(17/3-18) Resdag från Qatar hem till gamla Sverige. Flyg från Doha klockan 16.00. Den fjärde och sista sträckan med Qatar Airways denna resa. De föregående tre har varit helt felfria och det blev även denna sträcka. Bra flygplan, inga förseningar, trevlig personal och bra mat. Det finns helt enkelt ingenting att klaga på. Mellan Qatar och Sverige flyger man Boeing 787 och mellan Qatar och Filippinerna är det Boeing 777-300 ER som gäller i nuläget. Jag är som sagt supernöjd med Qatar Airways och det är stor chans att jag kommer välja detta bolag framöver när jag ska till Asien. Alternativt Emirates som jag ännu inte har flugit med.

En fantastiskt trevlig resa är nu över och Filippinerna fortsätter att ligga mig varmt om hjärtat.


(16/3-18) Min andra heldag i Doha. Det blev mest att uppehålla sig i Souq Waqif under förmiddagen. På eftermiddagen besökte jag Museum of Islamic Art, ett museum med riktigt hög klass som dessutom har gratis inträde. Utsikten över West Bay från museet är fantastisk.

På kvällen blev det middag på Bandar Aden restaurant med syriansk mat. Någon form av kycklinggryta med bröd och goda såser till. Jag har inte varit så mycket i Mellanöstern ännu, så jag är inte så insatt i maten. Varje gång jag provar något nytt blir jag dock oftast glatt överraskad.


(15/3-18) Ny dag och ett helt nytt land att utforska. En drömsituation för min del. Qatar är det 67:e landet jag besöker. Landet rankas som ett av världens rikaste och levnadsstandarden är således mycket hög. Rikedomarna kommer främst från enorma naturgastillgångar. Detta lilleputtland befinner sig sedan den 5 juni 2017 i en diplomatisk kris med jättegrannen Saudiarabien samt Bahrain, Förenade Arabemiraten och Egypten. Flera länder har återkallat sina ambassadörer och handelsblockader och reserestriktioner har införts mot landet. Saudiarabien anklagar Qatar för att stödja terrorism och man kritiserar även det qatariska tv-bolaget Al-Jazeera och landets relationer med Iran. Hur allt detta har påverkat landet hittills är jag lite osäker på, men jag har läst att landets inhemska livsmedelsindustri har gått bra på grund av handelsblockaden. Man har även flugit in tusentals kor från Tyskland för att försörja landet med mjölkprodukter. Turkiet, Iran och Pakistan är ytterligare länder man vänt sig till för att säkra matimporten. I övrigt så har landets ledning uttryckt att Qatar klarar sig 1000 gånger bättre utan relationen med Saudiarabien. Qatar ser hela skedet som ett försökt till statskupp av sin stora granne. Fotbolls-VM som ska spelas i Qatar år 2022 tros också ha kopplingar till den diplomatiska krisen. Kritik från internationellt håll har riktats mot de usla arbetsförhållanden som gästarbetare som bygger de nya arenorna har. Många har dessutom redan dött på grund av detta. Månadslönerna för gästarbetare verkar ligga på runt 1000 kronor i månaden.

För egen del så har jag två heldagar till förfogande i Doha, något som sägs vara tillräckligt för att ta in stadens relativt få sevärdheter och få en liten inblick i landet Qatar.

Jag började dagen med att promenera igenom Souq Waqif som sägs vara den bästa sevärdheten i Doha. Eftersom jag bor relativt nära Souq Waqif och därmed kommer att gå hit flera gånger, så tog jag en relativt snabb första titt på marknaden (Souq betyder marknad) denna gång.

Bilder ovan från första halvan av dagens sightseeing i Doha.

Efter besöket på Souq Waqif gick jag hela vägen längs The Corniche till West Bay med alla sina skyskrapor. The Corniche, strandpromenaden, följer hela den bågformade strandlinjen som helt och hållet är konstruerad genom landåtervinning. Efter att ha tittat runt lite bland skyskrapedjungeln i West Bay och varit på City Center Doha Shopping Mall gick jag samma väg tillbaka till Souq Waqif. Det var riktigt hett under promenaden tillbaka och som följd nästan inga människor ute. Det är inte den varmaste årstiden just nu vilket gör det lite lättare att ta sig runt till fots. Den här promenaden var otroligt givande då det gav mig en rejäl inblick i livet på West Bay och dess arkitektur.

Det blev middag på Al Bandar i Souq Waqif samt en titt på Falcon Souq som ligger i utkanten av Souq Waqif. Här finns falkar till salu. Falkenering är en uråldrig tradition i Qatar. Traditionen har av Unesco utsetts till immateriellt kulturarv. I Falcon Souq finns till och med ett sjukhus för falkarna! Jag var inne och tittade på några affärer med falkar. Vissa av dessa falkar kan betinga ett pris på hundratusentals kronor.

Bilder ovan från andra halvan av dagens sightseeing i Doha.


(14/3-18) En halvdag i Makati som i stort sett spenderades med en promenad längs Makati Ave bort till shoppingcenterområdet med bland annat Glorietta och Greenbelt. Förr promenerade jag ofta längs Makati Ave när jag bodde i Makati. Det var intressant att se hur denna del av Manila förändrats under de år som förflutit sedan jag var här senast.

Makati modell 2018 på bilderna ovan. Många nya skyskrapor har kommit till sedan mitt förra besök för många, många år sedan.

En tung resdag låg i korten idag då jag skulle flyga till Qatars huvudstad Doha. Jag hade i egenskap av genius-kund på booking.com bett om en två timmar senare utcheckning vilken beviljades av hotellet. Flygets avgångstid var satt till 18.25. Jag såg till att åka ut i mycket god tid då jag har stor respekt för trafiken i Manila. Dessutom vet jag av erfarenhet att Manilas flygplats NAIA kan strula ordentligt om man har otur. Jag checkade in på webben via Qatar Airways app och för första gången tyckte jag att man verkligen hade nytta av en web-checkin då det fanns en egen kö för folk som hade checkat in den vägen. Kön var nästan lika kort som kön till business class vilket var riktigt trevligt.

Flygningen från Manila till Doha tog 9 timmar och 45 minuter. I slutet av flygningen gjorde planet en rätt kraftig sväng norrut strax öster om Förenade Arabemiraten innan planer. Efter att ha funderat en stund så förstod jag till slut att det handlade om den bojkott mot Qatar som inleddes i mitten av 2017 av Förenade Arabemiraten, Bahrain, Egypten och Saudiarabien. Landet beskylls av bland annat USA och Saudiarabien för att härbärgera terrorister. Klockan var kring 23.30-tiden lokal tid i Doha när jag landade.

Hamad International airport i Doha är av världsklass. Immigrationen gick väldigt smidigt och som svensk får man nu stanna i Qatar i 90 dagar utan kostnad! När jag kom ut från ankomsthallen tog jag en taxi till Kingsgate hotel som jag har bokat en tre nätters vistelse på. Den totala kostnaden för dessa tre nätter är 442 QAR (ungefär 1000 SEK med dagens växelkurs). Enligt min guidebok från september 2016 är det nästan omöjligt att hitta boende i Doha för under 100 USD. det står även att boenden under det priset inte är lämpade för turister då dom håller låg nivå. Detta gjorde mig såklart lite orolig över vad det var jag hade bokat då mitt boende låg på dryga 40 USD per natt! Taxin från flygplatsen till hotellet kostade 50 QAR. Efter att ha checkat in på hotellet och tagit mig en första titt på rummet, som jag fick uppgraderat dessutom, blev jag väldigt överraskad. Positivt överraskad. Rummet är jättefint och dessutom rejält stort!

Hotellrummet i Doha, Qatar.