuddagen för fiestan och på torsdag funderar jag på att åka iväg någon annanstans, vet inte riktigt vart ännu, men Siquijor ligger väl närmast till hands i nuläget.


(22/11-09) Dumaguete marathon 2009. Det låter extremare än vad det egentligen är, eftersom det inte fanns någon maratondistans i tävlingen. Tävlingen gick i distanserna 28,3 km, 10 km, 5 km och 3 km. Ingen utlänning jag pratade med vid startlinjen förstod varför den längsta distansen var just 28.3 km. Det är möjligt att det är något med miles inblandat.

28,3 km startade klockan 05.30, medan 10 km och 5 km startade klockan 06.00. Avgiften för att tävla var 300 pesos (ca 45 kr) vilket är mycket billigt med tanke på att man fick tröjan man tävlade i plus en tygväska. Jag gick upp klockan 04.15 vilket krävde att jag gick och la mig ordentligt tidigt igår kväll. Jag körde ett snabbt morgonpass igår på under 21 minuter, men jag kände mig inte riktigt hundra i kroppen, lite småförkyld faktiskt. Så jag hade satt målsättningen att klara runt 20.30 idag, bättre än så vågade jag inte hoppas på. Mitt personbästa på 5 km innan denna tävling var 19.31.
Det kändes lite surt att inte ”våga” köra en av de längre distanserna, men samtidigt så är ju 5 km ändå en hyfsad utmaning om man skall slå sina egna tider. Man blev dock lite sugen på 28,3 km distansen när man pratat en stund med de grabbarna innan de drog iväg!

På startlinjen kändes allt riktigt bra även om det var lite dålig ordning bland löparna, vilket var lite irriterande. Tydligen så var jag tillräckligt okoncentrerad för att inte lyckas trycka igång klockan vid startskottet! Starten gick iväg med en enorm fart i början och när jag tittade till på klockan efter ett par hundra meter, visade hastigheten på 3.35 min/km! Jag märkte inte vid den här första titten på klockan att tiden och sträckan var blank. Hastigheten och pulsen funkar utan att man tryckt igång klockan, vilket i alla fall är tur. Först vid 1 km skylten så inser jag att jag inte har tryckt igång klockan. Däremot så har jag ju bra nytta av klockan ändå, i och med att jag har puls och hastighetsangivelse. När jag titt som tätt tittar på hastigheten så ligger jag allt som oftast på 3.45-3.50 tempo! Eftersom det känns bra i kroppen satsar jag på att hålla det tempot hela vägen. Jag hittar dessutom rätt snart en Filippinare att hålla rygg på. En snabb kille som dessutom körde 10 km distansen! Hela löpningen känns fantastiskt bra och när jag springer in över mållinjen så känner jag att jag kanske kunde ha tryckt på lite, lite till! Efter målgång går jag snabbt fram till tidsregistrerarna för att fråga om placering och tid. Efter att ha fått min tid var jag tvungen att dubbelkolla ytterligare en gång med en av de andra personerna i sekretariatet. Chocken var total: 18.56 på 5 km! Personbästa så det bara sjöng om det och en sjätte plats i tävlingen! Banan var perfekt att sätta rekord på, då den var helt platt med asfalt hela vägen. Där fick man för allt gnetande med 5 km rundor de senaste veckorna. En riktigt rolig belöning! Eftersom jag kom bland topp 10 så fick jag ett pris. 2 kilo ris, vilket jag donerade bort eftersom jag inte har mycket nytta av det!
Stefan, innan tävlingens början.
Det var enormt mycket fyrverkerier vid startlinjen, vilket är precis vad ungdomarna till höger om mig inspekterar på denna bild!

Mycket folk vid startlinjen, men det totala deltagarantalet var nog inte så överväldigande!
Jag misstänker att de är ganska färska på att arrangera sådana här tävlingar i Dumaguete, vilket märktes innan startskottet. Lite rörigt och dåligt med information. I det stora hela var det dock ett lyckat arrangemang!

Stefan på startlinjen.
Stefan på startlinjen.
Stefan på startlinjen.
Stefan på startlinjen.
Fyra bilder ovan som är tagna strax innan startskottet för 5 och 10 km löparna.

Stefan precis efter startskottet gått.Stefan närmar sig målgång.
Stefan precis efter målgång på personbästa på 5 km med 18.56. Rätt ordentligt trött!
Stefan några minuter efter målgång. Lycklig över 18.56 och ett taktiskt väl genomfört lopp.
Jag var nog lyckligare än vinnaren som hade en tid på 16.17! Personligt rekord på 18.56 var helt underbart att få till idag. Inte alls illa i detta klimat. Bra också med tanke på min mycket långdragna höft- och ljumskskada som jag kände av ordentligt idag! Det lär nog bli en massage senare under dagen!


(21/11-09) Har känt mig lite febrig de senaste två dagarna, men idag kändes det lite bättre. Gjorde ett lite snabbare testpass idag inför tävlingen imorgon och jag landade på drygt 20.50 på 5 km, vilket är nästan samma tid som jag hade på passet i onsdags. Allt sämre än 20.30 imorgon på tävlingen känns som ett misslyckat resultat. Ska försöka vila och äta bra idag.


(20/11-09) Det är mycket i Dumaguete just nu. Jag gick för att äta middag på Coco Amigos vid strandpromenaden och då visar det sig att de stängt av hela strandgatan. Det görs som en förberedelse inför fiestan som infaller den 25 november! Så tillsammans med maten fick jag uppleva ett fantastiskt uppträdande på en stor scen framför restaurangen. När jag googlar lite på nätet efteråt så inser jag att det även är löpartävling här på söndag och nu är jag dessutom anmäld till 5 km loppet! Det fanns 10 km och även 28.3 km, men eftersom jag inte kört någon långdistanslöpning så känns det som att 5 km räcker bra! Jag som hade tänkt åka över till Siquijor. Det får nog vänta ett tag nu. Jag har endast en dag att förbereda mig på. Loppet går av stapeln på söndag morgon klockan 06.00.


(19/11-09) Efter en ca 3 timmars resa från Moalboal kom jag fram till Dumaguete och checkade in på mitt favorithotell, där det var fullt julpyntat i receptionen. Julen börjar extra tidigt på Filippinerna. I princip i början av första ”ber” månaden börjar man julpyntandet, som ju är september! Resan idag var trevlig, behaglig och vacker. Båten från Liloan på Cebu till Sibulan på Negros tog ca 20 minuter. Det är vackert när man är ute på sjön i de här trakterna. Det här var det sista jag såg av Cebu, Filippinernas mest tätbefolkade ö (ca 750 invånare per kvadratkilometer år 2000!), på ett tag.

Dumaguete är en trevlig plats att återkomma till. Jag tror det är tredje eller fjärde gången jag är i staden på bara några år! Lagom stort, trevligt folk och en fin strandpromenad med ett bra urval av restauranger och nöjesliv. Det återstår att se hur länge jag blir i staden den här gången. Har nästan bestämt mig för att det blir Siquijor sedan. Var på Siquijor redan 2007. Vill man ha ett bra ställe att koppla av på så är Siquijor en helt perfekt plats! Ön är extremt avslappnad året runt, förutom under Holy Week (påskveckan). Ön liknar faktiskt Bantayan en hel del på det viset. Geografiskt så är ön mycket bergig dock, till skillnad från Bantayan som är i stort sett platt. Siquijor är en av Filippinernas minsta provinser, både till yta (344 kvadratkilometer) och invånarantal (ungefär 90 000).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.