(8/9-18) Vi hade utcheckning på hotellet klockan 11.00 idag så vi var uppe i god tid för att kunna äta en rejäl frukost och förbereda oss på resan hem. Avgång till Sverige med Ryanair klockan 19.30. Vi spenderade den mesta tiden efter utcheckningen inne i hotellets café där vi satt och pratade och summerade resan. Det blev buss X3 till flygplatsen från Qawra klockan 15.18. Bussresan tog ungefär en timme. Flygresan hem till Skavsta och Nyköping tog tre timmar och 30 minuter. Hela dagen gick väldigt bra och vi klev in genom dörren till min lägenhet i Nyköping vid 01-tiden.


(7/9-18) Gick upp redan vid 7-tiden för att komma iväg tidigt till Gozo. Min plan var att först ta mig ända till Dwejra och spendera ett par timmar där för att sedan kolla in Victoria (huvudstaden på Gozo) på hemvägen. Trots att jag hade bra flyt med bussar och båten över till Gozo tog det två och en halv timme till Dwejra. Först tog jag buss 221 till Cirkewwa där jag hoppade på färjan över till Mġarr på Gozo. Från Mġarr tog jag buss 301 till Victoria och där fick jag vänta en halvtimme på buss 311 till Dwejra. Buss 311 tar en enda fram till den fina kusten där Blue Hole numera är den stora stjärnan. Detta sedan den ännu större stjärnan bland Maltas naturliga sevärdheter, Azure Window, år 2017 rasade ner i havet.

Efter att ha spenderat lite mer än en timme i Dwejra och bara njutit av naturen beslöt jag mig för att ta en buss tillbaka till Victoria. Jag hade snorkeln med mig idag, men bestämde mig på plats i Dwejra att inte gå i på grund av den stora mängden maneter i vattnet. Jag blev vittne till två personer som brände sig på maneter idag. I båda fallen verkade det ha varit ungefär lika lindriga skador som jag fick när jag snorklade i Fomm ir-Riħ Bay och brände mig på en manet i förrgår.

Alla bilder ovan från min heldag på ön Gozo.

Tillbaka i Victoria blev det lunch på The Grapes Wine Bar som ligger på St. George’s Square. St George’s Basilica ligger vid torget. Efter att ha ätit min pasta seafood så började jag känna mig rejält trött. Jag hade tänkt att göra och se så mycket mer på Gozo än bara Blue Hole vid Dwejra men tiden började rinna iväg också. Jag såg i stort sett bara det här torget i Victoria förutom busstationen. Men det kändes ok ändå. Jag hade en rätt så lång resa framför mig tillbaka till Qawra också så jag gick tillbaka till busstationen efter lunchen. Jag hann dock med att njuta väldigt länge på torget av extra öl. Sånt är alltid trevligt när man är på resa. Jag var tillbaka på hotellet i Qawra kring 17-tiden. Jag hoppade av bussen några stationer tidigare än jag brukar för att gå på restaurang Venus och boka bord till middagen. Pappa fyller år idag så jag ville bjuda föräldrarna på middag som en överraskning.

Efter en trevlig kväll tillsammans med föräldrarna gick jag ut och kollade utelivet i Qawra för första gången. Det var ganska dött får jag säga. Jag träffade några kvinnor från Skottland som var trevliga att prata med. Jag var hemma runt midnatt.


(6/9-18) Jag har haft lite beslutsångest över vad jag skulle hitta på idag. Inte förrän strax innan frukost idag bestämde jag mig för att ta bussen till Valletta och därifrån direkt ta mig till Senglea och Vittoriosa. Senglea och Vittoriosa är två tredjedelar av något som benämns The three cities. Den tredje staden, Cospicua, räknade jag inte med att hinna utforska idag. Jag tog buss 45 från Qawra till Valletta och sedan tog jag buss 1 från Valletta till Senglea. Det gick ganska smidigt idag med bussarna. Inga stopp i trafiken. Även om det flyter på så är man oftast inte framme och kan börja sin sightseeing förrän tidigast kring 11-tiden. Jag är lite överraskad av att kollektivtrafiken på Malta är så pass långsam. Det är smala och många gånger dåliga vägar. Lägg sedan till ett relativt tungt trafiktryck i förhållande till vad vägnätet tillåter. Frekvensen och tillgängligheten på bussarna är det dock inget fel på.

Jag gick igenom hela Senglea och hela Vittoriosa innan jag kring 15-tiden tog en båt från Vittoriosa tillbaka till Valletta. I Valletta blev det en riktigt sen lunch och efter det gick jag omkring lite i centrala delarna av staden innan jag tog buss 45 hem igen. Idag har det varit en dag full av vacker arkitektur och mycket motion!

Bilder ovan från Valletta, Senglea och Vittoriosa.


(5/9-18) Idag har det varit en händelserik dag. Jag gick upp extra tidigt idag på grund av att jag hade planerat in två saker att göra. Det ena var att åka till Baħrija via Mdina och därifrån vandra till Fomm ir-Riħ Bay. Den natursköna viken med kristallklart vatten jag har sett så mycket bilder på innan resan. Det känns som ett måste att åka dit, särskilt då jag också läst att det i stort inte brukar vara några turister på platsen. Först tog jag buss 186 från Qawra till Mdina och sedan buss 109 från Mdina till Baħrija. Det tog nästan två timmar bara i restid till Baħrija vilket kapar en stor bit av dagen. Om tiden skulle räcka till hade jag tänkt att åka till Hagar Qim. Hagar Qim är ett förhistoriskt tempelkomplex och det ligger på öns södra del. Byggnaderna klassas som de första fristående stenbyggnaderna i historien.

Efter frukosten på hotellet, innan jag skulle gå ner till bussen åkte jag på ett bakslag. Jag hittade inte mitt busskort. Förmodligen tappade jag det under gårdagen efter att ha varit med om en riktigt kaosartad bussresa tillbaka från Mdina. All tid jag skulle tjäna på att gå upp tidigare förlorades i ett nafs på grund av strulet med busskortet. Som tur är så har jag mina föräldrar med mig på denna resa. Eftersom dom inte behövde sina busskort idag lånade jag ett kort av dom. Dom satt och åt frukost när jag kom farandes och behövde be om att få låna ett kort.

Promenaden från Baħrija till Fomm ir-Riħ Bay gick mestadels utför. Trots det slet det rätt hårt på kroppen i denna extrema värme. När jag var framme var det helt underbart att hoppa i havet och simma och sedan även snorkla. Vattnet var kristallklart och jag var helt ensam i denna underbara vik. De platser jag har sett hittills på Malta är inte i närheten av denna viks skönhet. Det är det som som gör det extra fantastiskt att det är helt folktomt. Fomm ir-Riħ Bay är dock ingen sandstrand. Det är en stenstrand och det är väldigt hala stenar nere vid vattnet så man får vara extra försiktig. När man väl är i vattnet kommer belöningen. Man bara njuter av denna natursköna plats.

När jag hade varit ute och snorklat ungefär en halvtimme började jag se en hel del fina fiskar och även en del koraller. Precis när snorklingen började bli riktigt bra kände jag en kraftig smärta på ena axeln. Sekunden även kom en lika stark smärta från ryggen. Jag förstod genast vad som hänt. Jag såg den inte men jag var ändå övertygad. Jag hade blivit bränd av en manet. Jag drabbades inte av någon panik och kunde enkelt simma tillbaka in till stranden. En rätt stor rund rodnad syntes på axeln när jag kom upp på land. Jag funderade en stund över hur ryggen kunde tänkas se ut. Jag gjorde relativt snabbt bedömningen att det inte var så allvarligt.

Istället för att vandra samma väg som jag kom, till Baħrija, bestämde jag mig för att vandra till Gnejna Bay. Detta för att jag blev klar med Fomm ir-Riħ Bay tidigare än planerat. I och med att jag bränt mig så tänkte jag att det var bättre att dra vidare. Vandringen till Gnejna Bay var extremt jobbig på grund av hettan. Det var ganska mycket uppför innan jag kom över mot Gnejna Bay då det blev rejält brant utför. Jag gjorde denna vandring då det var som varmast på dagen och utan någon som helst skugga. När jag kom fram till Gnejna Bay åt jag lunch där. Efter att ha ätit mig rejält mätt tog jag sedan bussen från Gnejna Bay till Golden Bay där jag bytte till buss 186 för vidare färd till hem till Qawra. Återigen så blev det en dag då jag bara hann en av två inplanerade aktiviteter. Jag var ändå väldigt nöjd när jag klev in på hotellrummet vid 16-tiden. Mina föräldrar verkade också ha haft en bra dag. Dom gjorde bland annat ett besök på Malta National Aquarium som ligger här i Buggiba.

Bilder ovan från Baħrija, Fomm ir-Riħ Bay och Gnejna Bay.


(4/9-18) Det har varit en varm dag på Malta idag. Till och med snäppet varmare än igår med 33-35 grader i skuggan mitt på dagen. Mina föräldrar stannade i Qawra idag för en lite lugnare dag med shopping och bad. Själv åkte jag till Mdina direkt efter frukost. Mdina kallas även för den tysta staden. Jag gick i stort sett igenom de flesta gator i Mdina och utöver det besökte jag St. Paul’s Cathedral och The Cathedral Museum. Entrén för dessa båda är 5 €. Jag hade först tänkt att äta lunch i Mdina innan jag drog vidare till nästa planerade destination för dagen, men det blev inte så. Jag råkade få syn på en buss som var på väg mot Dingli och tyckte att det var lika bra att dra iväg direkt utan dröjsmål. Jag hoppade av bussen i byn Dingli och gick sedan till fots ut till klipporna. Jag passade även på att gå bort till Maltas högsta punkt, Ta’ Dmejrek, 253 meter över havet. Det är helt klart en vacker kustremsa som är väl värd ett besök. Efter att ha spenderat nästan två timmar i den stekheta solen utan möjlighet till skugga åkte jag tillbaka med buss till Mdina.

Under lunchen i Mdina funderade jag på vad jag skulle göra av den resterande delen av eftermiddagen. Efter att ha kollat lite i min guidebok kom jag på att jag skulle försöka ta mig till en vik som heter Fomm ir-Riħ. Efter att ha misslyckats med att hitta vilken buss jag skulle ta så gav jag till slut upp. Jag ställde in Fomm ir-Riħ. I alla fall för idag. Jag tog bussen tillbaka till Qawra, vilket kanske var lika bra. Jag var inte tillbaka i Qawra förrän vid 17-tiden. Det är möjligt att jag försöker ta mig till Fomm ir-Riħ imorgon igen. Nu vet jag lite mer om hur jag ska mig dit.

Bilder ovan från Mdina.

Bilder ovan från Dingli.

Kvällen spenderades i Qawra med föräldrarna. Det blev en trevlig kväll och en bra avslutning på denna långa dag.


(3/9-18) På morgonen blev det buss 45 från Qawra till Maltas huvudstad Valletta för en späckad dag av sightseeing. Bussen tog 75 minuter och vi anlände till Valletta vid 10-tiden. Det är väldigt mycket trafik och vägarna är ofta smala. Ganska ofta undrar man om man ska komma fram överhuvudtaget! Man märker verkligen att landet är extremt tätbefolkat. Malta har mer än 1500 människor per kvadratkilometer, vilket gör att landet ligger på fem i topp på listan över världens mest tätbefolkade länder. Före Bangladesh!

Vi tyckte Valletta var väldigt fint. Vi gjorde en walking tour runt staden med ett stopp efter ungefär halva distansen för att besöka
Saint John’s Co-Cathedral. Av alla katedraler och kyrkor jag har besökt så placerar jag denna i den absoluta toppen. Kyrkans anspråkslösa yttre gör att man får en smärre chock när man kommer in. Den är helt sagolikt vacker invändigt. Man får en audio-guide inkluderat i inträdet som ligger på 10 €.

Efter besöket i kyrkan åt vi lunch och sedan fortsatte vi den andra halvan av vår walking tour som slutade i Upper Barraka Gardens, trädgården som ligger ovanför Grand Harbour. Utsikten från parken brukar kallas Maltas bästa. Utöver den fina utsikten kan man njuta av parkens planteringar och omgivningar. Det skjuts även salut härifrån varje dag.

Värmen som varit idag tog ut sin rätt på oss. Jag hade ensam tänkt att ta en båt över till Vittoriosa på andra sidan Grand Harbour men tiden räckte inte till. Vi tog en buss med nummer 31 tillbaka till Qawra. Vi var inte tillbaka förrän vid 18-tiden. Nöjda och belåtna med dagen. Valletta är en fantastiskt vacker stad.

Alla bilder ovan från Valletta.


(2/9-18) Idag blev det först en halvdag med promenad runt Qawra. En bra start att bekanta sig med omgivningarna där vi bor. Det hände en tråkig grej nästan omgående. Mamma snubblade och slog upp stora skrubbsår på ena knät.

Under eftermiddagen kollade vi in Għajn Tuffieħa Bay och Golden Bay, två stränder som ligger bredvid varandra på Maltas nordvästra hörn. Golden Bay är lite mer exploaterad än Għajn Tuffieħa Bay. I övrigt tyckte jag stränderna verkade rätt likvärdiga utseendemässigt.

Bilder från promenaden runt Qawra.

Bilder från Għajn Tuffieħa Bay och Golden Bay.


(1/9-18) Resa till Malta med Ryanair. Avgångstid 15.25 från Skavsta. Vi lämnade svensk mark ungefär 15.40. Smidig incheckning av handbagaget redan i incheckningsdisken. Det är första gången någonsin jag har checkat in handbagaget! Sist jag flög med Ryanair lämnades icke prioriterat handbagage in på startbanan. Att vi ens gick till incheckningsdisken på Skavsta berodde på att mamma hade betalat för att checka in en väska. Efter att vi checkat in mammas väska tyckte damen i incheckningsdisken att pappa och jag kunde checka in våra handbagage också.

Det var en hel del turbulens över alperna. Vi landade ganska precis på utsatt tid efter tre timmar och 45 minuter. Jag köpte tre 7-dygns busskort (21 € styck) på flygplatsen. Dessa busskort gäller även flygbussarna. Efter väntan på en kvart tog vi buss X3 till Qawra (St. Paul’s Bay kommun). Väldigt smidigt. Bussen tog ungefär en och en halv timme. Vi var ganska trötta när vi kom fram till hotellet runt 22-tiden. Hotellet Il Palazzin verkar så här bara efter någon timme vara riktigt trevligt. Det är framför allt väldigt lugnt och rummet är riktigt fint. Det känns fantastiskt kul att vara här!