Thailand, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Sydkorea och Taiwan 2009

Bangkok, Thailand (del 1)

(11/7-09) Nästan varje gång jag rest till Sydostasien sedan 2003 har det varit någon form av pandemi som härjat. Den som hittills skapat mest skräck och oro är SARS som härjade 2003. Efter SARS har det varit ett antal fågelvirus och nu svininfluensan. Svininfluensan har det rapporterats om sedan i våras och den hade sitt ursprung i Mexiko. Från och med nu så kommer jag att kalla viruset A (H1N1). Aktuella data i Thailand på detta virus var igår enligt följande: Antal döda 15, Nya infektioner 146, Totala antalet infektioner 3071. Myndigheterna i Thailand förutspår i ett värsta scenario att 30 miljoner Thailändare kommer att bli smittad av A (H1N1). Av dessa kan upp till 130 000 människor komma att kräva sjukhusvård. Detta är ett scenario som antas pågå i 1-3 år. Dödligheten så här långt verkar ligga runt 0.5-1.0%.

Det värsta just nu för Thailand är att förutom att finanskrisen känns av, gör även detta med svininfluensan att den inhemska konsumtionen också sjunker. Shoppingcentren runt Siam Square (MBK med flera) är i princip halvtomma just nu. Själv befinner jag mig i MBK just nu när jag skriver detta. Många av de Thailändare som är här bär masker. Enligt expertis är maskerna mer ett psykologiskt skydd än något annat.

Personligen så räknar jag med att råka på att bli smittad inom överskådlig tid här i Thailand. Jag ser det mer som en grundvaccination emot viruset, som kommer att göra mig motståndskraftigare när aggressivare generationer av viruset dyker upp.
Man har kommit inom stamcellsforskning nu. Tänk dig att man kan skapa ett dödligt virus som kan placeras in i en människa. Inkubationstiden är konfigurerbar och används som ett perfekt vapen för att hinna sätta en person på ett flyg till landet som är målet för terror attentatet. Immigrationsmyndigheternas ”screening” märker inget. Innan personen hunnit blivit tillräckligt sjuk och dör har han smittat ett antal människor, tillräckligt många för att lägga grunden för en epidemi i aktuellt land. Personligen tror jag bara det är en tidsfråga innan detta blir verklighet.

Imorgon lämnar jag nog Bangkok för nya äventyr! Nu blir det lunch på en halvtom ”food court” i MBK och sedan ska jag åka till Bangkoks största utomhusmarknad, Chatuchak. Att jag slipper köerna just nu här på MBK kan jag tacka virusåldern för.

För övrigt så är vädret bakvänt i Bangkok just nu. Det har varit blå himmel i två hela dygn. Mitt i regnperioden!


(10/7-09) Allt är sig likt med Bangkok. Bangkok fortsätter att fascinera. Mig och turister från hela världen. Det har pratats om en nedgång i turismen till Bangkok framöver. Jag ser inte hur det skulle vara möjligt inom överskådlig tid. Staden är helt enkelt fantastisk. Det är en stad som har allt. Gammalt, nytt, världsklass shopping och underbara människor. Thaileendet är väl inte det jag tänker på främst utan mer att allting är så enkelt och okomplicerat med thailändarna. För er som ännu inte varit här, åk hit. Detta är en del av det äkta Thailand. Att säga att Bangkok inte är en del av det äkta Thailand är som att säga att New York inte är det äkta USA. Jag har tjatat mycket om hur bra Bangkok är på min webbsida och det är staden värd. Ju mer man har varit här desto mer faller man för staden. Det finns något för alla budgetar och smaker. Nu ligger jag till exempel på en budget per dag som är en tredjedel av vad jag annars brukar spendera i Bangkok! Detta utan att dramatiskt skära ner på komfort.

Hur skiljer sig då dagens Bangkok jämfört med 90-talets? En stor skillnad är att det har blivit så mycket lättare att ta sig runt staden nu, vilket var en mardröm då. Skytrain och tunnelbana är en del av förklaringen till det. Det talas om att farliga luftföroreningar har minskat 20 gånger sedan slutet av 90-talet! Jag pratade med en kille från Frankrike igår kväll som sa att luften här är en dröm jämfört med till exempel ett gäng kinesiska storstäder, där man aldrig kan se en blå himmel. Manila och Jakarta ska vi inte ens tala om.

På senare år har jag lärt mig att det snabbaste och definitivt billigaste sättet att ta sig i fram Bangkok på är att använda sig av flodbåtar. Både de som går längs Chao Phraya river och även de som trafikerar de mindre kanalerna (kanal är khlong på thailändska). Bor man uppe vid Khao San dit till exempel skytrain inte når och man vill ta sig till Siam Square och MBK för att shoppa, så kan man åka kanalbåt hela vägen vilket är fantastiskt snabbt och enkelt för 8 baht enkel!
Vid en av stationerna längs kanalen Khlong Saen Saeb i Bangkok.
Khlong Saen Saeb i centrala Bangkok.

Allt är sig likt med mig också. Jag har som vanligt skavsår på båda fötterna efter en första dag med många kilometer avverkade. Jag älskar att gå omkring i asiatiska storstäder, det ligger som ett latent intresse hos mig.

Dagens stora nyhet är att myndigheterna beslutat sig för att stänga skolor runt om i landet i minst två veckor med start måndagen den 13 juli. Detta i ett försök att minska spridningen av svininfluensan. Häromdagen dog det två Thailändare, båda i tjugoårsåldern. Själv hade jag inte en blekaste om denna situation innan jag åkte till Thailand. Som vanligt så är jag inte ett dugg orolig eller rädd för detta virus. Får man det så får man det. Precis som med allt annat, så handlar det alltid om att minimera riskerna, då har man gjort vad man kunnat.

Dagen kommer att ägnas åt att utforska nya delar av Bangkok, bland annat en förlängning av en av skytrain-linjerna som gör att man kan ta sig över Chao Phraya till västra delen av Bangkok som kallas Thonburi.
Entreprenörskap. Det gäller att vara smart för att överleva, Bangkok.
Väskor tillverkade av aluminiumburkar! Jag tyckte det var en rolig och innovativ idé!


(9/7-09) Det var inte självklart att jag skulle bo i Khao San Road-området (Banglamphu) den här gången. När Thai Airways jumbojet tog mark på Suvarnabhumi flygplatsen hade jag dock bestämt mig. Det är alltid kul att få bli lite nostalgisk på Khao San Road. Efter flygbuss in direkt till Khao San för 150 baht tog det inte många minuter förrän jag på en av bakgatorna till Khao San hittade ett rum, på Phra Athit Road. Fint rum med dusch för 250 (58 kr/natt) baht per natt och det är ett dubbelrum! Vad behöver man mer egentligen? Nu är det inte aircondition men det har sina fördelar också. Jämfört med för ganska precis 18 år sedan när jag bodde här med Anders så betalar jag 60 baht mer nu! Då bodde vi på självaste Khao San i och för sig. Det verkar som att man kan komma neråt 150 baht per natt utan att anstränga sig alltför mycket, men då har man inte privat toalett och dusch, vilket jag har som minimikrav. Man bor billigt, äter billigt och träffar folk från hela världen. Att sampla den underbara thai maten på gatorna här är perfekt. Nuförtiden så är åldersspannet stort här också. Khao San med omnejd är något för alla åldrar! Ett av de få ställen i Asien där jag trivs med att det är många västerlänningar kring mig. Den som säger att Khao San road inte håller måttet längre snackar mest skit. På 90-talet var det mer mystik kring stället, men resten är sig likt, förutom kanske att det förutom Khao San road själv är ett område med många kvarter runt omkring. Detta gynnar bara konkurrensen. Sammanfattningsvis så kan man säga att Khao San håller fortfarande på 00-talet!

Har precis ätit frukost nu. Är fett jetlaggad just nu. Kom in till Khao San Road runt 7-tiden på morgonen, vilket var kanon då det inte hunnit bli allt för hett ännu. I och med att det var så pass varmt veckorna innan jag lämnade Sverige så har jag fått en tjuvstart på acklimatiseringen. Det är mitt i regnsäsongen men himmelen är klarblå i Bangkok idag! Det kommer att bli en mycket het dag.

Dagens uppdrag är att låsa upp min Sony-Ericsson mobil. Ska bli kul att se om dom klarar det på Khao San.

I övrigt kan jag meddela att det är rätt så mycket med svininfluensan här i Thailand just nu. En av de stora smittkällorna enligt myndigheterna är internet caféer och spelhallar. Myndigheterna planerar att gå ut med direktiv att tangentbord med mera skall desinficeras. Hörde att Afrikanska kontinenten nästan varit helt förskonad hittills. Detta tros bero på att de stora flygnaven i världen är de ställen där man fått mest smitta, och Afrika har inga sådana ännu.

Hoppas vädret blir bättre snart för er därhemma i Sverige igen!
Khao San Road årsmodell 2009. Alltid trevligt att komma tillbaka hit.
Mycket folk på Khao San road. Kvällstid går det knappt att ta sig fram längs gatan.


(8/7-09) Resa till Bangkok från Sverige på morgonen svensk tid med Swiss Airlines som kör codeshare med Thai Airways. Äventyret kan börja! Bangkok kommer att utgöra språngbräda för vidare äventyr i regionen den här gången. Osäkert är väl i nuläget om jag kommer att åka tillbaka till Thailand annat än för att åka hem till Sverige. Kommer att utnyttja flygbolaget AirAsia flitigt under den närmsta framtiden. Bokade en flygbiljett mellan Kuala Lumpur i Västmalaysia och Kuching i Östmalaysia (Borneo) för 91 kr igår kväll! Har inte flugit med dem ännu, men det känns som ett Ryanair med bättre priser och bättre service, baserat på vad jag fått höra av folk som flugit med dem!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.