(27/2-14) Prick 14.00 kom taxin och hämtade mig. Avgång med KLM till Amsterdam klockan 17.30. Taxin var en gammal Lada vilket kanske förklarar att jag endast behövde betala 20 CUC den här gången. När vi kommit dryg halvvägs ut till flygplatsen kom det en rejäl regnskur. Detta fann jag väldigt ironiskt då jag inte haft regn dagtid på närmare en månad! Jag började bli lite orolig över mitt bagage när det började läcka in vatten genom taket i baksätet. Jag sträckte mig bakåt och flyttade min stora ryggsäck utom räckhåll från det droppande vattnet så att den klarade sig tills vi var framme. På flygplatsen gick allting smidigt utan större problem. Flyget från Havanna till Amsterdam gick nästan 2 timmar snabbare än väntat på grund av extra kraftiga jetströmmar. Efter drygt halva flygtiden inträffade en riktigt otrevlig luftgrop, den värsta jag varit med om. Det kändes som att planet sjönk 100 meter. Folk skrek ordentligt vid incidenten. Detta vara inte bra för min flygrädsla som bara verkar bli värre för varje år som går.

Efter denna resa till Kuba har jag fått mersmak av Karibien. Det är dock tveksamt om jag kan hitta ett annat land i regionen att åka till där jag kan känna mig lika säker. Kuba och kubanerna överträffade alla de förväntningar jag hade innan, vilket är ett otroligt gott betyg!


(26/2-14) Tyvärr så är detta min sista heldag på Kuba. Idag har jag handlat på mig 4 liter rom och 1 kilo kaffebönor av högsta klass. Utöver denna shopping så har det inte varit några andra måsten idag. Vädret är fortsatt makalöst bra idag. När jag summerar vädret sett över hela resan har jag bara haft två dagar som varit regniga!

Frank har bokat en taxi ut till flygplatsen imorgon med avgång 14.00 utanför lägenheten.

Jag hann bara komma en bit på min kvällspromenad då det började spöregna. Det regnade så hårt att det bara var att ta skydd genom att ställa mig tätt mot en vägg. Som tur var regnade det vara en halvtimme och under tiden blev jag inbjuden till en lite lokal bar där jag köpte en öl för 5 kubanska peso. Det var riktigt mysigt att avnjuta ölen medan jag väntade på att regnet skulle avta. Jag bestämde mig för att gå hem sedan så sista kvällen på Kuba gick jag tidigt till sängs.


(25/2-14) Idag har jag precis som igår försökt få tag i internetkort. Det gick bättre idag då jag fick tag i ett kort på ett av de lyxigare hotellen. 6 CUC kostade det för en timme men det var det inte värt. Det var rejält långsamt, så pass långsamt att det inte gick att surfa.

Idag blev det rätt många kilometer avverkade till fots. Jag tog mig rejäl tid att utforska gågatan San Rafael Boulevard som skär genom Centro Habana bort mot Universidad de la Habana. Universidad de la Habana och Hotel Habana Libre, båda i stadsdelen Vedado, avverkades sedan i lugn takt. Det blev hummer till lunch längs Malecon på ett nytt ställe, Café Neruda som ligger en bit nedanför Castropol som jag brukar äta middag på ibland. Det känns som att jag fördjupade mig ännu mer i stadsdelen Vedado idag.

Middag åt jag på Naobar Paladar som ligger vid Plaza de Armas. 19.25 CUC för grillad fisk som var mycket god. Detta var min hittills dyraste middag i Havanna.
Dagens bilder nedan.
San Rafael Boulevard, Centro Habana, Havanna.
Fruktmarknad längs San Rafael Boulevard, Centro Habana, Havanna.
Renoveringsobjekt, Centro Habana, Havanna.
Porträtt av Che Guevara, Centro Habana, Havanna.
Monumento a Julio Antonio Mella, grundaren av det första kubanska kommunistpartiet 1925. Monumentet finns nedanför trapporna upp till Universidad de la Habana, Vedado.
Rast för arbetarna som bekämpar dengue fever, vid Universidad de la Habana, Vedado.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Universidad de la Habana, Vedado, Havanna.
Hotel Habana Libre i modernistisk stil. Övertogs av Castro's revolutionära styrkor bara nio månader efter öppnandet, Vedado, Havanna.
Hotel Habana Libre, Vedado, Havanna.
Hotel Habana Libre, Vedado, Havanna.
Hotel Habana Libre, Vedado, Havanna.
Klassiska Hotel Capri byggt i modernistisk stil på 50-talet. Stängdes 2003 och öppnade igen 2014 efter totalrenovering. Vedado, Havanna.
Edificio Focsa byggt i modernisitisk stil på 28 månader i mitten av 50-talet.  Med sina 39 våningar den näst högsta byggnaden då av den här typen. Vedado, Havanna.
Rasfärdiga gamla rariteter till byggnader längs Malecon, Havanna.
Ungdomar längs Malecon, Havanna.
Min favoritrestaurang Castropol (den gula byggnaden) längs Malecon, Havanna.
Rasfärdiga gamla rariteter till byggnader längs Malecon, Havanna.
Rasfärdiga gamla rariteter till byggnader längs Malecon, Havanna.
Solnedgång längs Malecon, Havanna.
Solnedgång längs Malecon, Havanna.
Solnedgång vid Pradons norra ände, Centro Habana, Havanna.
Bilderna ovan talar för sig själva. Ytterligare en fantastisk dag med massor av nya intryck i denna trevliga stad.


