(8/3-19) Frukost på McDonald’s vid hotellet idag. Det var som vanligt fullt med filippinare där och jag fick kontakt med fyra tjejer som jag kom att dela bord med. Det är alltid intressant att höra om deras upplevelser av livet i Dubai och i vissa fall från andra delar av Förenade Arabemiraten. Sammanfattar jag det jag fått höra under mina dagar här i landet så är det mestadels positiva berättelser. Det är roligt då jag känner lite extra för människorna från detta land som är så duktiga på att åka iväg utomlands och jobba för att försörja sin familj hemmavid. Jag brukar kalla Filippinerna mitt andra hemland.

Idag hade jag flygning hem till Sverige med avgång 15.30 från terminal 3 på Dubais internationella flygplats. Tog det lugnt på hotellet på förmiddagen och gjorde en ny upptäckt när jag kom tillbaka till hotellet efter frukosten och skulle ta hissen upp till rummet. Hotellet har en takpool! Jag satt mig och solade en timme innan jag började förbereda mig för flygresan hem.

Att ta sig till terminal 3 från hotellet var det smidigaste jag nånsin varit med om. Nästan inget folk på tunnelbanan under resan dom fem stationerna till terminal 3. Incheckningen var dessutom den snabbaste jag någonsin varit med om på en så pass stor flygplats. Det blev en Boeing 777 idag vilket var väntat. Planet var bara halvfullt och jag och en svensk kille i min ålder delade på tre säten. Flygningen var trevlig förutom en väldigt plötsligt luftgrop över Iran. Det blev som en smäll vilket var det läskiga, inte själva storleken på luftgropen. Flygvärdinnorna hade precis börjat servera mat, men ingen skadades.

När jag kom hem till Sverige stannade jag över hos min kompis i Jakobsberg istället för att åka till Nyköping vilket var skönt. Ännu en lyckad resa var över.


(7/3-19) Förmiddagen idag spenderade jag i stadsdelen Bur Dubai. Det blev ett besök på Dubai Museum först. Museet kostar bara 3 AED i inträde, vilket är väldigt prisvärt om man vill få en inblick i Dubais historia. Efter museibesöket blev det sedan sedan lunch på min absoluta favoritrestaurang Sind Punjab. Denna restaurang bör man inte missa o man åker till Dubai! Indisk mat av högsta kvalité till bra priser.

Bilder ovan från Dubai Museum och min måltid på Sind Punjab.

Under eftermiddagen slappade jag en hel del i Al Fahidi historic district också, där jag satt på ett café och pratade med en filippinare som bott här sedan 2011.

Vid 17-tiden beslöt jag mig för att åka bort till Burj Khalifa/Dubai Mall. Planen var att kolla in showen som körs varje kväll från klockan 18 i Dubai Fountain. Man kör en show varje halvtimme fram till klockan 23. Jag började med att se den första som var sådär. Inför 18.30-showen bytte jag plats vilket skulle visa sig bli en succé. Dessutom blev musiken till 18.30-showen också en succé. Andrea Bocelli och Sarah Brightman med låten Time to say goodbye förhöjde stämningen så till den grad att jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna. Detta blev en perfekt sista heldag för mig i Förenade Arabemiraten!

Några bilder från Dubai Fountain innan mörkrets inbrott.


(6/3-19) Det blev en lite kortare sightseeingdag idag. Jag kom iväg från hotellet ganska sent. Började med att kolla in Jumeirah Mosque som av Lonely Planet beskrivs som den vackraste moskén i Dubai. Tog tunnelbanan till station Emirates Towers och gick sedan därifrån till Jumeirah Mosque. Eftersom moskén ligger nära havet så blev det en ganska lång promenad till och från tunnelbanan. Då moskén långt ifrån var en av de vackraste jag sett, så tyckte jag nog att det var en felsatsning att ta mig tid för det här. Men så är det ibland. Moskén är en av få som kan besökas av icke-muslimer. Tar man inte lite chanser så blir resandet alldeles för tråkigt. En fördel med denna strapats var att jag fick se Dubais skyskrapor från en hela annan vinkel. Hela området jag gick igenom för att nå moskén var en enda stor byggarbetsplats. Det är helt otroligt vilka mängder av byggnader som kommer att uppföras i detta område de närmsta åren.

Ovan bilder från min promenad från metron till och från Jumeirah Mosque. Ironiskt nog var det andra saker som skulle komma att bli intressantare. Jag fick se Dubais business district från en annan sida, en annan vinkel. Det blev även en trevlig lunch på restaurang Al Mallah.

Hela eftermiddagen spenderades med att promenera runt i Dubai Marina. Området är riktigt stort och mäktigt. Man kan gå och gå i timmar bland lyxbåtar och oändligt många skyskrapor. Den fina promenaden i marinan är sju kilometer lång bara den. Bland skyskraporna är den stora höjdpunkten Cayan Tower. Byggnaden var världens högsta byggnad med 90 graders spiral när den öppnade i juni 2013. Konstruktionen är inspirerad av Turning Torso i Malmö. Samma människor ligger även bakom Burj Khalifa. 306 meter hög är denna fantastiska skapelse. Det rekordet har sedan dess övertagits av Shanghai Tower. Dubai har just nu både flest byggnader över 200 meter och även flest byggnader över 300 meter i världen. Från 2009 till 2019 har Dubai skapat en av världens största skylines. Det är svårt att inte bli imponerad av det. I anslutning till Dubai Marina ligger Palm Jumeirah, den konstgjorda landmassan i formen av en palm som sticker ut fem kilometer i havet. Palm Jumeirah är den mittersta av tre liknande byggprojekt som påbörjades i Dubai år 2001. Tyvärr räckte inte min tid till att besöka ”palmen” idag.

Bilder ovan från Dubai Marina.

En ganska lugn och skön dag som avslutades med middag på mycket populära Arabian Tea House i Bur Dubai. Jag tog tunnelbanan dit. Jag var rejält trött idag så det blev en tidig kväll.


(5/3-19) En oerhört späckad dag. Som vanligt när jag är i ett nytt land sprudlar energin. Jag kan gå och gå och bara fortsätta att utforska. Det enda som stoppade mig idag var mörkrets inbrott, vilket gjorde att jag sökte mig hemåt med tunnelbanan.

Jag bor i stadsdelen Deira. Denna stadsdel innehåller mycket av det gamla Dubai, något man inte ser mycket av i affärsdistrikten. Precis i min smak alltså. Mitt hotell har alla bekvämligheter jag behöver och kostar 375 kr per natt. Jag har 300 meter till tunnelbanestation Union där jag kan välja någon av de två linjer som finns här i Dubai. Jag har bestämt mig för att köra med one day pass på tunnelbanan för varje dag jag är här. Ett sånt kostar 22 AED (55 kr med dagens växelkurs), vilket jag tycker är mycket prisvärt.

Jag började dagen vid 8-tiden genom att göra en walking tour genom en stor del av stadsdelen Deira och dess många marknader. I tur och ordning blev det Naif Market, Covered Souq (som jag inte såg mycket av, då den knappt öppnat), Perfume Souq, Gold Souq och Spice Souq. Jag gillade Gold Souq och Spice Souq trots att dom verkade vara rätt turistiga. I Gold Souq sägs 25 % av världens guldhandel äga rum!

Innan jag började denna promenad pratade jag med en kille som är född i Dubai på McDonalds. Vi snackade över frukost och efteråt så insåg jag har tur jag hade som träffade honom. Han berättade om de olika och stadsdelarna och nämnde att många som bor i Deira mycket sällan åker till de modernare delarna av Dubai om de inte absolut måste eller jobbar där. Vi pratade om de olika folkgrupperna som utgör Förenade Arabemiraten och kom in på filippinarna som han ansåg var ”the backbone of the economy”. Det var kul att höra det från en medborgare. Sedan vet vi att en del av dessa gästarbetare har det tufft medan andra har lyckats väldigt bra. I dagsläget bor det ungefär 700 000 filippinare här. Hela folkgruppen har byggt upp ett fantastiskt bra rykte här över åren.

Efter Spice Souq tog jag båten över Dubai Creek till stadsdelen Bur Dubai. Detta bör man absolut göra då det är mycket trevligt samt billigt. Kostnad 1 AED. I Bur Dubai började jag att gå Hindi Lane, en gata med fantastisk atmosfär. Sedan fortsatt jag att gå genom hela det historiska distriktet, Al Fahidi historic district. Jag hade tänkt äta lunch på den mycket populära restaurangen Arabian Tea House, men det var så fullt så det det var lång väntetid bara att få ett bord. Jag beslutade mig att gå en dryg kilometer till en indisk restaurang som heter Sind Punjab. Det visade sig vara en mycket bra idé då maten var helt fantastisk.

Efter lunch bestämde jag mig för att ta tunnelbanan från stadsdelen Bur Dubai till station Burj Khalifa/Dubai Mall för att kolla in shoppingcentret men framför allt för att kolla in världens högsta byggnad. Byggnaden ligger i den stadsdel som kallas Downtown Dubai. En fantastiskt trevlig grej var resan med tunnelbanan då jag tog plats längst fram i tåget och kunde färdas med utsikt över stadens skyskrapor på båda sidor om spåret. Detta var något helt nytt för mig, och då har jag ändå åkt några tunnelbanor tidigare. Denna tunnelbana eller metro går mestadels ovan jord. Burj Khalifa då.För första gången upplevde jag en skyskrapa som verkligen enormt hög när jag stod bredvid den. Burj Khalifa är verkligen ett riktigt monster! Jag hade inte för avsikt att åka upp till någon av de observatorier som finns. Det lämnar jag till någon annan dag så länge. Jag gick runt i de fina omgivningarna istället och fotograferade och beundrade detta magnifika byggnadsverk. Helt klart blir man väldigt sugen att åka upp i det högsta observatoriet på 555 meters höjd!

Jag avslutade dagens sightseeing genom att åka tunnelbana vidare till station Mall of the Emirates och sedan därifrån promenera till Burj Al Arab. Burj Al Arab är ett lyxhotell som ligger på en konstgjord ö ansluten till fastlandet via en bro. När hotellet var klart 1999 var det världens högsta hotell på 321 meter. Jag kom precis fram vid solnedgången och hann ta några fina bilder innan jag promenerade tillbaka de dryga två kilometerna till tunnelbanestationen. Därmed var denna fantastiska sightseeingdag över!

På kvällen blev det middag på den syrianska restaurangen Aroos Damascus. Mycket bra mat till bra pris!

Bilder ovan från en fantastisk första heldag i Förenade Arabemiraten. Dubai är en otroligt fotogenisk stad.


(4/3-19) Det blev en lång dag från hotellrummet i Bangkok tills jag kunde checka in på hotellrummet i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Jag hade lite problem att hitta hotellet jag hade bokat. Irrade omkring en bra stund efter att jag hoppat av tunnelbanan på station Salah Al Din. När jag äntligen hittade hotellet så kom beskedet. Ditt rum är avbokat, säger kvinnan i receptionen. När jag frågade vem som avbokat fick jag inget bra svar. Efter att ha fått lösenordet till hotellets wifi så visade jag henne bokningen i booking.com-appen. Hon gav sig ändå inte utan fortsatte att hävda att hotellet var avbokat. I det läget så gav jag upp. Jag vet inte hur jag ska försvara mig om hotellet inte vill ha med mig att göra. Jag bokade hotellet för nästan ett halvår sedan. Jag skickade dessutom igår min förmodade ankomsttid, något man kan göra genom booking.com som ett meddelande till boendet. På den fick jag en bekräftelse! På booking.com fungerar det så att boendet kan sätta upp sina egna policys avseende avbokning, betalning och annat. I detta fall så skulle avbokning av rummet medföra en natts betalning. Efter att lite turligt ha hittat ett nytt rum med hjälp av hotellets wifi så packar jag ihop mina grejer för att gå. Innan jag lämnar hotellet säger jag åt dom (ytterligare en person har vid det här laget dykt upp bakom disken) att jag kommer kontakta polisen om jag blir debiterad. Då svarar hon att dom inte kommer att dra några pengar. I så fall är det booking.com som drar svarar hon. Något som också är väldigt fel av henne att säga. Booking.com drar aldrig några pengar. Mycket hungrig och nästan slut på batteri telefonen (som man använder till att navigera med i dagens värld) får jag kämpa på rätt bra igen för att hitta boendet jag bokat. Av en slump så ser jag det till slut efter ytterligare ungefär en kilometers promenad. Det visar sig vid en första anblick vara ett riktigt trevligt hotell jag hittat. Jag bestämmer mig för att glömma det som hände snabbt. Jag blir ganska lätt väldigt upprörd i sådana här situationer, särskilt efter en lång flygresa och dåligt med mat. För den som undrar vad hotellet heter som jag hade problem med så är det OYO 101 Click Hotel. Jag hänger sällan ut hotell här på min webbsida, men i detta fall tycker jag det är befogat. På mitt konto på booking.com flaggas bokningen som utebliven ankomst. Dålig reklam för hotellet.

Fanns det inget positivt med denna långa resdag då? Jo, en sak var riktig bra. Flygresan. Jag tror faktiskt att denna flygning mellan Bangkok och Dubai är en av dom bästa långdistansflygningar jag någonsin gjort. Den stora anledningen till det är att planet var av modellen Airbus A380-800. Nu fick jag äntligen för första gången flyga med detta mästerverk till flygplan som i dagsläget är världens största passagerarflygplan. När jag åkte ner till Bangkok fick jag åka Boeing 777 både mellan Arlanda och Dubai och sedan vidare från Dubai till Bangkok. Därför blev jag extra glad när jag vid incheckningen såg modellen på planet.

Efter att ha varit ute och ätit kunde jag äntligen vila ut på rummet.