Filippinerna och Qatar 2018

Ormoc, Leyte, Filippinerna (del 2)

(12/3-18) Sista dagen i Ormoc. Jag har bara tagit det lugnt och förberett mig lite smått för resan till Manila imorgon.


(11/3-18) Ett löppass på morgonen som gick otroligt bra. Lite mulet väder under löpningen och sedan regn resten av dagen. Jag umgicks en hel del under dagen med en amerikansk före detta marinsoldat som bott i Angeles i 12 år. En fantastisk källa av information om hur saker och ting fungerar i detta land. Allt som allt en riktigt trevlig dag.


(10/3-18) Jag har funderat en del dom senaste dagarna över alla mina resor till Filippinerna. Alla tidigare resor hit har handlat mycket om att utforska landet. Inför denna resa hade jag inte varit här på fem år. Jag hade ingen aning om var i Filippinerna jag skulle åka utan har tagit det lite dag för dag. Jag har i stort sett utforskat alla delar av landet tidigare. Efter att ha anlänt i Manila var jag dock tvungen att välja vilken region i landet jag skulle hålla mig till. Valet föll till slut på den östra delen av Visayas. Jag var dels nyfiken på hur det har gått för regionen efter Yolanda och ville även hälsa på vänner här. Efter mina första dagar i Ormoc för några veckor sedan fick jag reda på att staden och intilliggande byar åter drabbats av en naturkatastrof. En jordbävning med magnitud 6.5 den 6 juli 2017 förstörde många hus. I slutet av augusti kom en del kraftiga efterskalv. Detta visar ytterligare hur utsatt denna del av Filippinerna är. Jag känner mycket för folket här och beundrar deras fantastiska levnadsglädje trots bakslag efter bakslag. Jag har mötts av så mycket vänlighet under denna resa att jag nog inte har varit med om liknande tidigare. Ute på Camotes var det otroligt trevlig stämning.

Idag kommer jag att ta det lugnt här i Ormoc och bara mest glida runt i staden och umgås med folk. Gå ner till Lorenzo’s och snacka med lite västerlänningar och särskilt då en norrman som jag lärt känna som flyttade hit strax efter jordbävningarna förra året.


(9/3-18) Jag gick upp vid 04-tiden för att vara säker på att inte missa avgångstiden för färjan vid 05.30. Jag gjorde mig i ordning och gick ner till piren vid 04.30. Jag kände genast igen RORO-färjan jag kom hit med. Till min stora förvåning låg det en stor bangka vid färjan. Efter att ha frågat runt lite så visade det sig att den skulle avgå 05.30 till Ormoc via Kawit på ön Ponson. Samma avgångstid som RORO-färjan! Skillnaden i restid var stor. En och en halv timme snabbare restid till Ormoc med bangkan! Total restid endast två och en halv timme. Samma pris, 200 peso. Det var ett enkelt val.

Resan blev behaglig och båten anlände piren i Ormoc ganska precis klockan 8. Jag hade bestämt mig för att gå raka vägen från piren till Pongos Hotel då det är mitt favorithotell i Ormoc. När jag kom fram bad jag att få titta på ett lite dyrare rum. En rumstyp som kostar 1100 peso per natt istället för 900 peso per natt. Det visade sig att detta rum är mindre men mycket fräschare, trevligare och tystare. Jag slog till direkt.

Kvällen spenderades till hälften med vänner på Lorenzo’s och senare den andra hälften vid barbecue-stånden. Jag tog in en liter Red Horse för att fira in helgen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.