1 - Thailand och Filippinerna 2005

Cebu City, Cebu, Filippinerna (del 2)

(31/7-05) Sista timmarna nu i Filippinerna. Det är dags att summera den här delen av resan. Till att börja med kan jag direkt säga att jag gärna kommer tillbaka till detta land igen. Roliga människor och lätt med kommunikationen till skillnad från många andra delar av Asien. Det finns oändliga möjligheter till en varierad semester. Lonely Planet säger, ”The Philippines is a well known secret among those travellers who know it well”. Det är väl bara att instämma  i det. 2004 års siffror på internationella besökare till landet stannade på strax under miljonen. Tar man Thailand som jämförelse så låg siffran för samma år på 8 miljoner besökare! Det säger en hel del. Jag tror att rädsla för kriminalitet är en av förklaringarna plus att det är en bra bit längre för europeiska turister att ta sig hit. Amerikanerna ligger etta på listan bland nationerna vilket är föga överraskande. Då det gäller kriminaliteten så har jag inte varit mycket mer rädd eller känt mig mer hotad jämfört med någon annan resa. Undantaget är väl de tre första dagarna i Manila då kanske. Jag har haft tur med vädret. Nu är det bara att hoppas att den turen håller i sig ikväll under mina två flygningar senare idag. Angående engelska språket så satt jag och pratade om det igår kväll med min irländske vän Damien. Man häpnar över hur amerikanskt uttal folk har. Filippinare har ett rykte om sig att vara goda imitatörer och är dessutom ett framgångsland inom musikbranschen i Asien. Jag blandar och ger och byter ämne lite hipp som happ som kanske ni märker. Känner mig lite splittrad och tom på formuleringar just nu. Lite omtumlad och samtidigt rörande glad över hur bra allting gått på ännu en resa. Planeringsmässigt, praktiskt och genomförandemässigt helt perfekt. Nu hade jag tänkt att försöka spendera lite tid vid poolen innan jag drar till Cebu-Mactan International Airport.

Så här inför resan till Bangkok känns det lite som att komma hem efter den fjärde vändan i år igenom immigrationen på Don Muang, Bangkoks internationella flygplats. För övrigt så undrar man lite vad som kommer att bli av gamla kära Don Muang när man tagit den nya internationella flygplatsen öster om staden i bruk. Det skall enligt rykten ske i September 2005. Nära förestående alltså. Har hört rykten om att Don Muang helt och hållet skall göras om till inrikesflygplats. Det verkar ju lite konstigt om man vid transfer från utrikes (nya flygplatsen) till inrikes skall behöva åka flera mil! Vi får väl se vad det slutar med.

Sista dagarna kommer att fokuseras på shopping och att äta så mycket som möjligt av världens godaste kök. Det som kan vara lite besvärligt i denna asiatiska metropol är att ta sig runt i staden. Tunnelbanan och skytrain känns dock som stora lättnader jämfört med tidigare år då man nästan missade planet tillbaka hem till Sverige på grund av trafikproblemen. Då fanns det endast taxi i stort sett att tillgå. Det fanns hotell som hade helikopter som service för sina gäster, så att de kunde ta sig till flygplatsen på utsatt tid! Min ankomsttid till Bangkok från Manila är inte alltför kul, 02.00!


(30/7-05) Var på promenad i downtown Cebu tidigare idag. Det är mycket tätare med människor än i uptown och mycket mer slitet och fattigt.
Gatubarn downtown, Cebu city
Misär, fattigdom och nästan inget hopp om en bättre framtid. Gatubarnen lever ett hårt liv kantat av droger, prostitution och ständig hunger. Fotot är taget i downtown, Cebu City. Ser man till antalet gatubarn så är det oroväckande många i denna stad. Myndigheterna skyller på att den dramatiska ökningen beror på den senaste tidens ekonomiska svacka för landet, men det låter som en mycket dålig ursäkt i mina och många andras öron.


(29/7-05) Idag har det varit enormt varmt i Cebu City. 34-35 grader i skuggan, vindstilla och helklart. Såna här dagar är det trevligt att ha swimmingpool på hotelltaket. Jag har solat och badat en del idag. Igår kväll var jag på ett ställe som heter Ratskys som var riktigt bra. Det ligger i det stora Ayala Shopping Center. I övrigt så slöar och lyxar jag rejält nu.

Har lärt mig att den här staden inte ens är i närheten av Manila då det gäller kriminalitet. Men när jag var ute och åkte taxi inatt så sprang det fram ett gäng ungdomar vid ett rödljus när vi passerade downtown som är det fattigaste området. Min dörr var inte låst och innan jag hann reagera så kastade sig chauffören över dörren för att låsa den. Precis i sista sekunden innan en av grabbarna i gänget hann rycka upp dörren. Ärligt talat så vet jag inte riktigt vad de hade tänkt att göra, men det verkade uppenbart vara typ väpnat rån eller liknande. Jag tog det hela med ro, jag bär aldrig särskilt mycket kontanter på mig. Högst ett par tusen peso. Det är bara att lämna över ifall det skulle hetta till med vapen eller något. Tusen peso motsvarar ca 140 svenska kronor.

Har precis käkat thaimat var dåligt kryddat. Det är inte mycket som är ”spicy” i detta land då det gäller maten. Inte ens thaimaten tydligen. På tal om maten här så är det mesta baserat på mycket protein och fett. Ju mer av det desto bättre verkar det som. Folk äter knappt frukt eller grönsaker! Vegetarianer måste ha det tufft att hitta ställen att äta på. Den här staden är dessutom totalinvaderad av amerikanska fastfood kedjor. McDonalds, KFC, Shakeys Pizza, Pizza hut, ja typ allt sånt skit. Till menyerna lägger man sig ofta till med uttryck som ”maximum fat loaded” eller ”protein bomb”. Tacka vet jag thaikäk (i Thailand helst då).

Jag har varit och är lite lat då det gäller att ladda upp bilder. Det är alltid lite extra jobbigt att bära med sig kameran vilket är en av anledningarna. Ikväll blir det att hitta på något bus, typ dra bort till SM Mall och kolla läget först och sedan dra till nåt ställe där det är liveband på menyn.
Uptown, Cebu city
Gångbro över en av de gator som förbinder downtown med uptown Cebu City. På bilden kan man se ett av många fastfood ställen, JolliBee som är Filippinernas svar på McDonalds. Kedjan har funnits sedan 1975 på Filippinerna. McDonalds finns det också många av i denna stad.


(27/7-05) Nu är jag tillbaka i min bas i Visayas igen, Cebu City. Jag åkte upp till ön Malapascua i söndags och har haft det väldigt roligt sedan dess. Med mig upp till Malapascua var det fyra filippinare men dom var tvungen att åka tillbaka till Cebu City redan efter en dag. En av föräldrarna till dem blev svårt sjuk och de fick besked om detta via telefon.

Efter att mina vänner åkt hem så tröttnade jag ganska snabbt på tristessen och drog själv tillbaka till Cebu City idag. Har precis klippt mig här i Cebu city. När jag kom till kassan för att betala säger kvinnan ”30 pesos only, please”. Ja, sa jag, ”that was really only, I agree with that”. 1 amerikansk dollar motsvarar i nuläget 56 peso så då fattar ni själva att detta är den billigaste hårklippning jag gjort hela mitt liv. Dessutom med en skicklig frisörska bakom saxen. Det är väldigt lustigt på det viset i Filippinerna. Vissa saker är helt enkelt löjligt billiga.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »