38 - Bangladesh och Thailand 2019

Cox’s Bazar, Bangladesh

(8/10-19) Möjligen något bättre i magen idag. Fortfarande så är tillståndet relativt kritiskt. Jag försöker behålla lugnet och vara positiv samt äta långsamt. Tre måltider per dag får jag fortfarande i mig. Matlusten är det turligt nog inget fel på. Det skulle vara förödande att tappa matlusten också i detta läge.

Vid 10-tiden tog jag en promenad på fyra kilometer från Grace Cox Smart Hotel upp till Kastura Ghat. Kastura Ghat är piren för båtar till Maheskhali island som ligger rakt norr om centrala Cox’s Bazar. När jag kom fram till piren var jag både svettig och dammig. Det gick snabbt att komma iväg med en båt. Det finns en massa speedboats och även några långsammare varianter av båtar till Maheskhali island. På asiatiskt vis så fyller man bara på med nya båtar när andra blir fulla, vilket innebär att man kommer iväg direkt.

Maheskhali island skulle visa sig bli en lite mer udda och intressant upplevelse. När jag gick runt bland gatorna i staden Gorakghata så fick jag en enorm uppmärksamhet. Det kändes som att folk inte hade sett många västerlänningar här. Alla var mycket vänliga, men precis som i Cox’s Bazar har jag haft svårt att komma överens med rickshaw-förarna om priser. Först kommer man överens om ett pris som sedan ändras i efterhand vid ankomst till destinationen. Jag hade bestämt mig för att ta mig fram till fots hela dagen idag förutom speedboat-resan tur och retur till Maheskhali island.

När jag skulle ta båten från Maheskhali island tillbaka till Cox’s Bazar blev jag riktigt förvånad. Vid piren ser jag en annan utlänning. Det var Diego från Paraguay som var på genomresa i Bangladesh. Han har nu rest i över ett år i Asien. En kille på 24 år som verkligen är en riktig backpacker. Den extrema budget dessa killar kör är snäppet värre än jag körde vid samma ålder. Han var inkvarterad via coachsurfing i Cox’s Bazar. Den enda motprestationen är att lära ut spanska någon timme per kväll till den han bor hos gratis. Coachsurfing existerade som bekant inte innan internet-åldern. Vi tog samma båt till Cox’s Bazar och åt sedan en sen lunch tillsammans när vi kom fram. Allt som allt har det varit en riktigt trevlig dag idag.

Bilder ovan från Cox’s Bazar och Maheskhali island.


(7/10-19) En heldagsutflykt till Inani Beach som ligger ungefär 20 kilometer söder om Cox’s Bazar. På hemvägen stannade jag till en timme i Himchari National Park. Vädret var i stort sett bra hela tiden förutom en störtskur strax innan Inani Beach när jag satt i CNG:n. Vägen längs kusten är riktigt fin jämfört med på andra ställen i landet. Det blev en trevlig dag med lite mer frisk luft. Inte ens i Cox’s Bazar får man andas frisk luft på grund av den massiva trafiken.

Bilder ovan från Inani Beach och Himchari National Park.


(6/10-19) Lika besvärligt med magen i morse som igår kväll. Jag var verkligen tvungen att kämpa för att få i mig frukosten. Idag har jag tagit det väldigt lugnt med tanke på omständigheterna. Det har ändå blivit ganska många kilometer totalt uppdelat på flera promenader. Dels i centrala Cox’s Bazar och dels längs stranden. Går man en kilometer söderut längs stranden tunnas det ut ganska snabbt med folk och till slut är man ensam. Att vara ensam utomhus känns absurt i detta land som har ungefär 1100 invånare per kvadratkilometer.

Bilder ovan från min första heldag i Cox’s Bazar.


(5/10-19) Efter en fem timmar lång bussresa från Chittagong med start vid 9-tiden i morse har jag nu anlänt till Cox’s Bazar. Det var en stor och rymlig Scania-buss med lagom nivå på aircondition. Ibland vågar man inte titta på vägen då det bara är några centimeter ifrån att det slutar med frontalkrock. Det händer lite för ofta att det är nära för att man ska kunna slappna av. Jag bor på Grace Cox Smart Hotel som är ett rätt så nytt hotell i Cox’s Bazar. Det märks då allting känns väldigt fräscht. För strax under 400 kr per natt får man alltså bra boende med bufféfrukost. Efter incheckningen gick jag bort till stranden och kollade läget. Det var precis som väntat otroligt mycket folk på den enormt långa stranden. Åt sen lunch på Mermaid Café som var rätt så dyrt. Grillad tonfisk med potatis. Runt 170-180 svenska kronor. Sett till att det var en liten portion ser jag inte riktigt den ”hype” som verkar finnas kring restaurangen. På kvällen blev det kyckling-barbecue på en restaurang som heter Taranga.

När jag kom hem blev mina magproblem, som börjat uppträda lite smått redan i Chittagong, mycket värre. Det var skönt att jag hade gjort bort att äta idag. Det blev en rätt tidig kväll på mitt första rum där ljudnivån från trafik är obefintlig. Det var trevligt efter två tidigare hotellrum med höga nivåer av störande ljud. Särskilt då på hotellet i Chittagong.

Mitt hotellrum på Grace Cox Smart Hotel.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »