Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Batu Niah (Niah National Park), Sarawak, Malaysia

(22/8-09) Idag har jag vandrat 14 km i fem timmar i Niah National park. Niah cave som finns i parken har världens största grottöppning. Jag har sett jättefjärilar, färgglada ödlor, udda fågelarter och några få apor (makaker). Det var en lättvandrad led, men klimatet är oerhört varmt vilket gör det jobbigt ändå. Inne i grottsystemet var det också bra leder och man kunde vandra ner i grottan genom berget för att komma ut på andra sidan berget, någon kilometer bort. Miljoner fladdermöss och en fågel som kallas för swiftlet (kan inte det svenska namnet), bor i jättegrottan. Fladdermössens skit samlas upp och används som gödsel. Swiftlet-fågelns bo, som den bygger med sin saliv används för att göra ”bird nest soup” av, vilket exporteras bland annat till Kina och Japan. Det höga priset som betalas för fågelbona gör att de som samlar dem riskerar sina liv vid klättringen upp på bambu pålar som körs upp mot grottans tak.

Niah National park må vara en av Sarawaks minsta nationalparker, men är kanske en av de viktigaste. Arkeologen Tom Harrison gjorde ett fantastiskt fynd i den stora grottöppningen år 1958. Fyndet var så anmärkningsvärt att forskarvärlden i övrigt förlöjligade det. Harrison och hans team grävde fram en skalle vilken uppskattades vara ca 40 000 år gammal. Innan detta trodde man att Borneo blev bebott mycket senare. Efter att dateringstekniken förbättrats visade det sig att Harrison hade rätt.

Vädret var fantastiskt idag. Totalt helklart. Igår spöregnade det hela dagen när jag reste hit, så jag var lite orolig för hur dagens väder skulle bli. Nedan följer bilder från dagens äventyr.
Floden Niah vid parkens högkvarter.
Man var tvungen att korsa floden med båt för 1 $ (2 kr) för att komma till parken.
Floden Niah med parkens högkvarter i bakgrunden.
Starten på trekkingleden i Niah National park.Del av leden i Niah National park.Del av leden i Niah National park.Bild från grottöppningen, Niah cave.Del av grottöppningen, Niah cave.Niah cave's öppning, en av världens största grottöppningar. 60 meter hög och 250 meter bred!Batu Niah på avstånd. Påminner mig en hel del om El Nido, Palawan, Filippinerna.Gatuscen Batu Niah.Det här var mitt hem i Batu Niah.
Bilden ovan föreställer hotellet jag bor på. 30 $ (ca 60 kr) per natt kostar det, vilket är mycket prisvärt. För vidare förklaringar till bilderna ovanför denna, för muspekaren över respektive bild.

Övrigt som kan nämnas idag är att Ramadan, den muslimska fastemånaden börjar idag. Är man i ett muslimskt land så är det lite kännbart, då det kan vara svårare att hitta någonstans att äta dagtid. Malaysia har även kristna, buddhister och hinduer så det funkar rätt ok ändå. Indonesien är lite värre där den stora majoriteten är muslimer, men det funkar där också.

Läste i dagens Borneo Post att myndigheterna vill höja straffet för väskryckning från sju till tio års fängelse och fem piskrapp istället för tre. Detta för att kraftigare statuera exempel då antalet väskryckningar ökat kraftigt i år. Allmänheten kräver också detta, vilket myndigheterna tagit fasta på. Jag kan också nämna att Malaysia kritiseras titt som tätt av Amnesty International för att man använder sig av spöstraff.

Det är glädjande för mig som är utomlands att den svenska kronan har stärkts rejält på sistone, vilket jag redan märkt av en del.


(20/8-09) Efter en närmare 7 timmar lång bussresa följt av en taxiresa på 13 km är jag äntligen framme i den lilla staden Batu Niah, som ligger 3 km från Niah National Park. Imorgon eller övermorgon blir det att utforska parken! Jag stannar nog två nätter här om jag trivs. Det kanske även behövs av praktiska skäl.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.