Polen, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Österrike 2010

Berlin, Tyskland

(6/8-10) Hemkomst från kajakingen. Det blev en jobbig sista dag idag trots att vi bara hade 4-5 km kvar att paddla. Man sover riktigt illa i tält och det känns som att man är minst 20 år för gammal för det. Då var detta äventyret slut. Vi var tillbaka i Berlin vid 14-tiden på eftermiddagen. Allt som allt en väldigt lyckad tripp, där allt fungerade mycket bra! Tack vare min vän Sandra som arrangerade denna tripp så fick jag göra någonting riktigt udda i Tyskland. Ett stort tack till dig Sandra!
En av de sista, för dagen obemannade slussarna på sista dagsetappen.
Den här slussen var bemannad. Oftast är det unga människor som tjänar en slant på att öppna och stänga slussar, som en form av sommar jobb. Den här killen fick 0.2 Euro av mig.

Dags att förbereda sig för morgondagen och en av resans stora höjdpunkter. Europas kanske allra finaste storstad står på schemat: Prag!


(5/8-10) Vi vaknade upp med en rejäl träningsvärk i axlar och rygg, denna andra dag. Tältet var relativt litet också så kroppen var väldigt stel på morgonkvisten. Dagens agenda: Först ett varv runt den fina byn Leipe. Sedan heldagspaddling från Leipe till Lübbenau och sedan vidare upp genom den bästa delen av detta äventyr, de stora skogarna med bara natur och inte mycket mänsklig inblandning. Det var väl hyfsat fint men inget märkvärdigt tyckte jag. Då tänker jag på naturen. Det som var riktigt fint och mysigt var alla de små byar och samhällen man passerade, med vänliga människor överallt. Det är mycket paddlingen och själva äventyret som är grejen med det här. Att få se lite tysk natur och inte bara en storstad när man ändå är i Tyskland.
Traditionellt hus, Leipe.
Traditionellt hus, Leipe.
Stefan, en vilopaus i Leipe i kajaken.
Lübbenau, Spreewald.
Lübbenau, Spreewald.
Lübbenau, Spreewald.
Lübbenau, Spreewald.
Traditionellt hus, Lübbenau, Spreewald.
Närmare 200 år gamla träd, Lübbenau, Spreewald.
Härsat hö, Lübbenau, Spreewald.
Våra kajaker, Lübbenau, Spreewald.
Turistbåt, Lübbenau, Spreewald.
Traditionellt hus, Lübbenau, Spreewald.
Dags att ge sig av igen. Vid fötterna i kajaken har jag en plastburk där vi har alla våra värdesaker. Lübbenau, Spreewald.
Djup skog, Spreewald.
Djup skog, Spreewald.
Turist båt, vid andra campingplatsen, Spreewald.
Stefan testar den berömda gurkan tillsammans med en öl, vid andra campingplatsen, Spreewald.
Sandra testar den berömda gurkan, vid andra campingplatsen, Spreewald.
Fiskarter i Spreewald området.
Kvällspromenad, vid andra campingplatsen, Spreewald.
Kvällspromenad, vid andra campingplatsen, Spreewald.
Lite bilder från andra dagens äventyr i Spreewald.


(4/8-10) Kajak i Spreewald en timme sydost om Berlin (ca 100 km). Vi tog bilen från lägenheten i Pankow vid lunchtid och det blev en första premiärtripp för mig på en del av tyska Autobahn, vilket jag tyckte var kul! På en del sträckor är det hastighetsbegränsningar som 120 km/h och ibland lägre, men plötsligt så ser man en 120 km/h skylt som är överstruken med ett streck, då vet man att det är fri hastighet som gäller!
Autobahn en bit söder om Berlin.
Autobahn, söder om Berlin.

Tanken var att vi skulle övernatta två nätter i tält och paddla tre dagar i rad runt stora delar av området, tills vi kom tillbaka till utgångspunkten där vi hade parkerat bilen. Området Spreewald är sedan 1991 ett ett skyddat UNESCO-biosfär reserverat. Runt 60.000 sorber finns i området Spreewald, som utgörs av ca 200 flodarmar och kanaler. Folkslaget som är en västslavisk minoritetsgrupp dömdes till utrotning av nazisterna. De har ett eget språk, sorbiska. Allt detta gör förstås regionen mycket intressant och udda. Området är också känt för sina goda små gurkor, och här finns världens enda gurkmuseum i byn Lehde.

Paddlingen första dagen blev mycket längre än vi hade tänkt oss på grund av att vi missade en avfartskanal. Men det gjorde ingenting och blev till och med till det bättre i och med att vi fick övernatta i fina byn Leipe istället.
På väg i kajaken, Spreewald.
Framme vid första slussen, Sprewald.
Ännu en sluss, Spreewald.
Skogstroll, Spreewald.
Sandra paddlar för fullt, Spreewald.
Naturen längs kanalen första dagen var sådär, Spreewald.
Traditionellt hus, Leipe.
Traditionell båt, Leipe.
Traditionellt hus, Leipe.
Lägerplatsen i Leipe.
Lite bilder från första dagens äventyr i Spreewald.


(3/8-10) Sightseeing dag två i Berlin. Började med att åka upp i Fernsehturm, som är Berlins högsta byggnad. Det sägs att det var östtyskarnas sätt att visa sin ingenjörskonst för väst. Lite ironiskt blev det dock när det visade sig att skuggan från tornets topp bildade ett stor kors. Detta från ett land där man tog bort korsen från kyrkorna! Västberlinarna tyckte detta var kul och myntade uttrycket ”The Pope’s revenge”!
Fernsehturm är Tysklands högsta byggnad på 368 meter.
Fernsehturm fotat från Alexanderplatz. Man kan åka upp till panorama våningen på 203 meters höjd för en fin vy av Berlin.

Alexanderplatz uppifrån Fernsehturm, Berlin.
På den här bilden syns Brandenburger Tor och Tiergarten, Berlin.
Två foton från Fernsehturm, Berlin.

Nere på Alexanderplatz upptäckte jag att dom hade en utställning om återföreningen mellan öst och väst, vilket jag tyckte passade bra innan jag drog vidare till Checkpoint Charlie, som var min nästa punkt på dagordningen.
Världsuret(Weltzeituhr) på Alexanderplatz.
Först en bild på världsuret på Alexanderplatz.

Utställning om återföreningen mellan öst och väst, Alexanderplatz.
Utställning om återföreningen mellan öst och väst, Alexanderplatz.
Utställning om återföreningen mellan öst och väst, Alexanderplatz.
Utställning om återföreningen mellan öst och väst, Alexanderplatz.
Bara att tänka tanken att man inte kan resa och röra sig fritt är svårt för oss som vuxit upp i väst. Tur att idiotin fick sitt slut för stora delar av östra Europa i och med att muren föll 1989. Trots att det är över 20 år sedan järnridån föll så finns skuggan av den kvar i östra delarna av Europa än idag. Det kommer att ta lång tid att tvätta bort kommunist stämpeln fullständigt. Det märker man när man åker mellan Öst- och Västeuropa.

Sen blev det som sagt Checkpoint Charlie, platsen för USA och Sovjets kalla krigs-upptrappning. Platsen har anklagats för att vara en riktig turistfälla, vilket jag kan hålla med om. Det gör det dock inte mindre intressant att besöka den. Faktum kvarstår, den är en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin. I närheten av Checkpoint Charlie finns även delar av muren kvar.
Checkpoint Charlie, Berlin.
Checkpoint Charlie, Berlin.
Checkpoint Charlie, Berlin.
Checkpoint Charlie, Berlin.
Checkpoint Charlie, Berlin.
Fem bilder ovan från Checkpoint Charlie, Berlin.

Om man vill kan man ta en sightseeing tur genom Berlin i en alldeles äkta Trabant!
Sightseeingtur i en Trabant, Berlin.
Den stora (liten till storleken dock) folkbilen från Östtyskland som blev en hit i hela Österuopa.

Del av muren i Berlin.
Del av Berlinmuren, som separerade Väst- och Östtskland.

Som avslutning på dagen besökte jag först ”Judishes Museum” och sedan tillkom en sista punkt på dagordningen som är lite udda för genomsnittsbesökaren till Berlin: Gleis 17 (spår 17) även kallat ”Dödens spår”, som ligger vid S-bahn stationen Grunewald i sydvästra Berlin. Härifrån gick tågen till Theresienstadt, Riga, Lodz och Auschwitz lastade fulla med tyska judar som boskap på väg till slakt. 186 tåg med över 50 000 judar från Berlin deporterades från den här platsen. Platsen är väldigt tyst och det fanns inte en enda människa på där vid mitt besök. Det är svårt att greppa och förstå det som har hänt, men det tragiska blir på något sätt väldigt tydligt när man ser de graverade skyltarna med datum och årtal och antal judar med stora bokstäver och siffror.

Judiska museet var bra på det sättet att det visade 2000 års judisk historia i Tyskland. Ja du läste rätt, 2000 års historia!
Judisches Museum i Kreuzberg, Berlin.
Judiska museet i Berlin.

Gleis 17, dödens spår, Grunewald, Berlin.
Gleis 17, dödens spår, Grunewald, Berlin.
Gleis 17, dödens spår, Grunewald, Berlin.
Gleis 17, dödens spår, Grunewald, Berlin.
Gleis 17, dödens spår, Grunewald, Berlin.
Gripande historia vid Gleis 17 i Berlin.


(2/8-10) Sightseeing på egen hand i Berlin. Första dagen alltså som jag utforskar Berlin. Lyckades hitta Lonely Planets ”Berlin City Guide” ganska omgående, vilket var välbehövligt för att enklare kunna planera utforskandet av staden.Har precis avslutat 8-10 timmar på stan nu, vilket har varit mycket intressant. Berlin kanske inte är världens vackraste stad, men det finns definitivt mycket att se och göra. En sak som verkligen är slående är hur ”laid-back” folk är. Uppnosiga människor verkar inte passa in här, vilket gör att det blir en skön stämning på stan.

Började med att ta mig till Alexanderplatz som är huvudtorget i öst Berlin. Hela torget är relativt fult och man kan tydligt se att det har hört hemma i DDR en gång. Fernsehturm (tv-tornet) som är 368 meter finns vid Alexanderplatz, vilket gör torget lätt att lokalisera var man än befinner sig i staden. Alexanderplatz är en bra mötesplats, men det fins mycket shopping och restauranger här också. Torget är också en hub för stadens kollektivtrafik.
Alexanderplatz, Berlin.
Alexanderplatz fick sitt namn efter den ryske tsaren Alexander I, efter att denne besökt Berlin år 1805.

Sedan var det dags att åka och titta på Holocaust memorial som började byggas under 2003 och öppnades den 12 maj 2005 för allmänheten.
Holocaust memorial, Berlin.
Holocaust memorial, Berlin.
Ett riktigt ordentligt minnesmärke för det fruktansvärda som hände under förintelsen, Berlin.

Unter den Linden, som sträcker sig 1.5 km österut från Brandenburger Tor, är Berlins vackraste boulevard. Här radas en massa fin arkitektur upp. Direkt väst om Brandenburer Tor ligger Tiergarten, en av världens största urbana parker. Den var jaktmark förr för de styrande i staden.
Brandenburger Tor, Berlin.
Brandenburger Tor vid Pariser platz, Berlin. En av stadens huvudattraktioner.

Staatsoper Unter den Linden.
Staatsoper Unter den Linden, Berlin.

Deutsches Historisches Museum, Berlin.
Deutsches Historisches Museum, Berlin.

Berliner Dom, Berlin.
Stefan framför Berliner Dom, Berlin.
Två bilder ovan från Berliner Dom, Berlin.

Första dagen var som synes packad med sevärdheter. En mycket lyckad dag. Nedan kommer en bild från platsen där Hitlers bunker låg, inte långt ifrån Holocaust memorial, samt några bilder från Tiergarten.
Platsen för Hitlers Bunker.
Det här är platsen där Hitler satte pistolen mot huvudet och tryckte av, efter att ha sett Eva Braun dö sedan hon tagit gift. Samtidigt brann Berlin och ryssarna avancerade fram genom staden. Efter kriget sprängdes ”självmordsbunkern”, och nu är det bara en parkeringsplats på platsen och ovanstående informationsskylt.

Tiergarten, Berlin.
Tiergarten, Berlin.
Tiergarten, Berlin.
Tre bilder ovan från vackra Tiergarten, Berlin.


(1/8-10) Idag åkte vi och hälsade på Ralf, en 45 årig kille som bor i Västberlin och som är en ny bekantskap till Sandra. Eftersom han har bott fem år i Bräcke kommun så kunde han flytande svenska vilket var roligt, Vi käkade brunch och satt och snackade i några timmar.På kvällen bar det av på konsert för att se reggae bandet Black Seeds. Konserten var grymt bra och musikstilen har jag inget emot!
Uppladdning inför konserten med Black Seeds.
Någonstans i centrala Berlin timmarna innan konserten med Black Seeds, reggae bandet från Nya Zeeland.


(31/7-10) Resdag med tåg från Poznan i Polen till Berlin, Tyskland.
Poznan Glowny, Polen.
Tågstationen i Poznan var inte särskilt vacker eller trevlig.

Berlin Hauptbahnhof.
Berlin Hauptbahnhof. Gigantisk skillnad jämfört med stationen i Polen.

Anlände till Berlin Hauptbahnhof ca 12.30 med tåget från Poznan.  Sandra kom och mötte mig och vi åkte till hennes lägenhet. Sedan bar det av direkt ut till hennes sommarställe i Krummenpfahl ca 4-5 mil nordost om Berlin. Vi började direkt med ett bad i sjön Gamensee efter en liten cykeltur dit. Kul och bra start på Berlin äventyret!
Stefan, ute i Sandras sommarhus.
Fika ute vid Sandras sommarställe i Krummenpfahl.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.