(24/2-14) Den här måndagen blev en planlös dag i Havanna. Det är riktigt mysigt med sådana här dagar trots att dom oftast beror på att jag har fått idétorka eller enbart känner för att slöa. Jag har en till sak jag skulle vilja göra i Havanna innan jag åker hem och det är att ta tåget från Casablanca till Hershey, men just nu är det osäkert om det blir av överhuvudtaget. Aktiviteten kräver en hel dag, men dom som har gjort det här talar om det som en av de stora höjdpunkterna i Havanna. Jag börjar känna mig lite lat och bekväm nu. Jag har haft en otroligt upplevelserik resa. Det mesta har verkligen gått min väg och jag har fått vara helt frisk hela tiden!

Precis som de flesta dagar här på Kuba så blev det många foton tagna. Det är verkligen ett fotogeniskt land jag befinner mig i. Trenden på den här sidan har med åren blivit att publicera mer och mer bilder. Bilder säger ju ofta mer än ord, så det är kanske inte så konstigt att det går åt det hållet. Det finns nackdelar med det också såklart, en är ju sidor som tar längre tid att ladda. Jag tror dock att läsare generellt gillar att det är mycket bilder. Jag ska försöka hålla ner antalet bilder från idag även om det som vanligt blir svårt, då jag även idag promenerade mycket med kameran i högsta hugg.

En sak som jag verkligen kommer att ta med mig från Kuba är känslan av att det är så säkert överallt. Jag är nu ganska övertygad om att den känslan är rätt. Men någon fördel ska man ju av att Kuba är en diktaturstat!

Nedan lite bilder från olika platser i Havannas centrala delar.
Gatuscen Habana Vieja, Havanna.
Kryssningsfartyget Louis Cristal Valletta i hamnen i Habana Vieja, Havanna.
Bröllopsbil på Plaza de San Fransisco de Asis, Habana Vieja, Havanna.
Brudparet på väl till kyrkan. Plaza de San Fransisco de Asis, Habana Vieja, Havanna.
Brudparet framför kyrkan. Plaza de San Fransisco de Asis, Habana Vieja, Havanna.
Innergård någonstans i Habana Vieja, Havanna.
Innergård någonstans i Habana Vieja, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Estación Central de Ferrocarriles, Kubas största tågstation, Havanna.
Gatuscen Habana Vieja, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
En del hus bara väntar på att få rasa ihop totalt. Centro Habana, Havanna.
Amerikansk bil, Centro Habana, Havanna.
En gammal Dodge, Centro Habana, Havanna.
En gammal Dodge, Centro Habana, Havanna.
Byggnad någonstans i Centro Habana, Havanna.
Gata någonstans i Centro Habana, Havanna.
Fasad i förfall någonstans i Centro Habana, Havanna.
Renovering av gata i Centro Habana, Havanna.
Renovering av gata i Centro Habana, Havanna.
Styckning av gris, Centro Habana, Havanna.
Styckning av gris, Centro Habana, Havanna.
Fasadmålningar Centro Habana, Havanna.
Fasadmålning Centro Habana, Havanna.
Fin fasad med man till höger i bild som jobbar på ett trästycke av något slag. Centro Habana, Havanna.
Casa Miglis. Jag tror detta är den enda svenska restaurangen i Havanna! Centro Habana, Havanna.
Användning av svensk kvalité vid asfaltering av gatorna som ligger direkt bakom Malecon, Centro Habana, Havanna.
Kubaner sägs vara världens bästa bilmekaniker. Centro Habana, Havanna.
Ger sig man sig ut på promenad i Havanna får man alltid se udda saker. Gillar man att upptäcka saker och att fotografera är detta en drömstad.


(23/2-14) Idag gjorde jag en dagsutflykt till Playas del Este som jag också ser som ett måste om man har extra tid över i Havanna. Man kan säga att Playas del Este är Havannas riviera. Det är ett ypperligt sätt att få se en strand där kubaner är i majoritet, det vill säga detta är inget Varadero. Runt 18 km öster om centrala Havanna börjar stranden som är flera kilometer lång. Stranden skulle visa sig vara av högklassig kvalité precis som de andra stränder jag besökt hittills i Kuba. Jag tog Havana Bus Tour linje T3 och hoppade av på sista stoppet vid hotellet Club Atlantico. En heldagsbiljett kostade 5 CUC vilket är bra valuta för pengarna. Därifrån gick jag hela stranden bort till italienska restaurangen Paladar el Piccolo där jag åt lunch. Restaurangen serverade mig den absolut godaste pizza jag ätit under hela min vistelse i Kuba! Sedan gick jag de 6-7 kilometerna tillbaka till Club Atlantico. Hela stranden är ca 9 km lång och består av sex delstränder! Det var riktigt roligt att får se denna strand som inte har de faciliteter som till exempel Varadero erbjuder. Istället så får man se ett mer genuint strandliv där man får en inblick i hur kubanerna roar sig när de kopplar av. Hotellen är allmänt fula byggnader i sovjetstil. Påminner mycket om hotellen längs västra delen av Varadero där jag bodde. Jag finner det här mycket mer intressant än Varadero på många sätt.

Det som gjorde mig skeptisk till att bada var alla blåsmaneter jag såg längs strandkanten. Jag är helt säker på att det var portugisiska löjtnanter. En portugisisk löjtnant är egentligen inte en manet. Enligt utsago är det oerhört smärtsamt att bli bränd av den, men det är sällan människor dör av det. Tentaklerna kan bli ända upp till 50 meter långa!

När jag gick tillbaka mot Club Atlantico och återigen passerade stranden Boca Ciega så upptäckte jag folk betedde sig lite konstigt mot mig. I efterhand när jag kollar min LP guide hemma på rummet i Havanna så kan jag läsa följande: ”Boca Ciega is popular with gay couples”. Det bekräftade det jag misstänkte och alla konstiga blickar när jag passerade där fick sin förklaring! Jag vill tillägga att ingen betedde sig dåligt på något sätt. Kul ändå att se att folk är öppna med sin läggning. Det är ett positivt tecken då jag vet att homosexualitet sågs väldigt negativt i början av revolutionen.

Jag tog en av de sista T3-bussarna för dagen tillbaka till Havana Vieja från Club Atlantico.
En riktigt bra dag blev det. Nedan en sammanställning av dagens bilder.
En inblick i vanliga kubaners sätt att spendera strandtid, Playas del Este, Havanna.
En inblick i vanliga kubaners sätt att spendera strandtid, Playas del Este, Havanna.
En inblick i vanliga kubaners sätt att spendera strandtid, Playas del Este, Havanna.
Stränderna håller verkligen hög klass, Playas del Este, Havanna.
Gatuscen Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Gatuscen Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Gatuscen Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Gatuscen Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Är man sugen på en kycklingmåltid finns det resurser, Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Busshållplats Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Gatuscen Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Krångel med bilar är vanligt på Kuba. Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Gatuscen Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Paladar el Piccolo, Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Paladar el Piccolo, Guanabo, Playas del Este, Havanna.
Portugisisk löjtnant, Playas del Este, Havanna.
Stranden vid Boca Ciega, Playas del Este, Havanna.
Stranden vid Boca Ciega, Playas del Este, Havanna.
Stranden vid Boca Ciega, Playas del Este, Havanna.
En alldeles underbar dag fick jag uppleva på Havannas riviera, Playas del Este.


(22/2-14) Lördag. Idag ville jag ha en dag utan sightseeing. En dag då jag bara skulle strosa runt i centro Habana. Det blev också en löptur längs Malecon. Även fast jag sprang vid 13-tiden så var klimatet helt perfekt för löpning, Inte alls för varmt. På eftermiddagen kollade jag bland annat in när folk sålde bostäder längs Pradon. Människor samlas med fina plakat som fungerar som annonser för de objekt de har till salu. I slutet av 2011 öppnades Kubas fastighetsmarknad upp för privatpersoner efter mer än 50 år av restriktioner. Denna fastighetsmarknad har många egenheter jämfört med mogna marknader på andra platser runt om i världen. Bland annat så är priserna oftast mycket högre än värdet på objeket, ibland övervärderat med 75-100% som jag fattade det. Det är inte omöjligt att det är en bra deal för en utlänning ändå att köpa till dessa priser om man spekulerar i att priserna kommer stiga ordentligt post-Castro. Jag fick aldrig något grepp om det är lagligt för utlänningar att köpa fastigheter på Kuba. Det verkar konstigt om det inte är lagligt då antalet köpstarka köpare annars måste begränsas otroligt mycket. Kan man tänka mig att folk som har släktingar utomlands har möjlighet att få till fastighetsköp då det har tillgång till hårdvaluta på ett helt annat sätt. Priserna man ser är i CUC och jag såg bostäder på allt från 10 000 CUC upp till 50 000 CUC. Det var även mycket konstnärer som ställde ut sina verk på Pradon idag.
Fastighetsmarknad på Pradon, Centro Habana, Havanna.
Fastighetsmarknad på Pradon, Centro Habana, Havanna.
Fastighetsmarknad på Pradon, Centro Habana, Havanna.
Fastighetsmarknad på Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.

Barnen undervisas i målning längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Barnen undervisas i målning längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
Konst längs Pradon, Centro Habana, Havanna.
På lördagar är det ännu mer folkliv på Pradon än andra dagar, med bland annat fastighetsmarknad och konstutställning. Det var otroligt trevligt att bara gå runt och titta på folklivet.

Det blev rätt mycket fotograferande idag och då särskilt amerikanska bilar, vilket är väldigt underhållande då det finns så många fina objekt som rullar längs stadens gator. Mycket av livet för mig i Havanna kretsar just nu kring Malecon och Pradon som båda ligger nära mitt boende. Det är så oerhört intressant att bara sitta längs Pradon och iaktta folk.
Klassiska Sloppy Joe's bar som slog igen portarna på 60-talet. Öppnade i ny tappning igen 2013, Centro Habana, Havanna.
Parque Central, Centro Habana, Havanna.
Gatuscen vid Capitolio Nacional, Centro Habana, Havanna.
Gatuscen vid Capitolio Nacional, Centro Habana, Havanna.
Gatuscen vid Capitolio Nacional, Centro Habana, Havanna.
Gatuscen vid Capitolio Nacional, Centro Habana, Havanna.
Fuente de la India, Centro Habana, Havanna.
Parque de la Fraternindad, Centro Habana, Havanna.
Lunch på restaurante Tien-Tan, Chinatown, Centro Habana, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Gågatan Calle San Rafael, Centro Habana, Havanna.
En gammal skönhet vid gågatan Calle San Rafael, Centro Habana, Havanna.
Gågatan Calle San Rafael, Centro Habana, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Gatuscen Centro Habana, Havanna.
Kubaner som väntar på taxi, Centro Habana, Havanna.
Kubaner som väntar på taxi, Centro Habana, Havanna.
Kubaner som väntar på taxi, Centro Habana, Havanna.
Kubaner som väntar på taxi, Centro Habana, Havanna.
Kubaner som väntar på taxi, Centro Habana, Havanna.
Gammal jänkare, Centro Habana, Havanna.
Kubaner som väntar på taxi, Centro Habana, Havanna.
Kubaner som förhandlar om pris med taxi, Centro Habana, Havanna.
En gammal Dodge, Centro Habana, Havanna.
Gamla jänkare, Centro Habana, Havanna.
Gamla jänkare, Centro Habana, Havanna.
Gamla jänkare, Centro Habana, Havanna.
Gamla slitna jänkare, Centro Habana, Havanna.
Gamla slitna jänkare, Centro Habana, Havanna.
Gamla jänkare, Centro Habana, Havanna.
Gamla jänkare, Centro Habana, Havanna.
En massa bilder ovan från centrala Havanna. 

Idag blev det lunch i chinatown på Tien Tan Restaurante. Middagen intogs på Castropol som ligger längs Malecon. Castropol har blivit ytterligare en restaurang som har hamnat på min favoritlista, en lista som blir längre och längre då det gäller Havanna. Jag hade planer att gå idag då det faktiskt är lördag idag, men tröttheten tog över. Gick och lade mig relativt tidigt.


(21/2-14) Ny dag och nya äventyr i underbara Havanna. Planen för idag var att precis som igår åka till stadsdelar i Havanna jag ännu ej satt min fot i. Väster om Vedado ligger stadsdelarna Playa, Marianao och Miramar. I Miramar ligger bland annat Acuario Nacional med sin delfinshow. Ryska ambassaden ligger också i denna stadsdel och ambassadbyggnaden är rätt så spektakulär. I övrigt hade jag inte så mycket sevärdheter på listan idag förutom att bara gå runt i dessa stadsdelar och känna på atmosfären. Jag hade en idé att ta mig ut till västra änden av stadsdelen Playa via Havana Bus Tour linje T1. Sista stoppet på linje T1 är vid en restaurang som heter La Cecilia. Sedan var tanken att jag skulle arbeta mig tillbaka österut stadsdel för stadsdel. När jag blivit tillräckligt trött på att gå kunde jag alltid utnyttja min dagsbiljett för 5 CUC att åka från vilken annan hållplats som helst längs T1:s rutt till Parque Central. Det slutade med att jag åkte tillbaka från den näst sista hållplatsen (hållplatsen som ligger innan La Cecilia sett från centrala Havanna). Jag tog bussen tillbaka precis vid mörkrets inbrott och missade nästan den sista avgången.

I stadsdelen Miramar ligger de flesta av stadens ambassader och så även den svenska som jag aldrig besökte. Många av ambassaderna ligger längs exklusiva Quinta Avenida. Den ryska ambassaden ser nästan ondskefull ut på något konstigt sätt och jag blev tillsagd av en vakt vid entrén att inte fota byggnaden, vilket kändes väldigt konstigt. Särskilt med tanke på att jag då var en bra bit därifrån och på andra sidan gatan!
Fin gammal amerikanare i bra skick, Centro Habana, Havanna.
På promenad i stadsdelen Miramar som känns som en helt annan stad än centrala Havanna.
På promenad i stadsdelen Miramar som känns som en helt annan stad än centrala Havanna.
På promenad i stadsdelen Miramar som känns som en helt annan stad än centrala Havanna.
På promenad i stadsdelen Miramar som känns som en helt annan stad än centrala Havanna.
Det blev två pizzor och tre öl till lunch på restaurang El Palenque i stadsdelen Cubanacan väster om Miramar, Havanna.
Det blev två pizzor och tre öl till lunch på restaurang El Palenque i stadsdelen Cubanacan väster om Miramar, Havanna.
Iglesia de Jesús de Miramar, Kubas näst största kyrka, Miramar, Havanna.
Quinta Avenida Habana hotel, Miramar, Havanna.
Hotel Occidental Miramar, Miramar, Havanna.
Gatuscen längs Av 5, Miramar, Havanna.
Malaysiska ambassaden längs Av 5, Miramar, Havanna.
Ambassader på rad längs Av 5, Miramar, Havanna.
Gatuscen längs Av 5, Miramar, Havanna.
Ryska ambassaden längs Av 5, Miramar, Havanna.
Kyrka vid Av 5, Miramar, Havanna.
Bilder ovan från Playa och Miramar i Havanna.

