(28/8-10) Hemresa till Skavsta och Nyköping från Katowice airport med samma flygbolag, Wizzair, som tog mig till Poznan, mitt första stopp på resan. Rätt seg och lång resdag då jag först var tvungen att ta mig från Krakow till Katowice med tåg.
Tågstationen i Krakow.
Kraków Główny, tågstationen i Krakow. Bra mycket vackrare än tågstationen i Katowice!

Vid gaten när tiden började närma sig boarding så kom det fram en person ur Wizzairs personal och berättade att boardingen var inställd på grund av tekniskt problem med planet. En djup suck hördes bland de väntande passagerarna. Informationen kändes något vag, i och med att man bara fick veta att boardingen var inställd och inget annat. Efter en stund när jag tittar ut mot planet så ser jag en tekniker byta ena hjulet med hjälp av en domkraft! Det var en rätt udda och samtidigt läskig syn. I stort sett när han mekat klart med att det nya fräscha hjulet fick vi borda planet, endast 15-20 minuter efter utsatt tid. Alla var glada och nöjda igen. Flyget till Nyköping gick bra.


(27/8-10) Spenderade större delen av dagen i Nowa Huta (som betyder ”nya stålverket”), kommuniststadsdelen som är Krakows nyaste stadsdel. Skillnaden är hisnande gentemot gamla staden och övriga centrala stadsdelar i Krakow som har otroligt vacker arkitektur. Här är allt bara jättegrått och tråkigt, men trots det av intresse för min del. Nowa Huta är intressant om man vill se studera hur en riktig kommuniststadsdel ser ut. Nowa Huta ligger ca 10 km öster om centrala Krakow. Befolkningen ligger på ca 200 000, vilket gör stadsdelen till en de av mest befolkade områdena i Krakow. Efter andra världskriget var kommunistregeringen intresserade av att snabbt gå mot industralisering. Ett jättestort stålverk byggdes och arkitekterna för stadsdelen tog inspiration från bland annat förorter i Stockholm! Stålverket är tydligen fortfarande i bruk även om produktionen har dragits ner dramatiskt de senaste årtiondena. Lönsamheten har ända starten varit dålig, men man hade på höjden av produktionen närmare 40 000 anställda. Detta efter att ha stått för närmare halva nationens stålproduktion när det begav sig för ett gäng årtionden sedan. Främsta anledningen till neddragningen i produktion var de katastrofala effekterna som det fick för miljön runt och omkring Krakow. Råvarorna för att producera stålet kom långväga ifrån, ibland ända från Sovjet. Monument som överlevt invasioner av tatarer, svenskar, och nazister började gradvis ätas upp av syraregn och giftig gas. Stålverket kan inte besökas men man kan ju tumla runt i Nowa Huta som jag gjorde!

En del driftiga lokala entreprenörer har sedan många år kört guidade turer i Nowa Huta. Detta sedan man upptäckt att många turister till Krakow är väldigt intresserade av att ta del av stadens gamla kommunistarv och inte bara de vackra delarna av gamla staden, som är överfulla av turister. Nedan kommer några bilder från Nowa Huta.
Aleja Solidarności, före detta Lenin avenyn som leder till det stora stålverket, Krakow.
Bebyggelse i Nowa Huta, Krakow.
Bebyggelse i Nowa Huta, Krakow.
Bebyggelse i Nowa Huta, Krakow.
Bebyggelse i Nowa Huta, Krakow.
Bebyggelse i Nowa Huta, Krakow.
Bebyggelse i Nowa Huta, Krakow.
Plac Centralny, även kallad Lenin square, Nowa Huta, Krakow.
Vid Plac Centralny, även kallad Lenin square, Nowa Huta, Krakow.
Polsk klassisk pirog lunch på en restaurang vid Plac Centralny, även kallad Lenin square, Nowa Huta, Krakow.
Spårvagnsstationen i rondellen vid Plac Centralny, även kallad Lenin square, Nowa Huta, Krakow.
Bilder ovan från Nowa Huta i Krakow. Man kan ju föreställa sig hur det ser ut här på vintern, då det är så här grått och trist på sommaren! Intressanta människor och intressant förort i övrigt!


(26/8-10) Heldag i dödsfabriken Auschwitz-Birkenau. Den mest omtumlande dagen på hela resan. Det här är svåra saker att begripa. Det tar flera timmar av vistelse på platsen innan det verkligen går upp för en att detta har hänt på riktigt. En skam för människosläktet. En viss folkgrupp ser sig som överlägsna en annan och ger sig själva därmed rätten att utrota den andra folkgruppen.

Det är verkligen viktigt att dra lärdom av denna mörkare del av historien för att undvika liknande händelser i framtiden. Trots detta har det förekommit flera folkmord efter nazisternas härjningar. Fler borde åka hit och se detta. I mitt fall har jag velat åka hit länge, nu blev det till slut verklighet.

Jag tog en buss från busstationen i Krakow direkt till koncentrationslägret i Auschwitz (det polska namnet på platsen är Oświęcim). Jag kom fram precis lagom så jag direkt kunde hoppa på en guidad grupptur som kostar en dryg svensk hundralapp. För de pengarna får man först se en kort dokumentärfilm på 15 minuter innan man går vidare ut i koncentrationslägret Auschwitz (även kallat Auschwitz I). Efter guidning på engelska av en mycket duktig guide så åker man vidare efter kortare paus till Birkenau (även kallat Auschwitz II). Guiden följer med och man tar en buss de 2-3 kilometrarna. Det skulle visa sig att över halva gruppen hoppade över delen på Birkenau, vilket guiden tyckte var tråkigt, eftersom det är viktigt att se båda delarna av koncentrationslägret Auschwitz för att få en bra bild av det.
Karta över Auschwitz.
På kartan ovan ser man hur de två lägren, Auschwitz I och Auschwitz II-Birkenau, ligger i förhållande till varandra. KL är en förkortning av tyskans Konzentrationslager. Kartan visar att Auschwitz II-Birkenau var det överlägset största lägret, och det byggdes som en expansion av Auschwitz I.

Auschwitz I: Här öppnades det första lägret för män och kvinnor, och det var här man utförde de första experimenten med Zyklon B (vätecyanid) på bland annat sovjetiska krigsfångar. Här fanns även polska krigsfångar, politiska fångar och kriminella. Experimentet var framgångsrikt och istället för regelrätta avrättningar via skjutning, blev detta det huvudsakliga tillvägagångssättet för att avrätta de massor av främst judar, som kom i skytteltrafik till Auschwitz. SS kontor för administration och planering av vidare expansion av Auschwitz låg också beläget på detta område.

Auschwitz II-Birkenau: Det var här nazisterna satte upp det mesta av maskineriet för massavrättningar. Här mördades mer än en miljon europeiska judar. Birkenau var det största koncentrationslägret med nästan 300 primitiva baracker, de flesta byggda av trä. Över hundra tusen fångar hölls här 1944. Mestadels judar och zigenare från stora delar av Europa. Birkenaus yta är ca 200 hektar. Nazisterna hann spränga alla gaskammare och krematorier innan den sovjetiska armén liberaliserade lägret. Det var verkligen en dödens plats, där massavrättningar skedde på daglig basis.

Jag tänkte börja med att publicera bilder från Auschwitz, och sedan bilder från Birkenau. Jag har försökt att ta reda på vad man får/inte får publicera, men jag har inte hittat något som emotsäger en publicering av dessa bilder. Jag kan bara hoppas jag har rätt i det fallet, då jag inte är någon expert på detta. Det viktiga är att man inte använder bilderna för att kränka någon. Min avsikt är att bidra till att för evigt hedra minnet till de oskyldiga människor som fick sätta livet till i detta fruktansvärda brott mot mänskligheten.

Bilder från Auschwitz nedan:
Den ökända skylten, Arbeit  Macht Frei (arbete ger frihet), vid entrén till Auschwitz I. Detta budskap fanns på flera av nazisternas koncentrationsläger. Det var för övrigt denna skylt som blev stulen natten till fredagen den 18 december 2009.
Separation mellan män och kvinnor med hjälp av elstängsel inne på Auschwitz I.
Några av de olika blocken inne på koncentrationslägret Auschwitz I
En ungefärlig sammanställning av hur många människor som mördades av nazisterna.
Detaljerad dokumentation som innehåller exakta klockslag för avrättningar bland annat.
Bild på deporterade judar som anländer till Birkenau. Massan ställs upp i led i väntan på att SS urval skall ske. Urvalet avgör vilka som blir ihjälgasade direkt, och vilka som får fortsätta leva under fruktansvärda förhållanden i arbetslägret.
Judar som arbetar med att bränna lik, i värsta fall någon egen anhörig.
Zyklon B, som användes vid gasningen i gaskamrarna.
Glasögon uppsamlade från offren. Man samlade in, sorterade och förvarade offrens tillhörigheter. Man tog vara på allt av värde. Till och med håret, som användes vid textiltillverkning.
Märkning av fångar. Detta syddes fast på fångens kläder. Övrig märkning bestod av ett nummer som tatuerades in på fångens arm. Numret ersatte vederbörandes namn.
Porträtt på två kvinnliga fångar. Det vänstra datumet angav ankomst till lägret och det högra när personen avlidit.
Execution Wall som finns mellan block 10 och block 11. Här sköts tusentals människor. Väggen avskaffades 1944 då det mesta av avrättningarna skedde via gasning på Birkenau.
Vid dessa pålar torterades fångar genom att man hängde dem upp och ned med händerna bundna bakom ryggen. Där fick de hänga tills de svalt eller frös ihjäl. Detta är samma plats som väggen, d.v.s. mellan block 10 och block 11. Här utfördes även andra typer av tortyr, till exempel så fick barn stå med ryggen mot varandra och sen sydde man ihop dem i varandra med infektioner och mycket plågsam död som utgång.
Minne till en polsk präst som gav sitt eget liv för att rädda en annan fånge. Prästen dömdes till döds genom svält.
Ett av rummen i ett av blocken där fångarna förvarades.
I den bortre byggnaden bodde Rudolf Höss med familj. Rudolf Höss var lägrets högsta chef, utseddd av Hitler att ta itu med The Final Solution, vilket innebar fullständig utrotning av judarna i Europa. Huset ligger endast ett kort stenkast ifrån Auschwitz I:s gaskammare och krematorium. Här lekte hans barn till lukten av brända lik.
Gaskammare och krematorie 1, Auschwitz I. På Birkenau konstruerades sedermera fyra gaskammare med krematorium ytterligare.
Inne i krematoriet, Auschwitz I.
Platsen där Rudolf Höss hängdes den 16 April 1947. Platsen ligger vid krematoriet, Auschwitz I.
Innan hängningen som utfördes på platsen ovan skickade Rudolf Höss följande meddelande till statsåklagaren: ”My conscience compels me to make the following declaration. In the solitude of my prison cell I have come to the bitter recognition that I have sinned gravely against humanity. As Commandant of Auschwitz I was responsible for carrying out part of the cruel plans of the ’Third Reich’ for human destruction. In so doing I have inflicted terrible wounds on humanity. I caused unspeakable suffering for the Polish people in particular. I am to pay for this with my life. May the Lord God forgive one day what I have done.”

Bilder från Birkenau nedan:
Vy från Birkenaus entrétorn i sydvästlig riktning.
Vy från Birkenaus entrétorn i västlig riktning.
Vy från Birkenaus entrétorn i nordvästlig riktning.
Fångbarack på Birkenau. Lägret hade mer än 300 fångbaracker liknande den på bilden.
Barack som användes till toalett. Fångarna fick gå hit en gång på morgonen och en gång på kvällen.
Inne i en av fångbarackerna som ursprungligen byggdes för att kunna rymma 75 hästar, men istället blev bostad för 300 människor.
Elstängsel med ruiner i bakgrunden, Birkenau.
Vakttorn i Birkenau.
Det var denna syn som mötte fångarna när de klev av tågvagnarna i Birkenau. Sedan ställde de upp på led, kvinnor och män i var sitt led. Barnen fick sedan välja om de ville stå med mamma eller pappa. Urvalet kunde börja. Man uppskattar att 75 % skickades direkt till gaskamrarna.
Stefan vid dödens räls i Birkenau.
En av de vagnar som transporterade fångar till Birkenau i originalskick.
Dessa bassänger med vatten användes av SS för att bekämpa bränder.
Entrén till en av de fyra gaskamrar som fanns i Birkenau. Denna är en av två som var byggda under jord. De två andra var byggda ovan jord. 2000 människor kunde gasas ihjäl vid ett och samma tillfälle.
Alla fyra gaskamrar med tillhörande krematorier sprängdes av SS när de insåg att slaget var förlorat, för att förstöra bevis. Här leddes fångarna ned i tron att de skulle få duscha.
Monument för att hedra offren som fick sätta livet till här.
Minnesplats vid dödens räls, Birkenau.
Minnestavla för att hedra offren som fick sätta livet till här.
Känslomässigt tung dag, men mycket intressant samtidigt. Träffade på människor som hade släktingar som gått bort här och även de som känner någon som är i livet som har berättat sanningen om det som verkligen hände här i Auschwitz. Vila i frid.

Vid 15-tiden var det dags att ta en buss tillbaka mot Krakow. När jag kom in till staden hade jag turen att känna igen mig och istället för att åka med till busstationen, så hoppade jag av i närheten av mitt hotell.


(25/8-10) Sightseeing i Kazimierz, Wavel castle och gamla staden idag. Mycket intressant med Kazimierz, den viktigaste judiska bosättningen i Polen innan förintelsen. Först kommer bilder från Kazimierz nedan. Bilderna från Kazimierz är uppdelade i två delar, västra Kazimierz först (med besök i främst kyrkor som jag gillar!) och sedan judiska kvarteret (mitt första besök inuti en synagoga!).
Pauline Church of SS Michael & Stanislaus, västra Kazimierz, Krakow.
Pauline Church of SS Michael & Stanislaus, västra Kazimierz, Krakow.
Pauline Church of SS Michael & Stanislaus, västra Kazimierz, Krakow.
Pauline Church of SS Michael & Stanislaus, västra Kazimierz, Krakow.
Pauline Church of SS Michael & Stanislaus, västra Kazimierz, Krakow.
Pauline Church of SS Michael & Stanislaus, västra Kazimierz, Krakow.
Church of St Catherine, västra Kazimierz, Krakow.
Church of St Catherine, västra Kazimierz, Krakow.
Church of St Catherine, västra Kazimierz, Krakow.
Church of St Catherine, västra Kazimierz, Krakow.
Church of St Catherine, västra Kazimierz, Krakow.
Gamla stadshuset i Kazimierz, västra Kazimierz, Krakow.
Corpus Christi Church, västra Kazimierz, Krakow.
Corpus Christi Church, västra Kazimierz, Krakow.
Några viktiga och vackra kyrkor och gamla stadshuset i västra Kazimierz ovan.

Nedan bilder från judiska kvarteret i Kazimierz:
Gatuscen i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Gatuscen i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Galicia museum som tar upp både förintelsen och judisk kultur i centraleuropeiska Galizien, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Karta över centraleuropeiska Galizien, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Judarnas lidande tas upp i Galicia museum, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Old Synagogue, Polens äldsta synagoga. Byggdes någon gång under 1400-talet. Judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Centrum i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Centrum i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Centrum i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Centrum i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow. Till vänster i bild minnesmonument över de 65 000 judar som mördades av Nazisterna.
Gatuscen i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Bebyggelse i judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Remuh synagogue. En av de sju synagogor som mirakulöst överlevde andra världskriget i denna stadsdel. Remuh är den enda av dem som forfarande tillhandahåller regelbundna gudstjänster. Judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Inuti Remuh synagogue, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Inuti Remuh synagogue, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Inuti Remuh synagogue, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Inuti Remuh synagogue, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Inuti Remuh synagogue, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Inuti Remuh synagogue, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Remuh cemetery, rankad som en av Europas bäst bevarade judiska renässanskyrkogårdar. Restorationsarbeten har utförts efter att nazisterna vandaliserat gravstenarna. Judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Remuh cemetery, rankad som en av Europas bäst bevarade judiska renässanskyrkogårdar. Restorationsarbeten har utförts efter att nazisterna vandaliserat gravstenarna. Judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Judisk arkitektur, judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Judisk arkitektur. Denna byggnad användes som plats för att studera Toran. Judiska kvarteret, Kazimierz, Krakow.
Judiska kvarteret i Kazimierz var en mycket fascinerande stadsdel. Jag tyckte detta var en av höjdpunkterna under mitt besök i Krakow.

Nedan bilder från Wawel Royal Castle:
Wawel Royal Castle, Krakow.
Entrén upp mot Wawel Royal Castle, Krakow.
Johannes Paulus II, Wawel Royal Castle, Krakow.
Uppe i Wawel Royal Castle, Krakow.
Uppe i Wawel Royal Castle, Krakow.
Wawel Cathedral, Wawel Royal Castle, Krakow.
Uppe i Wawel Royal Castle, Krakow.
Uppe i Wawel Royal Castle med utsikt över floden Vistula, Krakow.
Uppe i Wawel Royal Castle, Krakow.
Man kan kalla Wawel Royal Castle för den polska nationens största symbol. Platsen var säte för polska kungar i 500 år från de tidiga dagarna av polska staten. Till och med efter att makten flyttat till Warsawa så har Wawel Royal Castle behållit mycket av sin symboliska makt. Polens mest besökta plats.

Nedan bilder från gamla staden i Krakow:
Church of SS Peter & Paul, gamla staden, Krakow.
Längs Grodzka, gamla staden, Krakow.
Restaurang, gamla staden, Krakow.
Gatuspex, gamla staden, Krakow.
Adam Mickiewicz statyn, gamla staden, Krakow.
Gatuscen med otroligt vacker fasad i bakgrunden, gamla staden, Krakow.
Basilica of the Assumption of Our Lady, gamla staden, Krakow.
Barn matar fåglarna, gamla staden, Krakow.
Barnen ovan befinner sig på Europas största medeltida marknadstorg, Rynek Glowny mitt i gamla staden i Krakow.


(24/8-10) Jag vaknade upp efter att ha sovit som en stock i närmare tio timmar. Jag trodde att jag skulle få ställa in det mesta av dagens aktiviteter när jag vaknade och tittade ut genom fönstret imorse. Det visade sig att det skulle bli en bra dag med rätt så bra väder ändå till slut. Trots det så ville jag ha en del dag på mig tidsmässigt för att göra den där riktiga sighseeingen som var planerad. Delar av förmiddagens ägnades därför istället åt lite praktiska saker. Gick och letade reda på ett ställe att lämna in tvätt som var rekommenderat av LP. Det var en bit att gå från hotellet så det tog väl ett par timmar i anspråk. Jag hade typ fem tshirts, några par kortkalsonger och några par sockar. För det ville dom ha 90 Zloty vilket motsvarar över 200 svenska kronor! Jag betalade och gick. Desperat på att få kläderna tvättade. Skall vara färdigt till morgondagen. Nu har man slagit ett nytt, kanske mindre roligt, rekord! Högsta betalning någonsin för att tvätta lite kläder. Överlag är dock Polen ganska billigt. Men tydligen skall Krakow tillhöra de dyraste städerna i landet, säkerligen på grund av att staden är en av landets huvudattraktioner.

Vädret hade börjat slå om till det bättre på morgonen. Då sitter man inte inne på ett hotellrum och glor! Det blev ingen renodlad sightseeing, men en väldigt lång promenad en uppvärmning för morgondagen.

Promenaden på eftermiddagen gick genom gamla stan, Kazimierz (den gamla judiska historiska stadsdelen) och slutligen Podgórze innan jag vände om och gick tillbaka upp mot gamla stan igen. På tillbakavägen rundade jag Wavel castle, kanske Krakows största sevärdhet. Under den här promenaden övergick vädret till att bli helklart igen, precis som det varit under större delen av min tid på resa i Europa. Väl på stortorget i gamla stan hördes live hårdrock lång väg. Ett känt polskt hårdrockband som jag inte vet namnet på spelade. Bra drag, särskilt på publiken som är fullständigt vilda framme vid scenen. Inför morgondagen hoppas jag vädret fortsätter vara bra, så att jag får en fin dag på stan. Träffade en massa Sabatonsupporters bland killarna i publiken. Sabaton verkar vara stora i Polen!
Florian Gate i gamla staden, Krakow.
På väg tillbaka från promenaden ut ur gamla staden genom Florian Gate och vidare mot mitt hotell på Krowoderska.

Mitt boende i Krakow. Lite mysigt familjärt ställe som låg hyfsat centralt, 1-2 km från centrala delarna av Krakow.
Ingången till mitt boende Aparthotel Astor i Krakow. Hotellet ligger i slutet av gatan Krowoderska. Trevlig personal som serverar frukost på sängen vilket ingår i rumspriset (som låg på ca 300 kr per natt vid min vistelse).


(23/8-10) Mycket jobbig dag. Tåget från Wien ankom försenat till Katowice vilket gjorde att jag missade anslutningen in till Krakow med expresståget. Åkte på att ta ett långsammare tåg som tog nästan 2 timmar! Som jag fattar det är det bara 60-70 km från Katowice in till Krakow!

Träffade en polack på 48 år som bott i New Jersey i 23 år och en brasiliansk kille på 29, och vi hade väldigt kul på tåget. Brasilianaren hade dessutom åkt tåg åt fel håll i Tjeckien på morgonen så han var riktigt utmattad när vi kom fram till Krakow. Jag hjälpte honom att visa vägen till det hostel han var på väg till, som låg åt samma håll som det hotell jag hade bokat. Vid 23-tiden hade jag checkat in.

Ikväll var det underbart med ett tyst och mysigt hotellrum med en skön säng!