1 - Thailand och Filippinerna 2005

Manila, Filippinerna

(13/7-05) En ofattbart bra dag börjar gå mot sitt slut då det gäller att utforska Manila! Det börjar bli mörkt nu. Jag undrar om någon har avverkat lika många kilometer till fots på en dag i den här staden som jag har gjort idag. Jag uppskattar min promenad som började vid 08.00 i morse till ca 20 km! Klockan är nu 17.00 och jag har lyckats hitta hem till mitt hotell och tagit en dusch. Jag har sett stora delar av metro Manila till fots och jag känner mig mycket nöjd med det jag har fått se. På grund av stöldrisken av min kamera så har jag väl inte fotat så mycket som jag skulle vilja men det har ändå blivit en hel del foton. Jag har i tur och ordning gått igenom Intramuros, Quiapo, Santa Cruz, Binondo, San Miguel och sist men definitivt intressantast, stadsdelen Tondo. Tondo är Manilas värsta och största slumområde och man uppskattar att det bor dryga miljonen där. Jag hade verkligen gett mig sjutton på att jag skulle ta mig dit. Jag lyckades väldigt bra med det. Tondo ligger ca 4-5 km rakt norr om mitt hotell. Efter att ha pratat med folk på mitt hotell så var det nära att jag hoppade över Tondo med tanke på risken för väpnat rån. Galen som jag är, så jag gick jag dit ändå. Taktiken i slummen hade jag lagt upp enligt följande: Bär Lonely Planet Filippinerna i en påse och ta upp och läs kartorna i boken vid behov. Se ut som att du hittar och se inte rädd ut. Jag verkar ha lyckats bra med det. Ärligt talat så spänner man sig lite extra och låtsas ha lika bra lokalsinne som lokalbefolkningen. Boken är mycket bättre än en stor turistkarta att ha med sig. Det hela blev faktiskt en riktig hit, de flesta människor tittade mest nyfiket på mig när jag stod och läste boken. Uppmärksamheten på den tokige utlänningen och särskilt den skumma boken var stor. 10 000 svenska kronor i valutorna dollar och pesos runt kroppen gjorde det hela lite extra pirrigt. Så här i efterhand så kan jag säga att detta är det mest intressanta jag har gjort hittills på resan. Man möts av enorma kontraster. Gatubarn, halvdöda människor i rännstenen, men samtidigt de gladaste ansiktena i Manila. De finns definitivt i Tondo! Mycket rörande med tanke på den ofattbara och totala misären. Lokalbefolkningens totala förvåning och den uppmärksamhet jag fick i Tondo kommer jag nog aldrig att glömma. I turistbältet Ermita där jag bor blir man utstirrad som västerlänning, då kan ni nog föreställa er Tondobornas uppmärksamhet gentemot mig! Under min heldagsvandring har jag inte sett en enda utlänning, inte ens i Chinatown eller någon av de andra mindre farliga områdena. I övrigt kan jag erkänna att jag vände om efter att ha gått igenom halva Tondo. Hade varit skönt att vara två eller flera en sådan här gång, men samtidigt så blir kontakten med lokalbefolkningen mycket intensivare om man är ensam. Tondo är ca 2 kvadratkilometer stort! Totalpackat med människor alltså.

Nu har jag en fråga till er som läser denna sida! Om någon vet så kan ni kanske svara mig genom att lägga en kommentar till detta inlägg. Var i Manila ligger Smokey Mountains? Om jag får reda på det så ska jag åka dit och kolla när jag kommer tillbaka till Manila ett par dagar innan avfärd till Bangkok igen. Platsen finns inte ens omnämnd i Lonely Planet. I morse innan jag gick på min dagslånga promenad, så köpte jag en resa med buss till Batangas och därifrån vidare med båt till Puerto Galera på ön Mindoro. Jag har verkligen hunnit med ofattbart mycket idag. Sedan hoppas jag att det går att ta sig vidare med båt vidare från Mindoro till Panay. Annars är det återvändsgränd och tillbaka till Luzon igen och gud bevare, till Manila. Det är tyfonsäsong och osäkerhet i båtresandet den här årstiden också. Särskilt på sträckor som den mellan Mindoro och Panay som är fyra timmar till havs. Det som känns läskigt är att det är så fruktansvärt svårt att planera en bra rutt med bara två och en halv vecka till godo. Kommer jag att hinna tillbaka till Ninoy Aquino International Airport i Manila tid om jag ger mig iväg på en längre öluff? Vissa chansningar och risker måste helt klart göras. Att missa flyget från Bangkok till Sverige vore verkligen förödande. I morgon klockan 08.00 lämnar jag Luzon. Suktar efter beach nu!
Tondo, slummens hemland, Manila.
Filippinsk tjej på promenad i stadsdelen Tondo, Manila.

Citat ur Wikipedia om Tondo:
Tondo is one of the districts of the Philippines capital city of Manila and is one of the most densely populated areas of land in the world. Tondo is located in the northwest portion of the city and is primarily residential-industrial in nature. Tondo is notorious for being the poorest yet most underdeveloped district of the country. Many of the city’s slums are found in this area. It is also the birthplace of former president Joseph Estrada.”


(12/7-05) Manila. Då var man här då. Har varit här i ett par timmar nu. Hann precis checka in på ett hotell innan det blev mörkt. Det lilla jag sett av den här staden idag är inte speciellt trevligt. Det är grått, skitigt och en massa fattigdom. Jag gick precis förbi en man som satt på gatan utanför som vill ha min tomma plastflaska. När jag räckte fram den så blev han väldigt glad, vilket säger lite om hur fattig han var. Taxichaufförerna som känns som vänner och en hjälpande hand när man tappat bort sig i Bangkok, känns som mer fiender här. Turister blir relativt ofta mördade eller rånade efter att ha hoppat in i en taxi här. Blir man inte rånad av taxichauffören själv så kan det vara någon som hoppar in i taxin och rånar taxin, både chaufför och kund. Det var rena vetenskapen att fixa en taxi att lita på från flygplatsen och hit. Flygplatsen ser lika mycket ut som ett skithål som själva staden. Bangkok var hemskt första gången också. Jag måste ge den här staden en chans imorgon. Det är för tidigt att sätta ett betyg just nu. Det man kan notera direkt är stor fattigdom och ögon som stirrar på en överallt. Då ska man komma ihåg att jag inte bor i något slumområde direkt. Jag tycker ändå såna här städer är fascinerande på sitt sätt. Om man har varit i Bangkok och tycker den staden är överväldigande så är det ingenting jämfört med Manila. Min guidebok säger att det bor 15 miljoner människor här. Man får nog lägga på 5 miljoner på den siffran för att komma närmare sanningen. Tycker nog att staden påminner mycket om Jakarta. Den smog som finns här liknar den man kan se i Los Angeles.
Strandpromenad Manila Bay, Manila.
Under mina första timmar på Filippinerna tog jag denna bild bara något kvarter från mitt hotell i stadsdelen Ermita. Jag var rädd för att bli överfallen och rånad i samband med att jag tog bilden, något som visade sig vara en rejält överdriven känsla! Att Filippinerna skall vara riktigt farligt och kriminellt var något man hade med sig till denna resa. Om landet får fortsätta att vara så pass lite turistat som det fortfarande ändå är år 2005, så är jag villig att hjälpa till att spä på myten om hur farligt det är att åka till Filippinerna! Trots att det ser relativt folktomt ut på bilden så är staden den tätast befolkade i världen. Vissa stadsdelar ska enligt uppgift ligga på runt 68 000 invånare per kvadratkilometer. Hisnande eller hur?

Nu bör jag leta något att käka. Noterade för övrigt att jag fått visum till den 2 Augusti och jag flyger ut härifrån den 31 juli! Jag visste att man får 21 dagar ”visa on arrival” men jag får nog erkänna att jag bokade hemdatumet (31 juli tillbaka till Bangkok alltså) mer på intuition!
Typisk gata i centrala Manila.
Så här kan det se ut på stan i den enorma metropolen Manila. Befolkningen ligger närmare 20 miljoner med förorter, vilket gör staden till den sjätte största i världen just nu sett till befolkning.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »