Filippinerna 2008

Surigao City, Surigao del Norte

(13/1-08) Tog farväl av de vänner jag vunnit i Davao igår kväll. En mycket trevlig första semestervecka går mot sitt slut. Det känns som att man redan nu börjar känna att dagarna bara rinner iväg. Sneglar på almanackan och hemresedatum, vilket jag kanske ska lägga ner. Det händer så mycket hela tiden, vilket säkert förklarar att tiden går så fort.

Igår kväll så kände jag mig, som ni kanske förstått, måttligt sugen på att resa vidare. Jag var ganska säker på att det skulle bli en oerhört jobbig dag, eftersom resan från Davao City till Surigao City tar ca 11 timmar! Detta för en distans på 38 mil! När jag skriver detta så är jag framme i Surigao City och kan bekräfta att resan verkligen tog 11 timmar. National highway är dessutom i det närmaste felfri! Jag hoppade på bussen klockan 08.00 på vid bussterminalen Ecoland i Davao. Det går bussar mellan dessa båda destinationer dygnet runt, vilket innebär att jag kunde tagit en buss under natten för att hinna med båten ut till Siargao som går runt 12.00. Jag valde att inte göra så på grund av att jag var så trött efter helgens partajande i Davao City. Detta är inget ”race” utan skall väl mera föreställa semester. Om ni är lite namnförvirrade så skall jag förklara varför. Surigao City är namnet på staden som ligger på nordspetsen av Mindanao. Från Surigao City går det båtar ut till Siargao Island. Båtresan skall ta ca 2 timmar enligt uppgift. Då var det klargjort, namnen på dessa båda är snarlika alltså. Till och med filippinare har svårt att skilja på dessa.

Bussresan var jobbig men naturen var helt fantastisk. Knallgrön djungel med höga berg och massvis med floder under en stor del av färden. Man kan räkna med en att bussen rullar mellan 40-60 km/h, när den rullar. Det är många stopp längs vägen. Det förklarar de 11 timmarna. I Asien så funkar det också ofta så att folk hoppar på och av hela tiden under resan. Från hotell till hotell går dock oftast allting mycket smidigt. På grund av detta så tog det endast en halvtimme från busstationen i Surigao tills dess att jag var incheckad på Tavern Hotel, vilket verkar vara ett kanonställe. Bor för 1200 pesos vilket är det dyraste jag bott för hittills, men då bor man bra. Åt en ”sizzling mixed seafood” och sköljde ner med 2 San Miguel (vilket är en oerhört bra kombination) för en stund sedan, på hotellets restaurang. Fantastisk service. 300 peso, vilket är drygt 45 kr!!I morgon vid 12-tiden är väl planen att jag skall ta nästa etapp i ledet att ta mig till paradisön Siargao Island. Filippinernas bästa surfdestination. Låt oss se om öns rykte är överskattat! Än så länge så känner jag mig väldigt ensam som västerlänning sedan jag lämnade Manila, där jag ju träffade ett svenskt par direkt. Nu var det ju i och för sig de enda västerlänningarna jag såg på flygplatsen! Staden Surigao City verkar riktigt mysig, även om jag inte sett den i dagsljus ännu.
På väg till Surigao City, nordöstra Mindanao.
Oerhört vacker natur på Mindanao. Man häpnar. Berg, djungler och djupa dalar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.