38 - Bangladesh och Thailand 2019

Pattaya, Thailand

(15/10-19) Ikväll hände det som inte fick hända. Min telefons skärm har gått sönder. Skärmen var lite skadad redan innan resan och nu fick jag betala priset. Jag kom och gick längs Soi Buakhao när en ladyboy tog tag i min arm. Jag hade handen i fickan och höll ett grepp runt telefonen. Jag gick vidare men personen släppte inte armen utan drog snarare till sig mig rätt hårt. Handen flög ur fickan och mobilen följde med upp och ner i backen. Skärmen totalt förstörd. Ett problem med det här är att jag inte kommer åt mitt mobila bankid. Det medför att kommer att bli lite strul att godkänna räkningar att betala på hemmaplan denna månad. Dessutom behöver jag föra över pengar till lönekontot. Tänk så beroende vi har blivit av våra mobiltelefoner. Det thailändska sim-kort jag köpte kommer jag således inte ha någon nytta av längre. Om jag inte mot förmodan köper en ny telefon. En ny telefon löser dock inte problemet med bankid. Jag kan inte installera ett nytt bankid utan min kortdosa som jag naturligtvis har hemma i Sverige. Eftersom telefonen fortfarande är igång så har jag försökt spegla den på min laptop utan att lyckas. Lika bra att ge upp och vara utan telefon tills jag kommer hem igen. ska bli skönt att vara totalt nedkopplad nu.


(14/10-19) Idag har jag varit och kollat in den senaste i raden av gallerior här i Pattaya, Terminal 21. Gallerian öppnades Den 29 november 2019.

På eftermiddagen var det kraftigt störtregn som orsakade översvämningar på beach road. Tanken var att jag skulle springa på promenaden vid beach road men det fick jag ställa in. Med ungefär 500 meters mellanrum rinner vattnet från beach road ner i havet vilket i sin tur orsakar att den nybyggda stranden eroderas. Dräneringen längs beach road hade således varit en bra idé att fixa först!


(13/10-19) Idag har det varit helgdag i Thailand. En helgdag som firas sedan tre år tillbaka då kung Bhumibol Adulyadej gick bort. Han dog 88 år gammal den 13 oktober 2016. Jag fick höra igår att det inte skulle sälja någon alkohol idag. Det första jag gjorde på lunchen var att köpa en öl till maten. Inga problem. Däremot så har mycket varit stängt ikväll. Detta innebär att det blir att gå till sängs tidigt. Det ska bli skönt!


(12/10-19) Idag tog jag min första löprunda denna resa. Det var skönt att få komma igång igen med lite löpning. Jag var i rätt så bra form innan resan så det är trevligt att inte tappa allt man byggt upp under de senaste månaderna. Idag tycker jag mig ha fått bekräftelse på att Thailand är dyrare än någonsin för min egen del. Den svenska kronan är kraftigt försvagad sedan sist jag var här och priserna på en hel del saker har gått upp rätt rejält. Men jag klagar inte. Man får fortfarande mycket för sina pengar i Thailand.


(11/10-19) Mycket lugn dag. Jag ska försöka få till lite bättre hälsa först och främst nu. Jag tycker mig redan må lite bättre idag.
På kvällen gick jag hela vägen längs beach road till walking street och tillbaka igen via second road. Totalt en sträcka på ungefär sju kilometer att lägga till alla promenader jag gjort under dagen. Det jag kan konstatera är att antalet indiska turister har ökat dramatiskt sedan jag var här förra gången. Det är nästan så att man hajar till när man ser andra västerlänningar ute och gå kvällstid. Det känns som att det går en västerlänning på hundra indier! Mina intryck stödjer följande som jag läste i en lokal tidning igår: ”The days of Europeans visiting Pattaya in large numbers are over”. När jag läser expressens artiklar om svenska sexturister i Thailand så undrar jag var i Thailand dom avser. Det är klart att det alltid har funnits den typen av turism till Thailand och särskilt då till Pattaya. Men journalisten som gjorde reportaget måste ha gjort ett bra jobb att spåra upp svenskar här och komma dom så pass nära. Om det nu handlade om Pattaya. Ämnet är lite uttjatat och tyder på en hel del nyhetstorka. Dessutom känns det som att artiklarna är en repris på något dom gjort för några år sedan.


(10/10-19) Idag har jag tagit det riktigt lugnt och kollat in Pattayas ”nya” strand. Många miljoner baht har det kostat att få till det här. Projektet har fått bakslag flera gånger då delar av den nya sanden har åkt ut i havet då det har varit översvämningar från beach road. De arbeten som nu pågår längs beach road innebär att fixa dräneringen så att inte ytterligare miljoner baht åker ut i havet.

I övrigt så är det mesta sig likt här förutom att allt känns en del dyrare jämfört med sist jag var här för närmare tre år sedan. Jag bor på samma hotell som sist, på soi 2, vilket passar mig perfekt. En mycket lugn gata där nattsömnen inte störs av trafik eller underhållning. Jag behöver det nu.


(9/10-19) Igår var jag tvingad att ta ett beslut angående min hälsa. Det har börjat gå så långt att jag börjar känna mig allmänpåverkad och svag av mina magproblem. Vid ytterligare försämring jag rätt övertygad om att Bangladesh inte är det bästa landet att söka sjukvård i. Hälsan måste alltid gå först, även om det innebär att avbryta planerade aktiviteter. Jag hade en del saker ytterligare att se i Bangladesh då tanken var att stanna i landet nästan en hel månad. Men jag känner mig relativt nöjd ändå. Jag fick en bra inblick i detta unika och enormt överbefolkade land.

Beslutet togs och ett antal bokningar gjordes som involverade två flyg. Det första inrikes från Cox’s Bazar till Dhaka och det andra från Dhaka till Bangkok. Sedan bokade jag hotell i Pattaya för tre nätter. Jag ville helst undvika att åka till Bangkok då jag känner att jag ville slippa luftföroreningar samt att jag varit där så mycket tidigare i år. Pattaya är otroligt smidigt att ta sig till från Suvarnabhumi, Bangkoks internationella flygplats. Hela resan gick otroligt bra och alla transporter klaffade perfekt. Jag flög med Thai Airways från Dhaka till Bangkok.

Min resa startade kring 8-tiden i Cox’s Bazar med CNG fyra kilometer ut till flygplatsen. Vid 21-tiden stegade jag in på hotellet i Pattaya och vid 21.30-tiden hade jag ätit min första Tom Yum Kung!

Det känns lite svalt i luften här sent ikväll. Svalare än förväntat med tanke på årstiden. Det ska bli intressant att se hur Pattaya har förändrats sen sist. Det är nästan tre år sedan jag var här nu. En sak är säker. Thailand som helhet är inget lågbudgetland längre. Den thailändska Valutan är stark samtidigt som svenska kronan har varit mycket svag under en tid. Sist det var sån här växelkurs var 1993/1994 då kronan ramlade under 3 baht. Just nu ligger den strax över 3 baht. Pattaya kanske inte är det vackraste som finns i Thailand, men det är mycket bra valuta för pengarna för boende. På vilken annan turistort i Thailand bor man på bra hotell för 1000 baht per natt?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »