1 - Thailand och Filippinerna 2005

Boracay, Aklan, Filippinerna

(21/7-05) Sista dagen på Boracay. Har börjat lära mig hela ön nu efter en dryg vecka här. Idag har det stormat och regnat nästan hela dagen. Det skall bli kul att se om jag lyckas ta mig över sundet till Panay imorgon bitti. Planet går 09.05 så jag måste upp väldigt tidigt, runt 06.00. Om sjön är svår kan den korta båtresan över till Panay bli nog så spännande. Flygresan skall enligt uppgift ta 30 minuter till Cebu City. Cebu City är en miljonstad och där kommer jag börja med att direkt köpa en biljett från Cebu City till Manila med avgång nästa helg. Vill inte riskera att missa flyget till Bangkok den 31 Juli. Det är dock ingen katastrof om jag gör det eftersom jag har avsatt några säkerhetsdagar mellan resan tillbaka till Thailand och resan från Thailand till Sverige. Min plan för Cebu är att åka till norra delarna där det skall finnas väldigt vackra stränder. Jag har kontakt med tre tjejer och två killar (alla filippinare) i Cebu som vill hänga på åt det hållet. Det är dom som har föreslagit det, vilket jag tyckte lät som en bra idé efter att ha rekat lite i min Lonely Planet bok. Det skall bli kul att se om jag kan hitta en laddare som fungerar där. Jobbigt med specialbatterier till kameror! Nu är det snart dags att säga adjö till underbara Boracay!


(20/7-05) Passar på att lägga in en till bild på White Beach. Denna bild är tagen i nordlig riktning. Stranden är ca två kilometer lång.
White Beach, Boracay, Filippinerna
De turister som finns här den här årstiden kommer mestadels från andra asiatiska länder. Främst Sydkorea och Japan. Asiater verkar aldrig ha varit mycket för att solbada vilket förklarar en del av bristen på turister på stranden.


(19/7-05) Tog det lugnt idag igen på stranden. På morgonen så bokade jag en flygbiljett till Cebu. Ett beslut avseende framtida resväg var tvungen att fattas nu. Detta innebär att jag hoppar över öarna Panay och Negros. Hade jag åkt land- och båtvägen till Cebu så hade jag inte sett mycket av de två öarna ändå, så det kvittar. Tjänar såklart en massa tid på att flyga direkt härifrån till Cebu City. Flygplatsen jag flyger ifrån till Cebu City ligger på andra sidan sundet, i Caticlan på Panay. Det som syns på bilden ovan i bakgrunden är Panay och inte Boracay! Nu skall jag käka bläckfisk. Magen skriker av hunger.


(18/7-05) Lyckades ta ett par foton ändå på beachen. Jag utnyttjade det sista som var kvar i mitt ena batteri. När jag kommer till någon större ort så kanske jag kan köpa en ny adapter. Idag har jag varit lite bakis också skall erkännas. Var på ett ganska tungt party igår kväll med livemusik. Det finns mycket bra ställen att gå ut på här med bra liveband som spelar. Det är lagom ljudnivå på det hela vilket gör att man kan prata medan man sitter och lyssnar. Sen har vi ju det här med San Miguel. En flaska San Miguel ligger på 25-30 pesos normalt sett. Volymen är på 330 ml. Igår prickade jag in happy hour och då fick man två för 30 pesos! Man bör inte ha alkoholproblem om man är på såna här ställen. 4.30 svenska kronor för en öl!
White Beach, Boracay, Filippinerna
Obeskrivligt vackert. Denna strand måste tillhöra topp tio listan bland stränder! Bilden illustrerar verkligen lågsäsong, det här är en turistattraktion av världsklass som förmodligen myllrar av folk under högsäsong. Det var en filippinsk familj, jag och inte så många flera! Snacka om att man blir sugen på att kasta sig i vattnet!

Stefan, White Beach, Boracay, Filippinerna
White Beach, Boracay. Vad säger man? Man blir alldeles stum av hur vackert här är. Alldeles bakom beachen finns en stig där man har förbjudit all motortrafik. Längs stigen finns alla hotell, affärer och barer.

För övrigt brände jag mig i solen idag. Det var det dock värt!


(17/7-05) Tog en riktigt härlig sovmorgon idag. Det har regnat väldigt hårt under natten men sedan jag gick upp har det varit soligt. Under mitt intag av frukost såg beachen riktigt fantastisk ut. När jag precis tagit sista tuggan så kom ett nytt oväder snabbt in. Nu regnar det för fullt. Ska passa på att fixa ett litet problem som jag har mig själv att skylla för. Jag kan nämligen inte ladda mitt batteri till digitalkameran. Glömde adaptern hemma. I Thailand funkar det utan adapter men inte här. Precis som folket så är eluttagen amerikaniserade. Jag har två batterier och båda är slut nu. Senast dom laddades var i Thailand. Vore lite tråkigt om man inte kan ta foton här och under resten av resan i Filippinerna. Men det löser sig nog. Nu är det dags att utforska hela ön. Fick mycket sol på färjan igår så jag lär inte ligga och steka mig på beachen idag. Plus att vädret är sisådär.

Det är kväll nu och den första den hela dagen på Boracay har passerat. Vädret har varit halvtaskigt med regn till och från. Jag kanske inte kommer att kunna ta några fotografier på ett tag. Det verkar som att laddaren är sönder! Sånt händer ibland. Annars vore det ju konstigt. Det skumma är att jag inte får lampan som indikerar laddning att lysa när jag väl pluggat in den i eluttaget med rätt adapter. Jag hoppas jag har batteri nog kvar för en bild på White Beach i alla fall. En av världens bästa stränder vore lite synd att inte få fotografera.


(16/7-05) Hallå där! Nu har jag kommit fram till ännu en White Beach. Denna gång den världsberömda White Beach på den lilla ön Boracay precis norr om nordspetsen på ön Panay. Det tog mig tio timmar att resa hit och var lite slitsamt särskilt då jag missade både frukost och lunch idag. Den här båtresan hade jag fruktat lite eftersom man korsar hav kan medföra stora risker, särskilt den här årstiden. Detta samtidigt som att de pratade på CNN igår kväll om en tyfon som skulle snedda förbi i de här trakterna. Jag var även lite skraj för att det inte ens skulle gå någon båt ifrån Mindoro till Panay idag vilket hade gjort att jag fått övernatta i staden Roxas. Man kan lugnt påstå att jag haft megaflyt idag! Särskilt flyt hade jag när jag kom fram till piren i Roxas klockan 11.30 och det visade sig att båten skulle gå 12.00. Havet var alldeles lugnt hela vägen till Caticlan. Den korta biten över från Caticlan till White Beach på Boracay skall ta cirka 15 minuter. Den tog säkert 30 minuter eller mer på grund av att båten höll på att sjunka! Detta efter att vädret slagit om helt precis efter att jag stigit av den stora färjan i Caticlan. Det blåser kraftigt men regnet har inte kommit ännu. Jag har inte sett regn ännu i Filippinerna förutom någon liten kvälls-skur i Manila. Nu är jag alltså i Visayas. Man brukar dela upp Filippinerna i tre delar geografiskt. I norr så har vi största ön Luzon och söder om Luzon så är det ett stort antal öar som tillsammans bildar regionen Visayas. Ön Mindoro där jag var igår brukar dock inte räknas till Visayas. Söder om Visayas så har vi Filippinernas näst största ö efter Luzon, Mindanao. Det är där det finns muslimsk gerilla. Dit kommer jag inte att åka den här gången även om jag har en kompis som bor där.

Imorgon skall jag försöka ta en bild på den enormt fina stranden här på Boracay och ladda upp den på bloggen. Det är osäkert med ström här så vi får väl se hur det blir med den saken. Resan hit kostade totalt ungefär 500 pesos! Dividera den siffran med sju så får ni svenska värdet på det. Har hittat ett riktigt fint rum efter att ha bråkat lite med två medelålders damer som envisats med att förfölja mig och tjata om att jag skulle följa med till ett hotell med specialpris, självfallet med då med en viss del av rumspriset till dem. En väldigt vanlig Sydostasien-scam. Till slut gick det så långt att jag tyvärr sa ”fuck off” till dem för att de skulle begripa att de skulle försvinna. Kunde bara inte hålla mig. Hungrig, trött och småirriterad så låg mitt initiala fokus på hitta en restaurang. När jag har ätit klart så står de här två typerna fortfarande och väntar på mig utanför. Det var i ögonblicket jag såg dem igen som ”fuck off” slank ur mig (vilket inte är något vidare att säga till folk här, eller någon annanstans heller för den delen). Jag började med att förklara att jag inte behövde någon hjälp med att hitta någonstans att bo (det finns hundratals ställen att välja på på ön som är väldigt liten). Att jag hade rest i tio timmar gjorde inte mitt humör bättre. När de då inte fattade vinken rann det till slut över för mig. Får väl be om ursäkt imorgon ifall jag stöter på dem.

Skål därhemma. Här blir jag kanske närmare en vecka. Minst 3-4 dagar i alla fall. Såg något på nätet om en tyfon. I Sverige! Det måste ha varit en tornado som åsyftades.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »