Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Santa Fe, Bantayan island, Cebu, Filippinerna

(6/11-09) Idag vill jag berätta om svenskarna på Bantayan island. Tre individer som vågade förverkliga sina drömmar och fly det kalla norden för ett nytt spännande liv i tropikerna. Jag har under min tid på Bantayan island fått äran att lära känna dessa intressanta människor.

Anders, även kallad Andy i folkmun här på Bantayan, har mer än tjugo års erfarenhet av livet här på Filippinerna. Han har haft ett oerhört händelserikt och spännande liv, och skulle sannolikt kunna skriva ett par böcker om det. Går man till Blue Ice Bar får man möta Anders som är en mycket underhållande person bakom bardisken. Det är stor risk att det blir fler öl/drinkar på Blue Ice än du hade tänkt dig! För övrigt så kan man säga att Anders numera driver Blue Ice Bar version 2.0 efter att version 1.0 förstörts av tyfon Frank i Juni 2008! Starkt jobbat att bygga upp en helt ny, så fin bar, på så kort tid!

Jörgen som är Anders kompanjon sedan en tid tillbaka, är numera också etablerad här på Bantayan med sin filippinska fru Donna och tre barn. Anders och Jörgen kör Blue Ice bar tillsammans, plus att Jörgen även driver Moby Dick’s. På Moby Dick’s kan man bo billigt (för tillfället 300 peso per natt!) och samtidigt ha tillgång till bar och restaurang.

Henrik har varit här i många år och är numera en institution med sin HR Music Bar & Restaurant ett stenkast ifrån Anders Blue Ice Bar. Han har även familj och hus här. Henrik driver även The Floating Bar, en affärsidé som han är ensam om här på ön. The Floating Bar ligger utanför Yooneek Beach Resort och man kan även äta därute. Han kör den under högsäsongen, och den är mycket populär. Att sitta med sin favoritdrink och njuta av solnedgången är riktigt trevligt hos Henrik. Man får ju en helt annan svalka en bit ut i vattnet, vilket är skönt i detta klimat.

Nedan kommer den visuella presentationen av dessa tre grabbar och deras rörelser på Bantayan island (håll muspekaren över respektive bild för vidare förklaring)!

Anders med Blue Ice Bar nedan:
Anders (Andy) himself på Blue Ice Bar, Santa Fe, Bantayan island.Blue Ice Bar, Santa Fe, Bantayan island.Anders har kanonmat. En av mina favoriträtter är hans autentiska Spaghetti Bolognese. Bara på Blue Ice Bar, Santa Fe, Bantayan island.Blue Ice Bar, Santa Fe, Bantayan island.Blue Ice Bar, Santa Fe, Bantayan island.

Henrik med HR Music Bar & Restaurant nedan:
Henrik på HR Music & Restaurant Bar.HR Music Bar & Restaurant, från utsidan, Santa Fe, Bantayan island.HR Music Bar & Restaurant från insidan, Santa Fe, Bantayan island.Tjejerna i baren, HR Music Bar & Restaurant.

Jörgen med Moby Dick’s nedan:
Donna och Jörgen Grenmo med dottern Sofi på Moby Dick, Santa Fe, Bantayan island.Moby Dick från utsidan, Santa Fe, Bantayan island.Moby Dick från insidan, Santa Fe, Bantayan island.


(4/11-09) Igår kväll var det svenskfest här på Bantayan island i Blue Ice Bar. Henrik (från Falkenberg och ägare av HR Music bar och floating bar), Anders (från Västerås och ägare av Blue Ice Bar), Jörgen (från Norrtälje och delägare i Blue Ice Bar tillsammans med Anders), svenska paret Daniel och Lena (från Sollentuna och inne på sin 13:e månad på resande fot) och jag som svenskar. Det var även ett par portugiser och en filippinare med en bit in på natten. Jag snubblade hemåt från Blue Ice Bar klockan 05.30 i morse efter en mycket rolig natt. Anders hade som vanligt massor att berätta om sitt liv. Oförglömlig fest! Anders är en riktigt speciell personlighet med ett fantastiskt äventyrligt liv bakom sig! Här på ön kallar alla honom Andy. Han har mer eller mindre bott här på Filippinerna 20+ år! Imponerande är Anders och Jörgens engagemang trots bara ett fåtal gäster en sådan här kväll. Jörgen är en störtskön snubbe också. Grabbarna kompletterar varandra bra bakom bardisken!


(1/11-09) Absurt. Det är vad man kan säga om känslan här på Filippinerna just nu. Här sitter man på en riktig paradisö med helklart väder varje dag väder medan stora delar av Luzon är som en helt annan värld vädermässigt. Den fjärde tyfonen på en dryg månad som drabbat Luzon har gett stora mängder nederbörd och ytterligare kaos bland annat i Manila. Tyfonen Mirinae är nu på väg mot Vietnam och förhoppningsvis var det den sista stora tyfonen för den här säsongen för Filippinerna. Det räcker verkligen nu och den skada som dessa tyfoner åsamkat Luzon kommer på vissa ställen att ta år att repa sig från.

Klockan är 09.00 här och jag har som vanligt varit ute och sprungit vid 6-tiden på morgonen. Kör två pass om dagen nu, mest för att det är så underbart att löpträna här.

Den obligatoriska motorcykel turen runt ön är avklarad. Körde runt och tittade i ca 4 timmar i onsdags, vilket räckte för att se det mesta av ön i ett lugnt tempo. Några bilder från denna turné kommer nedan.
Bantayan runt, onsdagen den 28 oktober.Fortskaffningsmedlet. Honda Dream 125 cc. Perfekt farkost för behovet. 200 peso (ca 30 kr) för en heldag. Aldrig hyrt en motorcykel så billigt på Filippinerna!Bantayan runt, onsdagen den 28 oktober.Bantayan runt, onsdagen den 28 oktober.Bantayan runt, onsdagen den 28 oktober.Skola i barangay San Augustin, norra Bantayan island.Jesus staty Madridejos, Bantayan island.Rester av ett spanskt fyrtorn, Madridejos, Bantayan island.Bantayan runt, onsdagen den 28 oktober.Marknaden i Bantayan town.Swimming pool, Ogtong cave resort, vilket jag misstänker är öns enda. Bredvid poolen finns själva Ogtong cave. Man kan gå in i grottan och bada i dess färskvatten.
Det är väl värt att hyra en motorcykel och utforska ön. Förhållandena att glida runt på motorcykel är idealiska, med lätt mycket lätt trafik. Särskilt om man åker av huvudvägarna.

Utanför Seaview Apartelle, där jag numera bor. Fotograferat utanför mitt rum på tredje våningen.
Som jag nämnde igår så har jag flyttat till ett nytt ställe. Seaview Apartelle heter det. På bilden ovan syns gatan utanför hotellet. Mycket fridfullt område med kanonläge. Nära till precis allt!

Efter löppasset och duschen går jag till marknaden och köper superfärska mangos som jag äter innan jag käkar en riktig frukost. Underbart. Min absoluta favoritfrukt i tropikerna!
En första påfyllning av depåerna efter löppasset. Denna bild tog jag i morse. Att få ta del av sådan här underbar frukt är ett privilegium.


(31/10-09) Börjar bli lite mer rotad här nu. Ett tecken på det är när man flyttar till ett ställe som kostar hälften så mycket som det man bodde på innan. Har betalat hyra för 10 nätter på det nya stället jag flyttade till idag, vilket kostade mig lite mer än en svensk tusenlapp. Jag trivs bra här. Några bofasta svenskar, en portugis, en kille från Nya Zeeland, en finne och ett par norrmän gör att man alltid kan chatta loss om man har tråkigt. Nu har jag även fått tv på rummet så jag kan följa med lite i nyhetsflödet. Internet café på botten våningen har jag också! Mycket bättre läge än förra stället, då jag är närmare merparten av de restauranger som finns i Santa Fe nu. Anders och Henrik driver varsin bar där man även kan käka bra mat. Den enda skillnaden förutom priset jämfört med förra stället är att jag nu inte befinner mig direkt på beachen. Men jag har endast ca 200 meter dit så det kvittar rätt rejält. Mycket bra valuta för pengarna med andra ord. Vill man vara utan tv och ac kan man bo för ca 45 kr natten här! I paradiset…


(27/10-09) Idag har jag sammanställt lite bilder som jag tagit här på Bantayan island de senaste dagarna. De är ganska självförklarande.
Stranden utanför Santa Fe Beach Club, Bantayan island.Slappar på balkongen till hotellrummet, Santa Fe Beach Club, Bantayan island.Hotellrummet Santa Fe beach Club, Bantayan island.Santa Fe Beach Club, Bantayan island.Utsikt från hotellrummet, Santa Fe Beach Club, Bantayan island.Färjan på väg från Bantayan island till Cebu island.Piren Santa Fe, bantayan island.Öliv, Bantayan island.Torkad fisk längs vägkanten, Bantayan island.Gatuscen Santa Fe, Bantayan island.Gatuscen Santa Fe, Bantayan island.Gatuscen Santa Fe, Bantayan island.Förträfflig mat till bra pris i Santa Fe, Bantayan island. Utanför restaurangen får man välja vad man vill ha av läckerheterna.Förträfflig mat till bra pris i Santa Fe, Bantayan island. Utanför restaurangen får man välja vad man vill ha av läckerheterna.
Min middag tillagas. Idag blev det bläckfisk, ris och San Miguel.Så här blev slutresultatet av grillandet!
Tittar man på bilderna ovan så får man en liten inblick i livet här på Bantayan island. Enligt mig så är det här lite som öarna i södra Thailand var på 90-talet. En riktig pärla alltså. Men det är väldigt farligt här. Mycket pistoler och vilda västern. Skojar bara, det sistnämnda var inte allvarligt menat!


(26/10-09) Livet leker på Bantayan island. Det är rena paradiset här. Stranden/stränderna runt ön är finare än jag trodde. Vädret är fullständigt helklart hela tiden så här långt. Jag har rutat in dagarna till några få aktiviteter. Jag springer vid soluppgång och solnedgång. Bor på öns bästa hotell för 200 kr natten vilket gör livet riktigt bekvämt. Lokalbefolkningen är riktigt ”easy-going” och det finns som vanligt några bofasta expats här. Bland dem även några svenskar verkar det som. Skall kolla det mera noggrant tids nog. Hotellet är bokat fram till lördag, sedan får jag se vad som händer. Skall jag stanna kvar, blir det att flytta till ett billigare ställe, vilket är riktigt enkelt att hitta här. Jobbar på min första riktiga solbränna, utan att bränna mig i början för omväxlings skull! Egentligen är det enda som kan få en att avbryta vistelsen här på Bantayan att man får brist på kontanter!

Jag är extremt glad att jag vigde en halv dag till att förlänga mitt 21 dagars visum i Cebu city. Jag har nu rätt vara på Filippinerna till den 16 December!


(25/10-09) Upp tidigt idag för att springa på stranden. Hittade ett kanonbra boende för 1400 pesos, på ett av öns dyrare ställen. Rummet skulle egentligen ha kostat 1700 peso men fick det för 1400 när jag sa att jag skulle vara här i en vecka. När man åker till ett sådant här ställe gäller det att ladda upp med cash för det finns oftast ingen möjlighet att ta ut pengar via ATM. Jag tror inte det finns en enda ATM här som accepterar utländska bankkort. Detta är helt klart ett litet paradis dit inte alltför många utlänningar verkat hitta ännu. Stranden är inte som på Boracay men den duger! Öns befolkning skall ligga på ca 120 000.
Soluppgång fotograferad från hotellrummet på Santa Fe Beach Club. Helt fantastiskt! Bantayan island.
Soluppgångarna är häpnadsväckande fina på Bantayan island. Så här ser det ut när jag drar på mig löparskorna på mornarna!

Det är svårt att få nog av stränderna här på Bantayan island.
Stranden vid Santa Fe beach Club. Högkvalitativ strand som synes!


(24/10-09) Bantayan island är en plats jag velat åka till länge. Det tog i princip hela dagen på dåliga vägar från Toledo att ta mig hit. Båten över från Cebu island till Bantayan island tar ca en timme och kostar 135 pesos. Det är lite si och så med internetuppkoppling här, så jag kanske uppdaterar med bilder i efterhand. Planen är att vara här i ca en vecka för att sola, bada och träna!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.