1 - Thailand och Filippinerna 2005

Bangkok, Thailand (del 2)

(5/8-05) Kom hem levande till Sverige idag klockan 09.30. Blev hämtad av mina föräldrar på Arlanda. Sånt är alltid trevligt!


(4/8-05) Hem och arbeta. Semestern börjar gå mot sitt slut. Flyget hem är återbekräftat. Glider runt på några fler shoppingcenter idag. Har väl varit runt på ett 20-tal vid det här laget. Kläder ar svårare än på 90-talet konstigt nog. Svårt med storlekarna som jag tidigare sagt. På 90-talet kunde man hitta mer kläder som passade Sverige också. Trafiken är som sagt också ett gigantiskt problem fortfarande. Enligt myndigheterna så ligger antalet nyregistrerade fordon konstant på 1000 per dag!! Så har det sett ut sedan mitten av 90-talet. Om det bara är fordon med fyra hjul, eller om man inkluderar tvåhjulingar i den siffran vet jag inte riktigt. En till sak som gör att det är extra trångt om utrymme är att procenten vägyta per kvadratkilometer i själva staden är mycket lägre än i andra städer av motsvarande storlek. Trots de senaste årens stora infrastrukturprojekt med satsningar på expressvägar.
Baiyoke Tower, Bangkok.
Åkte upp i Baiyoke Tower sista dagen denna resa. Baiyoke Tower är Thailands högsta byggnad med 309 meter och 88 våningar. En av de sevärdheter som jag har missat under mina många tidigare besök i Bangkok.

Bangkok skyline från Baiyoke Tower.
Bangkok skyline tagen från våning 84 i Baiyoke Tower.


(2/8-05) MBK, Siam Center, Siam Discovery Center plus alla marknader gör Bangkok till ett shoppingparadis. Synd bara att man är så dålig på att shoppa kläder. Intresset för det är väl helt enkelt för dåligt. Sedan har vi det här med storlekar. För män handlar det om problem med bredd över axlar och längden på plagg. För kvinnor så handlar det oftast om problem med höftbredder. Är man normal, till liten i sin hemstad är man en gigant här. Därför väljer många inrättningar med skräddarsytt. Det orkar jag inte med, det kräver tid och kunskap om kvalité och sådant. Men några par Levis jeans klarar man allt av. Jag har lyckats hitta för dryga hundralappen, vilket ju är 6-7 gånger billigare än hemma trots allt.

Vädret är fortfarande väldigt dåligt idag. Det är tunga moln med ett droppande som jag aldrig har sett förut i Bangkok. Störtregn som är det normala under regnperioden är ju bättre, eftersom det brukar vara någon timme på kvällen. Så det är tur att man bara hoppar in och ut i taxi och in och ut ur shoppingcenter. Taxi är ett perfekt transportmedel och de är dessutom väldigt lätta att flagga in, det finns tusentals på gatorna. Alla kör med taxameter och startar på 35 baht. Varje kilometer kostar 2 baht. Dividera detta med 5 så får man svenska värdet. De flesta taxiresor ligger på mellan 50 och 100 baht (10-20 kr). Faktiskt något dyrare än Manila som har Sydostasiens billigaste taxi, men där är säkerhetsaspekten en helt annan. Här känner man sig väldigt säker, fast man skall för den skull inte låta sig invaggas i en falsk trygghetskänsla. I alla storstäder finns ju trots allt skummisar som är ute efter att råna eller något annat, självklart. Dags för lunch.


(1/8-05) Resan tillbaka till Thailand gick utan problem. Problem dock med att hitta rum på Khao San Road i morse! Kollade på fyra ställen som jag hade bestämt mig för innan. Ett par av dem på gatorna bakom Khao San Road. Alla var fullbokade! Med tanke på att vädret är superkasst och det är lågsäsong så är det smått fascinerande att det är fullt! Sommar i Europa dessutom. Alla fulla, främst engelsmän med gråtande flickvänner (killen drog iväg i fyllan och villan med en antagligen prostituerad thailändska, såg faktiskt ett sånt fall inatt) som ylar runt längs gatan gjorde att jag till slut bestämde mig att jag nog bott här för sista gången i mitt liv. Stället är perfekt för en dag eller två när man precis kommit till Asien men inte mer än så. Plus att priserna börjar närma sig mellanklass hotell jämfört med andra stadsdelar där du dessutom får bättre standard för samma pengar. Tacka vet jag i början av 90-talet. När Khao San var riktigt exotiskt. Man fick fantastiskt bra valuta för pengarna på boendena. Antalet västerlänningar var hanterbart för psyket också på den tiden. Det var bättre förr.

Hur som helst så jag hittade ett bra hotell i Chinatown som heter Grande Ville Hotel. Betalar rätt mycket, ca 300 svenska men det är väldigt fint. Bor på 20:e våningen. Utsikt över stora delar av staden med andra ord. Checkade inte in förrän runt 06.00 i morse. Är på Khao San Road på internetcafé nu när jag skriver detta. Med tanke på att det är dåligt med internetcaféer där jag bor och att mitt hotell bara ligger två kilometer från Khao San så tog jag en promenad hit. Redan nu så är det tung fylla bland snorungarna här (klockan är 18.00) plus ett och ett annat äldre västerländskt par. Jag skall väl käka lite och sedan pipa till sängs. Har knappt sovit på ett dygn. Det enda jag kommer att sakna de sista dagarna är väl en swimmingpool ifall vädret skulle bli bättre. Fixa till solbrännan lite då det är länge sedan jag solade något nu.
Taxiresa i Bangkok. Trafiken är som vanligt kaotisk.
Det är alltid spännande att åka taxi i Bangkok. På bilden ses skytrain-spåret ovanför motorvägen. Jag tror jag befinner mig på Sukhumvit Road här.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »