17 - Indonesien och Timor-Leste 2013

Lospalos, Timor-Leste

(10/6-13) Eftersom vädret blivit sämre igen såg jag ingen annan utväg idag än att satsa på att ta mig till Tutuala som är den ort jag har som slutmål i den östra delen av landet. Eftersom den första och enda lastbilen med flak som går varje dag har avgångstid runt klockan fyra på morgonen så var det dock redan kört för mig att ta mig till Tutuala på det sättet. För att spara tid lejde jag managern på hotellet att fixa en motorcykel till mig för att ta mig till Tutuala. Det visade sig att ingen ville köra hela vägen dit utan bara till Fuiloro och för 20 USD! Eftersom jag inte hade något val så accepterade jag budet. Efter motorcykelfärden stod jag precis som igår i en trevägskorsning utan vidare transportmedel. Lautem-Lospalos och Tutala var alternativen. Tutuala visade sig inte ha någon publik transport idag så det var bara att snällt ta en mikrolet (minibuss) till Lospalos ca 10 km bort. Det är inte långt borta att jag ger upp att ta mig till Tutuala, som tillsammans med Jaco island alldeles utanför Tutuala beach skall vara en av Östtimors absoluta höjdpunkter. Lospalos är en ful och tråkig liten stad som egentligen inte är värd att stanna över natten i, men jag hade som sagt inget val. När jag kom fram till Lospalos hittade jag inget hotell trots att det enligt guideboken skall finnas fyra stycken. Kartan var också riktigt dålig. Det slutade med att jag fick skjuts av polisen till det ställe jag sökte. Mycket trevliga poliser här!

Då jag är i en lite större stad så finns här ett Timor Telekom med internet som fungerar. Det är dock trist att detta Ubuntu verkar kräva någon form av extra installation för att kunna byta inmatningsspråk till svenska. Det fortsätter regna och det verkar även förbrylla lokalbefolkningen så här mitt under torrperioden. Det gör livet extra komplicerat för mig då tillståndet på vägarna försämras efter varje kraftigt regn.
Resan på motorcykel över bergen mellan Com och Fuiloro, Timor-Leste.
Resan på motorcykel över bergen mellan Com och Fuiloro, Timor-Leste.
Stopp i en liten by för att fotografera min privatchaufför under resan på motorcykel över bergen mellan Com och Fuiloro, Timor-Leste.
Resan på motorcykel över bergen mellan Com och Fuiloro. En intressant inblick i livet på landsbygden, Timor-Leste.
Resan på motorcykel över bergen mellan Com och Fuiloro. Vi var tvungna att stanna och vänta ut regnet, Timor-Leste.
Resan på motorcykel över bergen mellan Com och Fuiloro, Timor-Leste.
Polisen i Lospalos erbjöd mig skjuts till hotellet jag sökte i staden! Lospalos, Timor-Leste.
Att döma av gästboken var hotellet inte särskilt välbesökt!  Det var obligatoriskt att skriva i den vid incheckningen. Lospalos, Timor-Leste.
Ett riktigt äventyr blev det idag. Äventyret slutade med att jag var tvungen att ge upp min slutdestination Tutuala och åka till Lospalos istället. Efter några timmars väntan i korsningen i Fuiloro fick jag nog. Ingen karta över Lospalos slutade med att jag blev skjutsad av några mycket trevliga poliser till mitt hotell! Lospalos var inte någon vacker stad, men folket var verkligen trevliga här!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »