(10/6-18) Halvdag i London. Buss klockan 14.00 från Liverpool Street station och sedan flyg hem till Sverige från Stansted klockan 17.50. Jag beslöt mig för att ta en promenad runt Notting Hill och avsluta med en sväng till Little Venice och Grand Union Canal. Det blev en perfekt avslutning på denna resa. Hemma i lägenheten i Nyköping ungefär klockan 23 och flyget fungerade klockrent. Det finns ingenting att klaga på avseende Ryanair.

Ovan sista bilderna från London för denna gång. En trevlig resa skräddarsydd precis efter min egen smak. Om det blir fler gånger till London blir det att satsa mer på stadens museer som är av absolut världsklass. Dessutom är många av dom gratis.


(9/6-18) Idag blev det äntligen av. London Eye! Det var faktiskt verkligen värt det. Utsikten är fantastisk. Detta var min sista chans att åka då det här är den sista heldagen i London. Imorgon kommer jag inte att hinna. Jag började dagen med att ta mig direkt till London Eye via tunnelbana från Ladbroke Grove station till Waterloo station. När jag kommer in i hallen där man köper biljett till London Eye bestämmer jag mig för att köpa en biljett i en av de maskiner som finns och betala med mitt kort. Jag går fram till en maskin och ser att det hänger en papperslapp ur en öppning på maskinen. Det visar sig att någon har löst en biljett och glömt att ta med sig den! Då jag inte är en oärlig människa så tar jag biljetten och går fram till en av de anställda och berättar att jag hittat den hängandes i en av biljettmaskinerna. Personen tycker att jag skall ta biljetten själv då han menade att det inte fanns någon chans att hitta personen som hade köpt den. Det kändes lite konstigt att ta en biljett som någon annan betalat för, men trots allt lite bättre efter att jag frågat personalen om lov. 27 GBP kostade den.

Ovan bilder från mitt besök på London Eye.

Efter att ha åkt London Eye tog jag en promenad över Westminster Bridge till Westminster Abbey och därifrån ända ner till Pimlico station via Tate Britain. Westminster Abbey hade jag gärna besökt, det var med högt på min lista över sevärdheter jag måste se i staden. Kön var så otroligt lång så jag gav upp efter att ha stått i den några minuter. Från Pimlico station tog jag tuben till Brixton där jag åt lunch och spenderade eftermiddagen. Stadsdelen har många invånare med jamaicansk bakgrund och kända personer som David Bowie och Sharon Osbourne kommer härifrån. Jag tyckte Brixton Village var riktigt trevligt. Brixton fanns inte med i mina planer inför resan till London. Som så många gånger förr så brukar platser man antingen spontant kommer på att man ska besöka när man är på plats, eller något tips som man ramlar över av en slump, ofta bli de bästa stunderna på en sådan här resa!

Ovan bilder från området kring Houses of Parliament, Westminster Abbey och Brixton.

Framåt sen eftermiddag kom jag på att jag ville ta en sista långpromenad i de centrala delarna av London. Jag tog tuben från Brixton till Victoria station där jag bytte linje och åkte till Cannon Street station. Därifrån promenerade jag västerut till Embankment station. Sedan blev det Embankment station-Baker Street station-Ladbroke Grove station. En riktigt trevlig avslutning på en trevlig dag.

Det känns som att jag fått vara med så mycket på denna resa. En händelse utöver det vanliga till och med här i London inträffade idag. Jag gick på en i stort öde bakgata när jag plötsligt hör ett ljud som kommer närmare mig bakifrån. När jag vänder mig om så ser jag att det är en stor klunga cyklister som dessutom är nakna. Tillställningen kallas World Naked Bike Ride och är en hyllning till människokroppen samt en protest mot oljeberoendet i världen. Bland annat. Deltagarna verkade mycket roade när dom såg min reaktion. Jag var den ende som inte var naken längs gatan vid tillfället då dom passerade mig.


(8/6-18) En lång dag som till största delen spenderades i Greenwich. Först tog jag en titt på det berömda klipperskeppet Cutty Sark som seglade under Brittiska Ostindiska Kompaniet. Skeppet byggdes i slutet på 1800-talet och är mycket vackert. Efter det blev det besök på Royal Observatory och Greenwich Park. Sedan gick jag till Deptford där jag tog en promenad genom den centrala delen av stadsdelen. Deptford var en riktig flopp då det inte fanns mycket av värde att se där. På väg tillbaka hem stannade jag till på Whitechapel stationen. Det blev en promenad i stadsdelen Whitechapel som jag fann mycket intressant. En mångkulturell och livlig plats. Det kändes som att vara i ett exotiskt land långt, långt från Europa.

De flesta bilderna ovan är tagna i Greenwich med omgivningar.


(7/6-18) Igår kväll fick jag en allergichock vilket jag starkt misstänker beror på min promenad genom Hyde Park igår eftermiddag. Jag vaknade flera gånger under natten av att jag hade problem med rinnande näsa och kliande ögon. Som tur var hittade jag allergimedicin på ett apotek längs Portobello Road innan jag drog iväg på dagens sightseeing. Efter att tabletten börjat verka kände jag mig omgående mycket bättre.

Till alla London-älskare måste jag nog tyvärr säga att jag hittills inte tycker staden inte är fullt så vacker som jag hade förväntat mig. Historiska platser finns det dock gott om. Däremot så finns det nog något för alla i London. Eftersom det är en världsstad vi pratar om så är valmöjligheterna nästan oändliga. Något som är oerhört trevligt är att socialisera på puben med London-bor. Det är ett måste här när man besöker staden. London utan sina pubar vore som New York utan Manhattan. Jag provade på lite av publivet idag på Borough Market och puben Market Porter. Det fick bli slutdestinationen på dagens riktigt långa vandring. Lite dålig tajming hade jag på tunnelbaneturen hem då jag hamnade mitt i rush hour, vilket gjorde att det blev onödigt trångt på tåget. För att ta mig hem tog jag först northern line från Borough station till King’s Cross St station. Pancras och därifrån Hammersmith & City-linjen till Ladbroke Grove station.

Jag började dagen med att ta tunnelbanan från Notting Hill station till Westminster station. Planen med att åka till Westminster låg i att jag ville börja dagens sightseeing med en walking tour med de viktigaste sevärdheterna på The South Bank. Precis som igår passerade jag London Eye utan att åka. Jag får se om jag åker någon annan dag. Det känns inte lika viktigt som innan jag kom till London. Min vandring fortsatte sedan österut längs The South Bank och vid Garbiel’s Wharf stannade jag till för sen frukost vid 10.30-tiden. Efter det följde Oxo Tower och Tate Modern. Inne på Tate Modern tog jag mig bland annat upp till våning 10 för att beundra utsikten över centrala London. Efter Tate Modern tog jag Millenium Bridge över till The City och St Paul’s Cathedral. Millenium Bridge gillade jag skarpt. Utsikten är fantastisk åt alla väderstreck och bron känns modern och fräsch. Efter St Pauls’s Cathedral blev det sushi-lunch på Itsu längs gatan Ludgate Hill inte långt från katedralen. Sedan betade jag av en massa saker bland vilka höjdpunkten var Monument to the Great Fire of London. Jag gick upp i tornet som är ungefär 60 meter högt för att kolla in den fina utsikten med bland annat Tower Bridge och skyskrapan The Walkie Talkie inom räckhåll. Därefter fortsatte jag till kyrkan St Bartholomew-The-Great, Smithfield Market, Museum of London, Barbican, Guildhall, Tower of London och Tower Bridge innan jag tog mig över London Bridge till Borough Market där det blev två öl. När jag anlände Ladbroke Grove station vid 19-tiden var jag rejält utmattad efter att promenerat någonstans mellan 25 och 30 kilometer!

Precis som igår kväll åt jag middag längs Portobello Road, denna gång på en thairestaurang med buffé. För 9 GBP äter man tills man blir mätt.

Det bästa av dagens massiva bildskörd ovan. Precis som igår har jag även idag tagit med några bilder från vackra Portobello Road som har blivit min hemmabas i staden.


(6/6-18) Det har varit en mycket händelserik dag idag. Jag gick upp klockan 03.45 i morse för att hinna med 04.38-bussen till Skavsta. Flyg klockan 06.35 till Stansted som ligger ungefär 6 mil nordost om London. Jag hade förköpt en tur och retur bussbiljett från Stansted in till Liverpool Street station i centrala London för 11 pund. Planen var att jag skulle köpa ett Oyster card på Liverpool Street station och ta tunnelbana därifrån till station Ladbroke Grove. Utan att gå in alltför mycket på tråkiga detaljer om ytterligare tidpunkter så kan jag säga att allt klaffade helt perfekt. Efter att han använt mig beskrivningen jag fått via mejl av Helen, min Airbnb-värd, för att hitta nyckeln till lägenheten låste jag upp dörren ganska precis klockan 11 lokal tid.

Under min färd från Stansted till stadsdelen Notting Hill där jag bor hade vädret klarnat upp. När jag hoppade av bussen var det helklart. Efter att ha dumpat bagaget på rummet så ville jag komma ut på stan så snabbt som möjligt för att verkligen utnyttja det fina vädret till fullo.

Jag beslöt mig för att hitta på en lagom utomhusaktivitet som skulle vara ungefär en halvdag. Tog tuben från Ladbroke Grove till Covent Garden där jag påbörjade en walking tour som slutade på Trafalgar Square. Däremellan kollade jag in bland annat Green Park, Leicester Square och Buckingham Palace. Efter det tog jag en lunchpaus innan jag fortsatte över Hungerford Bridge till London Eye för att sedan korsa Westminster Bridge över till Westminster. Tråkigt nog så är Big Ben under renovering. Det resliga klocktornet är dolt under byggnadsställningar just nu. Utöver det hade jag också lite otur att Westminster Abbey precis hade stängt när jag passerade.

Som avslutning på dagen tog jag tuben från station Westminster till station Hyde Park Corner. Sedan promenerade jag genom hela Hyde Park och efter det upp längs Portobello Road som till slut löper parallellt med gatan där mitt boende ligger.

En sak jag funderade på av och till under dagen var av vilken anledning jag sett brandbilar vid ett flertal tillfällen på olika ställen runt om i West End. Min mamma skickade ett meddelande till mig på eftermiddagen där hon berättar att det varit en stor hotellbrand i London under dagen. Det visar sig att det är Mandarin Oriental vid Hyde Park som brunnit. Ingen människa verkar ha dött på grund av branden. Station Hyde Park Corner ligger inte långt ifrån hotellet, men jag märkte ingenting av branden när jag var där!

Kvällen blev lugn med middag på thairestaurang på Portobello Road. Tröttheten slog till ganska tidigt ikväll. Med tanke på att jag reste från Nyköping i morse har jag hunnit med otroligt mycket!

Dagens bästa bilder från mitt första möte med London och Storbritannien.