Jag måste ha gått 7-8 timmar idag, plus att jag spenderade närmare två timmar på Acuario Nacional, som kanske inte var det finaste akvarium man har sett, men det borde vara Kubas bästa. Det som gjorde att min vistelse där blev väldigt speciell var att jag lyckades komma in bakvägen till en liten pool med två små delfiner. Det kändes som att jag kom den ena av dem väldigt nära. Förmodligen ville han nog egentligen bara ha mat, men han gjorde verkligen allt i sin makt för att imponera på mig! Polaren till min delfinkompis hade precis motsatt personlighet och verkade lite blyg och tillbakadragen. Jag tillbringade nog en timme med dessa två fantastiska varelser vilket blev dagens absoluta höjdpunkt.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Acuario Nacional, Miramar, Havanna.
Bilder ovan från Acuario Nacional i Havanna. Den lekfulla delfinen som kan ses på bilderna blev dagens stora höjdpunkt.


(20/2-14) Efter frukosten berättade jag för Frank att jag bestämt mig för att stanna resten av min tid på Kuba i hans lägenhet, det vill säga totalt nio nätter. Jag betalade honom nio nätter och jag tror att vi båda kände att det var en lättnad att få det överstökat. Frank såg nöjd och glad ut.

Idag hade jag bestämt mig för att jag skulle göra ett experiment som gick ut på att jag endast fick göra av med 100 kubanska pesos på hela dagen, vilket motsvara 4 CUC. Experimentet passade särskilt bra idag då jag hade tänkt ta mig till stadsdelen Regla. Enligt uppgift så skall turistfällorna vara i stort sett obefintliga i Regla vilket borde innebära att det är enklare att hitta ställen där jag kan använda mig av kubanska pesos. Självfallet så hade jag lite CUC med mig som backup också.
Färjan till Regla avgår från samma terminal i Habana Vieja som färjan till Casablanca som jag åkte med igår. Med andra ord så var det väldigt enkelt för mig att hitta färjan idag. Jag börjar bli riktigt hemma i centrala Havanna nu och behöver nästan aldrig använda karta när jag går mellan olika platser.
Färjan över till Regla gick smärtfritt och tog bara runt tio minuter. Jag vet att någon av dessa färjor kapades 2003 av några kubaner i ett försök att ta sig USA. Bränslet tog slut ute på internationellt vatten. Är det den incidenten som gör vakterna i terminalerna så sura och stela? Inte omöjligt. Hur som helst så blev det inte ens några försök att fotografera i eller kring terminalerna idag!

När jag gått av färjan i Regla tog det inte många minuter att inse att detta var första gången i Havanna som jag blev ordentligt uttittad av lokala kubaner omkring mig. Äntligen fick jag uppleva en stadsdel där lokalbefolkningen inte är van att det vimlar av turister. Under båtresan över till Regla såg jag inte till någon person som verkade vara som mig, en turist på väg på upptäcktsfärd till Regla. En nackdel på dagens upptäcktsfärd i stadsdelen Regla är att jag inte har någon karta att tillgå. Lite extra spännande blir det bara på grund av det!

En av Reglas stora sevärdheter ligger bara några hundra meter från färjeterminalen. Kyrkan Iglesia de Nuestra Senora de Regla där den svarta madonnan La Santisima Virgen de Regla finns. Madonnan har stor betydelse för både katoliker och följare av religionen Santería.
Foto taget i riktning mot centrala Havanna efter landstigning i stadsdelen Regla, Havanna.
Stadsdelen Regla, Havanna.
Kyrkan Iglesia de Nuestra Senora de Regla, Regla, Havanna.
Kyrkan Iglesia de Nuestra Senora de Regla, Regla, Havanna.
Den svarta madonnan La Santisima Virgen de Regla, Iglesia de Nuestra Senora de Regla, Regla, Havanna.
Kyrkan Iglesia de Nuestra Senora de Regla, Regla, Havanna.
Kyrkan Iglesia de Nuestra Senora de Regla, Regla, Havanna.
Kyrkan Iglesia de Nuestra Senora de Regla, Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Parque Guaicanamar, Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Servitris på lokal pub i stadsdelen Regla, Havanna.
Utbudet av rökverk på den lokala puben i stadsdelen Regla, Havanna.
Menyn på den lokala puben i stadsdelen Regla, Havanna.
Jag var minst sagt en turistattraktion på den lokala puben i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Regla, Havanna.
Liten kiosk vid färjeterminalen i Regla. Mackor med ost 1/7 US$! Regla, Havanna.
I färjan på väg tillbaka från Regla till Habana Vieja, Havanna.
I färjan på väg tillbaka från Regla till Habana Vieja, Havanna.
Färjan som trafikerar linjen Habana Vieja-Regla, Havanna.
Alla bilder ovan är från dagens tripp till stadsdelen Regla i Havanna. Det är den här typen av dagar som ger den extra lilla udden till totalbetyget på en hel resa. Lite off-the-beaten-track Regla var en höjdare. Jag kunde inte prata så mycket med folk på grund av min bristfälliga spanska, men bara att gå omkring i Regla och ta in atmosfären var fantastiskt.

På kvällen blev det middag på Restaurante la Dominica i Habana Vieja som jag tycker är den bästa italienska restaurangen i Havanna. Blev en rätt tidig kväll då jag var rejält trött redan vid 22-tiden.


(19/2-14) Vaknade upp efter en natt med mycket bra sömn. Det är så tyst, skönt och bekvämt i lägenheten. Riktigt trevlig bostad! Igår kväll när jag skulle borsta tänderna var vattnet borta men det var tillbaka i morse så det var nog temporärt. Jag hade beställt frukost till klockan 09.00 och precis den tidpunkten knackade en dam på min dörr och meddelade att frukosten var klar. Frukosten var superb. Det är så trevligt att ha en person som fixar en jättefrukost åt en. Riktig lyx! Är man väldigt aktiv på dagarna så är det extra viktigt att få i sig en ordentlig frukost. Trots att jag är helt själv i lägenheten så håller jag sovrummet lite mer privat med låst dörr ut mot resten av lägenheten på natten. Frank och damen som gör i ordning frukost kommer och går lite nu och då.

Planen för idag var att för första gången ta båten som går över till stadsdelen Casablanca och utforska den sidan av Havanna. Egentligen så var inte målet Casablanca självt, utan området strax väster om Casablanca som kallas Parque Histórico Militar Morro-Cabana. Båten lägger till i utkanten av Casablanca. Det andra sättet att ta sig över är att åka lokal stadsbuss eller tax över till andra sidan via vägtunnel. De två forten i Parque Histórico Militar Morro-Cabana är bland de största i hela Amerikas och är ett måste att besöka när man är i Havanna. En stor bonus som man får på köpet är den fantastiska utsikten över centrala Havanna. Forten har överlevt attacker från holländare, britter, fransmän och allehanda pirater. Fortet Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro ligger vid inloppet till Havannas hamn och Fortaleza de San Carlos de la Cabana ligger mitt emot Habana Vieja. En stor del av arbetet med att bygga dessa enorma kolosser utfördes av slavar. Båda forten ingår i samma världsarvsutnämning som Habana Vieja på andra sidan vattnet och byggdes mellan 1589 och 1630.
Det var enkelt att hitta färjan som tog mig över till Casablanca. Precis innan jag och en massa kubaner släpps ombord så inträffar en intressant sak. Jag tar fram kameran och tar ett foto på damen längst fram i kön som tar betalt tillsammans med färjan i bakgrunden. Då avbryter hon sitt arbete och springer fram till mig och ber mig visa henne fotot. Jag försöker slingra mig och säger att jag aldrig tog något foto. Jag börjar med att visa henne första foto istället för sista. Sedan bläddrar jag långsamt framåt ett foto i taget bland te tusentals foton jag numera har på det aktuella minneskortet. Min tanke var att hon skulle ge sig. Efter att ha bläddrat ett tjugotal foton framåt märker jag att hon börjar bli riktigt irriterad. Plötsligt säger hon: Último, ultimo! Jag är inte bra på spanska men det här förstod jag. Hon hade efter ett tag förstått att jag medvetet börjat i fel ände av bildserien! Jag gjorde som hon befallde och visade henne sista bilden. Eliminar, eliminar säger hon när hon får syn på fotot. Jag tänkte att nu är det bara att radera fotot utan protest för nu hade jag verkligen retat upp damen. Det var heller inget speciellt bra foto så det kvittade för mig. När jag kommit ombord på båten var det flera kubaner som kom fram till mig och tyckte att damen betett sig otroligt märkligt. Jag själv tyckte också det då det inte var något känsligt jag fotograferat. Hon var själv heller inte synlig på bilden. Efteråt så tyckte jag nog ändå att jag också betedde mig lite konstigt som började med att försöka mörka att jag fotograferat. Jag betalade biljetten till färjan med 20 kubanska pesos, Det var mer än tre gånger det verkliga priset på 6 pesos. 1 CUC motsvarar 25 pesos så 20 pesos är småpengar.

När jag kom iland i Casablanca såg jag jesusstatyn Estatua de Cristo uppe på berget ovanför färjeterminalen. Det blev min första anhalt eftersom den ligger åt rätt håll om man skall till forten. Statyn är en gåva av president Batistas fru till sin man. Ironiskt nog så avtäcktes statyn på juldagen 1958 bara en vecka innan diktator Batista flydde landet när de skäggiga tog över makten. Platsen för statyn är en riktigt fin utsiktsplats.
Estatua de Cristo sedd från färjeterminalen i Casablanca, Havanna.
Gatuscen i stadsdelen Casablanca, Havanna.
Längs vägen upp till Estatua de Cristo, Havanna.
Längs vägen upp till Estatua de Cristo, Havanna.
Estatua de Cristo, Havanna.
Estatua de Cristo, Havanna.
Estatua de Cristo, Havanna.
Utsikt över Havanna från utsiktsplatsen vid Estatua de Cristo.
Utsikt över Havanna från utsiktsplatsen vid Estatua de Cristo.
Bilder ovan från Casablanca och Estatua de Cristo.

När jag kom till Fortaleza de San Carlos de la Cabana så visade det sig att det var bokmässa med deltagare från hela världen närvarande. Det var riktigt trevlig stämning med massvis av folk i rörelse och vädret hade inte kunnat vara bättre än vad det var idag.
Grafitti på del av Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Internationell bokmässa, Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Utsikt över centrala Havanna från Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Utsikt över Havannas hamninlopp från Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Utsikt över centrala Havanna från Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Stefan med centrala Havanna i bakgrunden, Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Utsikt över centrala Havanna från Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Utsikt över centrala Havanna från Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Utsikt över centrala Havanna från Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Internationell bokmässa, Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Nöjesfält vid Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Trevlig polis som villigt poserar för foto på nöjesfältet vid Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Reklam för det stora ölmärket Bucanero på nöjesfältet vid Fortaleza de San Carlos de la Cabana, Havanna.
Bilder ovan från Fortaleza de San Carlos de la Cabana med omgivningar. Det var en stor bokmässa här idag och ett litet nöjesfält bakom fortet.

Sedan bar det iväg till nästa fort, Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro. Det var mycket mindre folk här och endast någon turistbuss som släppte av turister som bara stannade några minuter innan det var dags för avfärd mot nästa sevärdhet. Den här delen av dagens sightseeing var riktigt avkopplande. Utsikten och vädret var fortsatt nästan overkligt bra.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Poliskontroll med glad polis i närheten av Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
Vägtunneln som förbinder östra Havanna med Habana Vieja, i närheten av Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, Havanna.
13 bilder ovan från Castillo de Los Tres Santos Reyes Magnos del Morro med omgivningar.

Nu återstod bara en sak av den här utflykten. Det var att kolla en sväng på Área Expositiva Crisis de Octubre. Área Expositiva Crisis de Octubre är en utställning där man bland annat visar upp en del av de missiler som orsakade Kubakrisen 1962. Ett av de intressantare föremålen är den sovjetiska R-12 missilen som hade en räckvidd på 2100 km och var placerad i Pinar del Rio-provinsen. Den var orsaken till många sömnlösa nätter för Kennedy-administrationen och resten av världen.
Det passade mig bra att avsluta med detta innan jag tog färjan tillbaka till Habana Vieja då utställningen låg i riktning mot jesusstayn och färjeterminalen.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Área Expositiva Crisis de Octubre, Havanna.
Castros vapenskrammel tillsammans med Sovjet fick världen att befara att ett tredje världskrig var på gång.

Det blev sen lunch på La Factoria Plaza Vieja på Plaza Vieja när jag kom tillbaka till Habana Vieja. Ett riktigt gott mikrobrygt öl som passade kanonbra till lunchen.
Ombord på färjan mellan Casablanca och Habana Vieja, Havanna.
Foto taget på färjan från Casablanca till Habana Vieja, Havanna.
La Factoria Plaza Vieja, Havanna.
Otroligt fina Plaza Vieja i Habana Vieja, Havanna.
Mikrobryggt öl på La Factoria Plaza Vieja, Havanna.
Otroligt fina Plaza Vieja i Habana Vieja, Havanna.
Gatan Brasil som skär igenom Habana Vieja från Plaza Vieja här i riktning mot Capitolio Nacional, Havanna.
Parroquial del Santo Cristo del Buen Viaje, Plaza del Cristo, Havanna.
Tillbaka på Paseo del Prado där det alltid tycks finnas något nytt fint att fotografera, Havanna.
Bilderna ovan börjar med färjan över från Casablanca till Habana Vieja, fortsätter med lunchen på Plaza Vieja samt ytterligare några bilder från promenaden tillbaka till lägenheten. Den sista bilden är tagen på Paseo del Prado som bara ligger en gata från lägenheten.

På kvällen blev det avkoppling på ett av mina favoritställen längs Malecon med några mojitos och en cuba libre. Sammanfattningsvis – en riktigt bra dag!


(18/2-14) Bussresan från Varadero till Havanna tog bara två och en halv timme. Framme i Havanna 10.30. Det var faktiskt en halvtimme snabbare än jag hade hört att det skulle ta. Dessutom kom vi från öster och kunde ta tunneln under vattnet direkt in till Habana Vieja. Bussen stannade i Habana Vieja vilket var precis där jag ville gå av. Jag hade förväntat mig att bussen bara skulle ha ett enda stopp i Havanna, på Viazuls busstationen. Det hade krävt en taxi på ytterligare 10 CUC för att ta mig till centrala Havanna.

Inför ankomsten till Havanna hade jag bestämt mig för att jag ville bo någonstans mellan Pradon och Malecon, i stadsdelen Centro Habana. Förra gången jag var i Havanna bodde jag i Habana Vieja. Platsen jag hoppade av bussen var bara ett stenkast från mitt förra boende Hostal Peregrino El Encimar. Jag passerade casan som ligger längs gatan Chacon när jag promenerade bort mot Pradon.

Jag hade bestämt mig för att kolla in syskon-casan till Hostal Peregrino El Encimar borta i Centro Habana. Hostal Peregrino heter casan som är ägaren Julio Roque’s högkvarter i hans allt större nätverk av casa particulares. När jag kom fram till Hostal Peregrino som ligger på gatan Consulado hoppades jag att Julio skulle vara på plats, och då självfallet känna igen mig. Han var inte där när jag kom fram och casans tre rum var fullbokade. Kvinnan jag pratade med visste av ytterligare två ställen längs Consulado, det ena bara en bit norrut, och det andra en bit söderut längs gatan. Hon ropade efter en man som tog mig till det första stället. Vid den första snabbtitten på fick jag uppfattningen att standarden var rätt dålig. Det såg rätt slitet ut plus att ägaren verkade mycket dålig på engelska och rätt ointresserad överlag att svara på frågor. Jag bad mannen som visat mig denna casa att ta mig till den andra casan. Efter en stunds inspekterande så bestämde jag mig för att denna casa inte heller var något för mig. Jag hade vid här laget även bestämt mig för att stanna de nio sista nätterna på Kuba i Havanna, så jag ville försöka hitta så rätt som möjligt på en gång. Det finns roligare saker att göra än att byta boende efter några dagar.

Jag tackade mannen som visat mig de två rummen och gick tillbaka till Hostal Peregrino El Encimar där jag hade min stora väska. Kvinnan på Hostal Peregrino El Encimar som jag misstänker är Julios fru öppnade återigen dörren. Jag förklarade för henne att inget av dessa två ställen dög åt mig och berättade även att jag hade nio nätter till godo i Havanna. Jag förklarade även mitt krav på att jag ville bo i kvarteren mellan Pradon och Malecon. När hon hörde det här med nio nätter fick hon en idé på ett boende som hon påstod bara låg en bit ner längs gatan. Hon lyfte telefonen och ringde till ägaren. När hon pratat färdigt säger hon att lägenheten precis nu skulle bli ledig då två killar från Slovenien var på väg att checka ut! Ägaren Frank var nu redan på väg att komma och hämta mig och visa mig lägenheten, som är en casa particular vid namn La Zarzamora.

När vi kommer fram till lägenheten är den ena killen från Slovenien där och han försäkrar mig om att det är ett kanonboende. 25 CUC per natt för en egen lägenhet där man kommer och går som man vill. Killarna hade bott här i en vecka och borde ha hyfsad koll. Riktigt trevligt att få en färsk recension innan incheckning. Det verkade rent och fräscht och man kunde välja att beställa frukost varje morgon på valfri tid för 5 CUC. Jag säger till Frank att jag vill boka två nätter och att jag planerar att stanna ytterligare sju nätter om jag trivs. Han ser lite nedslagen ut när jag säger det, detta eftersom han säkerligen hört att jag ville stanna nio nätter. Jag har oftast som praxis att testa en eller två nätter innan jag bokar upp mig på en längre första vistelse. Frank går med på mitt villkor och jag går ut på stan och käkar lunch medan jag väntar på att lägenheten storstädas.

Jag börjar med att gå direkt mot Habana Vieja, som jag saknat lite sedan sist. Lunch intogs på den restaurang jag åt min allra första lunch denna resa, Paladar Dona Eutimia. Restaurangen ligger på sidogatan Callejon del Chorro som går ut från underbart fina Plaza de la Catedral. Den här gången började jag förstå vilken tur jag hade vid mitt förra besök till restaurangen då jag fick bord direkt. Jag fick vänta en timme på att få en plats den här gången. Hade jag inte varit ensam hade jag nog inte fått något bord alls! Jag visste att det skulle vara värt väntan och att strosa runt lite på Plaza de la Catedral under tiden kan aldrig vara fel!

På eftermiddagen slappade jag på min balkong samt tog en promenad bort till Malecon som bara ligger några hundra meter från min bostad. Jag bor som jag tidigare nämnt på en gata som heter Consulado i kvarteret som ligger mellan gatorna Colon och Trocadero. Första parallellgatan öster om Consulado är Prado (Paseo de Marti)! Mycket bättre läge än så här kan man inte ha i Havanna. Efter tråkiga Varadero så känns det underbart att vara tillbaka i storstaden igen!
Stefan tillbaka på Plaza de la Catedral i Havanna!
Paladar Dona Eutimia till höger i bild, Havanna.
Gatan Callejon del Chorro i riktning ut mot Plaza de la Catedral, Havanna.
Paladar Dona Eutimia, Havanna.
La Bodeguita del Medio bar. En viss herr Ernest håller fortfarande drinkpriserna över det normala här, Havanna.
La Bodeguita del Medio bar. En viss herr Ernest håller fortfarande drinkpriserna över det normala här, Havanna.
La Zarzamora, sovrummet i lägenheten jag hyrt i nio nätter, Havanna.
La Zarzamora, badrummet i lägenheten jag hyrt i nio nätter, Havanna.
La Zarzamora, balkongen till lägenheten jag hyrt i nio nätter, Havanna.
La Zarzamora, gatuvy från balkongen till lägenheten jag hyrt i nio nätter, Havanna.
La Zarzamora, utsikten från balkongen till lägenheten jag hyrt i nio nätter, Havanna.
Så härligt att vara tillbaka på fina Pradon i Havanna!
Så härligt att vara tillbaka på fina Pradon i Havanna!
Så härligt att vara tillbaka på fina Pradon i Havanna!
Så härligt att vara tillbaka på fina Pradon i Havanna!
Så härligt att vara tillbaka på fina Pradon i Havanna!
Gatuscen i Centro Habana. Till vänster i bild skymtar en del av Telegrafo Hotel.
Gatuscen längs gatan Consulado som jag bor på. Längst bort i bild skymtar Capitolio de Nacional.
Bild från kvarteret där jag bor, Centro Habana.
Bild från kvarteret där jag bor, Centro Habana.
Bild från kvarteret där jag bor, Centro Habana.
En av tvärgatorna som går vinkelrät ut mot Malecon, Havanna.
Världsberömda Malecon i sikte återigen, Havanna.
Tillbaka i Havanna igen. Denna stad har något magiskt över sig. Jag har därför beslutat mig för att stanna de sista nio nätterna här. Är man någorlunda intresserad av storstäder bör man ge Havanna minst en vecka. Själv kommer jag att få ihop totalt fjorton nätter i staden!